Otthon bukott a Boston, a GSW-t szorongatja a Houston

Vágólapra másolva!
2018.02.10. 09:11
null
Otthon bukott a Boston (Fotó: Twitter)
Hazai pályán szenvedett vereséget a Pacerstől a Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel pedig elvesztette keleti vezető helyét, jelenleg egy hajszállal a Raptorsnak van jobb mérlege. Zsinórban hetedszer nyert a Houston és nyolcadszor a Jazz, oktatott a Sixers kezdőcsapata, LeBron James tripla-duplájával győzött a Cleveland, a Minnesota pedig ismét blamázott, ezúttal Chicagóban kapott ki. 

 

Detroit Pistons–Los Angeles Clippers 95–108

A negyedik negyedben felborult a pálya. Szorosan alakult a találkozó három játékrészen keresztül, közel álltak egymáshoz a felek, 80–77-re vezetett a Pistons a záró etapra fordulva, de akkor megtört valami és átrohant ellenfelén a Clippers. Rögtön egy 9–2-vel nyitotta a negyedet a társaság Lou Williams és Montrezl Harrell vezetésével, majd jött egy újabb 10–2, innen pedig már nem volt visszaút, a végig kiegyenlített összecsapás utolsó játékrészét 31–15-re nyerték meg a vendégek és fontos győzelmet arattak – az említett Williams (26 pont, 7/12 mezőnyből, 4/6 tripla) és Harrell (18 pont, 8/13 mezőnyből) borzasztó sokat tett hozzá a kispadról, de összességében hatan is elérték a tízpontos határt, DeAndre Jordan pedig 17 lepattanóval segített be. A pontosabban dobó és a lepattanózást nagyon simán megnyerő Rivers-legénység ezzel a nyugati hetedik helyre kapaszkodott fel, nagy lendülettel zárkózik.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Sem Griffin, sem a Pistons nem volt jó. Nagyon akart korábbi csapata ellen a Detroit nemrég megszerzett szupersztárja, de nem nagyon találta a ritmust: végül 19 mezőnykísérlet kellett neki 19 pontjához és bár kiosztott hat gólpasszt, ő sem tudta igazán működtetni a támadójátékot. Ezt tetézte, hogy hiába Andre Drummond 17 lepattanója, ezen a téren 57–40-re maradtak alul, egyébként is alig 40 százalékkal dobtak és összességében Bullock tripláin, illetve Griffin kreativitásán felül nem volt semmi, amibe kapaszkodhattak volna – ez a negyedik negyedben csúcsosodott ki, éppen akkor, amikor a Clippers rákapcsolt. A gárda most először kapott ki Griffinnel a soraiban, jelenlegegy meccs a hátránya a keleti nyolcadik helyhez képest, holnap este pedig Atlantába látogat.

A Pistons legjobb dobói:Griffin 19/3, Bullock 19/15, Smith 15/3
A Clippers legjobb dobói:L. Williams 26/12, Harrell 18, Gallinari 16/6, Rivers 16/6

Philadelphia 76ers–New Orleans Pelicans 100–82

Oktatott, majd pihent a Philly-kezdő. Egy pillanatig sem forgott veszélyben a hazaiak győzelme, a kezdőötös ugyanis olyan szinten dominált ezen a találkozón, hogy már az első negyedet 18 ponttal nyerte a társaság – (jórészt) a cserékkel szoros volt a második játékrész, a harmadikat azonban megint 17 egységgel húzta be a Sixers. Végül nem kellett megszakadniuk, nagyjából 25 percet töltöttek parketten, de Embiid (24 pont, 16 lepattanó) és Saric (24 pont, 4/5 tripla) is parádézott ennyi idő alatt, Ben Simmons közelített már egy tripla-duplához (10 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és JJ Redick is bevert 15 pontot – kiválóan nézett ki ez a sor, a New Orleans pedig borzalmasan, így összességében rendkívül sima hazai győzelem született.

Erőtlenül, megzuhanva. Továbbra sem talál megoldást és kiutat a Pelicans, ezúttal eléggé mélypontra jutott a gárda: gyakorlatilag nem akadt értékelhető teljesítményük, Davis 19 dobásból szedett össze 14 pontot, Rondo a padról sem hozott megváltást, a helyén kezdő Liggins egyetlen pontot sem dobott, Holidaynek sem volt semmilyen pozitív hatása. Alig 35 százalékkal tüzeltek mezőnyből és 25 százalékkal tripláztak, az első negyedben Embiid egymaga túldobta őket 16–14-re, így nehéz mit kezdeni, nem is volt esélyük a sikerre – Cousins elvesztése óta már 1–5-re állnak, kicsúsztak a nyugati legjobb nyolcból és következőleg Brooklynban javíthatnak.

A 76ers legjobb dobói:Embiid 24/6, Saric 24/12, Redick 15/9
A Pelicans legjobb dobói:Clark 15/6, Davis 14, Miller 13/9

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 107–123

Megfogyva, de tartással. Gyakorlatilag hét olyan bevethető játékosa maradt a trade deadline következtében a Clevelandnek, akit valamennyit használt is eddig Tyronn Lue, közülük végül Korver és Jeff Green érkezett a kispadról - hogy aztán előbbi kereken 30 (szezoncsúcs, 7/13 tripla), utóbbi pedig 24 (8/13 mezőnyből, 3/4 tripla) pontot tegyen hozzá, ezzel a gárda két legveszélyesebb fegyvere legyen. LeBron James fáradhatatlanul működtette ezt a gépezetet és egy méretes tripla duplát (22 pont, 12 lepattanó, 19 gólpassz) gyártott, elmondása szerint most azt érezte, hogy egy jól funkcionáló csapatot alkotnak, megvolt a kommunikáció és minden olyan dolog, amire szükségük volt. Korver egyébként a harmadik negyedben egymaga sorozta meg volt csapatát, amikor zsinórban négy triplát süllyesztett el, itt nőtt meg igazán a Cavs előnye és innen nem volt már visszaút – megvan a győzelem, de holnap este Bostonban van már jelenése a gárdának, méghozzá a tervek szerint az új érkezőkkel (Hill, Hood, Clarkson, Nance) kiegészülve.

Ennyi volt az Atlantában. Nem játszottak jól a hazaiak, védekezésben rengeteget hibáztak, támadásban pedig kissé felelőtlenül, meggondolatlanul hajigáltak és mindezt elég rossz hatékonysággal tették – ebből születhetett meg például Taurean Prince 0/9-es triplamutatója, de így dobhatott 14 pontot a Belinelli helyén lehetőséget kapó Tyler Dorsey is. Gond egy szál se, ez a szezon erről szól a Hawksnál, fejlődjenek azok, akiknek kell, ezen a találkozón egy back-to-back is nehezítette a dolgukat, most nem tudták tartani a lépést a Clevelanddel.

A Hawks legjobb dobói:Schröder 25/6, Prince 15, Dorsey 14/12
A Cavaliers legjobb dobói:Korver 30/21, Green 24/9, James 22

Boston Celtics–Indiana Pacers 91–97

A frissesség diadala. Egy elhalasztott meccs miatt összességében három pihenőnapja volt a találkozó előtt az Indianának, míg a Celtics egy nagyon nehéz back-to-back második felén érkezett meg az összecsapásra, hiszen előző este hosszabbítást játszott Washingtonban. Ez a különbség abszolút érződött is a csapatokon, az első negyedet 14 ponttal nyerte a Pacers, a nagyszünetben már 21 pont volt a különbség, de kúszott ez ennél feljebb is, mielőtt a második félidőben egy nagy rohammal vissza nem kapaszkodott a Boston. A hajrában azonban elállították a vérzést a vendégek, az extrát játszó (35 pont, 10 lepattanó, 5 labdaszerzés) Victor Oladipo vezérletével stabilizálták magukat és megőriztek az előnyükből pár pontot annak ellenére, hogy borzalmasan (5/20) dobtak kintről. Izgulni azért kellett, mert négy perccel a vége előtt már a Celtics vezetett, tombolt a csarnok, de itt sikerült visszatalálni a helyes útra Turneréknek, egy 7–0-s rohammal reagáltak és lehozták a hajrát – nagyon fontos győzelmet arattak és holtversenyben az 5-6. helyen állnak Keleten.

Billeg az első hely. Ezzel a vereséggel ugyan elvileg még van fél meccs előnye a Bostonnak a Torontóval szemben, de mivel nem ugyanannyiszor léptek pályára, a valóságban ennek ellenére egy hajszállal már a Raptors mérlege a jobb – hivatalosan elvesztette keleti vezető helyét Brad Stevens alakulata. A közönségnek nem is tetszett a helyzet, főleg az első félidőben és bár a másodikban óriásit harcoltak Irvingék, csodát tenni nem tudtak – végig gyengén dobtak kintről, simán elvesztették a lepattanózást és csak az időszakosan összeálló védekezésüknek, akaratuknak köszönhették, hogy szorossá tudták tenni a végét. Össze kell szedniük magukat, mert vasárnap a Cleveland lesz az ellenfél, már az új játékosokkal kiegészülve, bármilyen fáradtak lesznek Brownék, ott muszáj lenne nyerniük.

A Celtics legjobb dobói:Irving 21/6, Brown 16/6, Tatum 15
A Pacers legjobb dobói:Oladipo 35/6, Turner 19/6, Bogdanovic 13, Young 13/3

Miami Heat–Milwaukee Bucks 91–85

Wade stílusos visszatérése. Gyakorlatilag edzés nélkül állt be játszani régi-új csapatába a floridai legenda, Dwyane Wade, de rögtön kapott is 22 percet, bár egyelőre érthető módon inkább csak a jelenléte volt fontos, a pályán nem sokat tudott hozzátenni. Mégis stílusosra sikerült a visszatérése, hiszen egyrészt a Miami éppen most törte meg öt mérkőzés óta tartó vereségsorozatát, másrészt a hajrában kiosztott egy kulcsfontosságú blokkot, ezzel segítette győzelemhez a gárdát – Hassan Whiteside szerint ennek a meccsnek olyan hangulata volt, mintha már a playoffban lennének, a közönség szenzációs atmoszférát teremtett és a védekezés is úgy nézett ki, mintha ez a rájátszás lenne. Nagyon kellett ez a plusz töltet és főleg ez a győzelem a Heatnek, különösen hogy következőleg Torontóba látogat, ahova nem nyerni járnak a csapatok.

Center nélkül nem lehet. Bármilyen magas, atletikus, gyors csapat ez a Milwaukee, vannak olyan ellenfelek, akik ellen egyszerűen muszáj lenne egy érdemi centert bevetni, csak éppen ilyen nincs a keretben – ezen el is úszott számukra a meccs, ötös poszton „felzabálta" őket a Miami. A Whiteside-Adebayo kettőst szépen lehetett rotálni és így menedzselni a faultgondokat, ők ketten 26 lepattanóba kapaszkodtak bele, rájuk építve 51–37-re nyerte a lecsorgót csatáját a Heat és a Milwaukee összesen két támadót tudott behúzni, ennek is nagy jelentősége volt. Így eshetett meg az, hogy a hazaiak 36.4 százalékos mezőnymutatóval, egy 1/11-et dobó Goran Dragiccsal is hozni tudták a találkozót, hiába szórt a túloldalon 23 pontot Jannisz Antetokounmpo, a mérkőzés tempóját és ritmusát egyértelműen a Miami kontrollálta, igaz, gyakorlatilag egy negyed eldöntötte a küzdelmet: a szoros első félidő után 30–8-ra (!) nyerte a harmadik játékrészt a Heat, ebből pedig már nem tudott felállni a Bucks. Joe Prunty irányításával ez még csak a második vereségük volt, gond nincs, most mennek tovább Orlandóba.

A Heat legjobb dobói:T. Johnson 19/9, Richardson 16/3, Adebayo 15
A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 23/3, Bledsoe 19/6, Middleton 14/3

Houston Rockets–Denver Nuggets 130–104

Zsinórban a hetedik. Továbbra is óriási formában van a Rockets, ezen a meccsen gyakorlatilag meg sem kellett feszülnie a társaságnak, úgy húzta be sorozatban hetedik győzelmét. Ebben nagy szerepet játszott Clint Capela, akivel a meccs elején még üvöltöttek a társak, mert több könnyű ziccert is kihagyott, ettől pedig annyira megijedt, hogy egy bődületes, 23 pontos, 25 lepattanós dupla-duplát gyártott – utóbbi adat karriercsúcs nála, félelmetesen dominálni tudott a palánk alatt. Mellette James Harden hozta a szokásost (28 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz, 5/11 tripla) alig 27 játékperc alatt, a Houston összesen 19 triplát vert be közel 50 százalékos hatékonysággal és nagyon simán nyert, az első negyed végén 12, a nagyszünetben 17, három játékrészt követően pedig 27 pont volt a távolság. Ezzel a sikerrel már csak fél meccs a hátrányuk a Golden State-hez képest, abszolút partiban vannak a ligaelső helyért.

Esélytelen Denver. Nem tudott mást tenni a vendégcsapat, mint fejet hajtani a Houston előtt, Capelával annyira nem tudtak mit kezdeni, hogy esélyük sem lehetett a sikerre – ezt tetézte a Rockets jó kinti dobóformája és Harden teljesítménye, valamint az is, hogy Harrisék egyébként mindössze 3/28-at dobtak távolról, borzalmas napot fogtak ki. Így ők sem erőltették nagyon meg magukat és a második félidőben már gyakorlatilag mindenki pihenőt kapott, ma este Phoenixben viszont kötelező lenne számukra a győzelem, hiszen ott billegnek a nyugati 7-9. helyen.

A Rockets legjobb dobói:Harden 28/15, Capela 23, Green 16/12
A Nuggets legjobb dobói:Lyles 24/3, Jokics 14/3, Chandler 11/3

Utah Jazz–Charlotte Hornets 106–94

Nincs akadály. A Jazz zsinórban nyolcadik győzelmét is behúzta, és egyelőre úgy néz ki, hogy semmi nem tudja megállítani őket. Az elcserélt Rodney Hood és Joe Johnson már nem, az érkező Jae Crowder még nem állhatott a gárda rendelkezésére, ráadásul az utóbbi időben bombaformában kosarazó Ricky Rubio a harmadik negyedben kiszállt csípősérülés miatt, ennek ellenére a negyedik negyedben darabokra szedték a Hornets támadójátékát. Rudy Gobert elöl-hátul hasznos volt (20 pont, 11 pattanó, 2 blokk, 7/8 mezőnyből), Ingles (23 pont, 5-5 pattanó és gólpassz) karriercsúcsot dobott, az újonc Mitchell pedig nem célzott ugyan jól, de sokat tett hozzá hátul (25 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz, 1 blokk). A cseresorból Jerebko, O'Neale és Udoh is jól szólt hozzá a meccshez, a 3-4. negyed fordulóján simán lerázták magukról a Charlotte-ot – az újabb sikerrel mindössze két meccsre vannak a playoff-vonaltól.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Willy Hernangomez még nem léphetett pályára, Dwight Howard pedig 5 ponttal és 9 pattanóval a tarsolyában kipontozódott, semmilyen hatása nem volt a meccsre – a vendégek vezetőedzője, Steve Clifford ki is emelte, hogy Gobert gyakorlatilag lejátszotta őt a pályáról. A megboruló védekezést egy ideig tudta menedzselni a vendégcsapat, de a végjátékra összeesett a támadójátékuk is, itt már érződött a back-to-back okozta fáradtság – sem Kemba Walker, sem Batum nem nagyon tudott már ekkor hozzászólni, a cseresorban pedig Kaminsky és a 10 pontig jutó Lamb mellé nem nőttek fel a többiek. A Charlotte zsinórban harmadszor bukott, és most egy időre elbúcsúzhat a playoff-álmoktól, 5 és fél meccsre vannak a nyolcadik 76erstől.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/9, Ingles 23/9, Gobert 20.
A Hornets legjobb dobói: Walker 19/9, Kaminsky 14/3, Batum 13/3.

Chicago Bulls–Minnesota Timberwolves 114–113

Butler majdnem tökéletes hazatérése. Jimmy Butler és Taj Gibson is meleg fogadtatásban részesült Chicagóban, a nyáron a Wolveshoz cserélt Butler pedig emlékeztette a Bulls-drukkereket arra, hogy mennyire jó játékos: 38 pontot szórt, kiharcolt 15 büntetőt, 7 pattanója, 5 gólpassza és 4 szerzett labdája klasszis-teljesítmény volt. A gond fiatal csapattársaival volt, Wiggins hiába szórt 18 pontot jó százalékkal, megállt nála a támadás, 5 eladott labdájára nem jutott gólpassz, Towns pedig támadásban fokozatosan került háttérbe, ami a végén visszaütött. A Wolves cseresora a második negyedben remekelt, 40–6-ra nyerték ezt a játékrészt, a második félidőben viszont összesen szereztek 46 pontot, Butleren kívül senki nem akadt, aki konzisztensen tudott volna dobni. A végjátékban 114–113-nál Butler hiába csinálta meg a helyet Townsnak, a center teljesen üres triplát rontott, majd a visszaszedett pattanó után Butler két védő szorításában már nem tudta beszórni a győztes kosarat. A vereség azt is jelenti, hogy a Wolvesnak össze kell kapnia magát, mert hiába állnak a nyugati 4. helyen, a kilencedik New Orleansnak mindössze két vereséggel van több...

Zach LaVine nemes bosszúja. A Butler-cserében a fiatal, de sérült dobóhátvédet szerezte meg a Bulls, és LaVine most törlesztett a Minny-nek, amiért lemondtak róla. Nem volt rossz a Bulls az első félidőben, de egy igazi, Butlerhez hasonló alfahím hiányzott közülük, így fokozatosan kerültek nagy hátrányba – a harmadik negyed elején volt közte 17 is. Ekkor azonban LaVine (35 pont, 5 pattanó) megrázta magát, a Chicago pedig feléledt. Végül a kezdőötösből mindenki legalább 12 pontot dobott, Robin Lopez 8/11-et hintett mezőnyből, Jerian Grant flörtölt a tripla-duplával (14 pont, 11 gólpassz, 8 pattanó), a padról pedig Portis is eljutott 11 pontig. A győzelmet azonban LaVine szállította, aki csapata utolsó 11 egységét szerezte és megszakította a hazaiak hetes vereségsorozatát.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 35/3, Lopez 19, Grant 14/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 38/9, Wiggins 18, Towns 14.

Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 100–118

Lillardra nem volt orvosság. A Kings elcserélte George Hillt, így senki nem akadt, aki kicsit is lassíthatta volna Damian Lillardöt, az All-Star hátvéd pedig köszönte szépen, 29 perc alatt kerek 50 pontot hintett – ebből a harmadik játékrészben 22-t. Társai is akadtak, Harkless és McCollum a kezdőben, a hibátlanul dobó Napier a cseresorban volt ponterős, így a negyedik negyedet Terry Stotts vezetőedzővel egyetértésben már a padról figyelte. Borzasztó sima győzelmet aratott a Portland, ami annak fényében kalaplengetős, hogy 24 órával korábban a Charlotte-ot verték hosszabbításban – szükségük is volt mindkét sikerre, ahogy fentebb említettük, elképesztő sűrű a nyugati középmezőny.

Dave Joerger szerint jó munkát végeztek Lillardön. A negyedik negyedben, amikor nem lépett pályára – tette hozzá önkritikusan a Kings mestere. A Sacramento ment előre, heten értek el legalább 10 pontot, a gond ott volt, hogy senki nem jutott 20-ig, nem volt igazi vezére a hazaiaknak. Persze ez a szezon bevallottan arról szól, hogy a fiatalokat felépítsék, és közülük valaki olyan vezetővé tudjon válni, mint Lillard. Ez ma leginkább a center Cauley-Steinnak és az öt triplát beszóró Hieldnek jött össze, de ezzel is csak annyit értek el, hogy a negyedik negyedben egyszer feljöttek 13 pontra, és a Portland majdnem becserélte a húzóemberét...

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 19, Randolph 17/6, Hield 16/15.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 50/24, Harkless 15/6, Napier 13/9.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik