Ponteső Dallasban, óriási dobóforma Memphisben

Vágólapra másolva!
2014.12.08. 08:44
null
Shabazz Napier (Miami Heat) emeli fel a labdát a memphisi játékosok között (Fotó: Reuters)
Parsonsék visszataláltak a ponterős támadójátékukhoz, a Durant, Westbrook páros győzelemre vezette a Thundert, a Memphis félelmetes dobóformával győzte le a Miamit az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. A Portland is nyert New Yorkban, a Pelicans Los Angelesben, a Celtics a Washingtont is két vállra fektette, az Atlanta pedig a Denvert múlta felül. Íme, a részletek!

 

 

Boston Celtics–Washington Wizards 101–93

Kis híján leadta a Celtics. Remekül kezdtek a hazaiak és gyakorlatilag lejátszották a fővárosiakat, a harmadik negyedben már 25 ponttal vezettek, de a záró etapnak is 18 egységnyi előnnyel vágtak neki. Itt azonban jött Rasual Butler, bevágott négy hármast (összesen 14 pontot szórt ebben a negyedben) és egy nagy futással egészen egy pontra zárkóztak fel. Az utolsó percben aztán megemberelte magát a Boston és Bradley triplája, valamint Green kettese után kiharcolták a győzelmet.

Gyengén dobtak a kulcsemberek. Gortat 3/12-vel, Beal 4/18-cal, Wall 5/16-tal célzott mezőnyből, Butler extrájával együtt is csak 36,6%-kal tüzeltek a vendégek – de a Celtics is megállt 40%-on. Jeff Green 25 pontját 21 dobásból hozta, Rondo pedig rengeteget vállalt, de 5/17-tel zárt – viszont leszedett 13 pattanót és kiosztott 11 gólpasszt. Az irányítók csatáját ő nyerte, emellett pedig a Wizards már nem bírta el Gortat betlijét.

Pierce Bostonban. A Celtics legendája Wizards-játékosként tért vissza ide és 16 pontjával, 6/10-es mezőny- ill. 3/6-os triplamutatójával talán a legjobban teljesítő fővárosi játékosként zárt Butler mellett. Ezzel a vereséggel a Washingtonnak nem sikerült a rekordrajt, a Boston viszont zsinórban harmadik győzelmét aratta a vereségszéria után.

A Celtics legjobb dobói: Green 25/6, Thornton 21/9, Rondo 13/3
A Wizards legjobb dobói: Butler 22/18, Wall 17, Pierce 16/9

Atlanta Hawks–Denver Nuggets 96–84

Nem volt kérdés. Már az első negyed közepén meglépett az Atlanta, onnantól kezdve csak ők vezettek – méghozzá nagyon, mivel 9/32-es mezőnymutatóval indított a Denver, így a hazaiak 24 pontos fórt építettek ki. Innen egy 28-14-es etappal még felzárkózott a Nuggets tízre, sőt, később hétre is, de ennél közelebb nem engedte ellenfelét a Hawks.

Sorra jöttek a Denver-betlik. A csapat vezére, az utóbbi időben parádésan játszó Ty Lawson hiába osztott ki tíz gólpasszt, 1/10-es mezőnymutatóval kiszenvedett négy pontja nagyon kevés tőle, pláne úgy, hogy Gallinari pont nélkül zárt, Afflalo 4/14-et hintett mezőnyből, Arthur 3/11-et, Harris 1/8-at – csak Wilson Chandler 29 pontja (12/22 mezőnyből, tíz pattanó) és Gee hasznos játéka említhető pozitívumként.

Millsap villogott. Faried hiányzott a Denvernél, Hickson egyrészt nem tudott faktor lenni elöl, másrészt az amúgy szintén nem túl pontosan dobó Atlanta is őt támadta – Paul Millsap üresen dobálhatott a periméterről, aminek 4/5 tripla, amikor kiléptek rá, akkor pedig tíz büntető lett a vége. 23 ponttal húzta csapatát, de hátul is jeleskedett, hiszen megszerzett négy labdát.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/12, Korver 15/9, Horford 11, Carroll 11
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 29/12, Mozgov 14, Gee 14

Memphis Grizzlies–Miami Heat 103–87

Félelmetesen dobott a Memphis. Arra lehetett számítani, hogy a Gasol-Randolph páros az igazi center nélküli Heatet szétszedi a palánk alatt, de a festékben ma 50-40-re a Miami nyert (bár a pattanózást hozta a Grizzlies). Esélyük mégsem volt egy pillanatig sem, ugyanis elképesztő meccset játszottak a Memphis hátvédei: Mike Conley 8/8-as mezőnymutatóval operált, Lee 7/9-cel, Tony Allen 6/8-cal – a padról beszálló John Leuer pedig 20 pontjával szezoncsúcsot szállított. Gasol 1/6-tal és mindössze 2 ponttal zárt, de így is félelmetes, 59%-os hatékonysággal dolgozott a Memphis, a triplavonalon túlról pedig brutális, 61,5%-ot hoztak.

Nem játszott rosszul a Heat. Bár Bosh ma kevesebb labdát kapott Gasollal szemben, Wade továbbra is nagy formában van, ma 25 pontot szórt be (11/20 mezőnyből, 6 gólpassz), Deng 13-ig jutott, McRoberts pedig első igazán jó meccsét hozta Miamiban (14 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz, 6/8 mezőnyből). Bár az igazi átütőerő nem volt meg, csak az utolsó negyedben omlottak össze, ennek elején volt még 82-79 is – de az ihletett formában tüzelő Memphis-hátvédekkel nem tudtak mit kezdeni. Az viszont beszédes, hogy legutóbbi négy ellenfelük 55,9%-kal dobott mezőnyből és 53,4%-kal a triplavonalon túlról...

A Grizzlies legjobb dobói: Leuer 20/6, Conley 18/6, Randolph 17, Lee 17/9
A Heat legjobb dobói: Wade 25, McRoberts 14/6, Deng 13/3

Detroit Pistons–Oklahoma City Thunder 94–96

Szoros volt a vége. Szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, mindkét oldal egyszer tudott ellépni tíz pont körül. A záró etap 77-75-ös Thunder-vezetésről indult és bár a vendégek itt egy 7-0-s futással indítottak, Singler triplája után 93-92-re zárkózott a Detroit. Durant bepörkölt egy triplát két perccel a vége előtt, majd tíz mp-nél Westbrook megnyerhette volna, de horribilis dobása után maradt esélye a Pistonsnak. Jennings befejezhette volna, inkább Josh Smith-nek dobta ki hármasra, ez kimaradt, így zsinórban tizenkettedik vereségüket szenvedték el a hazaiak.

Csak a jó öreg Thunder. Durant és Westbrook dobált, bár mindketten eredményesen (a regnáló MVP 28 pontig jutott 10/19-cel, Westbrook 22-ig 9/19-cel, de leszedett 11 pattanót és kiosztott 7 gólpasszt is), rajtuk kívül viszont csak Ibaka és a padról Lamb jutott tíz fölé. Hiába kezdett Adams Perkins helyett, ő sem volt faktor elöl, keveset járt a labda – ugyanaz történt az OKC-nél, mint a korábbi években.

Faultgondokba került a Pistons. Annak ellenére játszott szoros meccset a Detroit, hogy nagyemberei már az első félidőben padozni kényszerültek személyi hibáik miatt, de Monroe sem tudott igazán dominálni – itt azért kijött Adams és Perkins hatása, védekezésben sokat hozzátettek. Drummondék limitáltságával a lepattanózást is elbukták a hazaiak 50-39-re, így gyenge dobószázalékuk mellett kész csoda, hogy csak két ponttal maradtak alul.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 19/3, Drummond 16, Smith 12/3, Monroe 12
A Thunder legjobb dobói: Durant 28/3, Westbrook 22/3, Ibaka 13

Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks 125–102

Újra szóltak a dobógépek. Az első negyedben egy 12-0-s futással nagyon komoly, megnyugtató előnyt épített ki a Mavericks, melyből ugyan engedett a harmadik játékrészben, ám ott az utolsó bő hat percben egy 17-4-es rohammal tette egyértelművé a Dallas a győztes kilétét. Parsons, Nowitzki (25 perc, 8/12 mezőnyből) és Ellis (7/13 mezőnyből) nagyon hatékonyan értékesítették dobásaikat, a munka dandárját ők hárman végezték el. Parsons (11/14 mezőnyből, 4/6 hárompontos) a negyedik negyedben már megérdemelt pihenőjét töltötte.

Nem sikerült javítani. Öt napon belül másodjára maradt alul a Bucks a Mavericksszel szemben. Hiába szerzett elképesztő mennyiségű pontot a festékből a vendég együttes (68) és céloztak 50%-os pontossággal mezőnyből, a védekezésbeli hiányosságaikat nem tudták ezzel a két mutatóval ellensúlyozni. Henson és Ilyasova nagyon hiányzott a csapatból, hiszen Middleton és Parker is 4-4 eladott labdát vétettek, a csapat összesen 17-et. Parker és Antetokunmpo ismét mutattak szép dolgokat, dicséretre méltó, hogy 24 pontot tett a táblára a Bucks gyorsindításból, de arról legkevésbé ők tehettek, hogy az elmúlt két találkozó kinti dobóformáját nem tudták a mai mérkőzésre átmenteni, ugyanis is 4/15-tel zártak a triplavonalon túlról.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 28/12, Nowitzki 21/3, Ellis 19/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 18, Knight 16/3, Parker 15

New York Knicks–Portland Trail Blazers 99–103

A régi nemzedék nyomában. Rossz dobóformát lehet kompenzálni csapatjátékkal. Erre tökéletes bizonyítékot adott a Portland, mely alig 42%-os hatékonysággal dobott mezőnyből. Aldridge (9/19 mezőnyből, 11 lepattanó) oldalvizén mindig akadt játékos, aki hozzá tudott járulni a csapat végső győzelméhez. Nagyon jól osztották el a labdákat egymás között a játékosok, 35 mezőnykosarukra 21 gólpassz jutott, mely a folyamatosság mellett jó csapatkohézióról árulkodik. A Trail Blazers egyedüliként adott minden meccsén legalább 20 gólpasszt, az erre vonatkozó csapatrekord 27 mérkőzés még az 1993/94-es szezonból.

A hiányzó koncentráció. Három és fél perccel a lefújás előtt egy 16-5-ös rohamnak köszönhetően egyenlített és fordított az addig hátrányban játszó hazai csapat. Nagyon úgy tűnt, hogy az Anthony (9/19 mezőnyből, 10 lepattanó) által vezetett hazaiak győzedelmeskedni tudnak, de nem így történt. Aldridge bedobta a fontos büntetőket és mezőnykosarakat, míg a New Yorknál sem Smith (25 perc, 8/12 mezőnyből), sem Anthony nem tudott nyerő emberré válni.

A kísértő szoros mérkőzések. A New York elképesztően szenved szinte a szezonkezdet óta. Legutóbbi 18 mérkőzésükből 16 alkalommal vesztesen hagyták el a parkettet. Ami még ennél is borzasztóbb tény számukra, hogy nem tudnak mit kezdeni a szoros mérkőzésekkel. Ugyanis az öt, vagy annál kisebb különbséggel eldőlő találkozókon csupán 2 győzelmet számlálnak a 9 vereség mellett.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/3, Smith 20/9, Stoudemire 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 20/6, Matthews 18/9

Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 87–104

Elsőre nem jöttek be a változtatások. Jeremy Lin helyén Ronnie Price, Carlos Boozerén pedig Ed Davis kapott helyet a kezdőötösben – bár Davis nem volt rossz támadóoldalon (12 pont 5/6-os mezőnnyel), védekezésben közel sem olyan hasznos, mint mikor a padról szállt be, míg Price 3 ponttal és 3 gólpasszal zárt. Kobe Bryant megint a dobó énjét vette elő, 6/18-as mezőnymutatót szenvedett össze, 4 gólpasszára 3 eladott labda jutott, a másik dobógép, Nick Young is 3/13-mal zárt. A Lakersnek esélye sem volt, félidőben már 12 pontos hátrányban voltak, a negyedik negyednek pedig mínusz 22-vel futottak neki. Érdekesség, hogy a meccs előtt Bryant volt a pontlista első, Anthony Davis pedig a második helyezettje.

Megrázta magát a Pelicans. 24 órával korábban 120 pontot kaptak a Clipperstől ugyanebben a csarnokban, a Lakers méregfogait viszont nagyon szépen húzták ki – mondjuk ebben közrejátszott a túloldalon megkavart rotáció is. Anthony Davis gólpassz nélkül zárt ugyan és mindössze 6 pattanót szedett össze, de 11/15-ös dobásmutatóval regulázta meg a Los Angeles nagyembereit – gyakorlatilag akkor szerzett kosarat, amikor akart.

Szintkülönbség. Anthony Davis mellett Holiday (22 pont, 8 gólpassz), Ryan Anderson (11 pont, 10 pattanó), Tyreke Evans (11 pont, 7 assziszt, 5 pattanó) és a mindössze 24 percet játszó Ömer Asik (8 pont, 11 pattanó) is hozta magát, Alexis Ajinca a kispadról beszállva érte el a 10 egységet. Összességében a Pelicans majdnem 52 százalékkal dobott (ebből tripla 44.4), 50-34-re hozta a pattanócsatát, 28-18-ra a gólpasszarányt, így bőven belefért a 16 eladott labda is.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 14, Young 13/6, Boozer, E. Davis 12-12.
A Pelicans legjobb dobói: A. Davis 23, Holiday 22/12, Anderson 11/6, Evans 11.

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Oklahoma City Thunder 94–96
Memphis Grizzlies–Miami Heat 103–87
Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks 125–102
New York Knicks–Portland Trail Blazers 99–103
Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 87–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik