Száz pont alatt tartotta és simán verte a Sixerst az Orlando

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 08:40
null
A Philadelphia kikapott Orlandóban (Fotó: Getty Images)
A Philadelphia sem tudta megállítani a nagy formába lendülő Magicet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Nik Vucsevicsék a második félidőben lejátszották a pályáról Joel Embiidéket. Memphisben is kikapott az OKC, egy súlyos sérülést és dupla hosszabbítást hozott a Brooklyn vendégjátéka Portlandben, Rudy Gobert rekordot döntött, Devin Booker pedig 59 pontot dobott a Utah–Phoenix mérkőzésen.

 

Orlando Magic–Philadelphia 76ers 119–98

A második félidőre elfogyott a Philly. Ben Simmons pihenőt kapott erre az estére a vendégeknél és ezúttal a többiek is kicsit „csoszogósabbra” vették a figurát, ez pedig csak egy félidő erejéig volt elég arra, hogy meccsben legyenek – a nagyszünetben még ők vezettek három ponttal, a fordulás után viszont 62–38-raalulmaradtak az Orlandóval szemben. Brett Brown alakulata szűk tizenkét percig, a harmadik negyed közepétől a negyedik negyed közepéignem dobott mezőnykosarat (!), csak néhány büntetőt, a 78–77-ből itt lett 108–82 -–Embiidék sorozatban 15 dobást hibáztak el, így természetesen nem lehetett esélyük. Brown szerint egyébként egész egyszerűen meg sem közelítették ellenfelüket akaratban, mentalitásban, ez jelentette a különbséget, ráadásul tetézi a problémáikat, hogy Mike Scott hátsérüléssel kivált a második félidőben és már nem tért vissza a pályára – igaz, ez a vereség igazából belefért, még így is két meccsel vezetnek a Pacers előtt.

Magára irányítja a figyelmet az Orlando. A Magic 5–0-val hozta le hazai szériáját, amelyre most először volt példa a franchise történetében, ráadásul az ötből négyszer száz pont alatt tartotta aktuális ellenfelét, úgyhogy fél meccsre megközelítette a keleti nyolcadik Miamit – óriási formában kapaszkodik a gárda és ideje egyre komolyabban venni. Ezúttal is szinte tökéletesen hozta le a találkozót az együttes, védekezésben nem ingott meg akkor sem, amikor a Philly extrán (60 százalék felett) dobott az első félidőben, támadásban pedig Nik Vucsevics (28 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz 29 perc alatt) és Evan Fournier (24 pont, 7 gólpassz, 11/17 mezőnyből) is remekelt – rájuk építve csapatszinten is 50% feletti mezőnymutatóval zártak, mindössze hét labdát adtak el és a lepattanózást is megnyerték, újabb remek produkcióval rukkoltak elő. Most viszont back-to-back jön az igazi feladat: a legnagyobb riválisnak számító Miami otthonába látogatnak.

A Magic legjobb dobói:Vucsevics 28/6, Fournier 24/6, Carter-Williams 15/3
A 76ers legjobb dobói:Embiid 20/3, Harris 15, Butler 13, Milton 13/3

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 115–103

Billy Donovan önkritikus. „Ez az a csapat, amely megverte itt a Houstont, a Jazzt, a Portlandet és most minket is, méghozzá megérdemelten, mert jobb volt nálunk, jobban játszott, edzői szempontból is jobban teljesített és mindenben fölénk kerekedett 48 percig” – mondta az összecsapásról az újabb vereséget szenvedő Thunder vezetőedzője. A vendégek a torontói siker után megint jóval gyengébben adták elő, Paul George (30 pont, 10/29 mezőnyből) és Russell Westbrook (16 pont, 6/20 mezőnyből) is pocsékul dobott, Steven Adams egyetlen mezőnykosarat szerzett és ha nincs Ferguson 3/3 triplája, vagy a padról érkező Schröder 25 pontja, akkor még csúnyább is lehetett volna számukra az este. Már a meccs elején belenéztek egy 16–2-es hátrányba és egyszerűen nem voltak elég türelmesek, elég pontosak ahhoz, hogy visszazárkózzanak, kisebb futásaik akadtak, de igazán nem tudták átvenni az irányítást, a harmadik negyedben már 18 ponttal is égtek és hétnél közelebb nem jöttek a folytatásban sem – Donovan szerint egyébként ez nagyrészt az ő felelőssége, az utóbbi hat meccsből ez volt az ötödik vereségük és ismét csak nyolcadikak Nyugaton.

Nem adja magát könnyen a Memphis. Delon Wright, a hazaiak irányítója úgy fogalmazott, hogy ha már ők nem juthatnak be a playoffba, legalább köpjenek bele mások levesébe, Jonas Valanciunas pedig azt mondta, hogy nem fogják hagyni, hogy a vendégcsapatok könnyedén, csak a statisztikákat figyelve játszhassanak Memphisben – ezt most az OKC is megtanulta több nyugati élcsapat után. A többek között Conley-t és Bradley-t nélkülöző hazai alakulat ezúttal is kőkemény volt, védekezésben nagyon fegyelmezetten elvégezték a Westbrook és George elleni feladatukat, erősen limitálták a Thunder játékát, elöl pedig kifejezetten szép dolgokat csináltak – 31 gólpasszt osztottak szét, a kezdőből mindenki legalább 17 pontig jutott és többeket is ki lehet emelni egyénileg. Bruno Caboclo 24 pontos karriercsúcsa mindenképpen figyelemre méltó (4/7 tripla, 11 lepattanó), az említett Wright (18 pont, 13 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Valanciunas (18 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) is dupla-duplázott, Justin Holiday sokoldalú volt (17 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és még Tyler Dorsey is beszórt 21 pontot – őket nem érdekli a tankolás, élvezni akarják a szezon utolsó heteit.

A Grizzlies legjobb dobói:Caboclo 24/12, Dorsey 21/9, Valanciunas 18, Wright 18
A Thunder legjobb dobói:George 30/15, Schröder 25/6, Westbrook 16/3

Utah Jazz–Phoenix Suns 125–92

Booker one man-show-ja. Ugyan a Sunsnak esélye sem volt a győzelemre ezen a mérkőzésen, mert már a nagyszünetben 19 pontos hátrányban volt, de Devin Bookert ezt abból a szempontból nem zavarta, hogy alaposan megszórja magát és egymaga tegye érdekessé a találkozót a vendégek oldaláról. A hátvéd végül 59 pontot (!) termelt annak ellenére, hogy a Jazz rengeteg alkalommal küldött rá két védőt, 34 mezőnykísérletéből 19-et a gyűrűbe küldött, 5/8 triplája beesett és 16/17 büntetőt is értékesített, szenzációs teljesítményt nyújtott – más kérdés, hogy rajta kívül senki nem érte el a tíz pontot sem náluk, sőt, a kezdőötös többi négy tagja összesen 14 egységet tett hozzá és őt leszámítva az egész Suns mindössze 33 pontot tett fel a táblára. Persze az amúgy is nyugati sereghajtóként szerénykedő gárda nélkülözte TJ Warrent, Kelly Oubre Jr.-t, Tyler Johnsont és Josh Jacksont is, így nem nagyon tudott kihez fordulni és maradt az a verzió, hogy Booker megkapta a labdát és egy zárást, aztán kezdjen vele, amit tud...

Gobert rekordot döntött. Az összecsapás érdemi része elég hamar eldőlt, bár tegyük hozzá, hogy az utolsó negyed „csak” közte 14-ről indult, ott tette kiütésessé győzelmét a Utah, addig a korán felépített előnyét őrizgette és menedzselte - összességében a hazai siker viszont nem forgott veszélyben, gond nélkül hozta a kötelezőt Quin Synder alakulata. Ebbe pedig belefért egy NBA-rekord is, Rudy Gobert ugyanis kipipálhatta a 270. (!) zsákolását is ebben a szezonban, amellyel megdöntötte Dwight Howard 2008–2009-es, 269-es rekordját (1997-1998 óta jegyzik ezt), sőt, most már 275 az új csúcs – igaz, Giannis Antetokounmpo 262-vel követi, Howard rekordját minden bizonnyal ő is hamar meg fogja dönteni...

A Jazz legjobb dobói:Gobert 27, Favors 18, Rubio 18
A Suns legjobb dobói:Booker 59/15, Ayton 9, Daniels 7/3

Portland Trail Blazers–Brooklyn Nets 148–144 – kétszeri hosszabbítás után

Drága győzelem. Ugyan óriási csatában, dupla hosszabbításban végül behúzta a győzelmet a Blazers, de lehet, hogy nagy árat fizetett érte, a második ráadásban ugyanis súlyosnak tűnő sérülést szenvedett Jusuf Nurkic. A center egy támadópattanóért harcolt, amikor rosszul fogott talajt és eltörte a bal lábát, ezzel valószínűleg hosszú időre elvesztette őt csapata – nem is részletezzük tovább az esetet, a többi játékoson is látszott, hogy megrázta őket a dolog. Pedig Nurkic gyakorlatilag a meccs legjobbja volt, 32 ponttal, 16 lepattanóval, 5 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 4 blokkal zárt, Damian Lillard dobásban pontatlanabb napjával (31 pont, 10/30 mezőnyből, 6 lepattanó, 12 gólpassz, 0 eladott labda) együtt ő volt a legmegbízhatóbb fegyvere a hazai együttesnek, bár tegyük hozzá, hogy a kispadról Seth Curry és Rodney Hood is 40-43 percet játszott, ők jól is dobtak, kulcsszerepük volt a győzelemben. Curry a rendes játékidő végén meg is nyerhette volna a meccset a Portlandnek, de kihagyott egy büntetőt, majd az első hosszabbítás végén Lillard hibázta el az utolsó dobást, a másodikban viszont nem került sor ilyenre, ott egy hajszállal jobb volt a Blazers – ezzel zsinórban negyedszer nyert Terry Stotts csapata, de a kérdés inkább a folytatás...

Mindent megtett a Nets. Az idegenbeli túra hatodik állomásán óriásit harcolt a Brooklyn, a rendes játékidő végén labdája volt a győzelemhez, de D'Angelo Russell (39 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 16/34 mezőnyből) elhagyta és így annak is örülhettek, hogy Curry csak az egyik büntetőjét dobta be, ezzel maradt még esélyük a hosszabbításban – ott ők egyenlítettek az első végén, a másodikban is volt Dudley-nak egy clutch blokkja, de végül nem tudták kiharcolni a győzelmet. Összességében jóval pontosabban dobtak, több büntetőt harcoltak ki, csak az eladott labdák 5–16-os (!) aránya az, ami ellenük szólt, ez okozta a vesztüket – így is egy hajszálon múlt az újabb bravúrjuk, most viszont a túra hetedik állomására már iszonyatosan fáradtan mehetnek, ott nem biztos, hogy sok esélyük lesz.

A Trail Blazers legjobb dobói:Nurkic 32, Lillard 31/12, Curry 20/9
A Nets legjobb dobói:Russell 39/9, Dinwiddie 22/9, Carroll 18/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik