NHL: minden akadály elhárult, megvannak a párosítások is

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.11. 10:37
Címkék
Augusztus elsején, Edmontonban és Torontóban folytatódik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), miután a játékosszakszervezet (NHLPA) igazgatótanácsa után a liga vezetősége és a játékosok többsége is elfogadta a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezon folytatásának feltételeit.

Az idényt március 12-én függesztették fel a vírus terjedése miatt. Később az a döntés született, hogy az alapszakaszt már nem fejezik be, ám a rájátszás nem a megszokott 16 csapatos lesz, hanem 24 együttessel kezdődik, zárt kapuk mögött, két helyszínen.

A pénteki bejelentés szerint az első játéknapon Edmonton Oilers–Chicago Blackhawks és Calgary Flames–Winnipeg Jets mérkőzést rendeznek Edmontonban, Torontóban pedig három találkozó lesz (Carolina Hurricanes–New York Rangers, New York Islanders–Florida Panthers és Pittsburgh Penguins–Montreal Canadiens).

A tervek szerint a 24 állva maradt csapat hétfőn vonul edzőtáborba, majd július 26-án utazik abba a kanadai városba, ahol a rájátszásban szerepel: a keletiek Torontóba, a nyugatiak Edmontonba. Az a játékos, aki tartva a fertőzéstől, nem akar játszani a rájátszásban, ezt minden következmény nélkül megteheti, de ha aláírja a folytatásra vonatkozó szerződést, akkor már nem léphet vissza – eddig csak Travis Hamonic, a Calgary védője jelezte, hogy családi okokból nem vállalja a szereplést.

Egy-egy klub delegációja nem lehet nagyobb 52 tagúnál. Két nappal az edzőtábor kezdete előtt minden érintettet tesztelnek a vírusra, majd ezt naponta megismétlik.

A 16 egyesületet érintő playoff előtt egy selejtező kört rendeznek, abban a két konferencia négy-négy legjobb csapata még nem lesz érdekelt. Ennek a fordulónak a párharcai még csak az egyik fél harmadik sikeréig tartanak, utána viszont visszatérnek a szokásos négy győzelemig tartó csatákra.

A Keleti főcsoportban a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers lesz kiemelt, míg a Nyugati főcsoportból a címvédő St. Louis Blues mellett a Colorado Avalanche-nek, a Vegas Golden Knightsnak és a Dallas Starsnak nem kell jégre lépnie az első fordulóban.

Az edmontoni Stanley Kupa-döntő szeptember 22-én rajtol majd és legkésőbb október 4-én ér véget.

Pénteken azt is bejelentették, hogy a kollektív szerződést négy évvel meghosszabbították. Az NHL közölte: nem gördít akadályt a játékosok 2022-es és 2026-os olimpiai szereplése elé – bár erről a nemzetközi szövetségnek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) még egyeztetnie kell. Az NHL-esek 1998-óta jégre léphettek a téli olimpián, ám legutóbb, 2018-ban Pjongcsangban nem kaptak erre engedélyt. A két évvel ezelőtti játékok előtt a ligának és a NOB-nak többek között az utazási költségekben, a marketingjogokban és a biztosítási feltételekben sem sikerült megállapodnia.

Az új szezon sajtóhírek szerint december elsején kezdődhet.

NHL, RÁJÁTSZÁS
AZ ELSŐ KÖR PÁROSÍTÁSA
Keleti főcsoport

Pittsburgh Penguins–Montreal Canadiens
Carolina Hurricanes–New York Rangers
New York Islanders–Florida Panthers
Toronto Maple Leafs–Columbus Blue Jackets
Nyugati főcsoport
Edmonton Oilers–Chicago Blackhawks
Nashville Predators–Arizona Coyotes
Vancouver Canucks–Minnesota Wild
Calgary Flames–Winnipeg Jets

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik