Portlandben is elbukott a Westbrook-show

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.02.28. 09:35
null
Russell Westbrook (kékben) hiába remekelt Portlandben (Fotó: Reuters)
Russell Westbrook újabb bődületes tripla dupláját is túldobta a Blazers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA)  pénteki játéknapján. A Warriors a negatív rekordot felállító Torontón lépett át, nyerni tudott a Spurs és a Bulls, a Clippers saját fegyverével győzte le a Memphist, megint Indianában bukott a Cavs. A Lakers nyerőszériában, a Wizards pedig nagy gödörben van, a Pelicans ismét legyőzte a Miamit – íme a részletek!

 

 

Indiana Pacers–Cleveland Cavaliers 93–86

Egy jó Love hiányzott a Cavsnek. Csak közvetlenül a mérkőzés előtt derült ki, hogy James és Irving is kihagyja a back-to-back záró felvonását, ennek ellenére jól kezdte a meccset az első félidőben 13 pontot termelő J.R. Smith révén a vendég együttes. A kiegészítő emberek közül Dellavedova és Shumpert is kitettek magukért, mindketten dupla-duplával zártak, de a vereség mellett a legfájóbb tény az volt a Cleveland számára, hogy az utóbbi időben jó dobóformában játszó Love nem tudott felnőni a feladathoz, 6/19-es mezőny-, és 1/7-es triplamutatóval zárt. A találkozó utolsó öt percében 15 pontos hátrányát négyre faragta a Cavs, de a záró minutumban nem tudta folytatni a vendégcsapat a megkezdett rohamot.

George Hill mindent vitt. Hamar feledtette a nyitó játékrész akadozó játékát a hazai együttes, a második negyedben ugyanis 15 pontot vert ellenfelére a Pacers, melyben Stuckey nagy lendületet hozott a kispadról, 14 pontot szállított az első félidőben. Viszont a mai este egyértelműen George Hillről szólt, aki karrierje első tripla-dupláját (4/15 mezőnyből, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 2 eladott labda) jegyezte, komoly tartást kölcsönzött játékával a hazaiaknak. Azt követően, hogy a második negyedben fordított, már nem engedte ki az előnyt a kezéből a Pacers, a végjátékban értékesítették lehetőségeiket Westék.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 19/9, G. Hill 15, Miles 13/6
A Cavaliers legjobb dobói: J.R. Smith 21/12, Love 17/3, Dellavedova 14/6, Shumpert 14

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 89–81

Kiérdemelt siker. Öt vesztesen megvívott találkozó után nyert újra a 76ers, mely a szó szoros értelmében megdolgozott a sikerért. Annak ellenére, hogy hazai környezetben nagyon gyengének mondható, 35%-os mezőnymutatót produkált a Philadelphia és 13 büntetőt hibáztak el játékosai (21/34), a védekezéssel kompenzálták a rossz dobóformát. Két pontszegényebb negyed után az utolsó játékrészben beindult támadásban a hazai csapat, s többek között Noel (5/9 mezőnyből, 13 lepattanó, 3-3 gólpassz és blokk) 9 pontja hozta meg a győzelmet a kitartó vendéglátóknak.

Szürke felhők gyülekeznek. Nem lehet úgy mérkőzést nyerni, ha a csapat legjobbja könnyű ziccereket hibáz el, főleg abban az esetben, ha a csapat alig tud 30%-os dobáshatékonyság fölé kerülni. Ez a csúfság esett meg Wall-lal és a Wizards-szal, az irányító 7/26-tal zárt mezőnyből, bár kompenzálásként kiosztott 11 gólpasszt is. Nagyon nem megy az utóbbi időben a tripla Wallnak, utolsó 23 kísérletéből 20-at elhibázott, ennél is nagyobb baj, hogy Porter és Sessions tudott csak fellépni eredményességben vendég részről. Minden nehézség ellenére győzhetett volna a Washington, de az utolsó negyedben sokkal jobban akarták a győzelmet a 76ers játékosai. Sorozatban hatodik vereségét könyvelte el a Wizards, mely csak kettőt nyert meg utolsó tíz mérkőzéséből.

A 76ers legjobb dobói: Noel 14, Covington 13/6, Richardson 12/12
A Wizards legjobb dobói: Wall 21, Porter 19/6, Sessions 14/3

Atlanta Hawks–Orlando Magic 95–88

Jó kezdés a győzelem alapja. A hatékony bemelegítés jó dobóformát hozott a hazaiak számára, akik első öt triplakísérletüket értékesítették. Az első negyedben kovácsolt 12 pontos előnyt nagyban Millsapnek köszönhették az Atlanta hívei, a magasember 14 pontot rámolt be a nyitó játékrészben. A folytatásban is ültek a külső dobások, kis túlzással rá lehet fogni a Hawks-ra, hogy a hármasok tartották életben a győzelmi reményeket. A lefújáshoz közeledve aztán mást is elővettek a repertoárból a hazai játékosok, előbb Teague majd Horford szerzett fontos kosarat, így bebiztosították a hazaiak győzelmét.

Tartásból jeles. Amikor az első negyedben 19-0-s rohanást mutatott be az Atlanta, akkor kevesen voksoltak volna arra, hogy még szoros mérkőzés kerekedhet a folytatásban – a kizárólag négy kezdőjátékosa által húzott Magic (a cserék összesen 19 pontot termeltek) azonban a második tizenkét percben 15 pontot vert a hazai csapatra. Sokba került a fordítás, mert félidő után 34 pontot kaptak Oladipóék, s újra távolodott az ellenfél, de Vucsevicsre (10/16 mezőnyből, 15 lepattanó) nem talált ellenszert az Atlanta, a negyedik negyedben egészen három pontig tudta megközelíteni ellenfelét az Orlando. Az egyenlítés azonban már nem jött össze, mert a hazaiakkal ellentétben az Orlando játékosai hibáztak a kritikus helyzetekben.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 20/12, Teague 17/3, Horford 17
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Oladipo 19/6, Harris 15/6

Boston Celtics–Charlotte Hornets 106–98

Crowder volt a nyerőember. Az energikus kiscsatár egyrészt beszórt 14 pontot a kispadról beszállva, közte két nagyon fontos triplával, de az igazi fegyvertény a védekezése volt: ő fogta Al Jeffersont, a center pedig csupán 14 egységig jutott. Crowder mellett a szintén a padról beszálló Thomas (28 pont, 7 gólpassz) és Jerebko (16 pont, 10 pattanó) villogott, a második sor vezérletével pedig 16 pontos hátrányt dolgoztak le a második félidőben és megfordították a mérkőzést.

A végére kifulladt a Charlotte. Egészen parádés védekezést mutattak be a vendégek nagyjából a harmadik negyed elejéig, onnantól azonban fokozatosan kerekedett felül a Boston és fogyott el a lendület elöl-hátul a Hornetsből. Az utolsó negyedet már 37-23-ra tudta megnyerni a Celtics és hiába Mo Williams 31 pontja (9/23 mezőnyből, 6/13 tripla), nem volt meg a tűzerő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt Smartékkal – ráadásul a villámgyors kinti emberekkel már védekezésben sem tudták tartani a lépést.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 28/6, Bradley 19/9, Jerebko 16/9
A Hornets legjobb dobói: Mo Williams 31/18, Jefferson 14, Henderson 14/6

Detroit Pistons–New York Knicks 115–121 – kétszeri h. u.

Elrontotta a Detroit. A hazai gárda a második negyedben már 18 ponttal is vezetett, igaz ebből félidőre 12 maradt csak – úgy tűnt, teljesen sima mérkőzést látunk. A fordulás után azonban fokozatosan éledt fel a Knicks, Bargnaniék megérezték a lehetőséget és felzárkóztak – az utolsó percben ledolgozták ötpontos hátrányukat és Galloway triplája után jöhetett a hosszabbítás. Itt is megnyerhette volt a Pistons, de Monroe elrontotta a döntő büntetőt és ismét egyenlített a Knicks, a második hosszabbításban pedig Larkin 2+1-es játékával meglepetésre behúzta a találkozót a New York – fájó vereség ez a playoffért harcoló Detroit számára.

Reggie Jacksont nem ezért hozták, Bargnanit igen. A Thundertől csere útján megszerzett irányító katasztrofális napot fogott ki, a szellős Knicks-periméter ellen sem tudott érvényesülni, viszont folyamatosan dobált – ennek 5/24-es mezőnymutató lett a vége, ami nagyban hozzájárult csapata vereségéhez. A Knicks olasz magasembere viszont igazolta, hogy miért bízik benne Derek Fisher, 25 ponttal, 12 pattanóval és 4 gólpasszal húzta a New Yorkot.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 28, Drummond 21, Caldwell-Pope 19/9
A Knicks legjobb dobói: Bargnani 25/3, Hadraway Jr. 18/6, Amundson 17

Toronto Raptors–Golden State Warriors 89–113

A hazai pálya sem hozta meg a dobásokat. Két botrányos meccs után az otthon melege sem javított a Toronto dobóformáján, sőt: az első negyedben 1/19-et (!) szenvedtek össze, ez pedig természetesen negatív franchise-rekord. A mérkőzés nagyjából itt el is dőlt, a harmadik negyedben 67-33, a negyedik negyed kezdetén pedig 98-57 állt az eredményjelzőn – az utolsó etapban jelentősen kozmetikázott ezen a hazai csapat, de így is iszonyatos pofont kaptak a ligaelsőtől. A Raptors frusztrációja jól lemérhető Hansbrough-n, aki nekiment Ezelinek – bár nem találta el a centert, a kisebb balhé végén mindkettejüket kiállították.

Nagyon könnyedén jött. A Cavs elleni fájó vereséget követően mindenképpen javítani akart a Warriors, de ma nem kellett megizzadniuk. Egyedül Klay Thompson próbált villogni, hiszen Torontóban a legrosszabb a pontátlaga karrierje során, be is szórt ma 25-öt. Természetesen fél óránál többet nem is játszottak a vendégek ászai, hiszen még nincs vége a hatmeccses idegenbeli túrának – Casey viszont csak Lowry-t jegelte, a többieket visszaküldte a negyedik negyedben.

A Raptors legjobb dobói: Ross 18/9, DeRozan 14, L. Williams 12/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/15, Curry 22/9, Green 17/9

Chicago Bulls–Minnesota Timberwolves 96–89

Az utolsó öt percben döntötte el a Bulls. Rose sérülés, Gasol betegség miatt nem léphetett pályára, Taj Gibson bokája pedig mérkőzés közben sérült meg – elég foghíjasan zárta a találkozót a Chicago. Négy és fél perccel a vége előtt még egy ponttal a Wolves vezetett, de egy 7-0-s futással megfordították a meccset Butlerék, a Minny pedig nem tudott válaszolni – a festékbe képtelenek voltak eljutni, a tempóik pedig ekkor már nem ültek.

Uralkodott a festékben a Chicago. Domináns magasember nélkül is hatalmas fölényben voltak ezen a területen a hazaiak, Noah kis híján tripla-duplázott, de (elsősorban a 28 pontos, 12 pattanós Butler vezérletével) folyamatosan a festékből szerezték a pontjaikat – óriási különbséggel, 48-16-ra nyertek innen. Emellé Dunleavy öt triplája megfelelő támogatást nyújtott a periméterről, miközben a Wolves csak 2/14 hármast tudott elsüllyeszteni, a végjátékban pedig nem akadt senki, aki a „megsüllyedt" vendégcsapatot kicsit a vállára vette volna.

A Bulls legjobb dobói: Butler 28, Dunleavy 21/15, Snell 12/6
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 18, Rubio 15/3, Wiggins 14

Houston Rockets–Brooklyn Nets 102–98

Nagyot hajrázott a Houston. A negyedik negyedben szinte végig a Brooklyn vezetett, bő egy perccel a vége előtt is ők jártak még előrébb három ponttal, de jött egy Beverley-tripla, majd Harden büntetője és végül egy duplája – a záró pillanatokban nem tudott már kosarat szerezni a Nets. Harden kisebb bokasérüléssel játszott és gyengén is dobott, de a legfontosabb pillanatban betalált, ugyanakkor a hazaiak húzóembere a 26 egységet berámoló Terrence Jones volt, aki óriási munkát végzett a palánkok alatt.

Nem bírta ki a Brooklyn. Teljesen jól használta ki ellenfele gyengeségeit a vendégcsapat, az alacsony szerkezet működött, mind az öt kezdőjátékos tíz pont fölé jutott – főleg a legjobb egy-egyek lehetőségét keresték. A hajrában azonban hiányzott egy-két jó védekezés és egy vezér, aki a csapat élére áll, nem ültek a dobások és sem Johnson, sem Williams, sem Jack nem volt megbízható, így lehajrázta őket a Houston.

A Rockets legjobb dobói: Jones 26, Ariza 20/15, Harden 15
A Nets legjobb dobói: Plumlee 15, Williams 15, Brown 14/6

Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 79–97

A Clippers elszívta a levegőt a Memphis elől. Általában Marc Gasolékra igaz, hogy teljesen megfojtják az ellenfelek játékát, ma azonban DeAndre Jordan (15 pont, 22 pattanó) vezérletével hasonló stílusban volt eredményes Doc Rivers csapata is. A második félidőben teljesen lelépték a hazaiakat, 56-38-ra nyerték a fordulás utáni időszakot Paulék, a Memphisnél egyedül Randolph hozta magát – a periméteren teljesen becsődölt a Grizzlies.

Működik a rendszer. Blake Griffin nélkül is kerek egésznek tűnik ez a Los Angeles, ma Chris Paul és DeAndre Jordan dupla-duplázott, a Crawford-Redick duó pedig 37 pontot rámolt be – hozták a pattanózást, több büntetőt harcoltak ki és ami igazán ritka náluk, jól is védekeztek. Ezzel szemben a Grizzliest a Sacramento elleni vereség után ismét túlizmozták, saját stílusában verték meg, így bár még mindig magabiztosan őrzik nyugati második helyüket Gasolék, valamit újítaniuk kell.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Lee 12/9, Gasol 11
A Clippers legjobb dobói: Paul 19/3, Crawford 19/6, Redick 18/6

New Orleans Pelicans–Miami Heat 104–102

Elrontotta a Miami. A Dragic-Deng-Whiteside trió vezérletével nagyon masszívnak tűnt a Heat a teljes találkozó során, de az utolsó percben Eric Gordon kétszer is tökéletesen találta meg Ajincát a palánk alatt, ezekkel a kosarakkal pedig fordítottak a hazaiak. Bár Whiteside előtt megvolt az esély, Asik betakarta, majd a dobásával szenvedő Wade az egyenlítő kettes helyett egy kiszorított hármast választott, így alig hatvan másodperc alatt több hibát is elkövetve kapott ki Erik Spoelstra csapata.

Most Ajinca volt a soros. Három alapembere hiányában is hozza a meccseket a Pelicans, ugyanis mindig elő tud lépni valaki a második sorból és extra teljesítményt rak le az asztalra – most a cserecenter 24 pontos karriercsúcsa (9/10 mezőnyből) tolta meg a hazaiak szekerét. Ma ráadásul a kezdőcsapat is hozzátette a magáét, végül 50% felett dobott mezőnyből a New Orleans, a Gordon-Evans páros 39 pontot és 19 gólpasszt jegyzett, a hajrában pedig ők bizonyultak nyugodtabbnak.

A Pelicans legjobb dobói: Ajinca 24, Gordon 20/12, Evans 19/3
A Heat legjobb dobói: Deng 22/3, Dragic 20, Whiteside 16, Walker 16/12

Denver Nuggets–Utah Jazz 82–104

Semmi ritmusa nem volt a Denvernek. A Nuggets sorozatban kilencedik hazai, utóbbi 20 meccséből pedig a 18. vereségét szedte össze – nagyon simán. Hiába tért vissza ujjsérülésből Kenneth Faried (12 pont, 8 pattanó), így is csak három palánk alatti emberük maradt, elsősorban kinti dobásokkal próbálkoztak, kevés sikerrel (8/32). Félidőben már 16 volt közte, a 3. negyed végén 27 pont – az előző összecsapáshoz hasonlóan megint csak Willy Barton jó játéka hozott némi felüdülést.

Elöl-hátul kegyetlen volt a Jazz. A vendégek alaposan felpaprikázva érkeztek, miután egy nyert meccset dobtak el a Lakers ellen. Ma nem követték el ezt a hibát, végig óriási koncentrációval játszottak mindkét térfélen. 57 százalék felett dobtak mezőnyből, majdnem 43-mal a triplavonal mögül, és nem kevesebb, mint 15 blokkot osztottak ki. Derrick Favors dupla-duplával (21 pont, 10 pattanó), Hayward 15 ponttal jelentkezett, a center Rudy Gobert pedig hibátlan dobásokkal jutott el 10 pontig - 8 pattanó és 6 blokk mellett. A cserehátvédek extrát játszottak, Burke 19, Hood 14 egységig jutott.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 22/3, Gallinari 13/6, Faried 12.
A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Burke 19/9, Hayward 15/3.

Sacramento Kings–San Antonio Spurs 96–107

Vesszőfutás befejezve? Sorozatban négyet bukott a Spurs, de a Kings elleni vereség már tényleg meglepő lett volna – mivel Darren Collison mellett DeMarcus Cousins sem léphetett pályára sérülés miatt. A bajnok így sem csillogott, egészen az utolsó negyedig nyílt volt a meccs, ekkor azonban a veteránok, élükön Ginobilivel (16 pont, 60 százalék mezőnyből) és a mostanában rettenetesen rossz formában lévő Parkerrel (19 pont, 4 gólpassz), megrázták magukat, és behúzták a győzelmet. Messze volt a meggyőzőtől a San Antonio, de talán ez a siker átlendíti őket a holtponton.

Maximális dicséret a Kingsnek. Nem zuhant össze a hazai csapat, végig igyekeztek partiban lenni – különösen az ifjú hátvédpár, McLemore (21 pont, 12 kiharcolt büntető) és McCallum (20 pont, 10/17 mezőnyből) dicsérhető. Jason Thompson nagyot melózott Cousins helyén (12 pont, 11 pattanó), Andre Miller is behintett 10 pontot – összességében nem lehet szégyenkezni valójuk.

A Kings legjobb dobói: McLemore 21/3, McCallum 20, Gay 16.
A Spurs legjobb dobói: Parker 19, Leonard 17/3, Ginobili 16/6.

Los Angeles Lakers–Milwaukee Bucks 101–93

Nem fejezte be a munkát a Bucks. Gyenge kezdés után a két középső negyedben 13 pontot vert ellenfelére a Milwaukee, ekkor mindössze 65 ponton állt a Lakers. Úgy tűnt, hogy Carter-Williams, Antetokounmpo, Bayless és Middleton rossz dobóformáját képes ellensúlyozni a csapatvédekezés – az utolsó negyedben viszont elveszett a varázs, a Lakers 36 pontot tett fel a táblára, és simán győzött. Most nagyon érződött a Brandon Knight és Michael Carter-Williams játéka közötti különbség – a már Phoenixben pattogtató Knight ilyen szituációkban rendszeresen megtolta a támadójátékot, MCW azonban nem a nagy dobásairól ismert. Hiába a török Iljasova dupla-duplája, ma nem akadt még egy jól és sokat dobó játékosa a Bucksnak.

Wayne Ellington volt a hős. A három negyedig nagyon rosszul játszó Lakers a negyedikben előbb két csere, Jeremy Lin és Jordan Hill révén zárkózott (ketten együtt 15 pontot szereztek az utolsó 12 percben), majd beindult a kezdő dobóhátvéd is. Ellington 0 ponttal futott neki a záró játékrésznek, ahol előbb bedobott egy triplát, majd zsinórban 11 pontot hintett az utolsó hat percben, eldöntve a győztes kilétét. A Lakers december közepe óta először nyert három meccset zsinórban, de még így hátulról negyedik a tabellán.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 16/6, Ellington 14/6, Lin 14/3, Hill 14.
A Bucks legjobb dobói: Iljasova 17/3, Antetokounmpo 13, Bayless 12/3.

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 115–112

Russell Westbrook újabb bravúrja sem volt elég. A bokasérüléssel játszó hátvéd sorozatban 3. meccsén hozott össze tripla-duplát (40 pont, 13 pattanó, 11 gólpassz), ráadásul az előző mérkőzéssel ellentétben sokkal pontosabban célzott (14/32 mezőnyből, 14 kiharcolt büntető). Kevin Durant és Steven Adams mellett a nemrég igazolt Enes Kanter sem játszhatott – hiába hozott extrát az újonc McGary (20 pont és 9 pattanó), és rontott mindössze egy büntetőt Morrow (13 pont), a végén kiütközött a fáradtság. 113-110-es állásnál Westbrookot faultolták tripladobás közben, de a háromból kihagyott egy büntetőt, majd az utolsó támadásnál a keret legrutinosabb tagja, Nick Collison adta el a labdát.

Majdnem mint a régi szép időkben. Ebben a szezonban Aldridge (29 pont, 16 pattanó, 5 gólpassz) és Lillard (29 pont, 5 gólpassz) sem olyan kiegyensúlyozott, mint az előzőben, ma viszont tavalyi önmagukra emlékeztettek. A különbség abból adódik, hogy most a többi kezdőjátékos gyenge dobóformáját is elbírta a Trail Blazers, a nemrég megszerzett Arron Afflalo a kispadról ismét nagyot alakítva (18 pont, 5/6 mezőnyből, 8 kiharcolt büntető) segített. A negyedik negyednek még 11 pontos hátrányban futott neki a Portland, de ott már csak ők voltak a pályán, és behúzták az igazi playoff-hangulatban zajló, négy technikaival fűszerezett csatát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/6, Aldridge 29, Afflalo 18/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40, McGary 20, Ibaka 14.

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Cleveland Cavaliers 93–86
Philadelphia 76ers–Washington Wizards 89–81
Atlanta Hawks–Orlando Magic 95–88
Boston Celtics–Charlotte Hornets 106–98
Detroit Pistons–New York Knicks 115–121 – kétszeri hosszabbítás után
Toronto Raptors–Golden State Warriors 89–113
Chicago Bulls–Minnesota Timberwolves 96–89
Houston Rockets–Brooklyn Nets 102–98
Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 79–97
New Orleans Pelicans–Miami Heat 104–102
Denver Nuggets–Utah Jazz 82–104
Sacramento Kings–San Antonio Spurs 96–107
Los Angeles Lakers–Milwaukee Bucks 101–93
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 115–112

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik