Playoffban a Detroit, hibázott a Heat, a Pacers és a Jazz is

Vágólapra másolva!
2016.04.09. 09:43
null
A detroiti Tobias Harrisnek (balra) ez fájhatott, ám csapata rájátszásba jutása vigasztalhatja (Fotó: Reuters)
Reggie Jackson 39 pontos estéjével legyőzte a Washingtont, így 2009 után ismét ott lesz az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában a Detroit Pistons – a kiemelésük még nem biztos, mert az Indiana kikapott a tartalékos Torontótól, ráadásul megsérült Paul George. A Charlotte és a Boston is hozta a kötelezőt, ellenben a Miami hibázott Orlandóban, ahogy nyugaton a Jazz sem tudta kihasználni, hogy a Clippers B-csapattal állt ki – hosszabbításban vereséget szenvedtek Haywardék, így maradt esélye a Houstonnak. A Dallas megverte a Memphist is, de megsérült JJ Barea, míg a Spurs négy kezdőjátékosa nélkül maradt alul Denverben.



Charlotte Hornets–Brooklyn Nets 113–99

Játék a rájátszásra. Ma esti győzelmével már biztos, hogy a hatodik helynél rosszabb pozícióból nem várhatja a rájátszást a Hornets. A kezdeti tapogatózás után a harmadik negyedben játszottak úgy Walkerék, melyet képviselniük kell a folytatásban. Amellett, hogy összeszedettek voltak a védő oldalon, támadásban olyan sebességgel és labdajáratással ténykedtek, hogy pillanatok alatt léptek el, s tettek szert 25 pontos előnyre. Walker a harmadik játékrészben 11 pontot termelt, a csapatszinten 12 kiosztott sapkából Zeller ötöt vállalt, a padról érkező Daniels pedig 5 triplát rámolt be. Mire lesz elég ez a teljesítmény a playoffban, ahol nem Nets kaliberű csapattal találkoznak?

Fáztak a vendégek. Sokáig nem tudott meccsben maradni a több kulcsjátékosát nélkülöző Brooklyn. Persze ki kell emelni, hogy a mély dupla-duplát hozó Robinson (7/16 mezőnyből, 16 lepattanó) kitett magáért, viszont rajta kívül csak Ellington tudott érdemben hozzászólni a találkozóhoz. A harmadik negyedben totális csődöt mondott a vendégek védekezése, s ekkor már biztossá vált kudarcuk. A sorozatban hetedszer kapituláló Nets játékosainak összesen 12 blokkot osztottak ki a hazaiak, duplán fájdalmas lehetett a vereség ennek tükrében.

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/12, Daniels 17/15, Batum 14/6
A Nets legjobb dobói: Ellington 21/15, Kilpatrick 16/6, Robinson 16, McCullough 12/6

Orlando Magic–Miami Heat 112–109

Minden helyzetre van megoldás. Ihletett estét tudhat maga mögött két hazai játékos is, akik kulcsszerepet játszottak a mai sikerben. Fournier kiemelkedő mezőnymunkát végzett (7 lepattanó, 7 gólpassz, 12/15 büntető), Vucsevics (12/20 mezőnyből) pedig nagyon hatékonyan dolgozott a belső területeken. A Magic mindössze tíz triplával próbálkozott a találkozó folyamán - 5-öt értékesített -, de ennél is drasztikusabb tény, hogy 37-53 arányban bukta el a lepattanócsatát, mégis diadalmaskodni tudott. Úgy szól bele a rájátszásba az Orlando, hogy esélye sincs már oda jutni, hiszen ezzel a sikerrel is alaposan megkavarta a pozícióharcot vívó csapatok helyzetét.

Azok a drága a büntetők. Egy kicsivel több pontosság sokat érhetett volna a Heatnek, mely fontos meccset bukott el. Persze a pontok jól eloszlottak, hiszen hét játékos produkált két számjegyű ponttermést, viszont a dupla-duplázó Whiteside hat büntetőt dobott mellé, s a szoros végjátékot látva a vonalról kihagyott 10 dobás már kijelenthető, hogy sokba került a vendégeknek – főleg úgy, hogy a hajrában is sokat hibáztak. Nehéz napok várnak a folytatásban a Heat játékosaira, sorrendben az Orlando, a Detroit és a Boston ellen kell bizonyítaniuk, könnyen megeshet, hogy ebből csak hatodik helyen jön majd ki a Miami számára.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 29, Fournier 28/6, Payton 16
A Heat legjobb dobói: Wade 17, Dragic 15/3, Richardson 13/6, Johnson 13/3, Whiteside 13

Philadelphia 76ers–New York Knicks 102–109

Majdnem ráfázott a Knicks. A Porzingis és Seraphin nélkül szereplő vendégek jó ritmusban kezdtek, Anthony nagy kedvvel játszott, egymaga 18 pontot termelt az első félidőben, de a folytatásban már csak percek jutottak neki – a kispadról szemlélte, hogy folyamatosan olvad csapata nagy előnye. Nagy szerencséjük volt, hogy Lopez (9/17 mezőnyből, 15 lepattanó) önbizalommal telve játszott és Grant fontos pillanatban küldött helyére egy középtávolit, mellyel megmentette csapatát a lehetséges kudarctól.

A legenda hatása. Hatalmas ováció köszöntötte a nemrég Hall of Fame-be választott Allen Iversont. Amellett, hogy sérülések sújtották a vendégeket, a cseréktől sem érkezett szinte semmilyen támogatás, a négy padról érkező összesen 8 pontot tett a közösbe, egyenlő elosztásban. Viszont a kezdők alaposan kitettek magukért, kiszolgálták a közönséget: a karriercsúccsal záró Covington hármasai ültek (10/21 mezőnyből, 7/13 tripla, 11 lepattanó), de Noel és Smith (7-7 lepattanó és gólpassz) teljesítményét sem érheti kritika. A már 19 pontos hátrányban is játszó hazaiak felzárkóztak az utolsó perchez érve, de az egyenlítés kapuján már nem tudtak átlépni.

A 76ers legjobb dobói: Covington 30/21, Smith 20/9, Stauskas 17/9, Noel 17
A Knicks legjobb dobói: Lopez 24, Anthony 20/3, Vujacsics 16/6, Grant 16

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 124–109

Ezt tudja a Boston. Ugyan az első negyedben még kicsit szervezetlennek tűnt a Celtics, a folytatásban összekapták magukat Thomasék és remek játékkal hozták a mérkőzést. Jól járatták a labdát (35 gólpasszt osztottak szét), folyamatosan eljutottak a festékbe (70 pontot dobtak innen) és az agresszív védekezésükre alapozva könnyű kosarakat szereztek (29 pont gyorsindításból) – a harmadik negyedben el is döntötték a találkozó sorsát. A közel harmincpontos különbségből aztán még faragott a Bucks, de a hazai siker nem forgott veszélyben, így a Boston egy meccsre leszakította a Miamit és úgy fest, hogy pályaelőnye lesz a playoff első körében.

Nem bírta a tempót a Milwaukee. A vendégek a nyitó tizenkét percet még megnyerték 35-30-ra, ezt követően azonban elfogyott az erő és az ötlet a támadójátékukból – nem tudtak mit kezdeni a Boston agresszivitásával és 19 labdát szórtak el. Védekezésben végig egy fokkal lassabbak voltak és nem tudták levédekezni Thomasék betöréseit, ráadásul a palánk alatt Zeller, Sullinger és Olynyk is komoly gondokat okozott számukra, így tükörsima vereséget szenvedtek. Giannis Antetokunmpót azért érdemes megemlíteni, hiszen 27 pontig (8/12 mezőnyből, 4/5 tripla, 7/8 büntető), valamint 7-7 lepattanóig és gólpasszig jutott.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 26, Thomas 20/3, Bradley 16/6, Olynyk 16/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 27/12, Parker 18, Plumlee 16

Detroit Pistons–Washington Wizards 112–99

Reggie Jackson döntött. Nem volt egyszerű mérkőzés a hazaiak számára, de az irányító végül célba vitte őket. Az első negyedet 39-25-re nyerte a Pistons és úgy tűnt, hogy ezen az estén ellenállhatatlan a gárda, ám a folytatásban fokozatosan tüntette el hátrányát a Wizards, sőt, a záró etapban már a vezetést is át tudta venni a John Wallt nélkülöző fővárosi alakulat. Andre Drummond közben már a padon ült, mert hackelte őt a Washington, ám az utolsó percekben jött Reggie Jackson, dobott triplát, duplát, faulttal együtt is szerzett kosarat és rá végül nem volt válaszuk a vendégeknek – az irányító 39 ponttal és 9 gólpasszal zárta a derbit.

Playoffban a Detroit. 2009-ben járt utoljára a rájátszásban a Pistons, akkor az első körben 4-0-lal kisöpörte őket LeBron James és a Cleveland – a bejutás ezzel a sikerrel már biztos és most is azért harcolnak az Indianával, hogy elkerüljék a Cavst. A Wizards részéről eldőlt, hogy idén lemaradnak az utószezonról, ami a tavalyi szereplés után mindenképpen komoly csalódásnak számít.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 39/12, Harris 17/9, Caldwell-Pope 14/6
A Wizards legjobb dobói: Wizards 29/6, Beal 25/6, Nené 13

Toronto Raptors–Indiana Pacers 111–98

Tartalékosan is megy. Kyle Lowry, DeMar Derozan, Luis Scola és DeMarre Carroll is kihagyta ezt az összecsapást a hazaiaknál, de a helyükre beugrók motiváltan és agresszíven kosárlabdáztak. Cory Joseph dobást sem hibázott (6/6 mezőnyből, 18 pont, 9 gólpassz), Norman Powell 27 pontos karriercsúcsot szállított, a másik újonc, Delon Wright pedig szintén remekelt – nekik köszönhetően az első percektől kezdve a Toronto irányított. A második negyedtől kezdve már nem adták ki a kezükből a vezetést Valanciunasék és meggyőző játékkal arattak győzelmet.

Elszalasztott esély és vezéráldozat? A Pacersnek kötelező lett volna hoznia ezt a meccset a playoff-harc és a Raptors tartalékos felállása miatt, ám dekoncentráltak voltak védekezésben és elöl sem járt igazán jól a labda, nem volt meg a ritmus – ugyan a harmadik negyedben még volt egy jó időszakuk, szinte végig futottak az eredmény után. Így már csak nyolcadikak és matematikailag még nem biztos, hogy bejutnak a rájátszásba, ráadásul tetézi a bajokat, hogy egy ártalmatlan szituációban megsérült Paul George (boka) és nem tudott visszatérni a pályára.

A Raptors legjobb dobói: Powell 27/9, Wright 19/3, Joseph 18/6
A Pacers legjobb dobói: Ellis 17, S. Hill 16/9, George 14/6

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 110–102

Bryantről szólt minden. Az utolsó NBA-meccseit játszó klasszist egész este ünnepelte a hazai publikum, mindenkin Lakers-mez volt és a negyedik negyedben is kórusban követelték vissza a pályára. Ekkor és a mérkőzés után is hatalmas ovációban részesült, az pedig nem számított, hogy a pályán kevésbé volt hasznos – végül 22 percet töltött a parketten, ez alatt 14 pontig jutott. Villogott viszont a két fiatal, D'Angelo Russell 32 pontig (9/16 mezőnyből, 11/13 büntető), Jordan Clarkson 26 egységig (10/15 mezőnyből, 5/8 tripla) jutott és ők igyekeztek húzni a vendégeket, de a hajrában már csak kozmetikázni tudták az eredményt, a második-harmadik negyedben eldöntötte a meccset a New Orleans.

Nem tetszett a helyzet a Pelicans-játékosoknak. Alexis Ajinca szerint dühítő volt számukra, hogy mindenki Bryantet ünnepli és hogy a New Orleans csarnoka Lakers-színekbe borult, így nagyobb akarattal játszották le a találkozót – hiszen ez mégis csak az ő otthonuk. A magasember 28 ponttal és 15 lepattanóval két karriercsúcsot is megdöntött, mellette Douglas és Cunningham is remekelt, az 50% felett dobó együttes pedig már 25 ponttal is vezetett a második félidőben – nem forgott veszélyben a sikerük.

A Pelicans legjobb dobói: Ajinca 28, Douglas 20/3, Cunningham 19/9
A Lakers legjobb dobói: Russell 32/9, Clarkson 26/15, Bryant 14/9

Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 103–93

Újabb Dallas-siker, újabb Dallas-sérülés. Sorozatban hatodik találkozóját nyerte meg a Mavs, de az utóbbi találkozókon remeklő JJ Barea megsérült egy betörésnél és bár megpróbált visszatérni, végül be kellett mennie az öltözőbe. Az ő elvesztése óriási érvágás lehet a csapatnak, amelyből a mai napon Dirk Nowitzki és Justin Anderson (19 pont, 10 pattanó, 3 blokk) emelhető ki elsősorban, de a 17 pontos előnyt leadta a társaság és a hajrában szorossá tette a meccset a Memphis – nagyobb fordulat azonban végül nem történt. Nowitzkiék matematikailag is biztosítják a rájátszásukat, ha még egy meccset nyernek, vagy a Houston még egyszer kikap.

Tovább süllyed a Grizzlies. A vendégcsapat már leszorult a Portland mögé a hatodik helyre, de a nagy szériát futó Mavs is csak egyetlen meccs távolsággal követi őket, így a jelenlegi formákat elnézve az sem kizárt, hogy még tovább csúsznak lefelé Randolph-ék. Ezen az estén is a szokásos Memphist láthattuk, csak 40%-os dobóteljesítménnyel (Tony Allen volt a legjobb dobó, ez sokat elárul), de 15 támadópattanóval, mindössze 17 gólpasszal – az eredmény ismét vereség.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/6, Anderson 19/9, Harris 16/9
A Grizzlies legjobb dobói: Allen 25, Randolph 13, Barnes 11/9, Farmar 11/9

Denver Nuggets–San Antonio Spurs 102–98

Duncannek elfogyott a szabadsága. Tony Parker, Danny Green, Kawhi Leonard és LaMarcus Aldridge is kimaradt a Spursből, Tim Duncan ellenben 34 percet töltött a pályán és 21 ponttal bizonyította, hogy maradt még a tankban. A gárda ebben az összeállításban sem játszott rosszul, a hullámzó mérkőzésen négy perccel a vége előtt még vezetett, a hajrában azonban több elrontott dobás mellett két kulcsfontosságú eladott labdát is vétettek Millsék – ez nem fért bele, így sorozatban másodszor is kikaptak. Folytatás két nap múlva otthon, a Warriors ellen...

Nurkic és Harris kellett a sikerhez. Ezúttal Jokics és Nurkic együtt kapott helyet a kezdőben, utóbbi pedig 21 pontos karriercsúccsal, 9 lepattanóval, 2-2 labdaszerzéssel és blokkal húzta csapatát. Rajta és Mudiay-en kívül azonban illik megemlíteni az elöl ezúttal kevésbé produktív Gary Harrist, aki az utolsó szűk egy percben két labdaszerzést és négy pontot tett a közösbe, amellyel eldöntötte a mérkőzést 98-98 után.

A Nuggets legjobb dobói: Nurkic 21, Mudiay 20/9, Sampson 16/3
A Spurs legjobb dobói: Duncan 21, West 17, Martin 17/6

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 99–102 – hosszabbítás után

Jamal Crawford megnyerte a Clippersnek. A vendégeknél Chris Paul, JJ Redick, Austin Rivers, Wesley Johnson, Blake Griffin és DeAndre Jordan sem lépett pályára, így rendkívül szűk rotációval játszották végig a hosszabbításba torkolló találkozót. A hős végül Jamal Crawford lett, aki végig csapata vezére volt, 30 ponttal zárt és a hosszabbítás vége előtt két tizedmásodperccel ő süllyesztette el a meccsnyerő triplát 99-99-nél. Ki kell emelni még a rendes játékidő végén egyenlítő kosarat jegyző Aldrich-et is, aki 21 ponttal, 18 lepattanóval, illetve öt labdaszerzéssel bizonyított.

Ezt nagyon bánhatja a Jazz. Hiába védekeztek jól a hazaiak, a rendes játékidő vége előtt 2,4 másodperccel Aldrich egy támadópattanóból hosszabbításra mentett, majd a túlórában is megnyerhették volna Haywardék, de a hibájukat megbüntette Crawford. Egyébként is kötelező lett volna a győzelem a Clippers tartalékos felállása miatt, ráadásul így egyetlen meccsre csökkent az előnyük a Houstonnal szemben és lehet, hogy elúszik a playoff. Ha így lesz, csak maguknak köszönhetik, ezen a találkozón eladtak 18 labdát és kihagytak jó pár lehetőséget a győzelemre...

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/9, Hood 13/6, Mack 13/3
A Clippers legjobb dobói: Crawford 30/12, Aldrich 21, Green 18/9, Pierce 18/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Brooklyn Nets 113–99
Orlando Magic–Miami Heat 112–109
Philadelphia 76ers–New York Knicks 102–109
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 124–109
Detroit Pistons–Washington Wizards 112–99
Toronto Raptors–Indiana Pacers 111–98
New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 110–102
Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 103–93
Denver Nuggets–San Antonio Spurs 102–98
Utah Jazz–Los Angeles Clippers 99–102 – h. u.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik