Rose szenvedett, de a hajrában eldöntötte a meccset

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.01.02. 08:17
null
Rose a legjobbkor lendült bele (Fotó: Reuters)
A Chicago irányítója, Derrick Rose három botrányos negyed után fontos kosarakat szerzett a hajrában, így a Bulls szoros meccset nyert a Denver ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) csütörtöki játéknapján. A Sacramento is győzni tudott Minnesotában, pedig két kulcsembere is kipontozódott – az 1/1-es Andrew Wiggins viszont remekelt. Íme a részletek!

Chicago Bulls–Denver Nuggets 106-101

Rose a legjobbkor indult be. A Chicago sztárirányítója 7/35-ös mezőnymutatót produkált az előző két találkozón és ha a mai statisztikáját megnézzük, a 7/25 is egészen botrányos – azonban 17 pontjából 11-et a negyedik negyedben szerzett, kulcspillanatokban két nagy kosarat is elsüllyesztett, a hajrában ő jelentette a különbséget. Mellette a 26 ponttal, 8 pattanóval és 8 gólpasszal remekelő Jimmy Butler húzta a csapatot, de a hátvédek közül Brooks és Hinrich is hozzátette, amit kellett.

Nagyot hajrázott a Bulls. A harmadik negyedben még 13-mal vezetett a Denver, ezt azonban Rose és Butler vezérletével megfordították a hazaiak – elsősorban megkeményedő védekezésüknek köszönhetően. Az utolsó percben sem tudott visszavágni a Nuggets, Rose kosara és két büntetője mellett Brooks is a vonalról szerzett pontokat, így nem maradt esélyük Afflalóéknak az egyenlítésre.

Blokkpartit tartottak a hazaiak. A Chicago francise-rekordot jelentő 18 sapkát osztott ki, ebből Pau Gasol egymaga kilencet (!) vállalt, ami természetesen karriercsúcs. Nagy szükségük is volt erre az extrára, mert még ezzel együtt is a Denver szerzett több pontot a festékből és ők nyerték a lepattanózást is, csak az utolsó másfél negyedben tudott felülkerekedni Thibodeau együttese.

A kulcsemberek hozták magukat. A Denvernél Lawson és Afflalo is tökéletesen hozta, amit kell (együtt 39 pont, Lawson 7-7 gólpassz és pattanó), Faried újabb óriási dupla duplát (18 pont, 19 pattanó, 3 blokk) szállított, Wilson Chandler pedig 22 egységet rámolt be – holott kisebb sérülése miatt a játéka is kérdéses volt. Ez sem volt azonban elég, a védekezésük nem bírta végig a találkozót, így már közelebb vannak a nyugati utolsóhoz, mint a rájátszáshoz.

A Bulls legjobb dobói: Butler 26/3, Rose 17/3, Gasol 17
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 22/6, Lawson 20/3, Afflalo 19/3

Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 107–110

Majdnem megégett a Kings. A vendégek 37 pontot rámoltak be az első negyedben és bár eladott labdáiknak köszönhetően nem tudták kiütni a Minnesotát, a harmadik negyedben így is 13-mal vezettek. A folytatásban azonban előbb Rudy Gay, majd DeMarcus Cousins is kipontozódott, így esély nyílt a Wolves előtt, ki is tudtak egyenlíteni a hajrában – de a korábbi minnesotai 1/2-es, Derrick Williams hármasával ismét a Kings került előrébb, az utolsó dobást pedig blokkolni tudták a vendégek, így megmenekültek.

Wiggins csillogott. Az idei 1/1-es választott kiscsatár 27 ponttal húzta csapatát, 11/22-es mezőnymutatója mellett 9 lepattanót és négy labdaszerzést is hozzátett és lehetett rá számítani a negyedik negyedben. Mellette a 15-öt szóró Muhammad és Dieng említhető, de a csapatvédekezéssel ma is komoly gondok voltak, az első negyedben 70 százalék felett dobott a Sacramento és a hajrában sem tudták megállítani a két vezérüktől megfosztott vendégeket. Thaddeus Youngot megfogta a Kings, az erőcsatár mindössze 9 pontot tudott hozzátenni.

A teljes kezdő hozta, amit kell. A Kingsnél Cousins (19 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz) és Gay (21 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 4 szerzett és 8 eladott labda) is eredményesen játszott kipontozódása előtt, de rajtuk kívül Collison (21 pont, 8/15), McLemore (14 pont, 6/9) és Williams (17 pont, 6/10) is hozta a pontokat, így végül 54 százalékos mezőnymutatóval zárt a Sacramento. Ennek ellenére Malone kirúgása óta 2–6-ra állnak, védekezésükre ma sem lehettek büszkék és nem igazán sikerült önbizalom-növelővé tenni ezt a találkozót.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/3, Dieng 15, Muhammad 15/3
A Kings legjobb dobói: Gay 21, Collison 21/3, Cousins 19

NBA, ALAPSZAKASZ
Chicago Bulls–Denver Nuggets 106–101
Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 107–110

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik