Tartalékosan aratott 49 pontos győzelmet a Golden State

HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2017.11.25. 09:46
null
A két középső negyedet 81–34-re nyerte meg a GSW (Fotó: Twitter)
Kevin Durant és Draymond Green hiánya sem okozott gondot a címvédőnek az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, a Warriors 143–94-re múlta felül a Chicagót, ezzel javított a Thunder elleni vereség után. Ha már Thunder: Russell Westbrookék tizenöt pontos előnyről kaptak ki a Detroittól, a Cleveland viszont LeBron James tripla duplájával tovább nyújtotta a győzelmi sorozatát, már hétnél jár a csapat. A Torontót is megverte a Pacers, könnyed sikert könyvelhetett el a Boston és a New Orleans, nem tudott nyerni a Knicks.

 

Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 125–127

Az utolsó másfél percben fordított a Portland. Izgalmas hajrával nyertek a vendégek, bő két perccel a vége előtt még hat ponttal vezetett a Brooklyn, de ekkor feljebb kapcsolt a Blazers, Lillard (34 pont 10/19 mezőnyből, 9 gólpassz), McCollum (26 pont, 10/19 mezőnyből, 5 gólpassz) és Nurkic (29 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) mellett előkerült egy kulcsfontosságú 2+1-es játékkal Shabazz Napier is és a meccs kritikus időszakában tudott futni egy 8–0-t az együttes. A végén még Nurkicnak is volt egy 2+1-e, bár három másodperccel a vége előtt mindkét büntetőjét elrontotta, amivel adott még egy esélyt a Netsnek, de ezt végül megúszta Terry Stotts alakulata – clutch helyzetben húzták elő a legjobb védekezésüket és könyörtelenül támadtak, így fontos győzelmet jegyeztek idegenben.

A végén kellett volna egy vezér. Jeremy Lin és D'Angelo Russell nélkül éppen egy olyan játékos hiányzott a végjátékban a Brooklynnak, aki higgadtan hoz döntést és jól oldja meg a helyzeteket – ugyan Spencer Dinwiddie ízlelgeti ezt a szerepkört, most ő is hibázott, nem tudta megnyerni a meccset csapatának. A hazaiak hiába dobtak 50 százalékkal, hiába süllyesztettek el 10/25 hármast, hiába osztottak ki 25 gólpasszt mindössze kilenc eladott labdával, védekezésben nem nagyon tudtak hozzászólni a meccshez, clutch helyzetben pedig elbuktak a végén – sorozatban harmadszor kaptak ki, 6–12-vel indulnak el idegenbeli túrájukra.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 23/12, Hollis-Jefferson 17, LeVert 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/12, Nurkic 29, McCollum 26/3

Atlanta Hawks–New York Knicks 116–104

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Nagyon akarta a Hawks. A rossz kezdés (15 ponttal elvesztett első negyed) sem törte meg az Atlantát, fokozatosan vették át az irányítást, rátaláltak a megfelelő védekezésre, támadásban pedig az ismét remeklő (26 pont, 8 gólpassz) Dennis Schröder vezetésével megvolt a ritmus. Akkor kerültek azonban igazán fölénybe, amikor a második félidőben már szinte minden 50–50-es labdát elhoztak a Knicks-játékosok elől, végül 24–5-re nyertek a második esélyből szerzett pontokat tekintve, a harmadik negyed közepétől kezdve pedig már nem is adták ki a kezükből a vezetést. A kispadról is érkezett extra teljesítmény és összesen heten érték el a tízpontos határt a Hawksnál, akik remek játékkal húzták be a meccset, ezzel idei negyedik győzelmüket jegyezték – most back-to-backet játszanak a Toronto ellen.

Idegenben több kell. Támadásban sokáig most is megvolt a Knicks játéka, a több extra dobást is elsüllyesztő Porzingis mellett hozta magát Hardaway, idei legponterősebb meccsét játszotta Courtney Lee, Jarrett Jack pedig dupla duplázott, de ez végül nem bizonyult elégnek. A kiváló első negyed után egyre inkább előtérbe került a pocsék védekezés, Schröder kettő-kettőit képtelenek voltak megfogni, rendszeresen kapták ebből a kosarakat – nem rotáltak megfelelően, nem jöttek a besegítések, nem zártak ki a lepattanóknál. Porzingis szerint onnantól, hogy nem ültek a dobásaik, alárendelt szerepet játszottak, a negyedik negyedben ő maga is elég frusztráltnak tűnt, kapott is egy technikait – így vendégként csak 1–5-re áll a társaság, továbbra sem megy nekik idegen környezetben.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 26/3, Dedmon 16/3, Belinelli 15/9
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/12, Lee 26/6, Hardaway Jr. 22/9

Boston Celtics–Orlando Magic 118–103

Egy félidő alatt eldőlt. Nem sokáig hagyta nyitva a kérdéseket a listavezető, az első negyed végén 14, félidőben 26 ponttal vezetett, gyakorlatilag itt el is dőlt a győztes kiléte – a nagyszünetben 73 pontnál jártak a hazaiak, borzasztó könnyedén szerezték a kosarakat. Brad Stevens innentől nem is erőltette a kezdőit, csak a kispadról beszálló Rozier (23 pont, 5/7 tripla) érte el a harminc percet, de Kyrie Irving például 25 perc alatt is beszórt egy harmincast – jutott idő pihenni is, hiszen jön a jó formában lévő Pacers elleni back-to-back.

Már hétnél jár a Magic. Ezúttal sem volt esélye az Orlandónak, értékelhetetlen védekezést mutattak be a vendégek, a Boston akkor szerzett kosarat, amikor akart, így félgőzzel is meglépett 25-30 ponttal – ugyan a záró etapban ezt elfelezte a Magic, Frank Vogel kedvét ez sem tette jobbá. Szerinte ezt a védekezést nem csinálhatják tovább, bár hozzátette, hogy a Celtics most könyörtelenül meg is büntette a hibáikat, nagyon jól játszottak Horfordék – ezzel együtt zsinórban hetedszer kaptak ki, egyértelműen komoly a probléma a csapatnál.

A Celtics legjobb dobói: Irving 30/6, Rozier 23/15, Brown 13/6, Baynes 13
A Magic legjobb dobói: Simmons 14/3, Speights 12/12, Payton 12/3, Vucsevics 12

Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 100–99

James extrája és a Hornets hibái. A hazaiak klasszisa ezúttal ellenállhatatlan volt, különösen a második félidőben (az elsőben csak hat pontot szórt), végül 27 ponttal, 16 lepattanóval és 13 gólpasszal tripla duplázott (utóbbi kettő szezoncsúcs), ráadásul három blokkot is kiosztott, elöl-hátul szenzációs teljesítményt nyújtott. Ennek ellenére nem jött simán a győzelem, szinte végig fej fej mellett haladtak a felek, így volt ez a végjátékban is, de a Charlotte többet rontott – 98–93 után jött James gyors hat ponttal, majd a végén a vendégek három triplát is mellédobtak, ami a meccsbe került nekik. Ugyan a Cavs is hibázott (Smith clutch büntetőt hagyott ki), de végül ők jöttek ki ebből jobban, kihasználták, hogy a Hornets leadta az előnyét és sorozatban hetedik győzelmüket is behúzták, ezzel harmadikak Keleten.

A végén hiányzott Walker. A teljes meccs során szenvedett a Charlotte irányítója, mindössze 6/21 dobását küldte a gyűrűbe 15 pontért, ráadásul mellette Lamb is csak 4/15-öt hajított, nagyon hiányzott egy megbízható fegyver támadásban a végjátékban. Mindkét hátvéd clutch hármast dobott mellé az utolsó másodpercekben, nem volt olyan, aki vezérré tudott volna előlépni, így elvesztették a meccset – egyébként is 40 százalék alatt céloztak mezőnyből, elrontottak tizenegy büntetőt, hiába voltak komoly fölényben a palánk alatt, ezek a hibák nem fértek bele.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/9, Smith 16/9, Korver 13/9
A Hornets legjobb dobói: Howard 20, Williams 17/15, Kidd-Gilchrist 17

Indiana Pacers–Toronto Raptors 107–104

Stephenson hozta a végjátékot. Fordulatos meccs volt, az első negyedben az extrán dobó Pacers került előnybe, majd az eladott labdák és az ebből kapott rengeteg pont miatt átvette a vezetést a Toronto, hogy aztán a harmadik negyedben ismét a hazaiak kerüljenek fölénybe. Az utolsó öt percben végül előlépett vezérré Lance Stephenson és eldöntötte a találkozót, egymaga 13 pontot szórt ebben az időszakban, közte két támadásból bevert két triplával. Összesen 7/9-et dobott mezőnyből és 4/4 hármast süllyesztett el, ezzel a teljesítményével most ő volt az X-faktor – igaz, a végén még volt egy lövése a Raptorsnak, de VanVleet dobása a dudaszó pillanatában nem ért célt. A Pacers egyébként jelenleg vezeti a ligát triplaszázalékban és most is 42. 3 százalékkal tüzeltek kintről Oladipóék, hatan jutottak el legalább 12 pontig és senki nem vállalt 16 dobásnál többet - zsinórban ötödször nyert a társaság és ott van a keleti élmezőnyben.

Hiányzott némi tűzerő. Egyszerűen kevés volt most támadásban a Raptors, DeMar DeRozant és Jonas Valanciunast is jól limitálta a Pacers, CJ Miles gyermeke születése miatt nem volt ott a találkozón, így pedig a kinti dobások is eléggé hiányoztak – csak 9/30-at dobtak a vendégek, ebből 5/9-et Kyle Lowry jegyzett. Az irányító teljesítménye (24 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) kiemelendő, de mellé egyedül VanVleet tudott felnőni, ez pedig most kevésnek bizonyult a több lábon álló Indianával szemben – sorozatban másodszor is kikaptak és hajnalban lezárják idegenbeli túrájukat. Érdekesség viszont, hogy Valanciunas most is csak 14 percet játszott és az utóbbi hét meccsből hatszor maradt húsz alatt.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 21/6, Bogdanovic 19/3, Stephenson 18/12
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/15, VanVleet 16/6, Powell 16/3

Minnesota Timberwolves–Miami Heat 97–109

Ez a Heat meccse volt. Védekezésben tökéletesen működött az, amit Erik Spoelstra eltervezett, remekül limitálták a Minnesota fegyvereit, eközben Hassan Whiteside (16 pont, 10 lepattanó, 24 perc) tette a dolgát a palánk alatt és a periméterről a szezon eddigi legjobb teljesítményét produkálta a gárda: bevert 19 hármast és valósággal szétdobta a hazaiakat. Ebben élen járt Wayne Ellington (21 pont, 6/9 hármas), de Spoelstra alapvetően erőltette az alacsony szerkezetet, ahol csak egy magas volt fent, vagy ha kettő, akkor a kintről is veszélyes Olynyk, Johnson páros – sorra alakították ki a kiváló kinti helyzeteket és ezen az estén be is dobálták őket. Gyakorlatilag végig fölényben is voltak, bár a korábbi 14 pontos előnyük egyetlen egységre olvadt, kezelni tudták a helyzetet és végül nagyon fontos győzelmet arattak idegenben – ezzel 50 százalékon állnak és folytatják idegenbeli túrájukat.

Nem jó a Minnesota. Ezt a meccset nyernie kellett volna a hazai csapatnak, de ismét elöl-hátul gondban voltak Jimmy Butlerék, akik az utóbbi négy találkozójukból a harmadikat veszítették el. Védekezésben képtelenek voltak reagálni a Heat zárásaira és labdajáratására, rendszeresen maradt üres kinti dobó, de ezúttal támadásban is hiányzott az akarat – Karl-Anthony Townst például az egy fejjel kisebb Justise Winslow fogta, méghozzá szenzációsan, a center három negyeden keresztül két pontot tudott szerezni, képtelen volt olyan helyzetbe kerülni, hogy megkaphassa a labdát. Tom Thibodeau mérges is volt játékosára, hiába szórta aztán meg magát a záró etapban, az már nem számított és az Achilles-sérülés miatt hiányzó Jeff Teague nélkül újabb pofont kaptak – érezhetően dühösek voltak a meccs végén a Minny játékosai, talán ez az indulat visszatereli őket a helyes útra.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18, Towns 18, Butler 18/3
A Heat legjobb dobói: Ellington 21/9, Dragic 20/15, Waiters 17/9

Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 98–99

Elerőlködte Westbrook és a Thunder. Két nappal azután, hogy lejátszotta a pályáról a bajnokot, ezúttal is remekül kezdett az OKC, védekezésben nagyon harapott az együttes, de támadásban is megvolt a ritmus – a nagyszünetben tíz, a harmadik játékrészben már tizenöt pont volt a hazaiak előnye. Itt azonban valami megtört és mint már idén annyiszor, ezúttal is összeomlott a gárda: ahogy feljavult és közelített a Pistons, úgy kezdtek el kapkodni és erőlködni a hazaiak, mindez az utolsó percben csúcsosodott ki és végül vereséget szenvedtek. A végén egy támadásból három dobást hibázott el a Thunder, majd három másodperccel a vége előtt Russell Westbrooké lehetett volna az utolsó szó, de ő is rontott - ez nem volt meglepő, ugyan idei hatodik tripla dupláját szállította, de 27 pontját 10/29-es mezőnymutatóval és 1/10-es triplázással szenvedte össze, ő erőlködött legjobban. Ez már a nyolcadik olyan meccs volt, amikor tíz pont feletti előnyt rontott el Billy Donovan legénysége és úgy fest, hogy a GSW elleni siker nem indította el őket felfelé...

Nagy győzelem. Az előző négy meccséből hármat is elveszített a Pistons, nagy szüksége volt erre a sikerre, de sokáig úgy tűnt, hogy ez az OKC meccse lesz és nem most fog javítani Stan Van Gundy csapata. A második félidőre azonban feljavult az addig sokat rontó Andre Drummond (17 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), a kispadról nagyon fontos játékokkal szállt be Ish Smith és Langston Galloway, sikerült lendületbe jönni, majd a Thunder rengeteg hibáját fegyelmezett és nyugodt játékkal kihasználni, ezzel megnyerni a mérkőzést. Összesen nyolcan jutottak el legalább nyolc pontig, mindenki hozzátette a magáét védekezésben, bedobtak 14 triplát és a fordulás után már sokkal inkább ők kontrollálták a tempót, így leküzdötték a Thundert – a fontos győzelem után továbbra is keleti másodikak és a listavezető Bostonhoz látogatnak.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Anthony 20/6, George 16/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 17, Smith 15/3, Harris 13/3

Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 104–92

Jokics extrája döntött. A Nuggets centere nagyon ficánkolt és Marc Gasol sem tudott vele mit kezdeni, végül 28 ponttal (11/17 mezőnyből), 13 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt – a negyedik negyedben egymaga 14 egységet szórt és elvette az előtte felzárkózó Memphis kedvét. Az első félidőben egyértelmű volt a Denver fölénye, a harmadik negyedben egy 11–0-s rohammal viszont visszajöttek a vendégek, mielőtt Jokics ismét begyújtotta a rakétákat – összességében Millsap és jó kinti dobóteljesítmény (9/32, 28.1 százalék) nélkül, valamint 21 eladott labdával is magabiztosan nyert a Nuggets, ezzel továbbra is ott van a nyugati élmezőnyben.

Tovább süllyed a Memphis. Zsinórban hetedszer kaptak ki a vendégek, akiknél ezúttal gyakorlatilag Marc Gasol irányított centerként: a magasember 15 pontja és hat lepattanója mellett 14 gólpasszt osztott szét, ő próbálta meg mozgatni csapatát. Kiemelendő JaMychal Green hibátlan (9/9 mezőnyből, 2/2 tripla) dobóteljesítménye és 21 pontja, de összességében megint a tűzerő hiányzott a Grizzliesből, ráadásul Gasolból annyit kivett a támadójáték szervezése, hogy Nikola Jokics ellen nem nagyon tudott már védekezni, sőt, lepattanózni sem – utóbbi téren brutális fölénnyel, 50–23-ra nyertek a hazaiak, ezt nem lehetett mivel ellensúlyozni.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/6, Murray 15/3, Harris 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Green 21/6, Gasol 15/3, Evans 15/3

Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 91–115

Kemény munka után édes a pihenés. A Spurs és az OKC legyőzése nem volt kis feladat, de teljesítette a Pelicans, így ma jöhetett a jutalom: a Sunst a simánál is simábban verték. Az első negyedben 12, a másodikban újabb 18 pontot tettek közé, az is belefért, hogy a második félidőben nem szereztek hárompontost (a Phoenix sem, két éve nem történt ilyen az NBA-ben...). Davis, Cousins és Holiday intézte a dobásokat, Rondo a játékszervezésre koncentrált, a végén pedig pihenőt kaphattak, mert a kispad is remekelt – 42 pontot tettek fel a táblára. A 11–8-as mérleg és a holtversenyes nyugati 4–7. hely mellett annak is örülhettek, hogy a török cserecenter, Ömer Asik elkezdhette a szezont, így régen látott mélységgel futhatnak neki a következő időszaknak.

Értékelhetetlen volt a Suns. A hazaiak minimális erőkifejtésre késztették a vendégeket, védekezésben kezdettől fogva esélytelenek voltak. Ilyenkor jöhetne az extra dobóforma, de 12 gólpasszuk jól mutatja, mennyire szétesett a támadójátékuk is – hiába dobott majdnem hibátlanul Tyson Chandler és célzott pontosan Tyler Ulis és TJ Warren, ők nem tudják megnyerni az ilyen meccseket Devin Booker nélkül. A dobóhátvédet teljesen leszedte a Rondo, Holiday tandem, 4/13-as mezőnymutatója mellett eladott hat labdát, ráadásul a kispadról sem érkeztek a tüzérek, így nem csoda, hogy 13 hazai mérkőzésből a kilencediket bukták.

A Suns legjobb dobói: Warren 18/3, Ulis 17/3, Chandler, Jackson 14-14
A Pelicans legjobb dobói: Davis 23, Cousins 19/6, Holiday 18/6

Golden State Warriors–Chicago Bulls 143–94

Retró est. Csak egy-két éve volt, de már szinte el is felejtettük, milyen szinten szedte szét a Splash Brothers az ellenfelek védelmét – ma Durant és Draymond Green is hiányzott, így újra szólt a hatlövetű Oaklandben: a Curry, Thompson duó 62 pontot pakolt fel a táblára. Vezetésükkel a két középső negyedet 81–34-re (!) nyerte a GSW, és tegyük hozzá, hogy mindketten alig 26-27 percet töltöttek ma a pályán – Curry egyébként a második negyedben 26 pontot szórt. A kispad felvette a ritmust, 57 egység érkezett tőlük, nagyszerű formában várhatják a szintén remek szériában lévő Pelicanst.

Ha padlón vagy, nézz szét, és vegyél fel valamit onnan. Nagyjából ez az életbölcsesség jutott ma a Chicagónak, zsinórban negyedszer buktak, ezzel pedig továbbra is ott vannak, ahová várhatóak voltak: a liga utolsó helyén. Az első negyedben még megrángatták a GSW bajszát, 33–29-re vezettek, utána viszont számukra leoltották a villanyt. Nem érdemes senkit kiemelni pozitív vagy negatív felhanggal, rendszerszinten nem működött ma a gárda. Annyi örömük lehet, hogy végre befejezhetik a túrájukat és legközelebb a Heatet fogadják.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/12, Thompson 29/15, Young 17/9
A Bulls legjobb dobói: Grant 21/9, Markkanen 14/9, Blakeney 11/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–New York Knicks 116–104
Boston Celtics–Orlando Magic 118–103
Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 100–99
Indiana Pacers–Toronto Raptors 107–104
Minnesota Timberwolves–Miami Heat 97–109
Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 98–99
Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 104–92
Phoenix Suns–New Orleans Pelicans 91–115
Golden State Warriors–Chicago Bulls 143–94

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik