NHL: müzliztek belőle, Hongkongban járt – a Stanley-kupa mozgalmas nyara

Vágólapra másolva!
2018.10.04. 19:13
A kormányzó adományozta, a ló abrakolt, a tehén ivott, az olimpiai bajnok müzlizett belőle, és kiszerelték egy gyűrűjét is. Mozgalmas nyara volt a sportvilág legnehezebben megszerezhető trófeájának, a Stanley-kupának.

 

Kedvelt mondás napjainkban, hogy semmi sem állandó, csak a változás, de azért egy több mint százéves trófeáról mégsem gondolnánk, hogy változik...

Pedig de. A sportvilág talán legnehezebben megszerezhető díja, a Stanley-kupa is átalakult, noha első ránézésre ugyanúgy fest, mint a modern korban mindig. Ám valójában ahogy az emberi bőrfelület hétévente lecserélődik, úgy Stanley teste is változik tizenhárom évente. Ennyi idő alatt telik be egy-egy körgyűrűje a talapzatban, és ha már nincs hova vésni a legújabb bajnokcsapat névsorát, a kehelyformájú felsőtest alatti öt gyűrűből a legfelsőt kiszerelik, és elhelyezik a Hockey Hall of Fame-ben, Torontóban, a trófea aljára pedig beépítenek egy új szintet, amire a legújabb bajnokok névsora kerül.

Idén éppen ilyen csere történt, mert a tavalyelőtt és tavaly bajnok Pittsburgh Penguins „betelítette” a legalsó felületet, így az idei győztes Washington Capitalsnek már újra volt szüksége.

Harmadszor szerelnek ki szintet a kupából: az 1928–1940 és az 1941–1953 közötti időszak bajnokai után most az 1954-es Detroit Red Wingstől az 1965-ös Montreal Canadiensig tartó korszak bajnokai „vonulnak vissza“, 340-en, köztük 16 Hírességek csarnoka-tag.

Olyan nagyságok kerülnek a múzeumba e sokadik módon, mint – ábécérendben és a teljesség igénye nélkül – Gordie Howe, Bobby Hull, Ted Lindsay, Stan Mikita, Jacques Plante és Maurice Richard. Velük szegényebb lesz a Stanley-kupa, de értéktelennek azért nem mondanánk, mert továbbra is a 82 meccses alapszakasz után a rájátszás négy körének megnyerése, összesen 16 mérkőzésnyi győzelem kell a megszerzéséhez, ráadásul a 15.7 kilogrammos tömegével és színezüst anyagával úgy nyolcezer dollárt, azaz 2.2 millió forintnyi összeget ér – illetve érne a piacon, de hát az eszmei értéke felbecsülhetetlen.


Mert ahhoz például lehetetlen pénzösszeget rendelni, hogy micsoda történelme van a kupának, ami Frederick Arthur Stanley, Kanada hatodik kormányzójának adománya volt, mellesleg leginkább bóléstálnak nézett ki, később inkább kályhacsőre hasonlított – ezt a változatot a Toronto Maple Leafs egykori csatára, Syl Apps birtokolta az otthonában az 1942-es győzelem óta –, majd elkezdett hurkásodni, végül jöttek a gyűrűk. A hatvanas években egy Carl Petersen nevű szakember feladata volt a névvésés, amit manapság viszont Louise St. Jacques végez Montrealban, a saját stúdiójában.

Ám nemcsak a nevek minikalapáccsal az ezüstfelületbe ütögetéséről van szó, hanem szakszerű restaurálásról is, hiszen ez sokat megélt trófea, a Washington Capitals bajnokai is jól megünnepelték a kupagyőzelmet a nyáron.

A csapatkapitány Alekszandr Ovecskin például hazavitte abba a panellakásba, amiben Moszkvában nevelkedett anno szüleivel és autóbalesetben elhunyt bátyjával: be is feküdt az óriáskupával gyerekkori ágyába. Máskor elvitte Jimmy Fallon talk show-jába is, ahol a házigazdát meg is itatták belőle – noha az NHL illetékeseit a hideg rázza az ilyesmiről.

„Udvariasan kérjük a bajnokokat, hogy ne tegyék: igyekszünk megőrizni a kupa állagát – mondta Phil Pritchard, akinek a munkaköre, hogy „a kupa őrzője“, ilyen minőségében Budapesten is járt, a hokimúzeum más ereklyéit hozta el a 2011-es világbajnokságra. – Nem szeretnénk, ha a kupa vagy egy személy megsérülne, ha beleesne például. Szeptember végén úgyis szét kellett szednünk a szereléshez és a véséshez, de október elejére, a Washington első hazai bajnokijára formába hozzuk. A legfontosabb a Stanley-kupa tisztelete.“


A legtöbben így viszonyultak hozzá a nyáron, például a Humboldt Broncos utánpótláscsapatának áprilisi tragédiájának a helyszínére is elvitték, de azért előfordult, hogy Braden Holtby a lovát abrakoltatta, Phil Grubauer a tehenét itatta belőle, míg T. J. Oshie az érettségi bálon partnere, az azóta olimpiai bajnok Gigi Marvin társaságában fotózkodott a kupával, mielőtt jót müzliztek belőle...

Aztán az NHL Távol-Keletre kihelyezett előszezonos bemutató mérkőzései okán Hongkongban kompra tették, majd gyorsvasúttal átvitték Kínába, hogy lapzártánk utánra visszaérjen az Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba, ahol a címvédő Capitals megkezdte az új évadot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik