Paul George 33 ponttal debütált, de a Clippers kikapott New Orleansban

Vágólapra másolva!
2019.11.15. 08:55
null
Paul George visszatért (Fotó: Getty Images)
Megkezdte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei szezonját a Clippers szupersztárja, Paul George, ám a Kawhi Leonardöt nélkülöző társaság így is kikapott New Orleansban, ezzel egymás után második vereségét szenvedte el. Elfáradt a Brooklyn, így a végén fordított a Denver, Jannisz Antetokounmpo 38 pontjával győzött a Bucks, megint megverte a Dallast a New York, nem hibázott a Miami és a Phoenix.

 

Cleveland Cavaliers–Miami Heat 97–108

Megvan a kötelező. Nem adott esélyt ellenfelének a Miami, a floridaiak uralták az első két negyedet, azonnal egy 9–0-val kezdtek, már az első negyedben megléptek 32–15-re és 15/25-ötdobtak mezőnyből – elöl-hátul bemutatót tartottak a Clevelandnek és a nagyszünetben már 24 ponttal vezettek. A fordulás után kicsit azért visszavettek, Erik Spoelstra szerint túlságosan is megnyugodtak, így a Cavs még okozott némi izgalmat azzal, hogy visszajött tíz pontra, de ennél közelebb azért nem engedte ellenfelét a Heat és összességében könnyedén hozta a kötelező idegenbeli győzelmet. Egyénileg Kendrick Nunn (23 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), Bam Adebayo (16 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) és Jimmy Butler (14 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) emelhető ki leginkább, de összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, 54 százalékkal dobtak mezőnyből, százalékkal tripláztak és sorozatban másodszor kerülték el a 30 gólpasszos határt – ugyan Winslow, Jones és Johnson most sem játszott, de így is 8-3-ra javultak, ezzel Kelet 2-4. helyén állnak.

Ez még nem a Cleveland szintje. John Beilein, a hazaiak vezetőedzője szerint olyan védekezést és olyan támadójátékot mutatott be a Miami a mérkőzés nagy részében, amit ők is szeretnének elérni egyszer – most viszont még nem tartanak itt, így csak azért lett szorosabb a vége, mert a vendégek kiengedtek a meccs második felében. A játék minden elemében gyengébbek voltak most Tristan Thompsonék, ráadásul további probléma számukra, hogy Larry Nance Jr. keze belesérült egy zsákolásba a negyedik negyedben, nem is térhetett már vissza, az ő kiesése nem tennejót nekik – egyébként Kevin Love (21 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) azért dicsérhető, de most nem működött olyan gördülékenyen a játék, mint az utóbbi mérkőzéseken. Gond persze nincs, hétvégén a Phillyt fogadják, ott lehet újra próbálkozni.

A Cavaliers legjobb dobói:Love 21/9, Sexton 15, Nance Jr. 14
A Heat legjobb dobói:Nunn 23/9, Adebayo 16, Herro 16/6

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 132–127

Pontzáporos Pels-győzelem. Több extra egyéni teljesítményt is láthattunk a New Orleansnál annak ellenére, hogy Zion Williamson mellett Brandon Ingram, Lonzo Ball és Josh Hart is hiányzott - Jrue Holiday 36 pontjába belefért 5/6 tripla, kiosztott mellé hét gólpasszt és ellopott hat labdát, Derrick Favors 20 ponttal és 20 lepattanóval egy bődületes dupla-duplát szállított, Frank Jackson 23 ponttal szólt hozzá, de JJ Redick is beszórt 19-et, E'Twaun Moore pedig 15-öt. Csapatszinten 53 százalékkal süllyesztettek el 18 darab hármast és ezen felül 52–37-re nyerték a lepattanócsatát, a 19–6-ra behúzott támadópattanózás abszolút kulcsfaktornak bizonyult. A második negyedben egyébként szárnyalt a hazai csapat, de a harmadikban fordult a kocka, ott a Clippers parádézott, így szorosan alakult a hajrá, de az utolsó percekben Holiday három labdát is szerzett, voltak clutch dobásai és gólpasszai is, az utolsó szót pedig egy Jackson-triplával mondták ki fél perccel a vége előtt – azzal lett megint közte hat pont, onnantól már csak büntetőzni kellett. A Pelicans így elég tartalékosan felállva is túldobta a szintén tartalékos, fáradtan érkező Clipperst és megszerezte idei harmadik győzelmét, most pedig utazik Miamiba.

Paul George-nak lehet örülni. A back-to-back második felén Doc Rivers úgy döntött, hogy kiülteti Kawhi Leonardöt, nem játszott Patrick Beverley és az eredetileg is sérült Landry Shamet sem, csak három percet kapott Patrick Patterson, kikerült a kezdőből Ivica Zubac, bekerült viszont Lou Williams, Montrezl Harrell, ott volt Mo Harkless, Terance Mann és a Clippers-mezben most debütáló Paul George – rajta kívül azért érezhető volt a back-to-back, az ő teljesítménye miatt viszont mégis pozitív lehet a Los Angeles-iek szájíze. George-on ugyanis nyoma sem volt rozsdának, alig 24 perc alatt bevert 33 pontot 10/17-es mezőnymutatóval és 10/10 büntetővel, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, vele a pályán pedig +7-ben voltak a vendégek – az öt eladott labda ellenére nagyon impresszív bemutatkozás volt ez tőle és ha a folytatásban Leonarddel együtt fognak szerepelni, akkor már a sikereknek is jönniük kell. Most viszont még egy védekezés nélküli, fáradt csapat benyomását keltették, elöl még rendben voltak (Lou Williams 31 pontig és 9 gólpasszig jutott, Rodney McGruder 5/7 triplát szórt, Montrezl Harrell 18 pontot termelt), 55 százalékkal dobtak, de hátul csak asszisztáltak a Pelicans játékához és ebben a formában nem tudtak győzelmet aratni – a back-to-back vereség után csak 7–5-tel állnak Nyugat hetedik helyén.

A Pelicans legjobb dobói:Holiday 36/15, Jackson 23/12, Favors 20/3
A Clippers legjobb dobói:George 33/9, Williams 31/3, McGruder 20/15

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 124–115

Antetokounmpót nem lehetett megállítani. A Bucks MVP-je ezúttal is abszolút dominált, most 38 pontot és 16 lepattanót jegyzett 13/24-es mezőnymutatóval, 4 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel, a 40+ pontos estét pedig csak a botrányos büntetőzése miatt nem hozta össze – húsz kísérletéből kilencet is elrontott, ezzel elég sok pontot az asztalon hagyott. Mellette Eric Bledsoe 31 pontos szezoncsúcsa és 8 gólpassza is jól mutat és szükségük is volt minderre, mert a védekezésük nem volt az igazi, főleg a periméteren, közben pedig ők képtelenek voltak érvényesülni távolról, összesen hat triplát tudtak dobni 18 százalékkal – ennek ellenére jutottak 120 pont fölé és nyerték meg a mérkőzést, ez azért becsülendő. Az első félidő viszont még meglehetősen szorosan alakult és a harmadik negyed volt az, ahol sikerült meglépniük, 77–70-es Bulls-vezetés után futottak egy 27–9-et, megfordították a meccset és innentől már nem is néztek vissza – ha nem is könnyedén, de ezzel a rohammal végül hozták a kötelezőt Khris Middleton nélkül és 8–3-mal üldözik a Bostont.

White egy félidőig megint villogott. A legutóbbi meccs negyedik negyedében hét triplát pörkölt be a Bulls újonca, most pedig az első félidőt zárta öt bedobott hármassal, az ő parádés dobóformájával volt egálban a Chicago – a harmadik negyedtől ő kihűlt, de Zach LaVine (25 pont, 7 gólpassz, 4/9 hármas) még próbálta tartani a frontot egy ideig. A végtelenségig viszont ez nem ment, a Milwaukee emelt a tempón, a Bulls extrái elfogytak és a harmadik játékrész végére már méretes hátrányba kerültek, White nem tudott többet hozzátenni (26 pont, 9/23 mezőnyből lett végül a mérlege), úgyhogy nem tudtak mást csinálni, fejet hajtottak a jobb csapat előtt – a 42 százalékkal bedobott 18 tripla azért szép, de összességében nem céloztak jól, eladtak 20 labdát, 70–32-re (!) kaptak ki a festékben és 47 büntetőt engedélyeztek ellenfelüknek, ebből nem jöhettek ki jól. A győzelem persze komoly bravúr lett volna tőlük, most a Brooklyn ellen, otthon próbálhatnak meg javítani.

A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 38/3, Bledsoe 31, Matthews 15/3
A Bulls legjobb dobói:White 26/18, LaVine 25/12, Carter Jr. 14

New York Knicks–Dallas Mavericks 106–103

Kellemes ellenfél. Idei harmadik győzelmét aratta a New York, ebből kettő a Dallas ellen született néhány nap különbséggel, a Knicks szempontjából kár, hogy mással is kell játszani – nagyon kellett nekik ez a meccs most az utóbbi napok vezetői kritikái után, különösen a Madison Square Gardenben. Ez mindenképpen tüzelte a csapatot, a Kristaps Porzingist utáló közönség szintén és végig sikerült kiélezett meccset játszaniuk, amelybe a negyedik negyedben kicsit mindkét fél belefáradt támadásban és amelynek végén a New York csinálta meg a clutch játékokat: leszedtek egy támadópattanót, megnyertek egy feldobást, majd 13 másodperccel az órán Marcus Morris könyörtelenül bevágta a győztesnek bizonyuló triplát 103–103-nál – erre Luka Doncic válaszolt még egy kettessel, de Frank Ntilikina bedobta a büntetőit, majd az utolsó dallasi játéknál Morris elütötte a labdát, így ért véget az összecsapás. New Yorkban elégedettek lehetnek a teljesítménnyel, a győzelemmel és Porzingis vereségével is…

Porzingis megkapta, ami járt. A Dallas magasembere januárban kért cserét és került Texasba New Yorkból, ahol előtte közel egy évig lábadozott térdszalag-szakadásából és mivel igazából sosem magyarázta meg a döntését, az MSG közönsége nem tudott neki megbocsátani – ezt a bemelegítéstől kezdve a feldobáson át az összes labdaérintéséig folyamatosan értésére is adták a szurkolók a hangos pfújolással. Porzingis elrontotta az első négy dobását, saját bevallása szerint teljesen nem tudta kizárni az ellene irányuló hangzavart, de azért később belendült és 20 ponttal, 11 lepattanóval, valamint 3 blokkal zárt, nem játszott rosszul – igaz, közben a félidőben rossz öltöző felé indult, csak később kapcsolt, hogy ő most már nem hazai játékos ebben a csarnokban. Mellette Luka Doncic megint hozta magát (33 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés, 10/23 mezőnyből) és idei ötödik tripla-dupláját, de ez mégsem volt elég a győzelemhez, sem elöl, sem hátul nem tudták ráerőltetni akaratukat a Knicksre és a fiatal vezérek a végjátékot sem tudták a maguk javára eldönteni – ettől a New Yorktól oda-vissza kapni nem túl dicséretes teljesítmény és Rick Carlisle csapata az ígéretes szezonkezdet óta azért eléggé belassult, az utóbbi négy meccséből hármat is elvesztett és már csak 6–5-re áll.

A Knicks legjobb dobói:Morris 20/15, Randle 17/3, Robinson 16
A Mavericks legjobb dobói:Doncic 33/9, Porzingis 20/3, Powell 12/3, Hardaway Jr. 12/6

Phoenix Suns–Atlanta Hawks 128–112

Szépen játszott a Suns. Kiszolgálta közönségét a Phoenix, látványos és eredményes támadójátékot produkált a társaság és a két középső negyedet magabiztosan megnyerve az újabb győzelmet is hozni tudta – a záró etapnak már 14 pontos előnnyel mehettek neki Ricky Rubióék, nem nagyon volt kérdés. A spanyol irányító egyébként most hátrébb lépett, nem sokat vállalt, mert többen is felpörögtek a társai közül, Devin Booker szokásos remek meccse (27 pont, 8/16 mezőnyből, 7 gólpassz) mellett Kelly Oubre Jr. hintett egy 30 pontos szezoncsúcsot, Dario Saric 9/12 jó dobással jutott el 23 egységig, a padról pedig Frank Kaminsky (19 pont, 3/5 tripla) és Cameron Johnson (15 pont, 3/6 tripla) szórta meg magát – megint volt 32 gólpasszuk, szépen járt a labda és nagyon sok lábon álltak, ismét jó volt nézni őket. Az újabb magabiztos győzelem után 7–4-re állnak, ami 2009 óta a legjobb rajtjuknak számít, az igazi teszt azonban kedd hajnalban következik, amikor a listavezető Bostont látják vendégül.

Nem volt több az Atlantában. Trae Young most „csak jól” játszott, de nem extrán, 21 pontját 7/18 dobásból hozta össze és bár volt még 13 gólpassza, ezúttal nem tudott igazán dominálni – bár ezen az estén akadtak társai is, Jabari Parker 24 pontos, 7 lepattanós, vagy Alex Len 21 pontos, 10 lepattanós produkciója is szép, de rajtuk kívül még Hunter és Jones is tíz pont fölé jutott. Összességében mégsem voltak az igaziak, a rohanós meccsen túl sokat hibáztak, 30 százalék alatt tripláztak, eladtak 22 labdát, a Suns pedig pontosabb, kiegyensúlyozott játékkal föléjük nőtt még a nagyszünet előtt, hogy aztán a fordulás utáni percekben meg is lépjen – az Atlanta nem tudta kontrollálni a tempót és összeszedni a védekezését, így pedig nem volt komoly esélye a fordításra. Jelen állapotukban egy Phoenix ellen nagyjából ez a realitás, most pedig utaznak tovább az idegenbeli túrájuk negyedik állomására, a Clippershez.

A Suns legjobb dobói:Oubre Jr. 30/6, Booker 27/9, Saric 23/9
A Hawks legjobb dobói:Parker 24/6, Young 21/3, Len 21/3

Denver Nuggets–Brooklyn Nets 101–93

Elfáradt a Brooklyn. A Nets hét nap alatt a negyedik idegenbeli mérkőzését játszotta és bár ez a meccs elején még nem látszott (35–28-ra megnyert első negyed, 12 pontos félidei előny), de később fokozatosan kifulladt a társaság – a második félidőben összesen 32 pontot tudtak dobni és mindössze 23 százalékkal (!) tüzeltek mezőnyből, úgyhogy nem is lehetett más a vége, mint az, hogy utolérte őket a Denver és újabb vereséget szenvedtek. A vállsérüléssel bajlódó Kyrie Irving megint botrányosan dobott (17 pont 20 mezőnykísérletből), de mást sem nagyon lehet náluk dicsérni, csapatként fogytak el a mérkőzés végére azok után, hogy a harmadik negyedben még 16 pontos fórban voltak – mégsem tudták megtartani, idén hetedszer is kikaptak. Közben Caris LeVert-t egy jó időre elvesztették, leigazolták Iman Shumpertet és következőleg Chicagóban zárják le jelenlegi túrájukat, kíváncsian várjuk, hogy mikor áll össze a gépezet és mikor indulnak el felfelé.

X-faktor volt a denveri cseresor. A Nets fáradtsága miatt abszolút döntő volt, hogy a mérkőzés kulcsidőszakában, a harmadik negyed végén és a negyedik negyed elején milyen extra érkezett a Nuggets kispadjáról – az addig pocsék védekezésük összeállt, támadásban pedig nagyon könyörtelennek bizonyultak. Elsősorban Mason Plumlee hozott pluszt csereként beszállva, majd a negyedik negyed elején, 9:30-cal a vége előtt Grant triplájával már át is vették a vezetést (az első játékrész óta először) és ezt innentől nem is adták ki a kezükből – folyamatosan megállították a Brooklynt, elöl pedig valaki mindig hozzá tudott szólni. Külön kiemelni náluk sem érdemes senkit, ők sem játszottak jól, Jamal Murray például 1/11-et dobott mezőnyből, de a jobb lepattanózásukkal és a kispadról érkező energiával végül fordítottak és nagyon fontos győzelmet húztak be – ez idén már a specialitásuk, máskor is felálltak komoly hátrányból, úgyhogy a 8–3-as mérlegükkel mindenképpen elégedettek lehetnek. Egy érdekesség: az utóbbi hat meccsükből ötödször tartották száz pont alatt aktuális ellenfelüket és ennek megfelelően ebből a hatból csak azt az egyet vesztették el, amikor ez nem sikerült.

A Nuggets legjobb dobói:Jokics 18/6, Millsap 18/6, Barton 17
A Nets legjobb dobói:Allen 17, Dinwiddie 17/3, Irving 17/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik