Nikola Jokics tripla duplájával ment tovább a Nuggets

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2019.04.28. 08:32
null
Nikola Jokics 21 pont mellett leszedett 15 lepattanót és kiosztott 10 gólpasszt is (Fotó: Twitter)
Nikola Jokics sokoldalú meccsére, illetve Jamal Murray végjátékban mutatott klasszisára építve a Denver Nuggets megnyerte a San Antonio Spurs elleni párharc hetedik meccsét, utolsóként biztosítva ezzel a helyét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második körében. Keleten már ennek a körnek az első mérkőzését rendezték, melyen a Philadelphia 76ers elsőre képtelen volt megállítani a Toronto Raptors klasszisát, a karriercsúcsot dobó Kawhi Leonardöt.

 

 

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 108–95

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Kawhi Leonard csapott oda először. Már az első körben, az Orlando ellen is kiválóan játszott a Toronto klasszisa, a Philly elleni párharc első meccsén pedig karriercsúcsot jelentő 45 pontot pakolt a táblára: 16/23-as mezőnymutatóval, 10/11 büntetővel, 11 lepattanóval, védekezésben is remekelve vezette sikerre a Raptorst. Vele egyszerűen semmit nem tudtak kezdeni, ráadásul mellette Pascal Siakam is extrát nyújtott (29 pont, 12/15 mezőnyből, 7 lepattanó), erre a duóra építve pedig már az első negyedben 8-10 pontos előnyben voltak a kanadaiak. A harmadik negyedben előlépett a 9 pontja mellett 8 gólpasszt adó Kyle Lowry is, vezérletével futottak egy 10–0-t, onnan kezdve pedig végig simán kézben tartották az eseményeket, még arra is jutott lehetőség, hogy Leonardöt az utolsó három percben leültesse Nick Nurse vezetőedző. A kiváló dobások mellett azért emlékezzünk meg Marc Gasolról is: a szezon közben igazolt spanyol védőklasszis vezetésével elöl-hátul limitálni tudták Joel Embiidet, összességében nagyon magabiztosan, erősségeikre építve szerezték meg a vezetést a párharcban.

Joel Embiid nem találta a játékát. A 76ers klasszis centere az első félidőben 13 mezőnykísérletéből kilencet elhibázott, és később sem javult sokat a helyzet, végül eljutott ugyan 16 pontig, de ehhez 18 mezőnykísérletre volt szüksége, ráadásul hátul sem tudta hozni magát, 8 pattanóval, blokk és labdaszerzés nélkül zárt. Innentől kezdve a Philadelphia játéka is kicsit meg volt lőve, sok rossz dobásuk, eladott labdájuk akadt a mérkőzés kritikus időszakaiban, ezekből rendre büntetett a Raptors, ám ami a legfontosabb: támadásban senki nem lépett elő Embiid helyére. Tobias Harris (14 pont, 15 pattanó, 6 gólpassz) és Ben Simmons (14 pont, 7/8 mezőnyből, 9 pattanó, 3 gólpassz) ment előre, de nagy hatásuk nem volt a mérkőzés alakulására, Redick ugyan beszórt 5 triplát, ám igazán őt sem tudták tömni labdával, Jimmy Butler pedig elöl-hátul könnyűnek találtatott. A harmadik negyedben még egyszer visszajöttek 68–64-re, de akkor benyelték a fentebb említett 0–10-et, ott kicsit meg is törtek. Összességében a kezdőötös játéka nem működött, a kispadról pedig egyedül James Ennisben (11 pont, 4/5 mezőnyből) mocorgott valami, ez pedig ez ellen a Toronto ellen bőven kevésnek bizonyult. Két napjuk van rendezni a sorokat, kedd hajnalban jön a második meccs, ott ennél jóval több kell.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 45/9, Siakam 29/9, Lowry 9.
A 76ers legjobb dobói: Redick 17/15, Embiid 16/3, Harris 14/6, Simmons 14.

A párharc állása: 1–0 a Raptors javára.

Denver Nuggets–San Antonio Spurs 90–86

Kiizzadta a Denver. Az első negyedben 13, a másodikban 21 pontot engedélyezett ellenfelének a Nuggets, ezen a pontszegény estén a 13 pontos félidei előny behozhatatlannak tűnt, így az sem okozott gondot a hazaiaknál, hogy ők sem remekeltek támadásban. Fordulás után már több pontot láthattunk, de a Denver kontrollálta a mérkőzést, úgy tűnt, hogy a kényelmes 6-10 pontos előnyüket nem tudja veszélyeztetni a San Antonio – öt perccel a vége előtt azonban Aldridge és DeRozan is betalált, sőt 84–80-nál kétszer támadhattak a vendégek. Eredménytelenül, itt pedig kézbe vette az irányítást Jamal Murray és Nikola Jokics: a hátvéd előbb elsüllyesztett egy borzasztó nehéz egykezes floatert, majd Jokics adott parádés gólpasszt Torrey Craignek. A Spurs még innen is visszajött 88–86-ra Bryn Forbes extrájával, de Murray bevágott még egy ugyanolyan középtávolit, mint korábban, Craig pedig a végén betakarta DeRozant, ezzel gyakorlatilag továbbjuttatva csapatát a második körbe. A hazaiaknál Nikola Jokics ugyan nem dobott jól, de tripla duplázott (21 pont, 9/26 mezőnyből, 15 pattanó, 10 gólpassz, 3 blokk), Murray 9/19-es mezőnymutatója egy ilyen meccsen klasszis teljesítmény, ráadásul a többiek is nagyon keményen kapartak a győzelemért – Michael Malone csapata végül úgy nyert, hogy összesen két darab hárompontost dobott be...

Majdnem csodát tett a Spurs. Egy pillanatig sem vezetett a San Antonio, végig nekik jutott az üldöző szerepe, ám az első félidőben nagyon nem találták a játékukat, különösen a párharc korábbi szakaszában villogó Derrick White bukdácsolt (0/7 mezőnyből), de Aldridge (6/16) és DeRozan (7/21) is képtelen volt a sereg élére állni. Megtette ezt helyettük Bryn Forbes, a fiatal irányító 7/11-gyel célzott, illetve a padról beszálló Rudy Gay, aki elöl-hátul megtolta csapatát, 21 pontja mellett 8 pattanót és 2 blokkot is jegyzett. Így végig látótávolságban tudott maradni a gárda, a negyedik negyedben pedig Gayjel és Millsszel a fedélzeten kis híján meg is fordították a mérkőzést. Bryn Forbes az utolsó percekben triplát és duplát is szórt, Aldridge és DeRozan is betalált, és feljöttek egyetlen labdányi különbségre. Ennél több azonban nem volt bennük, fél perccel a vége előtt DeRozant betakarták a denveriek, 90–86-nál pedig valamiért úgy döntöttek a vendégek, hogy hagyják lepörögni a denveri támadóidőt, ahelyett, hogy faultoltak volna – itt talán lehet egy kis hiányérzet, hogy miért nem próbálták meg tördelni a játékot, de valószínűleg akkor sem tudtak volna nyerni. A Spurs így nagyot küzdve, de végül a papírformának megfelelően elbúcsúzott az idei playofftól.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 23, Jokics 21, Harris 11/3.
A Spurs legjobb dobói: Gay 21/6, Forbes 19/9, DeRozan 21.

A párharc végeredménye: 4–3 a Nuggets javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik