Portlandben nyert a Lakers, nagy meccset vesztett a Boston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.04. 10:45
null
Fordulatos mérkőzést tudott behúzni a Lakers (Fotó: Twitter)
Sorozatban tizenhatszor kapott ki Portlandban a Lakers, mielőtt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján megtörte a jeget – közben a Celtics Indianában szenvedett vereséget kiélezett végjátékban. A Philadelphia Joel Embiid parádéjával verte meg a Detroitot, a Spurs simán hozta a Pelicans elleni meccset, a Jazzt is legyőzte a Denver, a Houston győzelemmel köszöntötte a visszatérő James Hardent.

 

 

Philadelphia 76ers–Detroit Pistons 109–99

Embiid leoktatta Drummondot. A két center már többször összeaakaszkodott egymással a pályán és a Twitteren is, ebben Joel Embiid az igazi „bajnok” és ezen az összecsapáson egyértelműen látszott is rajta, hogy mennyire élvezi a helyzetet. A Philly szupersztárja már az első félidőben ízekre szedte ellenfelét, 8/9 dobását a helyére küldte a mezőnyből, kiharcolt 17 büntetőt és abból is bedobott 15-öt, így már a nagyszünetben 32 pontnál járt – Drummond ellenben 0 pontnál és négy faultnál, Embiid ráadásul Pachulián is kiharcolt négy szabálytalanságot alig tíz perc alatt. A fordulás után ő és a Sixers is visszavett, a center 39 ponttal és 17 lepattanóval zárt. A hazai csapat elég sokat leadott húszpontos előnyéből, de azért amikor kellett, akkor betalált a gárda, így különösebb gond nélkül hozta a győzelmet – otthon 6–0-ra áll, most viszont back-to-backre utazik Brooklynba.

Griffin egyedül kevés volt. A frusztrált és teljesen széteső Drummond (21 perc, 8 pont, 9 lepattanó), a már-már használhatatlan Reggie Jackson (9 pont, 2/11 mezőnyből) és a kezdőként összesen két pontot szerző Johnson, Brown páros sem tudott túl sokat segíteni a vendégeken, egyedül Blake Griffin volt az, aki hozta, amit kell: 38 pontot szerzett 12/21-es mezőnymutatóval és 12/16 büntetővel, leszedett 13 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt, de mindez csak arra volt elég, hogy a „megnyugvó” Philly ellen érdekesebbé tegyék a második félidőt. Dwane Casey ugyan a játékvezetésre panaszkodott a meccs után Drummond miatt, de az sem ártott volna, ha nem dobnak 40 százalék alatt, ha nem csak 5/30 triplával zárnak, vagy ha ők maguk nem rontanak el 13 büntetőt – egymás után negyedszer kaptak ki, következőleg a Miamit fogadják.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 39/3, Redick 16/6, Muscala 14/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 38/6, Galloway 13/3, Jackson 9/3, Pachulia 9

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 126–94

Most nem adta le előnyét a Charlotte. A legutóbbi meccsén, az OKC ellen 19 pontos fórból kapott ki a Hornets és a harmadik negyedben ezúttal is húszpontos előnybe került, ezúttal azonban esélyt sem adott aktuális ellenfelének arra, hogy visszajöjjön a mérkőzésbe. Már az első negyedben bekezdett a társaság, de a nagyszünetig nem tudta dűlőre vinni a dolgot, majd Tony Parker remek megmozdulásai elindították az együttest a harmadik játékrészben és egy 26–11-es etappal „kipipálták” az estét – végül kiütéses győzelem lett belőle annak ellenére, hogy James Borrego nem szakította meg a játékosait. A tréner egyébként két dolgot emelt ki, az egyik az ismét remeklő kispadjuk, amely második a ligában a dobott pontokat tekintve, a másik pedig Jeremy Lamb, aki egyrészt folyamatosan fejlődik védekezésben, másrészt olyan agresszivitással támadta a gyűrűt, amit Borrego mindig szeretne tőle látni – érthetően elégedetten értékelt a találkozó után.

Drew tanácstalan. A Cavs új vezetőedzője saját bevallása szerint nem igazán tudja, hogy mi működhet most ennél a csapatnál, ezen a találkozón is rendkívül sok felállást próbált ki, de egyik sem hozta meg a várt eredményt – sem elöl, sem hátul nem tudták felvenni a kesztyűt, egyedül a második negyedben volt egy jobb időszakuk. Érdekesség, hogy JR Smith pályára került és 14 pontjával ő lett a gárda legeredményesebb játékosa, ami azért sokat elmond róluk.

A Hornets legjobb dobói: Lamb 19, Walker 18/12, Monk 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Smith 14/12, Clarkson 13/3, Dekker 11/3, Korver 11/9

Indiana Pacers–Boston Celtics 102–101

Oladipo nyerte meg. Ugyan az első negyedet tíz ponttal behúzta a Celtics, de hamar kiegyenlített a Pacers és összességében nagyon szoros találkozót vívtak a felek: 18-szor változott a vezető kiléte és tíz alkalommal volt döntetlen az állás. A hajrá is ennek megfelelően alakult, fél perccel a vége előtt Kyrie Irving vágott be egy clutch triplát és juttatta négypontos előnyhöz a Bostont, de Victor Oladipo azonnal kiharcolt egy faultot és elsüllyesztett két büntetőt. A túloldalon ismét Irving következett, de elrontotta a dobását, Oladipo leszedte a lepattanót, felhozta a labdát és leütésből bevert egy hatalmas hármast Al Horford felett – az aréna felrobbant, három másodperccel az órán vezetett az Indiana. Egy játékra még maradt ideje a Celticsnek, de Oladipo ezt már nem bízta a véletlenre, ellopta Gordon Hayward bedobását, ezzel pedig megnyerte a meccset csapatának – óriási küzdelemben, a hazai közönség támogatásával verte az egyik keleti esélyest Nate McMillan alakulata.

Nem az egyéni extrákról szólt. Mindkét fél kőkeményen védekezett ezen a találkozón, így nem igazán láttunk kiemelkedő egyéni teljesítményt, Brad Stevens pedig a rotációt is kissé megkavarta - folyamatosan forgatta a kilenc pályára küldött emberét, de például Kyrie Irving sem játszott 30 percet, néha többet ért Marcus Smart védekezése és 9 gólpassza. A kinti dobások megint ültek a vendégeknél, 19-szer találtak be 41,3%-kal, az Indiana viszont a gyűrűt támadta és 25–9-re nyert a kiharcolt büntetőket tekintve – a végén persze ezek már nem számítottak, csak az, hogy clutch helyzetben ki csinálja meg a döntő játékot. Ez most a Pacersnek kedvezett, így a Celtics zsinórban négy győzelem után vereséget szenvedett, míg a hazaiak a back-to-back ellenére tudtak ilyen rangadót nyerni.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 24/12, Evans 17/9, Bogdanovic 16/6
A Celtics legjobb dobói: Morris 23/12, Irving 18/12, Tatum 14/12, Horford 14/3

Atlanta Hawks–Miami Heat 123–118

Miamiban valami nincs rendben. Alig pár hete tart a szezon, de máris rengeteg sérülést kellett átvészelnie a Heatnek, most Goran Dragic dőlt ki és nem tudott pályára lépni, Hassan Whiteside-ot pedig Erik Spoelstra valamiért alig negyedórát játszatta – ennek elvileg nem sérülés az oka, mindenesetre amelyik csapat most Atlantában kikap, ott bizony valami baj van. Hiába javította meg ismét a karriercsúcsát Josh Richardson (32 pont, 6/10 tripla), hiába hozott remek számokat Justise Winslow (15 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), hiába dobott 19-et Dwyane Wade, 18-at Rodney McGruder és 17-et Tyler Johnson, képtelenek voltak nyerni - az első negyedben 41 pontot kaptak, a harmadik játékrészben 15-tel égtek és bár a záró etapban a vezetést is átvették, az utolsó három percben már egyáltalán nem tudtak pontot szerezni. Ez pedig megpecsételte a sorsukat, ez a lefagyás a vesztüket okozta, így zsinórban harmadszor is kikaptak és 3–5-ről folytatják – elmondták, hogy sokkal jobban kell védekezniük, na de már zsinórban harmadszor kaptak legalább 120 pontot...

Trae Young és Vince Carter is csillogott. A Hawks újonc irányítója 24 ponttal és karriercsúcsot jelentő 15 gólpasszal húzta a hazai csapatot, a többiek pedig most kiválóan elvégezték a dolgukat – Youngon kívül még hatan elérték a tízpontos határt, 50% felett dobtak mezőnyből, 40,6%-kal tripláztak és 33 gólpasszt osztottak szét, nagyon működött a gépezet. Egy hullámvölgyük így is volt a negyedik negyedben, amikor 111–110-re átvette a vezetést a Miami, de jól reagáltak rá és a védekezésüket sikerült megkeményíteni a kulcsidőszakra - itt pedig azért a rutin is előkerült, Vince Carter előbb zsákolt egyet, majd 118–118-nál egy clutch duplával és egy gólpasszal jelentkezett, hogy aztán övé legyen a mérkőzés utolsó pontja is. Az „öreget” Young és a vezetőedző, Lloyd Pierce is megdicsérte az összecsapás után, ismét nagyon sokat tett csapatáért és a győzelemért – a végső dudaszó után aztán Carter mezt cserélt Dwyane Wade-del, mondhatnánk, hogy legendák egymás közt.

A Hawks legjobb dobói: Young 24/6, Prince 15/9, Dedmon 15/3
A Heat legjobb dobói: Richardson 32/18, Wade 19/6, McGruder 18/6

Chicago Bulls–Houston Rockets 88–96

A harmadik negyedben dőlt el. Az első félidőben nem bírt egymással a két, back-to-backet játszó csapat, a nagyszünetben két ponttal vezetett a Chicago és nem sok minden látszott abból, amivel előző este nyerni tudott a Rockets. A harmadik negyedben aztán fordult a kocka, a három kihagyott meccs után visszatérő James Harden belendült, egymaga dobott sorozatban tizenegy pontot, a Houston két perc alatt repesztett egy 15–0-t, ez pedig megtörte a Bullst – a hazaiak összesen hét (!) pontot tudtak szerezni az egész harmadik negyedben és bár a Rockets ezt követően sem kapta el a ritmust, ez az etap elég volt ahhoz, hogy megnyerje a meccset. Harden végül 25 ponttal, 5/12 triplával, 7 gólpasszal, 4 szerzett és 8 eladott labdával zárt, de a vendégeknél igazából csak Carmelo Anthony és James Ennis dobott jól, a többiek megint inkább csak erőlködtek – így vagy úgy, de hozott egy újabb győzelmet Mike D'Antoni alakulata, visszakapta az MVP-jét is, most pedig Indianában folytatja az idegenbeli túráját.

Hiányzott az átütőerő. Elöl nem igazán volt most meg a szükséges plusz a Chicagóban, próbálták tenni a dolgukat, de érződött rajtuk a back-to-back és nem nagyon találták a játékukat – a harmadik negyedben bekövetkezett hullámvölgy aztán mentálisan is elintézte őket, onnantól hátrányból kellett játszani, de képtelenek voltak váltani, vagy felpörögni. Most Zach LaVine is csak 4/16-ot dobott mezőnyből, Jabari Parkernek több eladott labdája volt, mint mezőnykosara, egyedül az újonc Wendell Carter Jr. volt az, akit igazán lehetett dicsérni: ő 14 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát gyártott két labdaszerzéssel és négy blokkal kiegészítve. Összességében viszont gyengén dobtak és a 28 kosarukra 19 eladott labda jutott, így pedig még egy gyengélkedő Houstont sem lehetett megverni – most New Yorkba látogatnak, miután 0–4-gyel hozták le a hazai sorozatukat.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/3, Parker 15/3, Carter 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/15, Anthony 17/3, Ennis 15/9

San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 109–95

Kontrollálta a meccset a San Antonio. Remek játékot produkált ezen az estén Gregg Popovich csapata, nagyon fegyelmezett, nagyon koncentrált volt a hazai alakulat – az első három negyed során összesen öt labdát adtak el, mindent megcsináltak védekezésben, amit kellett, elöl pedig szintén elég egyértelműek voltak a szerepek. A fő pontszerző ezúttal is DeMar DeRozan volt (26 pont, 11/24 mezőnyből, 4 gólpassz), LaMarcus Aldridge sokoldalú játékot mutatott be (22 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), a kinti tűzerőért pedig Mills (4/5 tripla) és Cunningham (3/5 tripla) felelt - az első negyedet hét ponttal nyerték meg, a nagyszünetben pedig már 19-cel jártak előrébb, nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. A csapatvédekezés DeRozan szerint folyamatosan javul és ők lettek az elsők, akik 100 pont alatt tartották idén a Pelicanst, ami szintén megsüvegelendő, végig kontrollálták az eseményeket és sorozatban negyedik meccsüket nyerték meg. Ráadásul a győzelem mellett másnak is tapsolhatott a közönség, a nyáron visszavonult Manu Ginobili ugyanis nézőként ott volt a helyszínen és természetesen hangos ováció fogadta.

Most már felemelte a hangját Alvin Gentry. Ezúttal nem volt olyan türelmes a találkozó után a vendégek szakvezetője, aki szerint saját magukat hozzák nehéz helyzetbe a rossz döntéseikkel ahelyett, hogy megcsinálnák, amit megbeszélnek – a 4–0-s rajt óta ez zsinórban már az ötödik vereségük volt és mindegyiket kétszámjegyű különbséggel vesztették el. Elfrid Payton ugyan nem játszott, de Anthony Davis ott volt a parketten, segíteni viszont ő sem tudott, az első mérkőzésekhez képest szétesett csapat benyomását keltette a Pelicans minden téren – Jrue Holiday és Nikola Mirotic az, aki többé-kevésbé stabilan hozza, amit tud, de ez egyelőre nagyon kevés, vagy a sérülések, vagy más miatt, de most egyáltalán nem működik a csapat.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 26, Aldridge 22, Cunningham 15/9, Mills 15/12
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 29, Mirotic 22/6, Davis 17

Denver Nuggets–Utah Jazz 103–88

Minden bejön a Denvernek. A szezon eddigi részében többször volt kisebb-nagyobb szerencséje a Nuggetsnek, de ez annak köszönhető, hogy a liga egyik legjobb védekezését hozzák, ami több hibát megenged támadásban - most is ez volt a helyzet, három negyeden keresztül egálban voltak, amíg keresték magukat elöl, aztán a záró etapban kitették az indexet és átrohantak ellenfelükön. A negyedik játékrészt 77–71-es hátrányból kezdték a hazaiak, ám Malik Beasley után Mason Plumlee is bevert egy hármast, ami meglökte a szekeret, összességében egy 24–3-as rohamot produkáltak és nagyon hamar eldöntötték a találkozót – összességében 35–15-re hozták a negyedik negyedet és idei nyolcadik győzelmüket is behúzták. Egyelőre nagyon eredményes a gárda, ez már a negyedik olyan meccsük volt, ahol száz pont alatt tartották ellenfelüket és az is belefér, hogy Nikola Jokics osztogasson (7 pont, 10 lepattanó, 16 gólpassz), hiszen úgy nyerték az előző két találkozójukat, hogy a center összesen 11 pontot szerzett – kedd hajnalban a Bostont fogadják, az komoly rangadó lesz.

Pontot is kell dobni. Quin Snyder, a Jazz vezetőedzője szerint a végeredmény nem mutatja meg, hogy micsoda munkát végeztek el ezen az estén a pályán, ugyanis sajnos a kosárba is be kell találni, ezt pedig ők a negyedik negyedben nem igazán tudták megoldani – zsinórban hét dobást hibáztak el a Denver nagy rohamának idején, ez a hullámvölgy eredményezte a sima vereségüket. Donovan Mitchell ismét ráhozta a szívbajt a csapatra, hiszen úgy tért vissza egy kisebb bokasérülésből, hogy most egy komolyabbnak tűnőt szenvedett, de némi ápolás után visszatért a pályára, mégsem volt olyan nagy a baj. Mindenesetre a 40%-os mezőnymutató és a 19%-os triplázás önmagáért beszél, sorozatban harmadszor kapott ki a Utah és 4-5-ös mérlegével visszacsúszott a csoport utolsó helyére.

A Nuggets legjobb dobói: Harris 20/3, Murray 19/3, Millsap 13/3
A Jazz legjobb dobói: Crowder 21/12, Mitchell 16, Favors 12, Gobert 12

Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 110–114

Ez nagy győzelem. Fordulatos mérkőzést tudott behúzni a Lakers, az első negyedben a Portland futott egy 17–2-t, a harmadikban a Los Angeles egy 16–0-t, majd a záró etapban megint a Blazers került fölénybe, hogy aztán a clutch játékokat mégis a vendégek tudják megcsinálni. Összességében jól játszott Luke Walton alakulata, vezetett már húsz ponttal, de a negyedik negyedben megint eladtak hét labdát, amivel visszahozták a meccsbe ellenfelüket, így szoros lett a vége, viszont LeBron James (28 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és JaVale McGee (12 pont, 9 lepattanó, 6 blokk) kulcspillanatban villant meg, így igazán veszélyes közelségbe nem engedték a Blazerst. Walton szerint egyébként most a védekezésük jelentett nagyon sokat, amivel eddig problémájuk volt, illetve Rajon Rondót (17 pont, 8/10 mezőnyből, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és az általa vezérelt cseresort is méltatta – zsinórban másodszor nyertek, először vertek meg idegenben egy pozitív mérleggel rendelkező csapatot, Portlandben pedig 16 vereség után tudtak újra győzni.

Most nem hozta idei önmagát a Blazers. Damian Lillard és CJ McCollum együtt 60 pontot szerzett a hazaiaknál, de a legnagyobb erényeit nem tudta hozni a gárda: gyengén dobtak mezőnyből, nagyon gyengén tripláztak (6/35), nem állt össze a védekezésük és az eddig extrának számító cseresorukat is „lepucolta” a Lakers kispadja. A jó kezdés után hosszú ideig nem tudtak mit kezdeni a vendégekkel, aztán amikor már húsz ponttal égtek, egy időkérés után összeszedték magukat, de ez most csak arra volt elég, hogy szorossá tegyék a végét – ez volt a harmadik vereségük, most back-to-back fogadják a Minnesotát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/6, McCollum 30/6, Nurkic 14
A Lakers legjobb dobói: James 28/3, Rondo 17/3, Kuzma 12/3, McGee 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik