Tart a Warriors-varázslat, Curry szépen ünnepelt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.15. 08:59
null
Stephen Curry (fehérben) 27 ponttal ünnepelte a 28. születésnapját (Fotó: nba.com/warriors)
Öt csapat jutott 120 pont fölé az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hétfői játéknapján, köztük a Golden State Warriors. Stephen Curry 27 ponttal ünnepelte meg a 28. születésnapját, vezérletével a bajnokcsapat 125–107-re verte a New Orleans Pelicanst, elkönyvelve ezzel idénybeli 60. győzelmét – egyúttal tovább nyújtva a klubrekordot: ez volt a Warriors sorozatban 49. megnyert hazai alapszakaszmeccse.

Charlotte Hornets–Dallas Mavericks 96–107

Úgy kellett ez, mint egy falat kenyér. Zsinórban öt vereség után tudott nyerni a Dallas, méghozzá a nagy formában lévő Charlotte otthonában, ami mindenképpen nagy fegyvertény. Carlisle alacsony szerkezetre váltott, Pacsulia kikerült a kezdőből, Nowitzki centert, Parsons négyest játszott és bekerült Felton – ennek köszönhetően nagyon jól védekeztek a periméteren és támadásban is sokkal gyorsabbak voltak. Az első félidőben megszerzett 19 pontos előnyüket ugyan leadták a negyedik negyedre, de ekkor megrázták magukat, futottak egy 18–6-os etapot, bevágtak hat triplát (!) a hajrában és végül nagy győzelmet arattak.

Vége a szériának. Sorozatban hét győzelemmel érkezett a meccsre a Charlotte, ám hamar kiderült, hogy nem vár rájuk egyszerű este. Kemba Walker csak a téglákat hajigálta, a gárda 27 százalékkal tüzelt az első félidőben és majdnem húszpontos hátrányban volt – a fordulás után aztán váltottak Batumék és a záró etap elején 73–71-nél a vezetést is átvették. Itt azonban kipukkadt a lufi, a hajrában már ismét nem tudták tartani a lépést, így némileg meglepő és fájó vereséget szenvedtek.

A Hornets legjobb dobói: Walker 25/6, Batum 20/9, M. Williams 19/3
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 24/15, Nowitzki 23/3, D. Williams 15/3

Miami Heat–Denver Nuggets 124–119

Dobópárbajt nyert a Miami. Kilenc pontnál nagyobb különbség egyik irányba sem alakult ki a mérkőzés során, kosárra kosár volt a válasz folyamatosan és egészen parádés dobóteljesítményeket láthattunk. Ebben egy fokkal jobb volt a Heat, a hazaiak 60 százalékkal (!) tüzeltek mezőnyből, a kispadjukról pedig a két újonc hozta az extrát – Josh Richardson 4/5 triplát, Justise Winslow pedig húsz pontot süllyesztett el. A negyedik negyedben feléledt Whiteside is, aki 12 pontot rámolt be ebben a játékrészben, ez pedig döntőnek bizonyult – itt már érezhetően jobb volt a Miami.

Faried hibátlan meccset hozott. A Denver erőcsatára mind a tizenegy mezőnykísérletét kosárra váltotta, ezzel beállította Enes Kanter idei NBA-csúcsát, ráadásul leszedett mellé 11 pattanót is – nagyrészt neki köszönhető, hogy a támadópattanókat uralták a vendégek. Mellette elsősorban az újonc Mudiay (23 pont, 10 gólpassz) emelhető ki, de a negyedik negyedben már annyival több lábon állt a Miami, hogy nem bírta tartani a lépést a Nuggets – látványos meccsen szakadt meg a győzelmi sorozatuk.

A Heat legjobb dobói: Winslow 20/3, Wade 19, Johnson 18/6, Whiteside 18
A Nuggets legjobb dobói: Faried 24, Mudiay 23/6, Harris 18/3

Toronto Raptors–Chicago Bulls 107–109

Papírforma. Bár alapvetően a Toronto a jobb csapat, idei mindhárom egymás elleni meccsüket a Bulls nyerte, így talán nem meglepő, hogy negyedszer is Hoiberg együttese tudott győzelmet aratni. A vendégek az első negyedtől kezdve végig vezettek, Doug McDermott 7/7-es mezőnymutatóval jutott el 24 pontig a nagyszünetre, de a Pau Gasolt, Derrick Rose-t és Mike Dunleavyt is nélkülöző Chicago ezt követően is tartotta előnyét. A végén a visszatérő, de gyengén dobó Jimmy Butler is hozzátett, értékesített egy nagyon fontos büntetőt, majd az utolsó Toronto-támadásnál levédekezte DeRozant, ez pedig eldöntötte a találkozót.

Kevés volt az akarat. Lassan, körülményesen és Kyle Lowry szerint túl nyugodtan kezdte a meccset a Raptors, a Bulls sokkal jobban akart, ennek köszönhetően kerültek rögtön hátrányba a hazaiak. Ugyan később kiegyenlített lett a meccs, a Toronto már nem tudta átvenni az irányítást, hiába szórt be az említett Lowry és DeRozan hatvan pontot – melléjük senki nem tudott fellépni, védekezésben pedig a teljes meccs során nem találták az ellenszert. A tartalékos Chicago így óriási győzelmet aratott, a Raptors pedig vereséggel zárta hétmeccses hazai szériáját. A meccshez hozzátartozik, hogy Valanciunas az első negyed végétől nem játszott, mert fájt a korábban eltört keze, de a hírek szerint nincs komoly gond.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 33/6, DeRozan 27, Patterson 13/9
A Bulls legjobb dobói: McDermott 29/12, Moore 17/3, Mirotic 17/9

Washington Wizards–Detroit Pistons 124–81

Egy negyed alatt eldőlt. Már a nyitó játékrészben átrohant ellenfelén a hatalmas energiával játszó Washington, John Wallék egy 30–7-es etappal kezdtek és lemosták a vendégeket. A folytatásban is élvezték a meccset a hazaiak és vezettek 44 ponttal is, érdemes kiemelni Nenét (15 perc, 8/9 mezőnyből) és a visszatérő Bealt, de összességében teljesen más szinten játszottak a fővárosiak – ezzel nagyon fontos, „hatpontos" meccset nyertek meg a keleti nyolcadik Detroittal szemben.

Van Gundy őrjöngött. A vendégek vezetőedzője magából kikelve üvöltött játékosaival az első negyed során, mégpedig azért, mert nem látta rajtuk az akaratot – sem védekezésben, sem támadásban nem pörögtek Jacksonék. A rengeteg könnyű kapott kosár, a sok eladott labda és a végig enervált, élettelen játék nem is eredményezhetett mást, csak egy már-már megalázó vereséget, amit az sem enyhített, hogy az utolsó bő két percben nem működött az eredményjelző és a hangosbemondó közölte az állást minden pont után...

A Wizards legjobb dobói: Nené 20, Gortat 16, Wall 15
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 18, Hilliard 10, Marc. Morris 9/3

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 130–81

Brutális kiütés. Nem bízta a véletlenre a Houston, az első támadástól kezdve egyértelműen ellenfele fölé nőtt és az NBA-szezon egyik legnagyobb vereségét mérte rá. Félidőben még „csak" 24 pont volt közte, de később járt a különbség 50 felett is, így mindenki tudott pihenni – a folyamatosan 40 perceket játszó James Harden most csak 25-öt töltött pályán, a legtöbbet (27) pedig Michael Beasley játszotta. A gálagyőzelem mindenképpen jót tett a texasiak önbizalmának és nagy szükségük is volt rá, mert a Dallas, illetve a Jazz is nyert, a Portlandtől pedig már csak fél meccsel vannak lemaradva.

Ennyi volt a Memphisben. A továbbra is B-csapattal, több D-liga szintű játékossal felálló Grizzlies nem tudta tartani a lépést, sőt, most már az utóbbi meccseken villogó Lance Stephenson sem lépett pályára, pedig hivatalosan semmilyen sérülése nincs. Egy dolgot lehet velük kapcsolatban pozitívumként kiemelni: 28 támadópattanót szedtek le, melyből 13-at (!) Alex Stepheson szerzett meg – igaz, 29.7 százalékkal dobtak mezőnyből, volt lehetőség lepattanózni...

A Rockets legjobb dobói: Motiejunas 18/3, Ariza 16/12, Harden 15/6
A Grizzlies legjobb dobói: Martin 17, Barnes 14/6, Stepheson 12

Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 128–94

Tombolt a Thunder. Az első negyed hajrájában egy 15–0-s futást vágtak ki a hazaiak és nagyjából ez volt az a pont, amikor eldőlt a találkozó – a második játékrészben az itt megszerzett lendülettel hagyták állva ellenfelüket és innentől már csak a különbség volt kérdéses. Russell Westbrook idei 12. tripla dupláját szerezte (17 pont, 10 pattanó, 16 gólpassz), méghozzá eladott labda nélkül, az 59 százalékkal (!) dobó OKC pedig valósággal megsemmisítette a Portlandet – a védekezésük is egyben volt és végül minden kezdőjátékos bőven tudott pihenni. Jelen állás szerint ez a párosítás jönne össze a playoff első körében: jelentőségteljes üzenetet küldött a Thunder...

Javulnia kell a Blazersnek. A februári Portlandből elég keveset láttunk az utóbbi meccseken, főleg idegenben és ezúttal is nagyon gyengén teljesítettek Lillardék. Amellett, hogy Westbrook azt csinált velük, amit akart, Lillard és McCollum is pontatlanul dobott, a többiek pedig semmit sem tudtak hozzátenni – a 34 százalékos mezőnymutató is jelzi, hogy nem voltak partiban. Érdekesség: a teljes vendégcsapat 13 gólpasszt osztott szét, ami hárommal kevesebb annál, mint amit Westbrook egymaga elért 28 perc alatt...

A Thunder legjobb dobói: Kanter 26, Durant 20/3, Westbrook 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/9, McCollum 15/3, Aminu 11/6

Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 107–104

Teletovics triplájával nyert a Suns. A teljes találkozó folyamán ment az adok-kapok, bár inkább a Minnesota járt előrébb. Kilenc másodperccel a vége előtt Booker 2+1-ével 104–102-re vezetett a Suns, de Andrew Wiggins szinte azonnal válaszolt egy duplával – a fennmaradó idő azonban elég volt egy oldalbedobáshoz és Teletovic nehéz hármasához, amely egy másodperccel a vége előtt vágódott a gyűrűbe. A dobógépnek ez volt az ötödik triplája a meccsen, de az említett Booker is jól játszott és meg kell említeni a 23 pontos karriercsúcsot, közte több fontos hármast elsüllyesztő P.J. Tuckert is – nagy győzelmet aratott a Suns.

Nem volt kispad a Wolvesnál. A vendégeknél Ricky Rubio már az első félidőt 12 gólpasszal zárta, a végül 28 pontig jutó LaVine is nagyon erősen kezdett, de összességében a teljes kezdőcsapat jól működött együtt. A gond azzal volt, hogy senki nem tudott hozzátenni a kispadról, pedig egy-két triplavető éppen kellett volna, hogy Wigginsék pihenhessenek és változzon a játék képe. További súlyos problémát jelentett, hogy 19 támadópattanót engedtek Townsék és sok pontot kaptak leindításból, az utolsó tíz másodpercben pedig két óriási kosarat szerzett a Suns, amivel eldőlt a találkozó.

A Suns legjobb dobói: Tucker 23/9, Teletovic 21/15, Booker 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 28/9, Wiggins 22, Towns 17

Utah Jazz–Cleveland Cavaliers 94–85

Hayward nélkül is nyert a Jazz. Legjobb pontszerzőjét nélkülözte a hazai csapat, ráadásul Rodney Hood sem volt teljesen egészséges, így nem voltak túl biztatóak a Jazz kilátásai. Hood azonban sérülésével együtt is parádézott és végül 28 ponttal húzta együttesét, remekelt (17 pont, 10 gólpassz) Shelvin Mack, a hatékony csapatvédekezés pedig teljesen elvette a Cavs játékát – az utolsó negyedre fizikálisan is felőrölte fáradt ellenfelét a Utah, így rendkívül értékes győzelmet aratott.

Egy-egyezett a Cleveland. A Jazz váltásai után rendre egy-egyekkel próbálkoztak a vendégek, de a betöréseket parádésan zárták le a hazaiak – Jamesék végül 42 triplakísérlettel és mindössze 5/8 büntetővel zárták a meccset. A 40 százalék alatti mezőnymutató is beszédes, a hajrára ráadásul eléggé belefáradt ebbe a társaság, míg a túloldalon ficánkoltak Hoodék – érdemes megnézni, hogy az Irving, Smith duó 9/35-öt dobott mezőnyből és 2/17-et a triplavonalon túlról...

A Jazz legjobb dobói: Hood 28/12, Favors 19, Mack 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 23/6, Irving 15/3, Love 12/6

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 125–107

Curry-születésnap, újabb rekord, újabb gála. 28. születésnapját ünnepelte a zsinórban második MVP-címe felé száguldó Steph Curry, aki most is többször talpra ugrasztotta az Oracle közönségét. Végül 27 ponttal zárt, Klay Thompson 18-cal, ezúttal pedig párban döntöttek meg egy rekordot: ketten együtt 531 triplánál tartanak 322–209 elosztásban, ez pedig új NBA-csúcs. Az 58 százalékkal dobó címvédő a harmadik negyedben váltott ritmust és a 35–19-re megnyert játékrészben eldöntötte a meccset, így hazai pályán továbbra is hibátlan és egy találkozóval még mindig jobb a mérlege a 72–10-es Bullsnál.

Davis ismét limitálva. A klasszis magasember most végig centert játszott, de 22 pontjához húsz dobásra volt szüksége és két kiosztott blokkja mellett négyszer is betakarták a túloldalon – ezúttal is nagyon jól levédekezték Boguték. A vendégek egyébként is eléggé szenvedtek, mert bőven 40 százalék alatt dobtak és csak a 17 támadópattanójuknak köszönhetik, hogy nem dőlt el még ennél is hamarabb a meccs – persze nekik már tét nélküli a szezon, hiszen elérhetetlen számukra a rájátszás.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/12, Thompson 18/6, Green 14/3, Speights 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Douglas 22/12, Anderson 19


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik