Sérülés, páros kiállítás: 21 pontos hátrányból nyert a GSW

Vágólapra másolva!
2017.12.05. 08:51
null
Sokáig nyeregben érezhette magát a New Orleans Pelicans a címvédő ellen (Fotó: Twitter)
Nagy meccset nyert New Orleansban a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a hajrában megsérült Steph Curry, Kevin Durantet pedig ismét kiállították. A játéknap legnagyobb győzelmét a Washingtont 69 ponton tartó Utah jegyezte, az egyéni teljesítményeket tekintve a 46 egységet szóró és csapatát Philadelphiában bravúrgyőzelemre vezető Devin Bookert emelhetjük ki, miközben a Wolves ellen megtörte negatív szériáját a Memphis – a Cavs ugyanakkor nem hibázott, zsinórban tizenkettedik sikerét is behúzta.

 

Charlotte Hornets–Orlando Magic 104–94

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Kemba Walker visszatért. Újra pályára léphetett vállsérülését követően a Hornets irányítója és rögtön csapata élére állt, 29 ponttal (7/16 mezőnyből, 14/14 büntető) és hét gólpasszal a motorja volt a támadójátéknak - nagy kedvvel száguldozott fel-le, egészen merész vállalásai is voltak. Az ő agresszivitására építve a büntetővonalról nyerte meg a harcot a Charlotte, 21 ponttal dobtak innen többet, mint a Magic, így az is belefért, hogy gyakorlatilag ne létezzen a kinti dobásuk (3/17) – a második félidőben már végig vezetett a társaság kisebb-nagyobb fórral és a hajrában már nem kellett izgulnia. Walker egyébként 200. alkalommal érte el karrierje során a húsz pontot, amivel első a franchise örökranglistáján, míg Dwight Howard az egész ligát tekintve lepattanózásban megelőzte Paul Silast és Dikembe Mutombót, ezzel fellépett a 19. helyre.

Speights hibája sokba került. A harmadik negyedben nagyot küzdve jött vissza tíz pontos hátrányából egyetlen egységre a Magic és a záró etap elején megpróbált fordítani, de a padról beszálló magasember ezúttal többet ártott, mint használt. Az, hogy kihagyott egymás után két jónak tűnő dobóhelyzetet, még nem lett volna nagy gond, de elvesztette a hidegvérét, kapott egy flagrantet, amelyet négy pontra váltott a Hornets, majd kapott egy blokkot és beütött egy újabb faultot – itt ismét megléptek a hazaiak tíz ponttal, Speights pedig mehetett is a kispadra. Összességében persze a nagyon kevés büntetőt, a simán elvesztett lepattanózást és a húsz eladott említhetjük a vendégek vereségének fő okaiként, de tagadhatatlan, hogy kulcspillanatban adott ajándékot ellenfelének a Magic.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/3, Kaminsky 14/3, Howard 12, Lamb 12
A Magic legjobb dobói: Fournier 18/9, Simmons 15/3, Gordon 14/6

Indiana Pacers–New York Knicks 115–97

Így kell hozni egy kötelezőt. Nem adott esélyt ellenfelének a hazai alakulat, már az első negyedben meglógott és tíz pont feletti előnyt épített ki, a nagyszünetig pedig 26 egységre növelte ezt a fórt – innentől nem volt miről beszélni, nem szórakozta el a megnyert meccset a társaság. Türelmesen kihasználták a Knicks hibáit és leindításból dobtak 31 pontot (szezoncsúcs), kiosztottak 28 gólpasszt, jól tripláztak és végig uralták az összecsapást, így könnyedén kipipálhatták a kötelező győzelmet – 13–11-gyel folytatják és december 15-éig még sorozatban öt hazai mérkőzés vár rájuk.

Ez már sok volt a Knicksnek. Előző este még jól tartotta magát a New York Kristaps Porzingis és Tim Hardaway Jr. nélkül is, most viszont ezt már a back-to-back is súlyosbította, ráadásul idegenben kellett helytállni – egyszerűen nem volt elég energiájuk, a Pacers gyorsabban, pontosabban, agresszívebben és koncentráltabban kosárlabdázott. Mivel hamar eldőlt a győztes kiléte, a vendégek kezdői közül csak Damyean Dotson játszott húsz percnél többet, pályára lépett viszont nyolc perc erejéig Joakim Noah (3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), aki az idei szezonban még csak másodszor kapott szerepet.

A Pacers legjobb dobói: Young 20/6, Bogdanovic 19/9, Oladipo 16/9
A Knicks legjobb dobói: Hernangomez 14, Beasley 13, McDermott 12/3

Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 101–115

Ha egyszer Booker beindul... Nem kezdett jól Devin Booker, az első negyedben 2/11-et hajított mezőnyből, de a Sixers túl hamar érezte úgy, hogy ez nem az ő napja, a folytatásban pedig ezt nagyon megbüntette a Suns vezére. A második negyedben kevesebbet vállalt, de a fordulás után leszegte a fejét és átgázolt a hazai csapaton, nem tudtak vele mit kezdeni Simmonsék, így végül 46 pontos (17/32 mezőnyből) estét produkált - a negyedik negyedben is sorra jöttek tőle a kosarak, csak rajta múlt, hogy hol áll meg. Közben a teljes repertoárját megmutatta, dobott pontokat leindításból, távolról, középtávolról, betörésből, belépésből, támadópattanóból, pozícióból, azt csinált, amit csak akart. Mellette azért említsük meg a 25 pontos TJ Warrent és a dupla-duplázó Tyler Ulist is, de ez az este Bookerről szólt, aki elképesztő teljesítménnyel idegenbeli bravúrgyőzelemre vezette csapatát Philadelphiában.

Ebből tanulni kell. Régóta nem játszott ilyen gyengén a Philly, mint ezen az estén, pedig ez hazai pályán abszolút kötelező győzelem lett volna a csapat számára. Védekezésben túl puhák voltak, Bookeren nem nagyon tudtak/akartak érdemi munkát végezni, támadásban pocsékul dobták a triplát és a második félidőben már végig csak kapaszkodtak, de nem tudtak fordítani a dolgok menetén. Hiába játszott remekül Redick (25 pont, 9/16 mezőnyből), Embiid (25 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) és a betegséggel küzdő, reggel még szinte csak szédelgő Ben Simmons (20 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 6 labdaszerzés), Booker gyakorlatilag egymaga túldobott hármójukból kettőt, így fájó hazai vereséget szenvedtek – most a Lakerst fogadják, ott már nem hibázhatnak.

A 76ers legjobb dobói: Redick 25/9, Embiid 22, Simmons 20.
A Suns legjobb dobói: Booker 46/15, Warren 25/3, Ulis 12/3

Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 90–110

Egyszer így, egyszer úgy. Két napja otthon kapott ki az Atlantától a Brooklyn, ezúttal viszont idegenben győzte le húsz ponttal, finoman szólva is ingadozó a két csapat teljesítménye. A sikert a harmadik negyedben bemutatott 17–0-s roham hozta meg a Nets számára, amikor majdnem hat perc telt el a játékrészből, mire pontot tudott szerezni a Hawks, innentől már nem rontották el a vendégek – a padról 17 pontos szezoncsúccsal és 7 gólpasszal szállt be Caris LeVert, összesen hatan jutottak tíz pont fölé, uralták a lepattanózást, ültek a triplák és a 29 gólpassz is jól mutat. Kellett ez a győzelem a társaságnak, mert most Mexikóba utazik két meccs erejéig, ott találkozik az Oklahoma Cityvel és a Heattel.

Nem működött az Atlanta. Az első félidőben még Dennis Schröder vezetésével partiban voltak a hazaiak, de csak azért, mert az irányító sorra értékesítette azokat a nehéz dobásokat, amiket a fordulás után már nem tudott – 7/7-tel kezdett mezőnyből, majd 2/10-zel folytatta, ő sem tudott megoldani minden helyzetet. A többiekben márpedig nem volt pont, dobóhelyzeteket főleg nem tudtak kialakítani másoknak, a harmadik negyedben bekövetkezett lefagyás (1/18 mezőnyből) után pedig el is dőlt a találkozó, innentől meg sem tudta szorítani ellenfelét a hazai alakulat. Mike Budenholzer együttese most Orlandóba utazik.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 19/3, Bazemore 13/3, Bembry 13/3
A Nets legjobb dobói: LeVert 17/3, Hollis-Jefferson 16/3, Carroll 13/9, Dinwiddie 13/9

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 111–100

Olajozott gépezet. Ismét remekül működött a Boston játéka, védekezésben végig meg tudták nehezíteni a Milwaukee dolgát, támadásban pedig gyönyörű dolgokat mutattak be – Al Horford (20 pont, 8/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 8 gólpassz) egészen zseniálisan játszott, Kyrie Irving előlépett pontszerzésben, amikor kellett (32 pont, 19 a második félidőben), Jayson Tatum pedig 4/5 triplával szólt hozzá. Az együttes 55.1 százalékkal dobott mezőnyből, a festékből 60–34-re nyomta le ellenfelét és gyakorlatilag végig kontrollálta az összecsapást, volt ugyan egy hullámvölgyük a második félidőben, de a győzelmük így sem forgott veszélyben. A ligaelső sorozatban ötödször dobott legalább 50 százalékkal, amire 2010 óta nem volt náluk példa, most pedig jön még egy Dallas elleni hazai találkozó, mielőtt elutaznak két nehéz idegenbeli rangadóra.

Nem volt elég jó a Bucks. A vendégek csapatvédekezése továbbra sem elég meggyőző ahhoz, hogy ilyen derbiket nyerjenek meg, főleg idegenben, ez ezúttal is megmutatkozott – végig futottak az eredmény után, a harmadik negyedben volt már húsz pont is a hátrányuk, amikor Antetokounmpo vezetésével elkezdtek visszakapaszkodni. A görög szupersztár ugyan beszórt negyven egységet (14/24 mezőnyből, 9 lepattanó), de az ő extrája is csak arra volt elég, hogy szorosabbá tegyék a végeredményt, érdemi esélyük ezúttal nem volt a sikerre – most egy hárommeccses hazai szériába vágnak bele 12–10-es mérleggel.

A Celtics legjobb dobói: Irving 32/6, Horford 20/3, Tatum 17/12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 40, Middleton 19/3, Bledsoe 18/9

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 91–113

Semmi meglepő. Kérdés nélkül hozta sorozatban tizenkettedik sikerét a Cleveland, az elejétől kezdve kézben tartotta a meccset és csak annyit adott ki magából, amennyit kellett – egy negyed után hét, a nagyszünetben 16 pont volt közte, nem igazán kellett megizzadnia a társaságnak. A három sztár ezúttal is kiválóan működött együtt, LeBron James (23 pont, 9/15 mezőnyből, 7 lepattanó, 6 gólpassz) mellett Kevin Love (24 pont, 13 lepattanó, 8/13 mezőnyből) és Dwyane Wade (24 pont, 8/13 mezőnyből) is remekelt, Jamest leszámítva pedig mindenki tudott pihenni, 27 percnél csak a vezér játszott többet – az ismét 50 százalék felett dobó keleti címvédő csütörtök hajnalban a Sacramentót fogadja, ott is egyértelmű favoritnak számít.

Haladjunk. A meccsel kapcsolatban nincs értelme túl sokat beszélni a Bullsról, a hazai alakulat a papírformának megfelelően alárendelt szerepet játszott – érdekesség viszont, hogy Justin Holiday újabb három triplát vert be, így már húsz olyan meccse van idén, amikor legalább kétszer betalált kintről, míg csapatszinten csak 16 alkalommal érték el eddig a száz pontot, hatodszor maradtak ez alatt. A fő sztori velük kapcsolatban az lehet, hogy mikor tér vissza Nikola Mirotic, erről a tervek szerint ma születik döntés a csapatnál és ha zöld jelzést kap a spanyol, akkor a következő, Pacers elleni találkozón megkezdheti a szezont.

A Bulls legjobb dobói: Dunn 15/6, Lopez 14, Holiday 14/9
A Cavaliers legjobb dobói: Wade 24/3, Love 24/9, James 23/6

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 95–92

Közel egy hónap után nyert a Memphis. Legutóbb november 7-én győzött a Grizzlies, azóta sorozatban tizenegy vereséget szedett össze a társaság, most viszont megtörte ezt a negatív szériát és kiváló védekezéssel nyomta le a Wolvest. Alaposan lebontották a vendégek játékát, elvették a fő fegyvereiket és bár támadásban ők sem voltak extrák, stabilak tudtak maradni a szoros végjátékban – az utolsó négy percet 6–4-re nyerték meg, nem a pontzáporról szólt a hajrá. Tyreke Evans büntetői 12 másodperccel a vége előtt azonban meghozták a várva várt sikert, Jimmy Butler triplája kimaradt a legvégén, így az említett Evans (16 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk) és Marc Gasol (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével meglepetést okozott és J. B. Bickerstaff irányításával megnyerte első meccsét a gárda.

Butler egyedül kevés. Az utóbbi időben egyre többször idézi tavalyi önmagát a Minnesota azzal a különbséggel, hogy ilyen helyzetekben Jimmy Butler rendszeresen fel tud lépni és tartást adni a társaságnak. Most sem rajta múlt, egyedül ő dicsérhető a vendégcsapatból, beszórt 30 pontot 50 százalék feletti hatékonysággal, ellopott négy labdát, de a többiek gyengeségét ezúttal nem tudta ellensúlyozni – Townst (7 pont, 2/6 mezőnyből) leszedte a pályáról Gasol, nem volt faktor Wiggins és igazából Jeff Teague sem, valamint a védekezéssel is gondjaik voltak ismét. Tom Thibodeau szerint a hajrában egy kis tűz és akarat hiányzott, nem tudták megszerezni az 50-50-es labdákat, így ismét kikaptak és gyakorlatilag ugyanaz a problémájuk, mint korábban – ha nem megy a támadás, akkor szenvednek, így pedig később komoly bajba kerülhetnek.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21/3, Evans 16/6, Green 14
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 30/6, Gibson 14, Wiggins 12, Teague 12

New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 115–125

Őrült meccset nyert meg a bajnok. Finoman szólva sem kezdett jól a Zaza Pachuliát nélkülöző Golden State, védekezésben mintha pályán sem lettek volna a vendégek, akik még a nagyszünet előtt 21 pontos hátrányt szedtek össze. A fordulás után aztán őrült rohanásba kezdtek, futottak egy 15–0-t és visszajöttek a meccsbe, majd ismét elment a Pelicans tizenegy ponttal, hogy aztán a záró etap megint a Warriorsról szóljon – felkapaszkodtak és bő nyolc perccel a vége előtt vették át a vezetést Iguodaláék. A mérkőzés legjobbja Steph Curry volt, aki 31 ponttal és 11 gólpasszal húzta övéit, majd a végén Draymond Green és Nick Young is bevert két-két triplát, eddigre már fölénybe került a GSW, itt pedig (két perccel a vége előtt) el is dőlt a meccs. Az izgalmaknak viszont még nem volt vége, előbb Durant és Cousins akaszkodott össze, ami után mindketten megkapták második technikaijukat és a kiállítás sorsára jutottak, majd az utolsó percben bokasérülést szenvedett Curry – a röntgen negatív lett, de ettől függetlenül nem volt jó állapotban a kétszeres MVP.

Pedig fantasztikusan kezdett a Pelicans. Anthony Davis nélkül is kiválóan játszott a hazai alakulat, Rajon Rondo irányított (10 pont, 11 gólpassz, 1 eladott labda), a Holiday, Moore páros tüzelt (61 pont, 9/17 tripla), DeMarcus Cousins (19 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 5 szerzett és 7 eladott labda, 3 blokk) pedig mindenben benne volt, amiben csak lehetett – támadásban parádézott a társaság és magabiztos előnyt épített fel. A fordulás után azonban jött egy hullámvölgy és a Curry által húzott Warriors végül erőből lenyomta Rondóékat, akik kereken harminc ponttal kaptak ki a második félidőben – a fájó vereség után a Denver elleni hazai rangadó következik számukra.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 34/12, Moore 27/15, Cousins 19/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Thompson 22/12, Green 19/9, Durant 19/3

Dallas Mavericks–Denver Nuggets 122–105

Feltámadóban a Dallas. A két nappal ezelőtti LAC-meccshez hasonlóan a Denver ellen sem volt hátrányban a hazai gárda, sőt az első negyedben 16 pontot tettek közé, és bár volt egy kisebb megingásuk a második félidőben, tulajdonképpen simán nyertek. A kezdőben Dirk Nowitzki elöl nem volt hatékony, de elég jól lefogta Mason Plumlee-t, a kisemberek pedig támadásban remekeltek: Barnes, Smith Jr. és a 15 pontig jutó Wes Matthews is legalább 50 százalékos pontossággal célzott, Barnes lekapott 10 pattanót is. A cseresor sem akart lemaradni, Ferrell, Harris és Powell is 10 pont fölé jutott, Mejri mindhárom dobását behintette, JJ Barea pedig kilenc gólpasszt szortírozott – összességében 54 egységet tettek hozzá. A Dallas szezoncsúcsot szórt, utóbbi nyolc meccséből az ötödiket nyerte meg, vagyis Rick Carlisle-ék megkezdték a kapaszkodást mind játékban, mind eredményekben.

Idegenben nem megy. 3–8-ra rontotta idegenbeli mérlegét a Denver, ami elég kontrasztos a hazai eredményeiket (10–2) tekintve – ma hiába próbálkozott becsülettel a hátvédsor, egyszerűen képtelenek voltak megállítani a hazaiak gyors kisembereit. A Murray, Harris, Barton trió 66 pontot tett a táblára, utóbbi 8 pattanóval és 6 gólpasszal is segített, de mellettük egyedül Kenneth Faried tudta végig tartani a ritmust (13 pont, 11 pattanó), a többiek csak időszakosan tudtak előlépni, így túldobni sem sikerült az ellenfelet. Annak örülhetnek, hogy a kezdő kiscsatáruk, Wilson Chandler kicsit rozsdásan ugyan, de már ott volt a parketten, az viszont baljós, hogy még öt meccset játszanak vendégként...

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 22/3, Smith Jr. 20/6, Ferrell 16/3
A Nuggets legjobb dobói: Barton 23/12, Murray 22/12, Harris 21/9

San Antonio Spurs–Detroit Pistons 96–93

A vége hibádzott. Borzasztó kemény, hajtós meccset játszottak a felek, ez pedig inkább a Pistons terepe, három negyeden keresztül nagyjából az is történt a pályán, amit ők akartak: nehéz dobásokba kergették a hátvédeket, megnehezítették a labda eljutását az Aldridge, Gasol pároshoz, a túloldalon pedig Reggie Jackson révén volt egy stabil opciójuk. Drummond (11 pont, 15 pattanó, 3 szerzett labda) és Stanley Johnson (14 pont, 10 pattanó) dupla-duplázott, sokáig úgy tűnt, hogy Bradley rettenetes estéjét (1/9 mezőnyből) is megoldják. A negyedik negyedben pillanatok alatt hátrányba kerültek, onnan még egyszer visszaszerezték az előnyt, a végjátékban viszont már nekik kellett kapaszkodniuk, és nem tudtak fordítani.

Kibrusztolta a Spurs. Bár a pihenő Aldridge, Gasol, Parker, Ginobili négyes visszatért, ma nem volt olajozott a San Antonio, nagyon érződött, hogy Kawhi Leonard mellett helyettese, Kyle Anderson is sérült. Különösen Aldridge szenvedett a dobásaival (5/17), lepattanózásban viszont Aldridge, Gay és Gasol is 10-ig jutott, emiatt végig szoros volt a meccs, ráadásul a cseresorból a mostanában ihletett formában dobó Bertrans, Mills és Ginobili is három hárompontost pörkölt be, a 4. negyed elején ők tolták meg a Spurst. A végén Rudy Gay lett a hős, a veterán kiscsatár blokkolta Tobias Harris egyenlítőnek szánt triplakísérletét, így jó szájízzel várhatják Leonard közelgő debütálását: a Spurs vezére elmondása szerint már teljesen egészséges.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 17, Gasol 15/3, Ginobili 12/9, Gay 12/3
A Pistons legjobb dobói: Jackson 27/6, Harris 15/9, S. Johnson 14/3

Utah Jazz–Washington Wizards 116–69

Rudy Gobert visszatérése csak javított a Jazzen. A liga egyik legjobb palánk alatti védője térdsérülésből épült fel, és ameddig hiányzott, identitást és sebességet váltott csapata: a támadásra helyezték a hangsúlyt, Derrick Favors small-ball centerként sziporkázott, és öt meccset nyertek zsinórban. Gobert visszatérése a lehető legjobban sült el, a francia magasember jelenléte teljesen összezavarta a Wizards betörés-kiosztás játékát, a nagyszünetben 30 pontnál álltak a vendégek, miközben a hazaiak a túloldalon újabb elképesztő dobófesztivált rendeztek Donovan Mitchell vezetésével. A kezdőből egyedül ő játszott 26 percet, a második félidőben jöttek a cserék, akik Alec Burks és az újonc Royce O'Neale (11 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz) vezetésével kivégezték a megroggyant ellenfelet – egyúttal hatra hizlalták a sikersorozatot. A Jazz már hetedik Nyugaton, mindössze egy győzelemre a 4-5. Portland, Denver duótól.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Alapvetően jól menedzseli John Wall hiányát a Washington, voltak már meglepő győzelmeik, ma viszont a Jazz nagyon komolyan vette ellenük a meccset, ami meg is látszott az eredményen. Bradley Bealt teljesen eltüntették, a cseresor egészen reménytelenül dobott, az egy szem Otto Portert pedig nem arra „tervezték”, hogy első opció legyen támadásban – ezek együttesen eredményezték a 28.8 százalékos mezőnymutatót. Ilyenkor nincs mit tenni, gyorsan el kell kezdeni készülni a következő, portlandi meccsre, a mait pedig kitörölni a csapat kollektív emlékezetéből...

A Jazz legjobb dobói: Burks 27/9, Mitchell 21/9, Ingles, O'Neale 11/9-11/9
A Wizards legjobb dobói: Porter 14/6, Morris 11/3, Beal, Oubre 11-11

NBA, ALAPSZAKASZ
Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 91–113 (22–29, 23–32, 26–25, 20–27)
New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 115–125 (33–26, 36–23, 22–39, 24–37)
Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 101–115 (28–28, 19–32, 32–29, 22–26)
Indiana Pacers–New York Knicks 115–97 (31–19, 35–21, 29–25, 20–32)
Charlotte Hornets–Orlando Magic 104–94 (26–23, 28–22, 21–29, 29–20)
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 111–100 (34–26, 28–23, 26–32, 23–19)
Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 90–110 (32–33, 22–20, 15–31, 21–26)
Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 95–92 (29–26, 27–27, 20–22, 19–17)
San Antonio Spurs–Detroit Pistons 96–93 (28–29, 22–24, 19–20, 27–20)
Dallas Mavericks–Denver Nuggets 122–105 (39–23, 25–24, 29–35, 29–23)
Utah Jazz–Washington Wizards 116–69 (29–15, 35–15, 24–22, 28–17)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik