Steve Nash sikertelen phoenixi visszatérése

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.01.31. 12:58
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra 12 mérkőzést rendeztek meg, s a meccsdömping részeként több, nem csak a játék miatt érdekes találkozót vívtak. Steve Nash a Los Angeles Lakers tagjaként nem tudott győztesen visszatérni Phoenixbe, a Suns megszakította Kobe Bryanték jó sorozatát. A Minnesota Timberwolves és a Los Angeles Clippers ütközete több kiállítással tarkított találkozó volt, amelyet végül a Los Angeles-iek nyertek meg. A játéknap "all-star gáláját" a Denver húzta be, méghozzá a Houston ellen, a Boston pedig második mérkőzését is megnyerte az egész évre kieső Rajon Rondo nélkül, ráadásul parádés játékkal rukkolt ki a Rivers legénység a Sacramento ellen. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a játéknapról!

Anthony képtelen 20 pont alatt termelni (Fotó: Action Images)
Anthony képtelen 20 pont alatt termelni (Fotó: Action Images)
Anthony képtelen 20 pont alatt termelni (Fotó: Action Images)
Anthony képtelen 20 pont alatt termelni (Fotó: Action Images)
Anthony képtelen 20 pont alatt termelni (Fotó: Action Images)

 

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 92–84

A Sixers bedarálta a lelkes Washingtont, a 21 pontos Jrue Holiday, valamint a 12 pontos, 11 lepattanós dupla duplát szállító Spencer Hawes klasszisa a végjátékban sok volt a fővárosiaknak, akik a megint erős dupla duplát szállító Emeka Okafor (15 pont, 17 lepattanó) benti dominanciájára építve sokáig meccsben voltak Philadelphiában, de a negyedik negyed közepét igencsak megnyomta a vendéglátó.

A 76ers legjobb dobói: Holiday 21, N. Young 18, T. Young 14, L. Allen 14
A Wizards legjobb dobói: Nené 16, Okafor 15, Webster 15

Indiana Pacers–Detroit Pistons 98–79

A közvetlenül a mérkőzés előtt elcserélt Tayshaun Prince, Austin Daye páros természetesen már nem, a megszerzett Jose Calderon pedig még nem öltözhetett be a detroitiaknál, az Indiana ennek megfelelően korán hajrázott és nyert egy könnyed mérkőzést a Frank-legénység ellen hazai környezetben. Roy Hibbert (18 pont, 11 lepattanó), Lance Stephenson (12 pont, 11 lepattanó) és Tyler Hansbrough (14 pont, 11 lepattanó) is dupla duplát ért el a Pacersnél, a Pistons csak a 18-at dobó Greg Monroe-tól kapott átlagon felüli egyéni teljesítményt, így pedig sansza sem lehetett idegenben a hármas vereségszériát megszakító Indiana otthonában.

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 18, Ge. Hill 15, Da. West 14, Hansbrough 14
A Pistons legjobb dobói: Monroe 18, Stuckey 14, W. Bynum 13

Boston Celtics–Sacramento Kings 99–81

Bár gyengécske ellenféllel játszott, de bizonyította a Boston azt, miért is volt érdemes bizakodónak maradnia a csapatnak Rajon Rondo egész szezonra történő kiesése után, hiszen a labdát gyönyörűen járatva, hatékonyan kosárlabdázva iskolázta le a Celtics a Kingst, amelytől Sacramentóban pár hete még nagy pofont kapott. A második negyedben franchise idénycsúcsot jelentő 37 pontot termelt a vendéglátó, amelynek legjobbja a 16 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállító Paul Pierce volt, aki láthatóan hatékonyabb a Rondo nélküli játékrendszerben. A hazaiak számára az egyetlen rossz hír Jared Sullinger kidőlése volt, az újonc már az első negyedben kiszállt a játékból, s nem is térhetett vissza a parkettre. A vendégeknél csak a 19 pontos, 11 lepattanós Tyreke Evans emelhető ki.

A Celtics legjobb dobói: Pierce 16, Garnett 13, Bass 12, J. Green, Terry 12
A Kings legjobb dobói: T. Evans 19, Cousins 13, T. Robinson 11

New York Knicks–Orlando Magic 113–97

A sorozatban 30. mérkőzésén is legalább 20 pontig jutó Carmelo Anthony a liga egyik legpatinásabb franchise-ának rekordere lett a mai, „kicentizett” 20 pontos, 7 lepattanós, 5 gólpasszos produkciójával, Tyson Chandler pedig ugyanennél a számsornál még egy ponttal jobb is volt, úgyhogy nem fenyegette már veszély a végjátékban a Knicks újabb diadalát. A Magic tűzkezű hátvédje, JJ Redick 29 pontot termelt, ám Glen Davis lábtörése meg is pecsételte a magát sokáig jól tartó vendég gárda sorsát.

A Knicks legjobb dobói: T. Chandler 21, C. Anthony 20, Felton 15
A Magic legjobb dobói: Redick 29, Nelson 21, Vucsevics 12

Atlanta Hawks–Toronto Raptors 93–92

A Toronto a találkozó előtt elcserélt Jose Calderon, Ed Davis párosra már, az érkező Rudy Gay-re pedig még nem számíthatott Atlantában, de így is 13 pontos előnyt épített a kanadai alakulat a 23-at szóró DeMar DeRozan főszereplésével, ám jött a 20 pontos, 11 lepattanós Josh Smith, illetve a megint kulcsfontosságú triplákat értékesítő Kyle Korver és fordulat a kocka. A hazaiak egy igencsak véleményes jelenet után úszták meg a végjátékot, Al Horfordra nagyvonalúan nem fújta faultot a játékvezetők minimális atlantai előnynél, így hiába a nagy erőfeszítés vendég részről, jelenleg 14(!) győzelemnyire van a Raptors az 50 százalékos küszöbtől, s vélhetően már most elúszott számára a playoffba jutás reális lehetősége.

A Hawks legjobb dobói: Horford 22, Josh Smith 20, Korver 17
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23, Lucas 19, A. Anderson 15

Brooklyn Nets–Miami Heat 85–105

A Miami harmadszor is elverte idén a Brooklynt, valamiért hiába néz ki jól ez a párosítás a Nets szemszögéből, a gyakorlatban a James, Wade páros védhetetlen Joe Johnsonék számára. A címvédő két sztárja összesen 45 pontot termelt, a hazaiaknál pedig Deron Williams csupán 9 pontot, 5 gólpasszt és 6 eladott labdát tudott felmutatni a bajnok ellen. A leendő all-star, Brook Lopez 21 pontja kevés volt a koncentráltan, s nagy energiával játszó floridaiak ellen.

A Nets legjobb dobói: B. Lopez 21, Joe Johnson 16, Blatche 12
A Heat legjobb dobói: L. James 24, Wade 21, Bosh 16

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 88–104

Idén negyedszer találkozott egymással a két csoportrivális, s kivétel nélkül mindig, így most is a vendég gárda diadalmaskodott. Jim Boylan másodszorra már nem tudta győzelemre vezetni a wisconsiniakat egykori klubja ellen, a Carlos Boozert nélkülöző chicagóiaknál megint a 24 pontot szerző Nate Robinson parádézott, a másodéves Jimmy Butrer pedig 18 ponttal szállt be a kispadról, erre Brandon Jenningsnek (18-ból 6 mezőnyből) pedig nem nagyon volt válasza, sőt, végül ki is állíttatta magát a fegyelmezetlen irányító. A beteg Larry Sanders helyén kezdő Samuel Dalembert 14 pontos, 13 lepattanós dupla duplája viszont kellemes meglepetés volt hazai oldalon, igaz, összességében nagyon keveset mutatott ma a Milwaukee.

A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 18, Jennings 15, Dalembert 14
A Bulls legjobb dobói: N. Robinson 24, J. Butler 18, T. Gibson 14

Minnesota Timberwolves–Los Angeles Clippers 90–96

Nikola Pekovics és Alekszej Sved mellett a vezetőedző, Rick Adelman is ma térhetet vissza a Minnesotánál, de egy érthetetlen módon feszült mérkőzésen végül alulmaradt a Timberwolves a Chris Paul nélkül is fegyelmezetten kosárlabdázó Clippers ellen. A vendégeknél Matt Barnest állították ki a Stiemsmával való megmozdulása után, majd a hazaiak centerét is kiküldték a játékvezetők, mivel ő Grant Hillen akart elégtételt venni, igencsak sportszerűtlen módon. Blake Griffin 26 pontos, 13 lepattanós dupla duplája, valamint DeAndre Jordan 16 egysége, s 12 lepattanója volt a kulcs, a Minnesotánál csak a 17-et dobó, s 12 pattanót lekapó Pekovics hozott átlagon felülit.

A Timberwolves legjobb dobói: Pekovics 17, Kirilenko 14, Barea 14
A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, C. Butler 19, Ja. Crawford 17

San Antonio Spurs–Charlotte Bobcats 102–78

A nap kiütése a San Antonióhoz kapcsolódik, a Tim Duncan nélkül kiálló, de már újra Gregg Popovich vezette texasiak ráadásul időközben elvesztették a rosszul lépő Manu Ginobilit is, ám a 22-őt szóró Tony Parker, illetve a 18 egységig jutó Kawhi Leonard bevitték a célba a Spurst, mely sorozatban 14. hazai találkozóját nyerte meg, s hamarosan hosszú idegenbeli túrára indul. A vendégek magasemberei újfent kiábrándító produkciót nyújtottak, nem véletlen tehát a 24 pontos különbség.

A Spurs legjobb dobói: T. Parker 22, K. Leonard 18, D. Green 17
A Bobcats legjobb dobói: Sessions 20, K. Walker 16, E. Gordon 11

PLUSZ – MÍNUSZ
A nap hőse: Carmelo Anthony, aki sorozatban harmincadszor jutott el legalább 20 pontig, s győzelemre vezette a New Yorkot.
A nap lúzere: Greg Stiemsma, aki képtelen volt uralkodni magán, és egy legendás veteránt, Grant Hillt ütött el sérülésveszélyesen, aminek kiállítás lett a jutalma.
Denver Nuggets–Houston Rockets 118–110

Tovább javította egyébként is fantasztikus hazai mérlegét a Nuggets, amely nem szakadt meg védekezésben, viszont a 118 dobott pontja sok volt a 22-t szóró Jeremy Lin húzta Rockets számára. A houstoniaknál elképesztően régóta nem esett meg, ami ma igen, nem James Harden volt a gárda legjobb dobója. A „szakállkirály” egy ponttal maradt csak el Lintől, a denverieknél pedig a 27-et dobó Danilo Gallinari vitte a prímet. A 18 lepattanót szerző Asik keménységére alapozva még előnnyel fordulhatott a negyedik etapra a Houston, ám végül több ereje maradt a Karl-legénységnek, mely 35 pontot szórt az utolsó 12 percben.

Nuggets legjobb dobói: Galinai 27, Faried 19, Lawson 16
A Rockets legjobb dobói: Lin 22, Harden, Parsons 21-21

Utah Jazz–New Orleans Hornets 104–99

Borzasztóan kezdte ezt a mérkőzést is a Jazz, de időben ébredtek Corbin mester fiai, akik végül a 47 pontos Jefferson, Millsap duó vezérletével célba értek. A back-to-back fellépése miatt Eric Gordont pihentető Hornets két számjegyű előnnyel is rendelkezett az első félidőben, de a fordulás utánra elfogyott a Williams-legénység lendülete. A 17 pontos, 13 gólpasszos Greivis Vasquez így is szépen kihasználta, hogy nem volt ott a hazaiaknál még most sem Mo Williams, de ez a győzelem kicsikarásához nem volt elég.

A Jazz legjobb dobói: Millsap 25, Al Jefferson 22, Favors 15
A Hornets legjobb dobói: Vasquez 17, R. Anderson 16, R. Lopez 15

Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 92–86

A Lakers hét mérkőzésből álló idegenbeli túrára indult, s máris odalett a hármas győzelmi sorozat a Los Angeles-ieknél. Kobe Bryant 17 ponttal és 9 gólpasszal sokáig élen tartotta a vendégeket, ám hiába ment már bő két számjegyű előnnyel is a D'Antoni-legénység, a 27-es idénycsúccsal előrukkoló Michael Beasley-t képtelenek voltak levédeni World Peace-ék, Bryant pedig kihagyta a potenciális egyenlítő ziccert a Lakersnél, így nyert Steve Nash volt csapata, a Suns. A korábbi kétszeres MVP egyébként 11 ponttal és 2 gólpasszal tért vissza egykori sikerei helyszínére, s nagy ovációval fogadta őt a phoenixi közönség. A Los Angeles-iek megint elvesztették Dwight Howardot, akinek a rossz válla fájdult meg.

A Suns legjobb dobói: Beasley 27, Gortat 14, Scola 12
A Lakers legjobb dobói: Bryant 17, World Peace 15, P. Gasol 14

 

NBA
ALAPSZAKASZ, 89. JÁTÉKNAP
Philadelphia 76ers–Washington Wizards92–84
Indiana Pacers–Detroit Pistons98–79
Boston Celtics–Sacramento Kings99–81
New York Knicks–Orlando Magic113–97
Atlanta Hawks–Toronto Raptors93–92
Brooklyn Nets–Miami Heat85–105
Milwaukee Bucks–Chicago Bulls88–104
Minnesota Timberwolves–Los Angeles Clippers90–96
San Antonio Spurs–Charlotte Bobcats102–78
Denver Nuggets–Houston Rockets118–110
Utah Jazz–New Orleans Hornets104–99
Phoenix Suns–Los Angeles Lakers92–86

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik