NHL: újabb Chicago-vereség a ráadásban, botlott a Pittsburgh

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.20. 07:12
null
A columbusi Matt Calvert jól helyezkedett a kipattanóra a hosszabbításban (Fotó: Reuters)
Ismét hosszabbításba torkollott a St. Louis és a Chicago mérkőzése az NHL rájátszásában, ismét a  Blues harcolta ki késői egyenlítő góljával, és ismét a Blues nyerte meg – igaz, ezúttal nem a harmadik ráadásban, hanem már az elsőben. A Coloradónak viszont ezúttal nem volt szüksége hosszabbításra a Minnesota ellen. A Columbus meglepte a Pittsburghöt idegenben, megszerezve fennállása első playoffgyőzelmét.

Kevesen gondolták, hogy lehet izgalmasabb mérkőzést játszani annál, amit a St. Louis és a Chicago az első meccsen művelt: az alapidő végén egyenlítő Blues a harmadik hosszabbításban szerezte meg a győzelmet és tartotta meg a pályaelőnyt. Aztán jött a második találkozó, amely még talán az elsőt is felülmúlta.

Egy harmad után a Blues vezetett 2–0-ra, de a címvédő Blackhawks visszakapaszkodott, sőt, a harmadik húsz perc elején szerzett két találatát követően már 3–2-re vezetett. Ám öt perccel a vége előtt Brent Seabrook elképesztő szabálytalanságot követett el, úgy vágta fejbe David Backest, hogy azért öt perc plusz végleges járt – azaz a Blues az utolsó öt percet emberelőnyben játszotta végig, ami Ryan Miller kapus lehívását követően hat a négy elleni mezőnyjátékot jelentett.

Hét másodperccel a vége előtt góllá érett a nyomás, Vlagyimir Taraszenko egyenlített. Jöhetett a hosszabbítás, amelynek a hatodik percében Barrett Jackman a kék vonalról, a bal sarokból eleresztette távoli bombáját, amely utat talált az előtte álló tömeg miatt mit sem látó Corey Crawford kapujába.

„Összeraktam a lábaimat, éppen egy korongnyi hely maradt ott, és éppen azon ment át a pakk" – mondta kapus, amely rövid időn belül kétszer omlott össze társaival együtt.

A Minnesota elleni első meccsen 2–4-ről fordító, szintén hosszabbításban nyerő Colorado nem hagyta, hogy megint izguljanak a szurkolói. Bár az elején a Wild vezetett, Nathan McKinnon egyenlítése és Gabriel Landeskog duplája után 3–1-rúől várta a záró 20 percet. Marco Scandella 1:19 perccel a vége előtt emberhátrányban szerzett góljával még izgalmassá tette a hajrát, de az Avalanche is kihasználta a fórját, főleg, miután az utolsó percben már üres volt a vendégek kapuja.

A Wildnál az Ilja Brizgalovot 3–1-nél leváltó Darcy Kuemper remekül védett, kérdés, ki áll majd a kapuban a St. Paul-i folytatás során.

Az NHL-hez 2000-ben csatlakozó Columbus Blue Jackets eddig egyszer szerepelt a playoffban, 2009-ben a Detroit már az első körben 4–0-s összesítéssel kisöpörte. Most a Pittsburgh ellen kapott esélyt arra, hogy legalább az első győzelmét megszerezze a rájátszásban, de azon sem csodálkozott volna senki, ha ismét négy meccs után esik ki.

Ehhez képest már a második meccsen, méghozzá idegenben megoldhatatlan feladat elé állította ellenfelét, a Penguins első harmadban megszerzett 3–1-es előnyét a hátralévő 40 percben szépen lefaragta: a második harmadban Matt Calvert emberhátrányban, a harmadikban Jack Johnson emberelőnyben talált be. Jött az első hosszabbítás, és miután nem született gól, folytatódott a meccs. Nem sokáig, a második extra 20 perc csak 70 másodpercig tartott, Cam Atkinson lövése után a Marc-Andre Fleuryről kipattanó korong ugyanis Calvert elé esett, ő pedig élt a lehetőséggel.

„Minden hokis arról álmodik, hogy a hosszabbításban szerzett góllal hőssé válik – mondta Calvert. – Keményen megküzdöttünk ezért, kétgólos hátrányból jöttünk vissza ezért a pillanatért. Az emberhátrányos helyzeteket is megoldottuk, és most nagyon boldogok vagyunk."

Az igazi boldogsághoz még három milyen pillanat kellene.

NHL, RÁJÁTSZÁS

KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, MÁSODIK MÉRKŐZÉS
Pittsburgh Penguins–Columbus Blue Jackets 3–4 – kétszeri hosszabbítás után
Az egyik csapat 4. győzelméig tartó párharc állása: 1–1

NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, MÁSODIK MÉRKŐZÉSEK
Colorado Avalanche–Minnesota Wild 4–2
Az egyik csapat 4. győzelméig tartó párharc állása: 2–0

St. Louis Blues–Chicago Blackhawks 4–3 – hosszabbítás után
Az egyik csapat 4. győzelméig tartó párharc állása: 2–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik