Itt van Amerika
nemzetisport.hu 2019.06.13 06:43 Frissítve: 2019.06.13 09:02

NHL: a Blues nyerte a hetediket – először bajnok a St. Louis

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban véget ért az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) 2018–19-es idénye, miután a nagydöntő hetedik mérkőzésén a St. Louis Blues 4–1-re győzött a Boston Bruins otthonában és ezzel történelme során első alkalommal elhódította a Stanley-kupát.

 

Először ünnepelhetnek a Stanley-kupával (Fotó: Twitter.com)

Az év elején nagyon nem úgy nézett ki, hogy június elején a S. Louis Blues történelme első Stanley-kupa sikerét ünnepelheti majd, miután január harmadikán az egész bajnokság legrosszabb mérlegével rendelkező csapataként az utolsó helyen álltak. Március végén aztán mégis ott lehettek a rájátszás rajtjánál – az NHL történelme során mindössze a hetedik olyan csapatként, amely az adott év január 1. után utolsó helyen állt. 

Már ez sejtette, hogy a november közepén megbízott vezetőedzőnek kinevezett Craig Berube valamit nagyon eltalált a Bluesnál, ám a nagydöntő még ekkor is távolinak tűnt, miután az 1969–70-es idény óta nem járt arra a csapat, sőt miután 1967-ben belépett az NHL-be, s az első három fináléban érintett volt, azokban még meccset sem tudott nyerni.

Ezúttal viszont igen, sőt már a hatodik meccsen, hazai pályán megnyerhették volna a trófeát, de három napja a Boston Bruins még egyenlíteni tudott. A hatszoros Stanley-kupa-győztes Bruins így lélektani előnyben várhatta a szezon utolsó meccsét, ráadásul nemcsak ez, a számok is a hazai pályán jégre lépő Bostoniak mellett szóltak: a kapusok teljesítménye mellett a speciális egységek hatékonysága is a hazaiak mellett szólt.

A Blues azonban rácáfolt a számokra és a múltra: az első harmad végén Ryan O'Reilly, majd a csapatkapitány Aley Pietrangelo is betalált – újabb cáfolat a számokra és példa a hatékonyságra, hogy a vendégek az első húsz percben négy kapura lövésükből voltak eredményeseket kétszer.

A gól nélkül lezavart második játékrész után aztán a Bostont egyre jobban sürgette az idő, ám a Blues ekkor stabilizálta a játékát és Brayden Schenn, majd Zach Sanford góljaival bebiztosította történelme első Stanley-kupa győzelmét – két perccel a vége előtt Matt Grzelcyk találata senkit nem vigasztalt bostoni részről.

A döntő után kihirdették, hogy a rájátszás legértékesebb játékosának a Blues centerét, Ryan O'Reillyt választották, aki a fináléban öt gólt és négy gólpasszt jegyzett, és Wayne Gretzky 1985-ös teljesítménye óta az első olyan hokis lett, aki egymás után négy nagydöntős összecsapáson is betalált.

A Blues 52 évnyi várakozás után nyert bajnoki címet, a liga történetében ez a leghosszabb időszak egy csapat első Stanley-kupa-diadaláig. A hatszoros bajnok Boston 2011 után ünnepelhetett volna újra.


JÉGKORONG
NHL
DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Boston Bruins–St. Louis Blues 1–4
(0–2, 0–0, 1–2)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a St. Louis javára.

 

2019.10.15 21:29:14

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Ez a meccs visszahozott valamit a sport aranykorából, amikor az emberek még tényleg szórakozni, izgulni, drukkolni jártak ki a pályákra.

2019.10.03 22:26:35

Amerikai sportok DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Olyasmit ellenben még sosem hallottam, hogy a kenyérrel megdobást kővel kellene viszonozni.

2019.09.30 09:14:43

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság 2019-es szezonjának konferenciánkénti állása.

2019.04.19 10:37:21

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság 2019-es szezonjának divíziónkénti állása.

2019.04.19 10:34:53

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság 2019-es alapszakaszának menetrendje – 11–17. forduló.