Parádézott a Splash Brothers, 130-ig jutott a GSW

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.03.19. 09:17
null
Klay Thompson tíz triplát dobott a Dallas ellen (Fotó: Reuters)
Steph Curry és Klay Thompson extrájával Dallasban is nyert a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így sikerrel hangolt a Spurs elleni csúcsmeccsre – igaz, Andrew Bogut megsérült. A Cleveland megszenvedett Orlandóban, az OKC simán megverte a Philadelphiát, a Toronto rangadót nyert a Celtics ellen, míg a Portland nagy csatában nyomta le az Anthony Davist ismét elveszítő New Orleanst. Győzött még a Rockets és a Pistons, a Suns pedig behúzta az alsóházi derbit a Lakers otthonában.

 

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 103–109

Izzasztó kötelező. Elég lassan vette fel a mérkőzés fordulatszámát a Cavs, s az egész végig jellemző volt, hogy sok hibával játszottak Irvingék. Nem kevesebb, mint 19 eladott labdát vétettek, melyekből több mint 20 pontot tett az eredményjelzőre a Magic. A vendégek egy 31–9-es szakasszal fordítottak, ezzel két számjegyű előnyhöz jutottak, de mivel Oladipót csak üldözték, így hátránnyal kezdték a záró játékrészt. Ott viszont összekapta a védekezését a Cleveland – csak 17 pontot engedélyezett-, s a végjátékban már biztosan kontrollálta a játékot. Tyronn Lue együttese legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt nyert és biztosította a helyét a rájátszásban.

Nem jött össze a meglepetés. A Vucsevics és Payton nélkül kiálló hazai csapat jól kezdett, s bár a második negyedben akadt némi visszaesés, nagyon jól éltek a Magic játékosai a Cavs hibái által kínált lehetőségekkel. Túlzás nélküli állítás, hogy Oladipo (16/22 mezőnyből, 6/7 tripla, 3-3 gólpassz, szerzett labda, 2 blokk) egymaga vitte előre együttesét, a hátvédre egyáltalán nem talált ellenszert a Cleveland, s kivételen jó dobóhatékonysággal állított fel új karriercsúcsot. Viszont a negyedik negyedre összecsuklott a Magic, s Oladipo is csak három dobást vállalt, a vereség pedig elkerülhetetlenné vált.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 45/18, Fournier 18/6, Smith 10
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/6, James 18, Frye 14/12, Love 14/9

Philadelphia 76ers–Oklahoma City Thunder 97–111

Történelmi lépcsőfok előtt. A mérkőzés első felében is látszott, hogy ez az este Westbrookról fog szólni, mivel nagy sebességgel és sokat vállalva játszott a hátvéd. A harmadik negyedben úgy rohant át az OKC ellenfelén, mintha az szinte pályán sem lett volna, támadásban nem kellett vért izzadnia, s a 20 eladott labdát magabiztos lepattanózással (63–36) kompenzálták Duranték. Westbrook szezonbeli 13. tripla dupláját szállította (8/20 mezőnyből, 15 lepattanó, 10 gólpassz), s különösebb megerőltetés nélkül vitte célba a Thundert. Az elmúlt 25 évben két játékosnak (Grant Hill és Jason Kidd) sikerült egy idényen belül ilyen mennyiségű tripla duplát összehozni.

Két negyedre kalibrált csapat. Bár az első félidőben is többször átjáróház volt a hazaiak védelme, mégis kevés hibát vétettek támadásban, ezáltal tapadni tudtak ellenfelükre. A lendület a fordulás után elfogyott, s dobóhatékonyságát egészen 39 százalékig degradálta le a vendéglátó. Stauskas (9/15 mezőnyből, 5/7 tripla) ugyan alaposan megszórta magát, de rajta kívül csak McConnell (3/4) tudott 50 százalék feletti mutatóval dolgozni mezőnyből. Legutóbbi tíz mérkőzéséből kilencet elbukott a 76ers és még mindig beállíthatja minden idők legrosszabb mérlegét a franchise történetében, amely a 72/73-as szezonból származik (9–73).

A 76ers legjobb dobói: Stauskas 23/15, Thompson 16/6, Grant 15
A Thunder legjobb dobói: Durant 26/3, Westbrook 20/6, Kanter 16/3

Detroit Pistons–Sacramento Kings 115–108

Leadta az előnyt, de győzött a Pistons. Az első félidőben elképesztő formában dobtak a hazaiak, Marcus Morris vezérletével (6/7 tripla) ízekre szedték a Sacramentót és 18 pontos előnyt építettek ki. A fordulás után aztán kissé megállt a Detroit és Cousinsék eltüntették a különbséget, sőt, a negyedik negyedben már fej fej mellett haladtak – ám ekkor ismét jöttek az ágyúk, Caldwell-Pope két nagyon fontos hármast süllyesztett el, még egyszer pedig nem rontotta el a Pistons. Ezzel a sikerrel a gárda ismét utolérte a Chicagót a keleti nyolcadik-kilencedik helyen.

Tovább süllyed a Kings. A Cauley-Stein, Casspi és McLemore nélkül kiálló vendégek a remekül sikerült harmadik negyedet leszámítva nem igazán tudtak mit kezdeni a Detroit támadójátékával, ráadásul engedtek 16 támadópattanót is – a palánk alatti harcot összességében 49–35-re vesztették el Cousinsék. Emellett mindössze négy hármast tudtak értékesíteni és egyetlen pontot sem tudtak szerezni leindításból a Pistons 17 eladott labdája ellenére – ezzel szemben a hazaiak több könnyű kosarat is dobhattak.

A Pistons legjobb dobói: Morris 24/18, Caldwell-Pope 23/9, Jackson 19/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 31, Gay 19/3, Anderson 10/6, Rondo 10, Collison 10/3

Toronto Raptors–Boston Celtics 105–91

Nem volt fáradt a Toronto. A hazai csapat öt este alatt a negyedik meccsét játszotta, mégis remekül kezdte ezt a találkozót: Luis Scola 17 (!) pontot szórt az első negyedben, míg a Boston csupán 14-et. Brad Stevens Celtics-gyilkosnak nevezte a magasembert (legutóbb is hasonlóan kezdett ellenük), de ezt a hátrányt még nagyjából eltüntették a vendégek, a gond a negyedik negyedben jött – ekkor Kyle Lowry rámolt be egymaga 15 pontot és egy 14–2-es futással eldöntötte a derbit a Toronto.

Fájtak az eladott labdák. A Celtics az első negyedben hét, az utolsóban hat alkalommal szórta el a játékszert, ezekből pedig 21 pontot szerzett a Toronto – nem véletlen, hogy ebben a két játékrészben kapott ki igazán a vendégcsapat. Összességében is csak percekig tudták saját játékukat játszani Thomasék és ismét érezhető volt Jae Crowder hiánya – a gárda gyenge teljesítménnyel, átütőerő nélkül szenvedte el zsinórban a negyedik vereségét.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/15, Scola 17/9, DeRozan 15/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/6, Turner 12, Bradley 8, Hunter 8/6

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 116–111

Hatott az újabb megbeszélés. A találkozó előtt ismét csapattalálkozót tartottak a Houston-játékosok, ez pedig úgy fest, hogy hasznosnak bizonyult: a gárda a legutóbbi meccshez képest motiváltan és koncentráltan kosárlabdázott. James Harden (29 pont, 14 gólpassz) és Patrick Beverley (18 pont, 10 gólpassz) is remekelt (igaz, előbbinél a kilenc eladott labda sokat ront az összképen), mellettük Beasley és Motiejunas is jó volt, a texasiak pedig 56.5 százalékkal dobtak mezőnyből és szinte végig vezettek. A védekezésük most sem volt az igazi, de ezt végül elbírták, így meccs az előnyük a nyolcadik Dallas előtt.

Towns félelmetes. Az újonc center szinte teljes eszköztárát bemutatta, gyönyörű kosarakat szerzett és végül 32 ponttal, valamint 11 lepattanóval zárta a mérkőzést – 2016-ban egészen káprázatos formát mutat. Ez és Wiggins jó estéje sem volt elég azonban a győzelemhez, a támadójáték összességében rendben volt (50.6 százalék mezőnyből, 30 gólpassz, bár egy-két tripla elfért volna még a padról), de a védekezésükkel ismét komoly gondok adódtak, főleg a periméteren. Ez most nem fért bele, a hajrában így nem tudták ledolgozni a hátrányukat és újabb vereséget szenvedtek.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Beverley 18/15, Beasley 17/3, Motiejunas 17/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 32, Wiggins 21/3, LaVine 15/9

New Orleans Pelicans–Portland Trail Blazers 112–117

Az utolsó perc a Portlandé volt. Damian Lillard 33, CJ McCollum pedig 30 ponttal vette ki a részét a vendégek sikeréből, vezérletükkel pedig már volt közte húsz is a meccs korábbi szakaszában. A sima győzelem esélye azonban hamar elillant, a Pelicans Anthony Davis nélkül is mindent megtett a sikerért, Ryan Anderson és Jrue Holiday (30-30 pont) révén felzárkóztak, sőt, fordítani is tudtak a hazaiak. Egy perccel a vége előtt aztán McCollum dobott triplát, Lillard 4/4 büntetőt, eközben a Pelicans két támadást is elrontott – itt eldőlt a meccs, a hátralévő időben már nem tudott csodát tenni Alvin Gentry csapata.

Davis ismét megsérült. Kőkemény, fizikális meccset játszottak a felek sok faulttal, összesen 68 büntetőt dobhattak a csapatok – Kendrick Perkinst ki is állították a játékvezetők, amikor a nyakánál fogva rántotta le Lillardot. Aggasztó lehet viszont a hazaiaknak, hogy Anthony Davis térde nem bírta a terhelést, 14 perc alatt 18 dobást vállalt (19 pont), majd elkezdett sántítani és le kellett cserélni, a második félidőben már nem tért vissza – Gentry szerint komoly baj nincs, egyszerűen fáj Davis térde.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 30/12, Anderson 30/6, Davis 19
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/9, McCollum 30/12, Henderson 19

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 112–130

A Splash Brothers felkészült. Steph Curry 31 ponttal, 9 lepattanóval és 10 gólpasszal villogott ezen az estén, igaz, rá nem jellemző módon ehhez 26 mezőnykísérletre volt szüksége – őt is túlragyogta azonban Klay Thompson, aki 39 egységgel, közte10/15 (!) triplával zárta ezt az estét. A gárda végül összesen 22 hármast dobott (beállították a franchise-rekordot), de érdekesség, hogy mindezek ellenére nem ütötték ki ellenfelüket – a védekezésre nem igazán figyeltek, így a Mavs végig látótávolságon belül volt. Curryék így nem igazán pihenhettek, ráadásul Andrew Bogut lábujjsérülést szenvedett, így alighanem kihagyja a Spurs elleni csúcsrangadót – a hátvédsor parádéjával, de kissé talán vegyes érzésekkel hangolt a címvédő.

Parsons is megsérült. A várható vereségnél sokkal nagyobb gond lehet a playoffért küzdő Dallas számára, hogy Chandler Parsons kivált a harmadik negyedben sérülés miatt, egyelőre nem tudni, hogy mekkora a baj – az viszont biztos, hogy a gárda jelenleg csak fél meccsel előzi meg a kilencedik Jazzt. A Mavs egyébként 42 pontot kapott az első negyedben és végig futott az eredmény után, a Splash Brothers ihletett napjával nem tudtak mit kezdeni – ezzel együtt elöl azért megtették, amit lehetett, David Lee például 16 pontos, 16 pattanós dupla duplát gyártott volt csapata ellen.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24/9, Lee 16, Barea 16/6
A Warriors legjobb dobói: Thompson 39/30, Curry 31/18, Barnes 20/6

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 90–95

Majdnem megcsinálták a Lakers-cserék. Az előző este komoly verést kapó Suns jól kezdte a találkozót, Chandlerék előnye volt már 19 pont is, mielőtt a második félidőben sebességet váltott a hazai alakulat. Lou Williams 30 pontot szórt a padról beszállva és az általa vezetett második sor egylabdás meccset csinált a korábbi nagy hátrányból, ám Brandon Knight kulcsfontosságú kosaraival végül behúzta a „kiesési rangadót" a Phoenix.

A színvonal nem verdeste az eget. Meglehetősen gyenge játékot mutatott be mindkét együttes, a Lakers-kezdő összesen 31 pontot tudott szerezni és az arany-lila alakulat mindössze tíz egységet tett fel a táblára a második negyed folyamán. Ezen a már említett Williams és „bandája" javított a második félidőben, de így is mindkét gárda bőven 40 százalék alatt dobott mezőnyből és egyértelműen látszott, miért ez a két csapat jelenleg Nyugat két leggyengébb együttese.

A Lakers legjobb dobói: Williams 30/12, Bass 10, Russell 9
A Suns legjobb dobói: Knight 22/9, Booker 21/3, Tucker 13/6

NBA
ALAPSZAKASZ

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 103–109
Philadelphia 76ers–Oklahoma City Thunder 97–111
Detroit Pistons
–Sacramento Kings 115–108
Toronto Raptors
–Boston Celtics 105–91
Houston Rockets
–Minnesota Timberwolves 116–111
New Orleans Pelicans–Portland Trail Blazers 112–117
Dallas Mavericks–Golden State Warriors 112–130
Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 90–95

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik