NFL: záróra – így pihenhet a Saints, így maradhat le róla a Pats és a 49ers

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2019.12.28. 15:57
null
HA MOST ÉRNE VÉGET AZ IDÉNY (Forrás: nfl.com)
Az utolsó fordulójához érkezett az NFL 2019-es alapszakasza, kialakul a rájátszás teljes mezőnye, valamint megtudjuk, a Baltimore Ravens mellett mely három csapat pihenhet a playoff első körében. A lehetséges forgatókönyvek bemutatása mellett most is összeszedtük a legérdekesebb statisztikákat, valamint a tippek sem maradnak el.



PLAYOFF-FIGYELŐ

AFC

Rájátszásba jutott: Ravens (csoportgyőztesként), Patriots (csoportgyőztesként), Chiefs (csoportgyőztesként),Texans (csoportgyőztesként), Bills (5. kiemelt, mérleggel)

PIHENŐHÉT

A BALTIMORE RAVENS (13–2)
– a csapat bebiztosította első helyét, így végig otthon szerepel a rájátszásban

A NEW ENGLAND PATRIOTS (12–3)
• pihenő héttel kezdi a rájátszást, ha
– nem kap ki a Miamitól VAGY
– a Chiefs nem veri meg a Chargerst

A KANSAS CITY CHIEFS (11–4)

• pihenő héttel kezdi a rájátszást, ha
– nyer ÉS a Patriots kikap

A HATODIK HELYEN JUT RÁJÁTSZÁSBA

A TENNESSEE TITANS (8–7), HA
– nyer a Texans otthonában VAGY
– ikszel ÉS a Steelers nem nyer VAGY
– a Steelers kikap ÉS a Colts nem nyer

A PITTSBURGH STEELERS, HA
– nyer a Ravens otthonában ÉS a Titans nem nyer VAGY
– ikszel ÉS a Titans kikap VAGY
– a Titans kikap ÉS a Colts nyer ÉS a Raiders nem nyer VAGY
– a Titans kikap ÉS a Colts nyer ÉS a Steelers beéri a Raiderst a győzelmi erősségek tekintetében (ehhez az kell, hogy a Vikings, a Packers, a Chiefs és a Dolphins IS nyerjen)

AZ OAKLAND RAIDERS, HA
– nyer a Broncos otthonában ÉS a Steelers kikap ÉS a Titans kikap ÉS a Colts nyer ÉS jobb legyen a győzelmi erősségek tekintetében a Steelersnél (ehhez az kell, hogy a Bears, Lions, Chargers, Patriots négyesből EGY legalább nyerjen)

AZ ÖSSZES LEHETSÉGES KIMENETEL



NFC

Rájátszásba jutott: Packers (csoportgyőztesként), Saints (csoportgyőztesként), 49ers (mérleggel), Seahawks (mérleggel), Vikings (6. kiemelt, mérleggel)

PIHENŐHÉT

A SAN FRANCISCO 49ERS (12–3)
• megnyeri a csoportját, ha
– nem kap ki Seattle-ben
• pihenőhéttel kezd, ha
– nyer VAGY
– ikszel és a Packers nem nyer VAGY
– ikszel és a Saints nem nyer
első kiemelt lesz, így végig otthon játszik a playoffban, ha
– nyer VAGY
– ikszel ÉS a Packers nem nyer ÉS a Saints nem nyer

A GREEN BAY PACKERS (12–3)
• pihenőhéttel kezd, ha
– nyer Detroitban VAGY
– a Saints kikap VAGY
– ikszel és a 49ers kikap VAGY
– ikszel és a Saints is ikszel
első kiemelt lesz, így végig otthon játszik a playoffban, ha
– nyer ÉS a 49ers nem nyer VAGY
– ikszel ÉS a 49ers kikap ÉS a Saints nem nyer

Jelenleg még a 49ers jobban áll a Saintsnél, de lehet ez 
fordítva is (Fotó: Getty Images)
Jelenleg még a 49ers jobban áll a Saintsnél, de lehet ez fordítva is (Fotó: Getty Images)

A NEW ORLEANS SAINTS (12–3)
• pihenőhéttel kezd, ha
– nyer Carolinában ÉS a Packers nem győz VAGY
– nyer ÉS a 49ers nem győz VAGY
– ikszel ÉS a Packers kikap VAGY
– ikszel ÉS a 49ers kikap VAGY
– a 49ers kikap ÉS a Packers nem kap ki
első kiemelt lesz, így végig otthon játszik a playoffban, ha
– nyer ÉS a Packers nem nyer ÉS a 49ers nem nyer VAGY
– ikszel ÉS a Packers kikap ÉS a 49ers kikap

A SEATTLE SEAHAWKS (11–4)

• megnyeri a csoportját, ha
– nyer a 49ers ellen
• pihenőhéttel kezd, ha

– nyer ÉS a Packers kikap
első kiemelt lesz, így végig otthon játszik a playoffban, ha
– nyer ÉS a Packers kikap ÉS a Saints kikap

NEGYEDIK HELYEN RÁJÁTSZÁSBA JUT

A PHILADELPHIA EAGLES (8–7), HA
– nem kap ki a Giants otthonában VAGY
– a Cowboys nem győz

A DALLAS COWBOYS, HA
– nyer a Redskins ellen ÉS az Eagles kikap

AZ ÖSSZES LEHETSÉGES KIMENETEL


RED ZONE

ADRIAN PETERSON MÁR EGYEDÜL A 4.!

Bár nem volt jó meccse a Giants ellen (15 futás, 36 yard, TD, 2 elkapás, 19 yard), AP így is megszerezte a 111. futott touchdownját az alapszakasz során, ezzel pedig Walter Paytont az ötödik helyre száműzte az örökranglistán. Újabb előzésre nem mostanában kerül sor, Marcus Allen 123-mal zárt, LaDainian Tomlinson 145-tel, Emmitt Smith pedig 164-gyel.

LARRY FITZGERALD: 17 000!

Az Arizona Cardinals elnyűhetetlen elkapója a hétvégén 48 yardot, közte egy 21 yardos TD-t szerzett, előbbivel a liga történetében második játékosként lépte át a 17 ezres határt (17 038), a csúcstartó Jerry Rice még neki is befoghatatlannak tűnik (22 895). Utóbbival pedig a hatodik lett, akinek összejött a 120 elkapott TD, Rice itt is etalon (197), őt Randy Moss (156), Terrell Owens (153), Cris Carter (130) és Marvin Harrison (128) követi.

JULIO JONES A LEGGYORSABB 12 000-ES!

Az Atlanta Falcons kiválósága nagyon meghúzza az év végét, a 49ers elleni 13 elkapásból szerzett 134 yard és 2 TD után a Jaguars ellen 10 elkapásból 166 yardig jutott. Ebben az idényben 1316 yardnál jár, és bár ez a liga harmadik legjobbja, neki az előző öt idényben ennél csak több yardja volt! Összességében 12 047-nél jár már, Fitzgerald és Jason Witten (12 953) után harmadik aktív játékosként érte el ezt a határt. Neki ehhez csupán 125 találkozóra volt szüksége, ezzel ő érte el leggyorsabban ezt a mérföldkövet, Jerry Rice-nak ehhez 142 meccs kellett!

MICHAEL THOMASÉ A LEGTÖBB ELKAPÁS EGY IDÉNYEN BELÜL!

Maradjunk még egy kicsit az elkapóknál! Michael Thomas kis túlzással egyedül jelenti az elkapósort New Orleansban, de így sem lehet vele mit kezdeni. Az első idényében 92 elkapásból 1137 yardot és 9 TD-t szerző monstrum 2017-ben már 104/1245-tel zárt, 2018-ban 125/1405-tel, a fejlődése pedig töretlen maradt, még Drew Brees hosszú hiányának ellenére is eljutott 15 meccsen 145 elkapásig és 1688 yardig. Ez utóbbival biztos, hogy az övé lesz az év legjobb teljesítménye (355-tel van lemaradva a sérüléssel bajlódó Chris Godwin), előbbivel pedig NFL-rekordot döntött, eddig Marvin Harrison 2002-es 143 elkapása volt az idénycsúcs. És Thomasnak még van egy meccse hátra...

CHANDLER JONES MEGETTE RUSSELL WILSONT

Az Arizona Cardinals kiváló irányítósiettetője négyszer is sackelte a Seattle passzmesterét, ezzel már 19-nél jár az idényben, és vezeti a ligát. Egyúttal megdöntötte saját klubcsúcsát, a Patriots korábbi játékosa 2017-ben 17-ig jutott. Chandler Jones lett az NFL történetében a harmadik játékos a sackek 1982-es bevezetése óta, aki egy idényben belül több meccsen is eljut legalább 4 sackig, Karl Mecklenburg 1985-ben, Reggie White 1986-ban volt erre képes előtte.





KIRK COUSINS AZ ÚJ GARFIELD

Ki ne ismerné a lasagneimádó pocakos vörös cicát, aki az evéstől elálmosodik, az alvástól pedig megéhezik. És hogy semmit sem utál jobban, mint a hétfőt. Na, így lehet ezzel Kirk Cousins is, aki a kilencedik hétfő esti rangadóját is elveszítette csapatával (0–9), ezzel már az övé a leghosszabb vereségsorozat a Monday Night Footballok történetében – Jim Everett egymást követő nyolc meccsen kapott ki kezdő irányítóként a csapatával.

NEW YORK-I MEGMENTŐ?

Bár mindenki gyorsan igyekszik nyugalomra inteni a túlzottan lelkesedő New York-iakat, Daniel Jones teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A drafton a Giantset rengetegen kinevették, hogy 1/6-ra kiválasztotta a fiatal irányítót, ő azonban kifejezetten tisztes első idényt hozott össze, 11 meccsen 23 TD-passza van már (27 az újoncrekord, tavaly állította fel Baker Mayfield), három olyan meccse is van már, amin legalább 4 TD-passzig jutott (ez újoncrekord), ő lett az első újonc, aki egy meccsen legalább 350 passzolt yardot, 5 TD-t passzol, miközben nincs interceptionje, a 300/4/0 trióra is csak három példa volt, ebből kettő Jonesé (Marcus Mariota 371/4/0 hármasa egészíti ki)... A fiatal játékos a Giants történetében az ötödik irányító lett, akinek összejött az 5 TD-passzos meccs, előtte Eli Manning (2x), Y. A. Tittle (2x), Phil Simms és Fran Tarkenton volt erre képes.

SZÉP CSENDBEN REMEK LETT A CHIEFS VÉDELME

Az előző idényben a Kansas City a liga legjobb támadósorával nyűgözte le a nézőket, más kérdés, hogy a gyenge védelem miatt végül a Super Bowl-szereplés elmaradt. Ebben az idényben Patrick Mahomesék viszont megkaphatják a védelemtől a kellő támogatást, az előző öt meccsen csupán 9.6 pontot engedett a Chiefs átlagban, és 2006 óta először fordult elő, hogy a csapat egymást követő két találkozón nem engedett TD-t az ellenfelek támadóinak!

ÚJABB DÖNTŐS MARADT LE A PLAYOFFRÓL

Az elmúlt 10 idényben a Rams az 5. csapat, amely úgy marad le a playoffról, hogy az előző kiírásban Super Bowlban szerepelt. Előtte a 2012-es Giants, a 2013-as Ravens és a 2016-os Broncos és Panthers járt így.

A RAVENS A PATRIOTS TETTÉT MÁSOLNÁ

A Baltimore története során először szerezte meg az első kiemelést az AFC-ben. A playoff 1990-es, 12 csapatosra bővítése óta hat csapat volt, amely először szerezte meg az első kiemelést és bajnok is lett, az AFC-ben viszont csak egy ilyen volt, a 2003-as Patriots.



PATRIOTS: ZSINÓRBAN 11!

A címvédő pedig sorozatban a 11. alkalommal nyerte meg az AFC-t, legutóbb a 2008-as idényben nem a Patriots zárt az AFC Kelet élén, amikor Tom Brady az első mérkőzésen az egész idényre kidőlt. Amikor az irányítólegenda végig játszott, akkor csak a 2002-es idényben nem lett csoportelső a Patriots (9–7-tel, hármas holtversenyben maradt le az első helyről). Az együttes épp 2008-ban kapott ki legutóbb két egymást követő hazai mérkőzésén, Brady visszatérése óta ilyen nem fordult elő, a Bills 24–17-es legyűrésével pedig sorozatban már 103 olyan hazai meccset játszott a Patriots, hogy nem volt közte egymást követő két vereség. Ez természetesen NFL-rekord, a Miami Dolphins 1976 és 1986 közötti 88-as szériája a második legjobb. Tom Bradynek pedig meglett a 70. TD-passza a Bills ellen, korábban csak Dan Marino jutott el ennyiig egy ellenféllel szemben, neki a Jets ellen 72 jött össze.

AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Ryan Fitzpatrick (Miami) 419
Futott yardok: Saquon Barkley (NY Giants) 189
Elkapott yardok: Julio Jones (Atlanta) 166

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok:
Jameis Winston (Tampa Bay) 4908
Futott yardok: Nick Chubb (Cleveland) 1453
Elkapott yardok: Michael Thomas (New Orleans) 1688
Szerelések: Bobby Wagner (Seattle) 152
Sackek: Chandler Jones (Arizona) 19
Interceptionök: Stephon Gilmore (New England), Anthony Harris (Minnesota), Tre'Davious White (Buffalo) 6

BÁTOR JÓSKA

Remek hete volt Jóskának, az Eagles Dallas elleni sikerét, a Packers minnesotai győzelmét, és a Dolphins „kiesési rangadón” aratott győzelmét is jól tippelte meg (3/3).

Ez a hét picit trükkösebb a pihentetések miatt, és bár a Ravens, a Bills és a Vikings is elég erős még a cserékkel is, hogy gyengébb riválisuk fölé kerekedjen, a három, már egyaránt fix playoffhelyű csapat (Ravens 1., Bills 5., Vikings 6., bármi is történjen), a Steelers, a Jets és a Bears győzni tud. Az alapszakasz utolsó meccsén a 49ers bebiztosítja első helyét a Seattle legyőzésével.

TIPPELDE

A 16. fordulóban Török Dániel és Borbély László is 13–3-mal végzett, előbbi hármas holtversenyben feljött az élre.

NFL 2019, ALAPSZAKASZ
17., UTOLSÓ FORDULÓ
2019. 12. 29., 19.00Buffalo Bills–New York Jets
2019. 12. 29., 19.00Carolina Panthers–New Orleans Saints
2019. 12. 29., 19.00Cincinnati Bengals–Cleveland Browns
2019. 12. 29., 19.00Detroit Lions–Green Bay Packers
2019. 12. 29., 19.00Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers
2019. 12. 29., 19.00Minnesota Vikings–Chicago Bears
2019. 12. 29., 19.00New England Patriots–Miami Dolphins
2019. 12. 29., 19.00Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
2019. 12. 29., 22.25Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers
2019. 12. 29., 22.25Dallas Cowboys–Washington Redskins
2019. 12. 29., 22.25Denver Broncos–Oakland Raiders
2019. 12. 29., 22.25Houston Texans–Tennessee Titans
2019. 12. 29., 22.25Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
2019. 12. 29., 22.25Los Angeles Rams–Arizona Cardinals
2019. 12. 29., 22.25New York Giants–Philadelphia Eagles
2019. 12. 30., 2.20Seattle Seahawks–San Francisco 49ers

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik