Nowitzki előzött, Smith debütált, a Spurs megint bukott

GOBODICS TAMÁS ÉS ADORJÁN ISTVÁN (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS ÉS ADORJÁN ISTVÁN (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.12.27. 08:50
null
Nowitzki céloz – pillanatokon belül az NBA történetének 8. legjobb dobója lesz (Fotó: Reuters)
Josh Smith első houstoni meccsén a Rockets a Memphist győzte le az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapjának rangadóján, a címvédő Spurs viszont ismét kikapott, most a New Orleans otthonában. LeBron James vezetésével nyert a Cavs, a Milwaukee harminccal verte az eddig parádézó Atlantát, Russell Westbrook újra remekelt, Dirk Nowitzki pedig még egyet előzött az örökpontlistán – a Dallas közben legyőzte a Lakerst. Lássuk a részleteket!

 

Boston Celtics–Brooklyn Nets 107–109

Lehajrázta a Bostont a Brooklyn. Irányítói vezetésével a harmadik negyedben meglépett a Celtics, szépen járt a labda és a záró etap elején 11 ponttal vezettek – innen kapaszkodott vissza a Nets és 99–99-nél egyenlített is. Az utolsó percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, Sullingert erőltették a hazaiak, aki beszórt öt pontot, de az utolsó percbe érve Jarrett Jack kettesével már a Brooklyn vezetett. 2 mp sem volt hátra, amikor Sullinger kapott még egy lehetőséget, de a közelijét kiköpte a gyűrű, így izgalmas végjátékban, némi szerencsével húzott be fontos sikert a Brooklyn.

Padra száműzve. Nem csak Lopez, a visszatérő Deron Williams is csak csereként kapott szerepet, a helyettük játszó Jack, Plumlee kettős pedig szállította a meccset a Nets számára. Előbbi 27 pontot szórt 10/10 büntetővel, hatékonyan dolgozva, 7 pattanóval és öt gólpasszal (plusz győztes kosárral), utóbbi pedig 6/7-es mezőnymutatóval ismét dupla-duplázott – jelenleg nincs indok, amiért a két sztár visszakerüljön az első ötösbe. A Boston szép csapatjátékot hozott végig, 32 gólpasszt osztottak ki, de kulcspillanatban megremegtek elöl-hátul, ezt pedig most kihasználta a Nets.

A Celtics legjobb dobói: Green 22/3, Sullinger 19/6, Bradley 17/9
A Nets legjobb dobói: Jack 27/3, Anderson 15/9, Plumlee 14

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 89–98

Jamest felpiszkálták. A Cleveland nagyrészt hátrányban játszotta végig a találkozót, mivel 41 százalékkal dobott, védekezésben pedig nem tudott mit kezdeni ellenfelével – majd Tobias Harris és LeBron James összeszólalkozása után utóbbi kezébe vette a mérkőzést. Sorra dobálta a nehéz ketteseket, minden támadásnál agresszív volt, vezérletével pedig egy 27–14-es utolsó negyedet produkált a Cavs, valósággal átrohant az Orlandón és végül fontos győzelmet aratott.

Pedig mindent jól csinált a Magic. Kyrie Irving térdsérülés miatt nem lépett pályára, Varejaónak véget ért a szezon, Kevin Love gyengéit pedig tökéletesen használták ki a hazaiak – nem tudott mit kezdeni Vucseviccsel, akit duplázni kellett, így viszont hét gólpasszt osztott ki ezekből a szituációkból. Az utolsó negyedben már pályán sem lehetett tartani Love-ot, a Magic 50 százalék körül dobott és remekül védekezett – egyszerűen Jamesszel nem tudtak mit kezdeni az orlandóiak az utolsó negyedben, ami a meccsbe került.

A Magic legjobb dobói: Harris 16/6, Fournier 15/6, Oladipo 13
A Cavaliers legjobb dobói: James 29, Love 22/9, Waiters 17

Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 77–107

Az eladott labdák gyilkosak.
Képtelen volt vigyázni a játékszerre az Atlanta, 23 alkalommal szórták el a hazaiak, a Bucks csapdázós védekezése az ő stílusuk ellen domborodott ki leginkább. Ezekből a szerzett labdákból ráadásul a Milwaukee rendre átrohant rajtuk és harminc pontot ért el, a második negyedtől kezdve óriási fölényben játszott – egy pillanatig sem volt esélye a Hawksnak.

Dudley nem tudott rontani. A kiscsatár hibátlan, 10/10-es mezőnymutatóval zárt, közte 4/4 triplával, így 24 pontjával szezoncsúcsig jutott 24 perc alatt – ma minden bejött neki. Rajta kívül extrát senki nem hozott (a legtöbb perc 29 volt vendégoldalon), az ő dobásai és a labdaszerzések elegendőnek bizonyultak – az Atlanta annyira elbizonytalanodott, hogy dobni sem tudtott, Korver 1/8-cal, Schröder 1/9-cel, Carroll 0/6-tal zárt, egyedül a 22 pontos, 11 pattanós (8/10 mezőnyből) Millsap dicsérhető náluk.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/3, Horford 13, Teague 12
A Bucks legjobb dobói: Dudley 24/12, Knight 16/6, Pachulia 14

Detroit Pistons–Indiana Pacers 119–109

Josh Smith nélkül minden működik. A Pistons először lépett pályára az erőcsatár elcserélése óta és gyakorlatilag tökéletesen funkcionált a támadójáték. Drummond és Monroe együtt majdnem 70 százalékkkal dolgozott mezőnyből, Jennings dupla duplázott, ültek a triplák, a padról Meeks és Augustin is remekelt – összesen 54 százalékkal dobott mezőnyből a Pistons (idén először ment 50 százalék fölé), és heten érték el a tíz pontot. Ugyan a védekezésen van mit csiszolni, a mai játékukra mindenképpen lehet építeni, ráadásul 12 meccs után sikerült újra nyerniük otthon.

Becsődölt az Indiana védekezése. A liga legkevesebb pontját kapja a Pacers, ma viszont már az első negyedben 32-ig jutott a Pistons és innentől végig hátrányban kosarazott Frank Vogel csapata. David Westet teljesen levették a pályáról, Hibbert faultgondokkal küzdött, majd a felzárkózási kísérlet közben ki is pontozódott – hiába játszott jól Watson, hiába jöttek a pontok a padról, hátul képtelenek voltak megállítani a Detroitot, ezt pedig nem tudták kompenzálni.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Monroe 19, Caldwell-Pope 15/6
A Pacers legjobb dobói: Hibbert 19, Watson 14/6, S. Hill 14/3, Scola 14

Memphis Grizzlies–Houston Rockets 111–117 – h. u.

Csak túlóra döntött. Óriási harcot vívott a két csapat, Marc Gasol teljesen levette Dwight Howardot (6 pont, 1/4 mezőnyből), de Harden remekelt, illetve mindkét kispadról extra érkezett. A rendes játékidő vége előtt Vince Carter óriási hármasára még Harden tudott válaszolni, így hosszabbítás következett, ahol az első Rockets-meccsét játszó Josh Smith támadópattanói után meglógott a vendégcsapat, Tony Allen pedig nem tudta feltenni a ziccert (Harden blokkolta), ezzel húzta be a rangadót a Houston.

Josh Smith bemutatkozott. Mindent megmutatott magából, amire lehet tőle számítani, a kispadról 21 pontot és 8 lepattanót tett hozzá, a gyűrű közelében remekelt, távolabb már nem – viszont azonnal ő vállalta el a legtöbb dobást a csapatból (9/21) pár órával azután, hogy aláírta a szerződését. A Howard, Motiejunas párosnak nem jutott labda – bár ebben a 29 pontig jutó, parádésan védekező Marc Gasolnak is nagy szerepe volt. A Memphisnél rajta kívül viszont senki nem tudott fellépni, egyedül Udrih volt hasznos támadóoldalon, eközben James Harden majdnem tripla-duplázott – jobb volt ma a Houston.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 29/3, Udrih 17/3, Pondexter 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/6, Smith 21, Ariza 15/12

New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 97–90

Anthony Davis ismét villantott. A Pelicans MVP-jelöltje újabb nagy meccsen van túl, 22 pontja és 12 lepattanója mellett 5 blokkot is kiosztott (egyet Tim Duncannek), védekezésben nagyon nagyot alkotott – mindössze egyetlen támadópattanót engedett a New Orleans a Spursnek. Az utolsó negyed elején Ryan Anderson (22 pont, 7 pattanó) vezetésével léptek el a hazaiak, majd visszatért Davis és lezárta a meccset, ezzel kettőből kétszer kapták el idén a címvédőt.

Nem jött ki a gödörből a Spurs. A több mint tíz év óta először látott négyes vereségszéria után megverték a Clipperst és úgy tűnt, vége a sorozatnak – nem így történt. Ma már ismét nem játszhatott Tony Parker sem Kawhi Leonard mellett, és bár Cory Joseph 20 ponttal és egyetlen rontott dobással pótolta, csak ő és Duncan játszott igazán jól. A Spurs játékosai eladtak 17 labdát, amiből több, mint húsz pontot szerzett a New Orleans, ráadásul tízzel kevesebb büntetőt és kilenccel kevesebb mezőnydobást vállalhattak, ezt a különbséget pedig nem tudták eltüntetni.

A Pelicans legjobb dobói:
Davis 22, Anderson 22/6, Holiday 15/3
A Spurs legjobb dobói: Joseph 20/3, Duncan 20, Belinelli 13/3

Oklahoma City Thunder–Charlotte Hornets 98–75

Westbrookot ma sem lehetett megállítani. A tegnapi, Spurs elleni győzelem után aggódott Scott Brooks, hogy mennyire lesz fáradt ma csapata – amíg a vezér ilyen iszonyatos energiával játszik, baj nem lehet. A 34 pontos estéje után ma 7/9-cel nyitott mezőnyből, az első negyedben beszórt 13 pontot és már itt meglógott az OKC – félidőben 19-cel vezetett már. Westbrook végül 29 ponttal zárt mindössze 25 perc alatt, a negyedik negyedben már sem neki, sem Ibakának nem kellett játszania.

A tragédia nem kifejezés a Charlotte-ra. Négy győzelem után lelkileg sokkal jobb állapotban volt a Hornets, mint korábban, ma viszont amit lehetett, azt elrontott. Al Jefferson összesen hét dobást vállalt és négy (!) ponttal zárt, Kemba Walker 2/13-mal tüzelt és hat pontig jutott, csapatszinten pedig botrányos, 28.9 százalékkal (!) céloztak a vendégek – csoda, hogy csak ennyivel kaptak ki. A Thunder sem játszott igazán jól, csak 40 százalékkal dobott és sokat hibázott, de a Charlotte-nak sikerült ezt jócskán alulmúlni – így eléggé momentumgyilkos vereséget szenvedett.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/3, Ibaka 13/9, Morrow 11/9
A Hornets legjobb dobói: Roberts 17/9, M. Williams 11/3, Zeller 9, Kidd-Gilchrist 9

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 102–98

Rondo belelendült, Nowitzki ismét előzött.
Már rögtön a kezdés után nagy tempót diktált a hazai gárda és hamar tudatosította, hogy aligha lehet esélye a Bryant nélkül kiálló vendéggárdának. Rondo (10/17 mezőnyből, 8 lepattanó, 7 gólpassz) szezonbeli legponterősebb játékát hozta, a kezdőcsapatból mindenki tíz pont fölé jutott, valamint a padról Villanueva (5/9 mezőnyből, 4 blokk) is, a legnagyobb tapsot pedig Nowitzki (5/13 mezőnyből, 8 lepattanó) kapta. A német klasszis a 8. helyre lépett előre a liga összesített pontszerzési listáján, ez alkalommal Elvin Hayest előzte meg. Bár a végeredmény nem ezt mutatja, a Mavs győzelme nem forgott veszélyben a végjátékban, ugyanis négy perccel a lefújás előtt 16 ponttal léptek el Rondóék, előnyüket pedig megőrizték a lefújásig.

Amikor semmi sem elég. Három vendégjátékos szerzett legalább tíz lepattanót és jutott el dupla dupláig, a Lakers pedig masszív fölényt (63–40) mutatott lepattanózásban. Azonban ez a különbség mit sem ért, hiszen Johnson (3/14 mezőnyből), Ellington (4/10 mezőnyből), és Young (5/16 mezőnyből, 5/8 hárompontos) messze voltak még az átlagos dobóformától is, habár utóbbi tripláival a mérkőzés középső részében tartotta a lelket a Lakersben. A padról beszálló Boozer alig húsz játékperc alatt lett csapata legeredményesebb játékosa (9/15 mezőnyből, 8 lepattanó), ám ő sem tudta megakadályozni, hogy csapata sorozatban ötödik vereségét szenvedje el a Maverickstől.

A Mavericks legjobb dobói: Rondo 21/3, Ellis, Chandler 15-15, Nowitzki 14, Villanueva 13/9
A Lakers legjobb dobói: Boozer 18, Young 15/15, Ellington 12/6, Hill 12

Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 106–102

A magasak hozták a meccset. Könnyen megégethette volna magát a hazai pályán játszó Nuggets, ugyanis hét perccel a mérkőzés vége előtt még az elmúlt 14 mérkőzéséből csak egyet nyerő T'wolves vezetett. Továbbá nagy mennyiségű, 18 eladott labdát ajándékoztak az ellenfélnek a hazaiak, amit nem tudtak a lepattanózással (62–44) érdemben kompenzálni. Az utolsó percekben a megállíthatatlan, begyűjtött lepattanók terén karriercsúcsot felállító Faried (11/15 mezőnyből, 25 lepattanó) és Mozgov (4/9 mezőnyből, 14 lepattanó) fordították meg a mérkőzést, biztosították be a győzelmet a csupán 41 százalékos pontossággal dobó hazaiak számára.

Nem elég az önzetlen játék. A vendég oldalon járt a labda becsülettel, elég bizonyíték erre, hogy 41 mezőnykosaruk közül 29-et gólpassz előzött meg, továbbá hozzá kell tenni, hogy csak 7 eladott labdát vétettek Wigginsék. Mo Williams 13 gólpasszt osztott ki, de támadásban nagyon halovány volt (1/9 mezőnyből), nem úgy Wiggins (8/18 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) és Young (10/21 mezőnyből), akik Dieng (5/12 mezőnyből, 13 lepattanó, 2 blokk) segítségével keményen küzdöttek, és tartották a vendéggárda vezetését, viszont az utolsó percekre elfogyott a koncentrációjuk. Egy parányival jobb dobóforma és büntetőzés sikert érhetett volna a vendégek számára.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 26, Chandler 21/6, Lawson 16
A Timberwolves legjobb dobói: Young 23, Wiggins 22/3, Muhammad 14/6, Dieng 14

Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 114–93

Könnyen letudott kötelező. Magabiztosan hozta a találkozót a hazai alakulat, mely minden játékrészt megnyert, de különösen a harmadik sikerült látványosra részükről. A munka dandárját végző Lillard (9/17 mezőnyből, 9 gólpassz, 7 eladott labda) és Matthews (9/18 mezőnyből, 7/14 hárompontos) a gárda 27 negyedbeli pontjából 22-t szerzett, itt biztosították be végérvényesen győzelmüket a vendéglátók. Freeland 17 lepattanót gyűjtött be (24 perc alatt), ami amellett, hogy karriercsúcs, egyben szezonon belüli csapatrekord. Annak ellenére, hogy Kaman és Aldridge is hiányzott a magasember-állományból, nem küzdött gondokkal a Portland és utóbbi nyolc mérkőzéséből hetedik sikerét aratta.

Elmaradt a bizonyítás. Ma éjjel villoghatott volna Noel, ugyanis alig akadt hadra fogható magasembere a Portlandnek. A fiatal játékos azonban bár nem tündökölt, elfogadható teljesítménnyel zárt (4/9 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 blokk). A nyolc pontszerző közül csak hárman lépték át a tízpontos határt, közülük is csak Wroten (7/13 mezőnyből) és Carter-Williams (8/20 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz) emelhető ki. A Philly nem tudott élni a hazaiak eladott labdáival, ebben a mutatóban szinte egálra végzett (19–18), hiábavaló volt a 62 festékből és 18 gyorsindításból szerzett pont.

A Trail Blazers legjobb dobói:
Lillard 28/9, Matthews 25/21, Batum 14/3
A 76ers legjobb dobói: Wroten 22/3, Carter-Williams 17, McDaniels 12

Sacramento Kings–Phoenix Suns 106–115

Sivatagi bombázó és a légvédelem. A hárompontosokkal végezte ki ellenfelét ezen az estén a Phoenix, mely sorozatban ötödször nyert. A padról beálló Marcus Morris (9 lepattanó, 5 gólpassz) szinte hibátlanul dobott kintről (6/7 tripla), csapatszinten is jól (14/33) tüzelt a hárompontos vonalon túlról a Suns. A korábbi állomáshelyére visszatérő Thomas (7/17 mezőnyből, 5 gólpassz) 7 pontot szerzett az utolsó negyedben, amivel élen járt a győzelem megszerzéséért tett erőfeszítések sorában. A záró játékrész elején egy 10–2-es rohammal szakították le ellenfelüket a vendégek, onnan már nem kapaszkodott vissza a Kings. Len alig 25 perc alatt dupla duplázott – a vendégek közül egyedüliként - (5/9 mezőnyből, 11 lepattanó) és kiosztott 5 blokkot, ahogy Plumlee is öttel végzett ebben a kategóriában.

Nem elég az igyekezet. Cousins és Sessions hiányában mindent megpróbált a Collison (5/12 mezőnyből, 5/6 büntető) és Williams (7/9 mezőnyből) által húzott hazai gárda. Casspi és Landry minimális játékidő alatt hoztak több mint 20 pontot. A Kings nem tudta felvenni támadásban a lépést a vendégekkel, különösen a külső dobások terén maradtak el az egyenlő versenytől. A 44 százalékos mezőnymutató, a 35százalékos triplázás és a kimaradó büntetők (17/24) mind hozzájárultak a vendégek újabb vereségéhez. Az idényt jól kezdő Sacramento legutóbbi 15 találkozóján 3–12-es győzelem-vereség mutatóval bír, Cousins hiányában pedig 2–9-cel áll.

A Kings legjobb dobói: Collison 19/12, Williams 16/3, Gay 16, McLemore 13/3
A Suns legjobb dobói: Marc. Morris 20/18, Bledsoe 18/3, Thomas 17/6, Mark. Morris 17/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–Brooklyn Nets 107–109
Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 89–98
Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 77–107
Detroit Pistons–Indiana Pacers 119–109
Memphis Grizzlies–Houston Rockets 111–117 h. u.
New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 97–90
Oklahoma City Thunder–Charlotte Hornets 98–75
Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 102–98
Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 106–102
Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 114–93
Sacramento Kings–Phoenix Suns 106–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik