Duranték simán elintézték a tartalékos San Antoniót

Vágólapra másolva!
2016.03.27. 10:33
null
Duranték simán elintézték a tartalékos San Antoniót (Fotó: Reuters)
Az Atlanta Hawks a Detroiton is átlépett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és egyre inkább úgy tűnik, hogy komolyan kell venni Jeff Teague-éket a rájátszásra. A Thunder hozta a kötelezőt a Spurs B-csapata ellen, a Brooklyn az utolsó negyedben szétdobta az Indianát, újabb komoly verést kapott a Chicago, Kyrie Irving nélkül remekelt a Cavs, villogott a Charlotte, szoros meccset nyert a Portland és a Boston – íme a részletek!

Brooklyn Nets–Indiana Pacers 120–110

Az utolsó negyedben robbantott a Nets.
Három negyeden keresztül inkább az Indiana akarata érvényesült, ám a záró etapban sebességet váltott a Brooklyn és lemosta a pályáról ellenfelét. Brook Lopez nehéz duplákat gyártott a festékből, kintről elsősorban Bogdanovic támogatta, miközben a Pacers sorra hibázta el a támadásait – az utolsó tíz percben kereken húsz (!) pontot vert George-ékra a hazai alakulat. Az 54.5 százalékos mezőnymutató és a kiegyensúlyozott támadójáték végül győzelmet ért, Lopez körül kifejezetten potensnek bizonyultak a periméter-játékosok.

Fájó vereség.
A playoff-harc szempontjából nagyon nem jött jókor ez az (újabb) vereség az Indianának, de a negyedik negyedbeli összeomlás és a harmatos csapatvédekezés nem hozhatott más eredményt. Paul George végül vállalta a játékot és el is jutott 27 pontig, de a hajrában ő is csak a téglákat gyártotta – ugyan többen is hatékonyan dobtak, ekkor hiányzott Myles Turner és Monta Ellis jó játéka. A gárda előnye viszont így is két meccs a kilencedik Chicagóval szemben.

A Nets legjobb dobói:
Lopez 23, Bogdanovic 18/12, Karaszev 17/3
A Pacers legjobb dobói: George 27/9, Mahinmi 18, G. Hill 17/6

Orlando Magic–Chicago Bulls 111–89

Parádézott az Orlando. Elfrid Payton komponálásában remek támadójátékkal rukkolt elő a Magic – az irányító 15 ponttal és 10 gólpasszal húzta övéit, a gárda pedig bőven 50 százalék felett célzott. Az sem látszott meg, hogy Vucsevics, Oladipo és Ilyasova is hiányzott, már az első negyedben 14 egység volt a hazai előny, ami a későbbiekben csak tovább nőtt. Némi meglepetésre végig dominálni tudott Scott Skiles csapata és nagy győzelmet aratott.

Óriási gödörben a Bulls – már nincs kiút? Reménytelen védekezéssel szenvedett sima vereséget a Chicago, de ezúttal támadásban is siralmasan nézett ki a gárda. A Gasol-Butler-Rose trió összesen 28 pontig jutott, a padról is csak McDermott tudott érdemben hozzászólni, ilyen tűzerővel pedig esélyük sem volt a hamar beszedett komoly hátrány ledolgozására. A Bulls így két meccsre van már a rájátszástól, ami kezd lehetetlen küldetéssé válni, látva a sorsolást és a mutatott formát – egyre inkább úgy fest, hogy a nagyreményű gárda lemarad a playoffról.

A Magic legjobb dobói:
Dedmon 18, Payton 15, Smith 14, Nicholson 14/3
A Bulls legjobb dobói: Gibson 16, Butler 12, McDermott 12/6

New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 91–115

Könnyen hozott kötelező. A Toronto nem szórakozta el a meccset, masszív védekezést mutatott be és már az első negyedben elkezdte kiépíteni előnyét – ez a nagyszünetben már magabiztos volt, a harmadik negyedben pedig végleg eldőlt a találkozó. Az együttes elöl is hatékonyan dolgozott (50 százalék felett mezőnyből, 40 százalék felett kintről), egyedül Kyle Lowry tartósan gyenge formája lehet aggasztó, de senkit nem erőltetett túl Dwane Casey – most már csak a playoffra való felkészülés a szempont.

Papírforma. A hazaiaknál gyakorlatilag az összes jó játékos kihagyta ezt a mérkőzést (is), így pedig egyértelmű volt, hogy nem lesz esélyük a győzelemre. Meglepetés nem történt, a játék minden elemében alulmaradtak és gyakorlatilag csak asszisztálni tudtak a Toronto sikeréhez – igaz, becsülettel végighajtották a találkozót.

A Pelicans legjobb dobói: Gee 18, Babbitt 14/6, Frazier 12
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23/3, Patterson 16/9, Powell 15/6

Detroit Pistons–Atlanta Hawks 95–112

Ez a tavalyi Atlanta. Az előző szezonban konferencia-döntőt játszó gárdából sokat nem láttunk ebben az alapszakaszban, de az utóbbi hetekben egyre inkább ezt idézi fel a Hawks. Teague-ék ezúttal is kőkemény védekezéssel nyitottak, az első negyedet már 12 ponttal nyerték és később is végig kontroll alatt tartották a meccset – igaz, a harmadik negyed végén zárkózni tudott a Detroit. A vendégeknél Paul Millsap játszott zseniálisan (23 pont, 3/4 tripla, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 4-4 labdaszerzés és blokk), ám a negyedik negyedben egy összefejelésnél megsérült és össze kellett varrni a bal szeme feletti részt.

A Detroiton látszott a back-to-back. Mindkét együttes pályára lépett előző este is, de a Hawks most is energikus, lendületes, koncentrált játékot mutatott be, méghozzá 48 percen keresztül – ugyanez nem mondható el a Pistonsról. A hazaiaknak is voltak jó időszakaik Tobias Harris vezetésével, de hol elöl, hol hátul nem működött a gépezet és bár egyszer viszonylag szorossá tudták tenni a találkozót, Horfordék pillanatok alatt lerendezték a dolgot. A Detroit előnye ezzel együtt két meccs a Chicago előtt és egálban van a Pacersszel, jó esélye van a playoffra.

A Pistons legjobb dobói: Harris 21/3, Drummond 19, Baynes 15
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/9, Bazemore 17/9, Horford 13/3

New York Knicks–Cleveland Cavaliers 93–107

Nem hiányzott Kyrie Irving.
Az irányító pihenőt kapott erre az estére, de ez nem látszott meg a Clevelanden – LeBron James (27 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) és Kevin Love (28 pont, 12 lepattanó) vezérletével már az első félidőben magabiztos előnyt épített ki a gárda. A folytatásban kicsit visszavettek a vendégek, egyre több dobást hibáztak, de a győzelmük egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Egy félidő előnyt adott a New York.
Carmelo Anthony az első 11 mezőnykísérletéből tízet elrontott, a Knicks pedig borzalmasan játszott a nagyszünetig – a fordulás után hiába remekelt már Anthony és hiába húzta csapatát, a hátrányt nem tudták eltüntetni. A harmadik negyed dobópárbaja után a záró etapban a védekezésük is rendben volt már, de ez későinek bizonyult – a Cavs-triplákkal és a James-Love duóval összességében nem tudtak mit kezdeni.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 28/15, Porzingis 19/3, Williams 11
A Cavaliers legjobb dobói: Love 28/12, James 27/6, Smith 13/9

Minnesota Timberwolves–Utah Jazz 84–93

Hayward lendülete kellett. Végig szorosan alakult a találkozó, a Minnesota is jól védekezett, a színvonalra nem lehetett panaszunk. A záró etapban aztán előkerült az addig csak két pontot szerző Gordon Hayward és ebben a tizenkét percben egymaga 16 egységet termelt, ez pedig elégnek bizonyult a győzelemhez. Mellette Favors, Hood és Lyles is villogott, a gárda így fontos sikerrel zárta idegenbeli túráját és továbbra is harcban van a nyugati rájátszásért.

A végén kijött a back-to-back. Nagyon koncentrált játékkal kezdett a fiatal Minnesota, öt percig nem engedtek pontot a Jazznek, igaz, közben a támadásokra nem igazán maradt erejük. Ahogy haladtunk előre, úgy fogytak el fokozatosan Wigginsék fejben és fizikálisan is, a záró etapban már komoly gondjaik voltak, hiába remekelt (23 pont, 9/12 mezőnyből) Ricky Rubio. A hajrában eltűnt az addigi pontosság a védekezésből, elöl pedig nem akadt senki, aki megtolta volna a szekeret, így vereség lett a vége.

A Timberwolves legjobb dobói: Rubio 23/6, Towns 14, Wiggins 13
A Jazz legjobb dobói: Favors 19, Hayward 18/6, Hood 15/3, Lyles 15/9

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 111–92

Első a pihenés. Tony Parker, Kawhi Leonard, LaMarcus Aldridge, Tim Duncan és Manu Ginobili, tehát majdnem a teljes kezdőcsapat és a hatodik ember is hiányzott a San Antonióból, de a pályára lépők közül is csak Patty Mills, illetve Kyle Anderson érte el a harmincperces határt. Ezzel együtt a gárda megnyerte az első negyedet, sőt, a nagyszünetig partiban is volt, aztán a fordulás után robbantott az OKC és nem erőltette meg magát a vendégcsapat – a vereség belefért, mert gyakorlatilag már se előrébb, se hátrébb nem kerülhetnek hosszú ideje.

Így kötelező volt. Az ellenfél összeállítását ismerve természetesen toronymagas esélyesnek számított az OKC, a második félidőben pedig ezt már bizonyítani is tudta a hazai alakulat. Ekkor sebességet váltott a Durant-Westbrook páros (együtt 60 pont), de Kanter és Ibaka is hozzátette a magáét, így végül nem forgott veszélyben a Thunder győzelme – most már az is biztosra vehető, hogy az OKC lesz a harmadik kiemelt nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Durant 31/15, Westbrook 29, Kanter 20
A Spurs legjobb dobói: West 17, Simmons 17/3, Marjanovics 13

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 91–115

Triplazápor. A vendégek a keleti 3-6. helyért küzdenek, és jó formában is vannak mostanában – gyorsan jelezték is a hazaiaknak, hogy ma ők itt győzni akarnak. Az első negyed után 12 pontos előnyben voltak, majd amikor a 2. negyed közepén öt pontra felzárkózott a Bucks, Nicolas Batum (25 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) zsinórban négy támadást fejezett be hárompontossal. Ebből az ütésből már nem kelt fel a Milwaukee, a Hornets végül 16 tripláig jutott, és továbbra is reális esélye van a keleti 3. helyre – bár egyelőre még csak a hatodikon állnak, a hátrányuk mindössze egy meccs.

Antetokounmpót levették. A vendégek taktikája az volt, hogy kihasználva mozgékonyságukat, komoly nyomást helyeznek a Bucks görög mindenesére, és ezt Batum vezetésével simán meg is oldották – Antetokounmpo (8 pont) nem volt ma faktor. Middleton (13 pont, 5 gólpassz) és Parker (15 pont, 7 pattanó) igyekezett a sereg élére állni, a padról még dicsérhető a 19 pontos Henson és a 12 gólpasszos Tyler Ennis – de összességében más minőségű kosárlabdát láthatott közelről a Milwaukee, tenni nem nagyon tudtak ellene.

A Bucks legjobb dobói: Henson 19, Parker 15/3, Middleton 13/3.
A Hornets legjobb dobói: Batum 25/15, Williams 21/12, Walker 18/9.

Phoenix Suns–Boston Celtics 99–102

Majdnem elszórakozta a Boston.
A Celtics is benne van a Hornetsnél már említett keleti 3-6. helyért folyó küzdelemben, így minden győzelem kell nekik – most majdnem elszórtak egy könnyűt. Az első negyedben egykori csapata ellen mindig kettőzött erővel játszó Isaiah Thomas energiájára is építve 13 pontos előnyben voltak, félidőben 17 volt közte, ekkor Turnerre, Bradley-re és a padról beszálló Olynyk-ra sem volt ellenszere a Sunsnak. A 3. negyed közepén azonban teljesen összeomlott a Boston játéka, 73–74-nél Thomasnak kellett zsinórban 7 pontot szereznie, hogy elállítsa a vérzést. Úgy tűnt, hogy ez elég is lesz, de a 4. negyedben megint jött a Phoenix, 97-98-nál két dobása volt a Sunsnak a vezetésért, végül azonban óriási szerencsével nyert a Boston.

Egy félidőnyi előnyt adott a Phoenix. Szót sem érdemel a hazaiak első félidei játéka, Booker és Knight nem találta a ritmust, a két kezdő hátvéd nélkül semmi esélye nem volt a Sunsnak egy szoros meccsre. Fordulás után viszont varázsütésre összeállt a csapat védekezése és támadójátéka is, a két kisember mellett a védőspecialista PJ Tucker remek passzaira építve majdnem kiegyenlítettek. Az utolsó negyedben is rajtuk múlt a siker, azonban a fiatal Booker nem bírta el a terhet, az utolsó bő egy percben három kísérletből csak egy kosarat tudott szerezni, majd 4 másodperccel a vége előtt az egyenlítőnek szánt ziccerét Evan Turner blokkolta.

A Suns legjobb dobói: Booker 21/3, Knight 19/6, Teletovic 17/3.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 28/6, Turner 17, Olynyk 16/6.

Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 108–105

Ez nehezebb volt a vártnál. A liga pofozógépe ellen messze volt a csillogástól a Portland, különösen Damian Lillard (6/20 mezőnyből) nem találta a dobásait – ennek ellenére a 3. negyed végére 12 pontos előnyben voltak, köszönhetően a két csatár, Aminu (20 pont, 8 pattanó) és Harkless 16 pont, 8 pattanó) remek játékának. Még hat perccel a vége előtt is 97–87-re vezetett a Blazers – majd három perccel később már 97-100 volt az állás. Az égéstől McCollum két 2+1-es játéka és Lillard hármasa mentette meg a gárdát, de ha a túloldalon nem a Philly áll, ez sima vereség.

Csak a szokásos. A Sixers az ismert kottából játszott: a meccs nagy részében hátrányban voltak, próbáltak egy nagy futással felzárkózni, hogy aztán a végén elbénázzák a győzelmet. Ish Smith lejátszotta Lillardot (17 pont, 14 lepattanó, 9 gólpassz), a kezdőből még hárman érték el a 10 pontos határt, a padról megtette ugyanezt a dupla-duplázó (17 pont, 11 pattanó) Covington és Stauskas is. A 4. negyedbeli nagy futásból Jerami Grant egy triplával, Thompson kettővel, Covington két ziccerrel vette ki a részét, de megint nem tudta lezárni a meccset a Philly: buta eladott labdákkal és rossz (túl)vállalásokkal újfent saját magukat verték meg.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum25/3, Aminu 20/9, Lillard 16/6, Harkless 16/3.
A 76ers legjobb dobói: Thompson 17/15, Smith, Covington 17/3-17/3.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik