Továbbjutott a Philadelphia és a GSW, kiesett a Heat és a Spurs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.04.25. 08:27
null
Továbbjutott a Golden State (Fotó: Twitter)
Két párharc is befejeződött hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában: a Philadelphia a Miamit, a Golden State pedig a San Antoniót búcsúztatta 4–1-es összesítéssel. Hatodik meccsre készülhet viszont a Boston és a Milwaukee, míg ezúttal vissza tudott vágni a Celtics, végig vezetve 3–2-es előnybe került a szériában. 

 

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 92–87

Végig vezetett a Boston. A párharc során most védekezett legjobban a Celtics, főleg az első negyedben bontotta le ellenfele játékát, az ekkor megszerzett előnyt pedig be is tudta osztani az összecsapás során. Itt egy 10–2-es rohammal lépett meg a hazai alakulat, a második negyedben volt már közte 15 pont is és bár a harmadik, majd a negyedik játékrészben is feljött négy egységre a Bucks, ez volt a legtöbb, amit engedélyezett a vendégeknek Brad Stevens alakulata. Most nem kellett különösebb extra a Brown, Tatum párostól, mert Marcus Smart visszatért hosszú sérüléséből (9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és tehermentesíteni tudta Terry Roziert, Al Horford pedig eddigi legjobb teljesítményét (22 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) hozta a párharc során – belefért a 17 eladott labda és a 8 elrontott büntető is, tökéletesen limitálták a Milwaukee fő fegyvereit és a lepattanózást is simán nyerték. Két vereség után így egy más ritmusú meccsen nyerni tudtak hazai pályán, ezzel egyetlen lépésre kerültek a továbbjutástól.

Nem működött a Milwaukee. Főleg Jannisz Andetokunbo játszott a megszokottnál gyengébben a vendégeknél, mindössze 16 ponttal és 10 mezőnykísérlettel zárt, ugyan összességében remek számsort produkált (10 lepattanó, 9 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) de magához képest kevésbé tudott érvényesülni támadásban. Eric Bledsoe és Khris Middleton sem tudott igazán hatékony lenni, az utóbbi két meccs egyik kulcsfaktora, Thon Maker eltűnt (23 perc, 2 pont, 2 lepattanó, 0 blokk, 6 fault) és a hátvédsorban is komoly gondjaik voltak: a Brogdon, Dellavedova, Snell trió összesen két (!) pontot tett hozzá, ezúttal nagyon nem működött a támadójáték. Erre nem is találtak megoldást az egész meccs során, az eddigi, bőven 50 százalék feletti mezőnymutató helyett most 36.8 százalékkal céloztak, felállt védelem ellen pedig sokszor tehetetlennek tűntek – ezen úszott el a meccsük, mert a végén egy-két jó támadás kellett volna még ahhoz, hogy egyenlítsenek, vagy akár fordítsanak. Így viszont úgy léphetnek pályára legközelebb otthon, hogy vereség esetén véget ér számukra a szezon.

A Celtics legjobb dobói: Horford 22/6, Rozier 16/6, Brown 14/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 23/9, Parker 17/6, Bledsoe 16/6, Andetokunbo 16/6

A párharc állása: 3–2 a Celtics javára.

Philadelphia 76ers–Miami Heat 104-91

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A Philly a második körben. Két éve még tíz nyert meccsel zárta az alapszakaszt, most egy sima, 4–1-es győzelemmel jutott a rájátszás második körébe a Sixers és ezen a találkozón is egyértelmű volt a fölénye – most nem az elsöprő támadójáték dominált, de a harmadik negyedben így is megszórta ellenfelét a hazai alakulat. A szoros első félidő után a második elején Goran Dragicra fújtak technikait, ezt pedig négy ponttal büntette a Philly és ez volt az a pont, amikor állva hagyták a Miamit Ben Simmonsék: összességében egy 15–4-es hazai futás következett, majd pár perccel később érkezett egy 15–5-ös is, ebben a periódusban eldőlt a mérkőzés, ezzel pedig a továbbjutás sorsa is. Az is belefért, hogy Joel Embiid (19 pont, 12 lepattanó) csak 29 percet játsszon faultgondjai miatt, vagy hogy Simmons magához képest visszafogottabb legyen (14 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz), sőt, az is, hogy bőven 30 százalék alatt triplázzon a társaság – elég volt egy igazi extra JJ Redicktől (27 pont, 5/10 hármas) és a kemény védekezés ahhoz, hogy lezárják a párharcot. Ráadásul így most jut némi idejük pihenni is, mert a Boston–Milwaukee győztese lesz az ellenfelük, de ott minimum egy mérkőzéssel tovább húzódik a továbbjutás.

Elbúcsúzott a Miami. Gyengén játszott ezen az estén a Heat, egyénileg is, csapatként is, legalábbis ami a támadójátékot illeti – a bőven 40 százalék alatti mezőnymutató, a pocsék triplázás és az 59 százalékos büntetőzés is jelzi, hogy nem álltak a helyzet magaslatán a vendégek. Erik Spoelstra végül csak hét percig játszatta a kezdőbe kerülő, vállsérüléssel bajlódó Josh Richardsont, Hassan Whiteside is csak tíz percet kapott (0/4 mezőnyből, 3 fault), Goran Dragicnak 16 dobás kellett a 15 pontjához, a jól célzó Tyler Johnson (16 pont, 7/11 mezőnyből) pedig 19 perc alatt kipontozódott – egyedül Kelly Olynyk dicsérhető, de így az is csoda volt, hogy egyáltalán egy félidőn keresztül partiban tudtak maradni. Ezúttal ennyi volt nekik a rájátszás, egyetlen győzelem és néhány parázs jelenet jutott nekik, most pedig jöhet a nyár, amely történelmi pillanatot is tartogathat számukra: Dwyane Wade visszavonulása a levegőben lóg...

A 76ers legjobb dobói: Redick 27/15, Embiid 19, Simmons 14
A Heat legjobb dobói: Olynyk 18/3, T. Johnson 16/6, Dragic 15/6

A párharc végeredménye: 4–1 a 76ers javára.

Golden State Warriors–San Antonio Spurs 99–91

Nem könnyítette meg a Spurs. Harcosan léptek pályára a vendégek és hiába voltak 3–1-es hátrányban, egyáltalán nem feltartott kezekkel érkeztek – az első negyedben tartották is a lépést és bár a második hajrájában lemaradtak nyolc-tíz ponttal, itt sem adták fel. Sőt, hiába volt aztán már közte 16 is a harmadik játékrészben, ekkor sem törtek meg és a záró etapban borzasztóan megnehezítették a Warriors dolgát: LaMarcus Aldridge (30 pont, 12 lepattanó, 14/14 büntető) és Manu Ginóbili (10 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével elkezdtek zárkózni, az utolsó percekre pedig egyetlen labdára közelítettek. Fordítani azonban már nem volt erejük, Kevin Durant sorra hozta a nagy kosarakat, így 93–91 után végül egy 6–0-s GSW-futással zárult a mérkőzés, egyben pedig a széria is: nagyot harcolt, leszedett 13 támadópattanót és az utolsó játékrészben kőkeményen védekezett, de végül elbukott és kiesett a San Antonio.

Kellett a Durant-extra. Jó hangulatú meccs volt, de a legtöbben azért arra készültek, hogy a Warriors hozza a győzelmet és a harmadik negyed vége felé úgy tűnt, hogy döntő ütést mért ellenfelére a vendéglátó – 16 pontos, kényelmes előnyben volt a gárda és a negyedik játékrészt is 14 egységnyi fórral kezdhette meg. Mielőtt azonban elhihette volna Steve Kerr csapata, hogy megvan a továbbjutás, felszívta magát a Spurs és az utolsó öt perc klasszikus playoff-hangulatban telt – ehhez viszont dukált egy klasszikus playoff-Durant is, aki egymaga tíz pontot szerzett ebben az időszakban. Végül 25 egységgel és több nagyon fontos, nehéz dobással zárt, mellette eljutott 24-ig (11/22 mezőnyből) Klay Thompson és nagyot játszott (17 pont, 19 lepattanó, 7 gólpassz, clutch játékok) Draymond Green is, így ha nem is a legkönnyebben, de teljesítette a feladatot a címvédő – most jön a következő, az első körben a Portlandet kisöprő New Orleans, az első meccset szombat este/vasárnap hajnalban rendezik.

A Warriors legjobb dobói: Durant 25/3, Thompson 24/3, Green 17/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 30, Mills 18/12, Anderson 10, Ginóbili 10/3

A párharc végeredménye: 4–1 a Warriors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik