Itt van Amerika
nemzetisport.hu 2019.06.13 06:43 Frissítve: 2019.06.13 09:02

NHL: a Blues nyerte a hetediket – először bajnok a St. Louis

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban véget ért az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) 2018–19-es idénye, miután a nagydöntő hetedik mérkőzésén a St. Louis Blues 4–1-re győzött a Boston Bruins otthonában és ezzel történelme során első alkalommal elhódította a Stanley-kupát.

 

Először ünnepelhetnek a Stanley-kupával (Fotó: Twitter.com)

Az év elején nagyon nem úgy nézett ki, hogy június elején a S. Louis Blues történelme első Stanley-kupa sikerét ünnepelheti majd, miután január harmadikán az egész bajnokság legrosszabb mérlegével rendelkező csapataként az utolsó helyen álltak. Március végén aztán mégis ott lehettek a rájátszás rajtjánál – az NHL történelme során mindössze a hetedik olyan csapatként, amely az adott év január 1. után utolsó helyen állt. 

Már ez sejtette, hogy a november közepén megbízott vezetőedzőnek kinevezett Craig Berube valamit nagyon eltalált a Bluesnál, ám a nagydöntő még ekkor is távolinak tűnt, miután az 1969–70-es idény óta nem járt arra a csapat, sőt miután 1967-ben belépett az NHL-be, s az első három fináléban érintett volt, azokban még meccset sem tudott nyerni.

Ezúttal viszont igen, sőt már a hatodik meccsen, hazai pályán megnyerhették volna a trófeát, de három napja a Boston Bruins még egyenlíteni tudott. A hatszoros Stanley-kupa-győztes Bruins így lélektani előnyben várhatta a szezon utolsó meccsét, ráadásul nemcsak ez, a számok is a hazai pályán jégre lépő Bostoniak mellett szóltak: a kapusok teljesítménye mellett a speciális egységek hatékonysága is a hazaiak mellett szólt.

A Blues azonban rácáfolt a számokra és a múltra: az első harmad végén Ryan O'Reilly, majd a csapatkapitány Aley Pietrangelo is betalált – újabb cáfolat a számokra és példa a hatékonyságra, hogy a vendégek az első húsz percben négy kapura lövésükből voltak eredményeseket kétszer.

A gól nélkül lezavart második játékrész után aztán a Bostont egyre jobban sürgette az idő, ám a Blues ekkor stabilizálta a játékát és Brayden Schenn, majd Zach Sanford góljaival bebiztosította történelme első Stanley-kupa győzelmét – két perccel a vége előtt Matt Grzelcyk találata senkit nem vigasztalt bostoni részről.

A döntő után kihirdették, hogy a rájátszás legértékesebb játékosának a Blues centerét, Ryan O'Reillyt választották, aki a fináléban öt gólt és négy gólpasszt jegyzett, és Wayne Gretzky 1985-ös teljesítménye óta az első olyan hokis lett, aki egymás után négy nagydöntős összecsapáson is betalált.

A Blues 52 évnyi várakozás után nyert bajnoki címet, a liga történetében ez a leghosszabb időszak egy csapat első Stanley-kupa-diadaláig. A hatszoros bajnok Boston 2011 után ünnepelhetett volna újra.


JÉGKORONG
NHL
DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Boston Bruins–St. Louis Blues 1–4
(0–2, 0–0, 1–2)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a St. Louis javára.

 

2019.06.17 20:20:16

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Szilárd meggyőződésem, hogy ez a kettő – a Bostonra máig oly jellemző szellemi frissesség és a sportcsapatok sikerhalmozása – kéz a kézben jár.

2019.06.14 22:37:53

Amerikai sportok MAROSI GERGELY

Torontóban és Kanadában a szívek bajnoka a kosárlabdacsapat, de letaszítható-e a trónról a jégkorong?

2019.06.14 21:36:41

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A kerettagok közül tíz szabadügynökké válik.

2019.06.14 06:59:00

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Csak az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy első alkalommal kerül Kanadába az NBA bajnoki címe.

2019.06.11 07:47:54

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Kevin Durant újra megsérült, valószínűleg véget is ért számára a szezon.