Sorozatban nyolcadik győzelmét aratta a Houston Rockets

Vágólapra másolva!
2014.02.20. 10:12
null
A portlandi Nicolas Batum (balra) és a Spurs hátvédje, Marco Belinelli csatázik (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) ma hajnalban 11 összecsapásra került sor. A Houston a Lakers otthonában nyert Dwight Howard remek játékával, a Spurs pedig az Aldridge-ot nélkülöző Portland ellen aratott nagyon fontos sikert – pedig három kulcsembere is hiányzott. Keleten a Nets, a Bobcats, a Wizards, a Knicks és a Cavaliers is győzött a playoffért harcolók közül, a Pistons és a Hawks viszont éppen a riválisoktól szenvedett vereséget. A főcsoportharmadik Raptors otthon kapott ki playoffot idéző körülmények között a Bullstól, a nap meglepetését viszont a Minnesota szolgáltatta, amely a keleti listavezetőt leckéztette meg.

 

Charlotte Bobcats–Detroit Pistons 116–98

Két nap, két sima siker a rivális ellen. A Bobcats a 8., még playoffot érő helyen áll Keleten, a Detroit pedig a 9. – így az egymás elleni összecsapások szinte duplán számítanak. 24 órával korábban Detroitban győzni tudott a Bobcats, ma hajnalban pedig otthon törölték fel a padlót ellenfelükkel. Kemba Walker karriercsúcsot jelentő 16 gólpasszt osztott ki, Al Jefferson megint majdnem megdobta a 30 pontot – a legfontosabb viszont az volt, hogy 49–31-re hozták a lepattanócsatát a nagyon erős frontcourttel rendelkező Detroit ellen.

A Pistons fejben is összeomlott. Négy technikait kaptak a vendégek, Brandon Jennings gyors egymásutánban kettőt a meccs végén, amivel ki is állíttatta magát. Egyelőre nem jött be az edzőváltás a Pistonsnál, ahelyett, hogy közelítenének a playoffhoz, már a nyakukon van a 10. helyen álló Cavaliers, és a rettenetes formát mutató New York is könnyedén megelőzheti őket.

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 29, Walker 24/9, McRoberts 15/9.
A Pistons legjobb dobói: Jennings 20/12, Stuckey 15/3, Bynum 14/3, Smith 14.

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 101–93

Kitartott a nagy előny. Hatalmas lendülettel kezdte a találkozó a Cavs, az első negyedben 15 pontot vertek a vendégekre, később pedig már 21 egységgel is vezettek, köszönhetően a Varejao hiányában sziporkázó Zellernek (16 pont, 6 pattanó, 3 blokk) és a végre magára találó Irvingnek (8/18 mezőnyből, 7 lepattanó, 7 gólpassz). Azonban a Magic nem omlott össze, remek harmadik negyedüknek köszönhetően felzárkóztak két pontra. A végjáték viszont még úgy is a hazaiaknak sikerült jobban, hogy Miles is kivált a hátvédsorból. A sorozatban hatodik mérkőzését nyerő Cleveland már csak két győzelemre van az utolsó rájátszást érő helytől, ám nem tudni, hogy miként folytatódhat a jó sorozat, ha Waiters, Miles és Varejao is hosszabb időre kidől a rotációból.

Közel jártak a bravúrhoz. Majdnem összejött a fordítás a vendégeknek, pedig több mint húsz pontos hátrányban voltak. Viszont úgy nehéz végigvinni egy ekkora feladatot, hogy csupán három ember húzza a csapatot. Davis nagyon korán kivált Achilles-ín-sérülés miatt, így a dupla duplázó Vucsevics (20 pont, 12 lepattanó) magányos maradt a palánkok alatt. Hátvéd poszton egyedül Afflalo (7/14 mezőnyből) teljesített elfogadhatóan, Nelson (2/11 mezőny, 9 gólpassz) nagyon rossz napot fogott ki dobások terén, ahogy Oladipo, s vele együtt a komplett Magic-kispad is.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 22/9, Deng 17/6, Zeller, Thompson 16-16
A Magic legjobb dobói: Afflalo 23/6, Vucevic 20, Harris 19/6

Toronto Raptors–Chicago Bulls 92–94

Valódi playoff-csata volt. Három-három Bulls- és Raptors-játékos ellen fújtak technikait, és a Chicago edzője, Tom Thibodeau is kapott egyet – volt tehát feszültség a pályán. A Raptorsnál mindössze a két kezdőhátvéd, Lowry és DeRozan ért el legalább tíz pontot, a többiek elég csendesek voltak ma – a túloldalon viszont öten jutottak el a két számjegyű pontmennyiségig. Az este hőse DJ Augustin volt, akit december elején a Toronto kirakott a keretéből, ám nem sokkal később a Bulls leigazolta, és azóta remekel a Szeles Városban. Ma 19 ponttal terhelte meg egykori csapata gyűrűjét, nem egy közülük kulcspillanatban született.

Bolond végjáték. A kiválóan játszó Kirk Hinrich tempójával az utolsó percben 4 ponttal vezetett a Bulls, de majdnem megégtek Kanadában. Amir Johnson ugyanis 2+1-es akciót csinált, majd a Chicagónak lejárt a támadóideje – így 10 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhatott a Toronto. DeRozan dobását azonban blokkolta Jimmy Butler, és bár utána a gyorsan beütött fault után csak egy büntetőt dobott be, a legvégén már túl kevés volt az idő egy rendes hazai támadásra.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 32, Lowry 16/3, Ross, Johnson 9-9.
A Bulls legjobb dobói: Boozer 20, Augustin 19/12, Hinrich 19/9.

Atlanta Hawks–Washington Wizards 97–114

Összekapta magát a Washington. Zsinórban három vesztes meccs után éppen egyik riválisa otthonában támadt fel a Wizards, és sikerével meg is előzte a Délkeleti Csoportban ellenfelét. A John Wall (21 pont, 12 gólpassz) vezette fővárosiaknál minden kezdő és két cserejátékos is elérte a 10 pontos határt, 50 százalék felett dobtak mezőnyből és a triplavonal mögül is – és egyúttal 11 meccses vereségszériát zártak le az Atlanta ellen.

Kipukkan az Atlanta? Az utóbbi hetek nem a sérült Al Horford (és a nemrég kidőlt védőspecialista, DeMarre Carroll) hiányát egyre jobban érző Hawksról szóltak, és úgy tűnik, az All Star-szünet sem volt elég arra, hogy rendezzék a sorokat: második este a második vereségüket szenvedték el, és lecsúsztak a keleti hetedik helyre. Annak örülhettek a hazai nézők, hogy Paul Millsap (21 pont, 11 lepattanó) mellett a veterán Elton Brand is remekül játszott (20 pont, 11 lepattanó), illetve hogy Kyle Korver triplasorozata 122-re hízott.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Brand 20, Teague 16/3.
A Wizards legjobb dobói: Wall 21/9, Ariza 19/15, Beal 19/6.

Minnesota Timberwolves–Indiana Pacers 104–91

Nem hiányoztak, akik hiányoztak. A Minnesota Kevin Martin és Nikola Pekovics nélkül állt ki a találkozóra, de a center helyére bekerülő Ronny Turiaf 11 ponttal és két blokkal helyettesítette, miközben Roy Hibbert négy pontra és öt lepattanóra volt képes. A Wolves már az első negyedben ellépett, az Indiana pedig a remeklő Paul George-on kívül semmit nem tudott hozzátenni támadásban – Ricky Rubio ugyanúgy 17 gólpasszt osztott ki, mint a teljes Pacers.

Love és George is megállíthatatlan volt. A Minnesota erőcsatára már az első negyedben bepörkölt három triplát és 12 pontot, gyors dobómozdulatával nem tudott mit kezdeni az Indiana. Love végül 42 pontig (14/22 mezőnyből, 5/10 tripla) és 16 lepattanóig jutott, igaz, a többiek nem remekeltek mellette. George 35-ig jutott 50 százalékkal és 11 lepattanóval, de 7 eladott labdával, viszont az égvilágon semmi segítséget nem kapott, David West csődöt mondott (4 pont, 2/10), Hibbertről már szóltunk, Stephensonnak sem ment és a padról sem érkezett semmi.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 42/15, Barea, Brewer 12-12
A Pacers legjobb dobói: George 35/9, Hill 13/6, Stephenson 10

New Orleans Pelicans–New York Knicks 91–98

Anthony a reménysugár. A szenvedő Knicks ezúttal szoros meccsen nyerni tudott Carmelo Anthonynak köszönhetően. A tavalyi pontkirály 42 pontig jutott (16/29 mezőnyből, 2/6 tripla), és a hajrában is bizonyított. Két perccel a vége előtt eggyel vezetett a Pelicans, Anthony elrontotta a dobását, ám leszedte a saját támadóját és vissza is tette azt a gyűrűbe. A következő két támadásból is kosarat szerzett (ráadásul a hazaiak nem), így győzött a Knicks.

Szűk rotációval harcoltak a vendégek. Stoudemire, Bargnani, Udrih, Metta World Peace, Kenyon Martin és Aldrich sem lépett pályára, ráadásul Iman Shumpert megsérült. A dobóhátvéd a bal térdéhez kapott oda és elég súlyosnak tűnt az eset, nélküle pedig mindössze hét játékossal folytatta a meccset a Knicks.

Gordon hiába remekelt. A New Orleans bedobója 28 pontig jutott (9/17 mezőnyből), de a végén nem tudott ő sem pontot szerezni, így nem nyerhetett csapata. Egyébként egyetlen gólpasszt jegyzett csupán, mint ahogy az egész Pelicansnek komoly problémái voltak ezen a téren: 16-ig jutottak összesen, és Monty Williams is ezt emelte ki a találkozó után.

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 28/9, Davis 14, Rivers 14/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 42/6, Smith 19/9, Hardaway Jr. 16/6

Phoenix Suns–Boston Celtics 100–94

A védekezés hozta meg a diadalt. Egyik csapat sem mutatott átlag feletti dobóteljesítményt, a Phoenix 44, a Boston 39 százalékos pontossággal tüzelt mezőnyből. Ám a hazaiaknál hatan is eljutottak legalább tíz pontig, köszönhetően annak, hogy kegyetlenül megbüntették a vendégek eladott labdáit. 14 alkalommal adta el a játékszert a Boston, ezekből a lehetőségekből pedig 30 pontot tett az eredményjelzőre a néha már zsákolóversenyt idéző hazai gárda.

Végig az ellenfél nyomában. Bármennyire is próbálkoztak a hazaiak, az utolsó negyedben, nem tudták leszakítani a szívósan küzdő Keltákat. Igaz, hozzá kell tenni, hogy Rondóék sem tudták megőrizni tíz pontos fórjukat, melyet a harmadik negyed elején építettek ki, mivel bő öt perc alatt elbukták azt, a Suns pedig visszavette a vezetést. Számtalan könnyű kosarat engedett a Boston, ám a végjátékban ismét felzárkóztak, s adódott esélyük, hogy egyenlítsenek ám mindkét dobásukat elhibázták, így megmenekült a Suns.

A Suns legjobb dobói: Markieff Morris 18, Dragic, Green 17/6-17/6, Frye 15/12
A Celtics legjobb dobói: Bass, Rondo 18-18, Green 17/3, Sullinger 11/3

Utah Jazz–Brooklyn Nets 99–105

Deron Williams volt a hős. Bár a magára találó, egy hónap után újra 16 egység fölé jutó Joe Johnson pontjai nélkül nem lett volna meg a győzelem, mégis a korábban Utahban nagyszerű éveket töltő irányító nyerte meg csapatának a meccset. Az utolsó negyedben nagyon fontos középtávoli kosarakat szerzett, ráadásul a végjátékban fent maradt a pályán azok után is, hogy Alec Burkstől egy óriási könyököst kapott egy szabad labdáért folyó harcban. Williams a meccs után elmondta: elképzelhető, hogy eltört az állkapcsa.

Andrej Kirilenko tapsot kapott. Williams nem kerülhette el a pfújolást a meccs elején, azonban csapattársa, a korábban 10 évet a Jazzben játszó orosz kiscsatár nagy tapsot kapott, amikor pályára lépett. Az összecsapás végén a hazai drukkerek Williamst is megtapsolták, miután sérülten is folytatta a játékot.

8 pontos előnyt dobott el a Jazz. A félidő végén ekkora fórban volt az Alec Burks és Enes Kanter (18 pont, 10 lepattanó) vezette, Derrick Favorst újra nélkülözni kénytelen hazai gárda – a második félidő viszont rémálomszerűen alakult, ennek köszönhetően nem lett meg a zsinórban negyedik siker.

A Jazz legjobb dobói: Burks 23/3, Kanter 18, Burke 14/6.
A Nets legjobb dobói: Johnson 27/12, Blatche 25, Williams 19/6.

Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 109–111

Aldridge nélkül is meccsben volt a Portland. Az erőcsatár zsinórban 53 meccset játszott le kezdőként, ezúttal azonban kimaradt sérülés miatt. Popovich Duncant pihentette, és Parker is hiányzott, így a Blazers a vezére, a Spurs pedig a két legjobb játékosa nélkül volt kénytelen kiállni (sőt, Leonard sem játszott). A harmadik negyed végén egy rohanással tízpontosra nőtt a vendégek előnye, de két perccel a találkozót vége előtt Lillard révén kiegyenlített a Portland. Ezt követően azonban egy Belinelli-tripla és egy Splitter 2+1 következett, erre pedig már nem volt válasza a hazaiaknak.

Millsanity? Patty Mills ezúttal is parádézott a padról beszállva, 29 pontig jutott (igaz, sokat is vállalt, 13/26 mezőnyből), és az utolsó hét mérkőzésén 21 pontot átlagol. Az irányító maximálisan kihasználja Tony Parker hiányát, bár ennek ellenére Cory Joseph a kezdő egyese a gárdának. Rajta kívül Belinelli is 20 ponttal és négy triplával rukkolt elő, de rajtuk kívül is még négyen lépték túl a tíz pontot a Spursnél.

A Blazers is csapatként működött. A 31-ig (13/21) jutó Lillard mellett öten értek el legalább tíz pontot, igaz, Wesley Matthewsnak ehhez 18 dobásra volt szüksége. Annak ellenére egyébként, hogy mindkét csapatban sok volt az eredményes játékos és nem egy-két ember szerezte a pontokat, a gólpasszok nem repkedtek, a Spurs 16-ot, a Blazers 18-at osztott ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/3, Williams 19/3, Matthews 18/6
A Spurs legjobb dobói: Mills 29/3, Belinelli 20/12, Ginóbili, Green 16-16/9

Sacramento Kings–Golden State Warriors 92–101

A negyedik negyed elején dőlt el. Az utolsó etapra fordulva még a Sacramento vezetett (köszönhetően annak, hogy a 26-ig jutó Thomas 12-t a harmadik negyedben szerzett), ám ezt egy 12–3-as futással kezdte a Golden State, Michael Malone pedig a fiataljait játszatta ebben az időszakban. Ez rossz döntésnek bizonyult, a Warriors innentől már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Cousins nélkül is jobban lepattanózott a Kings. A kaliforniaiak elcserélték Marcus Thorntont Jason Terryre és Reggie Evansre de még nem léphettek pályára, ahogy a sérüléssel bajlódó sztárcenter sem. A kezdő magas páros, Landry és Thompson együtt szedtek le 11 lecsorgót, de Acy a padról beszállva 12-t, míg a Bogut nélkül játszó GSW szenvedett ezen a téren, így 49–35-re nyerte ezt a csatát a Kings.

Gyengén célzott, de nyert a Warriors. A liga második legjobb tripladobó csapata mindössze 15.8 százalékkal dobott kintről, ami elősegített a Kings meccsben maradását. Viszont a vendégek kétszer annyi gólpasszt osztottak ki, mint a hazaiak, ráadásul a festékben agyonverték a Sacramentót, 52–32-re nyerték ezt a különcsatát (a lepattanók ellenére).

A Kings legjobb dobói: Thomas 26/6, Outlaw 18/9, Gay 16
A Warriors legjobb dobói: Lee 23, Thompson 18/3, Curry, Iguodala 13/3-13

Los Angeles Lakers–Houston Rockets 108–134

Howard diadalmas visszatérése. Tavaly nyáron hagyta ott a Lakerst a center, aki először léphetett fel azóta volt csapata vendégeként. Kevesebb, mint 29 perc alatt 20 pont, 13 lepattanó és 3 blokk került a neve mellé, a Rockets pedig nagyon sima győzelmet aratott – zsinórban egyébként a nyolcadikat. A houstoniak minden negyedben legalább 30 pontot termeltek, a kezdőötös tagjain kívül még ketten értek el két számjegyű ponttermést.

Tovább gyengült a Lakers. Noha Wesley Johnson 24 pontot termelt, Kendall Marshall pedig 20 pontja mellé 16 gólpasszt is kiosztott, egy pillanatig nem volt esélye a hazaiaknak. Bár Jodie Meeks felépült, azonban a Warriorshoz cserélt Steve Blake már át sem öltözött, így nyolc emberrel kellett volna feltartóztatni a kiváló formában lévő Houstont – lehetetlen küldetés volt.

A Lakers legjobb dobói: Johnson 24/12, Marshall 20/12, Meeks 19/6.
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/15, Howard 20, Parsons 18/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats–Detroit Pistons 116–98
Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 101–93
Toronto Raptors–Chicago Bulls 92–94
Atlanta Hawks–Washington Wizards 97–114
Minnesota Timberwolves–Indiana Pacers 104–91
New Orleans Pelicans–New York Knicks 91–98
Phoenix Suns–Boston Celtics 100–94
Utah Jazz–Brooklyn Nets 99–105
Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 109–111
Sacramento Kings–Golden State Warriors 92–101
Los Angeles Lakers–Houston Rockets 108–134

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik