Tizenhét pontos hátrányból nyert, 2–0-ra vezet a Miami

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 08:42
null
Jimmy Butlerék 2–0-ra vezetnek Keleten (Fotó: Getty Images)
Hatalmas hátrányból állt fel a Miami Heat, a Boston Celtics kiengedte a kezéből ezt a mérkőzést és elvesztett egy újabb szoros végjátékot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjében.

 

Boston Celtics–Miami Heat 101–106

Nagyon mélyről állt fel a Miami. Nem kezdett rosszul Erik Spoelstra csapata, az első negyed még nagyjából úgy alakult, ahogy tervezték, bár a védekezés már ott sem nézett ki jól, de a pontzáporos meccs alapvetően nekik kedvez, úgyhogy talán elfogadták ezt, főleg úgy, hogy Duncan Robinson hosszú idő után először elkezdett "bombázni". A második játékrész azonban totális összeomlást hozott a Heat részéről, támadásban elfogytak, védekezésben pedig nem javultak, így tíz pont feletti hátrányt szedtek össze – sőt, 17-tel égtek még a nagyszünet előtt, úgy tűnt, hogy ez a meccs a Bostoné lesz. A Miami azonban másképp gondolta, Spoelstra a harmadik negyedben előkapta a zónavédekezést, ami totálisan megfogta a Celticset és mivel ennyire eredményes volt ez a módszer, így szinte folyamatosan ezt is játszotta a gárda – leradírozták ellenfelüket, ettől megjött az önbizalmuk elöl is, így ezt a negyedet 37–17-re (!) nyerték meg és a 17 pontos hátrány ellenére megfordították a derbit. A záró etapban aztán egyszer megint meglógott öt ponttal a Boston, de egy-két nagy védekezéssel megint visszajött a Heat és Goran Dragic clutch játékaival előnybe került – a szlovén előbb elsüllyesztett két büntetőt, majd egy elrontott támadás végén, Daniel Theis felett egy nagyon nehéz triplát, végül már az utolsó percben egy középtávolit is, így hat ponttal vezettek a floridaiak. Jaylen Brown két triplával azért még meccsben tartotta a Celticset, sőt, 104–101-nél üresen dobhatta el a harmadikat, hogy egyenlítsen, de az kimaradt, megúszta a Heat – Jimmy Butler beállította a végeredményt, úgyhogy hatalmasat küzdve ezt a meccset is a Miami nyerte és 2–0-s előnybe került a keleti döntőben. Egyénileg mindenképpen ki kell emelnünk Dragicot (25 pont, 10/19 mezőnyből, győztes dobások), de remekelt Bam Adebayo (21 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és most 6/12 triplát süllyesztett el Robinson is – Butlertől ezúttal 14 pont is elég volt nekik a sikerhez, összesen hatan dobtak náluk most tíz felett.

Ezt is elrontotta a Boston. Legutóbb a negyedik negyednek mehetett neki tíz pont feletti előnnyel a Celtics, most egy félidő alatt lelépte ellenfelét és 17-tel vezetett, hogy ebből 0–2-t sikerült végül kihozni, az valami problémát sejtet Brad Stevens alakulatánál – a 2–0 valószínűbbnek tűnne, de mindkét találkozót elrontották. Pedig az első félidő most tényleg remek volt, támadásban tarthatatlanok voltak, összeszedte magát Kemba Walker, Stevens előkapta a kispadról Enes Kantert (9 pont, 6 lepattanó, 4/4 dobás 11 perc alatt), minden működött, aztán a zóna annyira kibillentette őket, hogy nem tudtak mit kezdeni – a végén Walker és Tatum sem segíthetett, Brown két triplája tartotta bennük a lelket, de aztán a harmadikat már ő sem tudta bedobni, így maradt a vereség. Pedig összességében 50 százalékkal dobtak mezőnyből, százalékosan jobban tripláztak a Heatnél, három játékosuk is 20 pont fölé jutott, tízzel több büntetőt harcoltak ki, nyerték a lepattanózást, kontrollálták a leindításokat, igaz, a 20 eladott labda jelentősen hozzájárult a vereségükhöz. Nem csoda, hogy a találkozó után némi üvöltözés hallatszott ki az öltözőből – Tatum szerint frusztráltak, hiszen 0–2 az állás...

A Celtics legjobb dobói: Walker 23/12, Tatum 21, Brown 21/6
A Heat legjobb dobói: Dragic 25/9, Adebayo 21, Robinson 18/18

A párharc állása: 2–0 a Heat javára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik