Rose és Gasol 1998 után döntőbe vezetné a Bullst - rajtol az NBA!

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2014.10.28. 15:03
null
A Derrick Rose vezette Chicago Bulls a keleti főcsoport legnagyobb esélyese (Fotó: Action Images)
Amilyen rövid ideig ünnepelt a San Antonio Spurs, olyan kevés idő alatt állt össze a játékoskerete is a 2014–2015-ös évadra. A texasi klubot vérprofik irányítják, nyilvánvaló, hogy az immár ötszörös NBA-bajnoknál – amely a Dallas Maverickset fogadja a szezonnyitón magyar idő szerint szerda éjjel egy órakor (Tv: Sport1) – pontosan tudják, egy új kezdetet úgy lehet könnyebbé tenni, ha a jó alapok a helyükön maradnak.

 

A jó alapot pedig a meghatározó játékosok jelentik, akik az előző évadban domináltak az észak-amerikai profi bajnokság mezőnyében és a nagydöntőben is, legyalulva a címvédő Miami Heatet, hiszen ha a 4–1-es összesítés talán nem is (egyébként de), a győztes meccseken jegyzett legalább 15 pontos diadalok tükrözik azt a fölényt, amellyel Gregg Popovich főedző gárdája teljesen megérdemelten lett hét év után újra bajnok.

5/0

Öt bajnoki címe van már a Spursnek, de eddig még egyszer sem sikerült a címét megvédenie

A Sarkantyúsok sikerének kulcsa leginkább abban keresendő, hogy művészi szintre fejlesztették a labdajáratást és a csapatvédekezést, amit viszont nem feltétlenül az váltott ki, hogy öregedőfélben vannak a vezérei. Tim Duncan 38, Manu Ginóbili 37, Tony Parker és Boris Diaw 32-32 éves, azaz már egyikőjük sem a gyors első lépéssel szerez előnyt őrzőjével szemben, bár Parker még mindig villámgyorsan kerül a gyűrű alá...

Texasban tudják, mindez kevés lesz a címvédéshez, fejlődni kell, aminek a kulcsa Kawhi Leonard lehet.

„SZOLNOKI” KÉPVISELŐ

Justin Holiday nem véletlenül és nem hiába dolgozta végig az egész nyarat. Az előző idényben a Szolnoki Olajban légióskodó amerikai bedobó előbb az NBA nyári ligájában remekelt, majd kapott meghívót a Golden State Warriorstól a háromszoros bajnok nyári táborába. A 25 éves játékos az előszezonban eleinte csak perceket kapott Steve Kerrtől, ám később éppen a Golden State új vezetőedzője nyilatkozta róla a Houston Rockets elleni meccs után – amelyen a 198 centis kosaras 18 ponttal a találkozó legjobbja volt –, hogy az NBA-ben a helye. Így is lett, Holiday ugyanis az oaklandi együttes 15-ös keretébe, s készülhet a Sacramento Kings elleni szerdai szezonnyitóra! Az amerikai játékos 2013 tavaszán már játszott az NBA-ben, kilenc meccsen lépett pályára a Philadelphia 76ersben.

„Ez a legjobb, legtöbb tehetséges játékost soraiban tudó együttes, amiben valaha játszottam. Szerintem van esélyünk még a nagydöntőre is, erős és bő a keretünk, sok jól passzoló, önzetlen játékosunk van és tudunk egymásért játszani" – mondta lapunk kérdéseire Holiday.

A mindössze 23 éves bedobó az előző idényben berobbant a ligába, s noha egyéni képességei korántsem olyan kitűnőek, mint az NBA kimondott szupersztárjainak – lásd még Kobe Bryant, Lebron James, Carmelo Anthony... –, a júniusi nagydöntőben nyújtott teljesítménye, amiért megválasztották a finálé legértékesebb játékosának (MVP), bizonyítja, övé a jelen és a jövő.

No meg LeBron Jamesé, aki újra magára irányította a rivaldafényt azzal, hogy elhagyta a Miami Heatet, és négy év után visszament Clevelandbe. Oda, ahol 2010-ben utcai harcok és forrongások robbantak ki, miután élő televíziós műsorban közölte a világgal, „tehetségét Floridába viszi”. A megtért bárány hangzatos nyilatkozatokkal fűszerezett show keretében ünnepeltette meg magát 41 millió dolláros visszatérése kapcsán (két évre ennyiért írt alá), rögtön bajnokesélyest „csinálva” a Cavaliersből. Ami persze nem feltétlenül igaz, mert ugye Miamiban is csak ötvenszázalékosan sikerült az aranyat megszereznie jóval erősebb kerettel is. Ugyanakkor a Cavs erős gárda lesz Kyrie Irvinggel, Kevin Love-val, Anderson Varejaóval és Mike Millerrel, még a Keleti főcsoport döntőjéig is elmenetelhet. Ott viszont alighanem el is bukik, feltéve, hogy Derrick Rose nem sérül meg újra, merthogy a Chicago Bulls is roppant masszív csapat benyomását kelti Pau Gasol érkezését követően, s ha a világbajnok Rose úgy játszik, ahogy tud, a Bikák 1998 után újra nagydöntőzhetnek.

Veszíteni is kell

„Nálam is lesz a labda egy keveset, de ez Kyrie Irving csapata. Ő a gárdánk irányítója, főnöke, a parketten ő a vezér, az ő meglátásaira és irányítására van szüksége az együttesnek a sikerhez. Neki kell diktálnia, nekünk pedig végrahajtani, amit kér. Nagyon várom, hogy elkezdődjön az idény, de egyelőre én sem tudom, mit lehet ettől a Clevelandtől elvárni. Éppen csak véget ért az előszezon, a rájátszás messze van. A Chicago Bulls előrébb jár nálunk, nekünk még sok olyan meccset kell elveszítenünk, amelyet megnyerhetnénk, sokat kell utána vitatkoznunk, tesztelnünk egymást, hogy kialakuljon az a kötődés, bajtársiasság, ami egy bajnokcsapatnál elengedhetetlen” – vélekedett LeBron James, a Cleveland bedobója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik