Torontóban is nyert a Pistons, megint bukott a Bulls

Vágólapra másolva!
2015.01.13. 10:05
null
James Hardent ezúttal sem lehetett megállítani(Fotó: Reuters)
A Detroit folytatta jó sorozatát, most a keleti második Toronto otthonában nyert az észak-amerikai profi kosárliga hétfői játéknapján. A Chicago meglepetésre otthon bukott a parádésan játszó Orlando ellen, a Boston elkapta a New Orleanst, a Houston pedig szétdobta a Brooklynt. Nézzük a részleteket!

Boston CelticsNew Orleans Pelicans 108-100

A hajrában fordított a Boston. Bár Anthony Davis nagyon belendült a záró etapban, a Celtics csapatként megállíthatatlan volt – 36-27-re nyerték ezt a játékrészt. Sullinger hármasával egyenlítettek, majd Crowder révén a vezetést is átvették öt perccel a vége előtt, innentől zsinórban öt dobást rontott a Pelicans és a derbi utolsó hét pontját a hazaiak dobták – az utolsó percben Smart pörkölt be egy nagy hármast, majd négy büntetővel megszerezték a győzelmet.

Sok volt az eladott labda. A vendégek nem vigyáztak eléggé a játékszerre, 18 alkalommal veszítették el, ebből pedig 21 pontot tudott szerezni a Celtics. Anthony Davis ugyan beszórt 34 egységet, sőt, a Gordon-Evans páros még negyvenet mellé tudott tenni, de a többiek leginkább csak rontott dobásokkal vétették észre magukat, a hajrában pedig már ők sem tudtak segíteni.

Crowder karriercsúcsot dobott. Jeff Green elcserélése miatt ő került be a kezdőbe kiscsatárként és ma a 27-et szóró Sullinger mellett csapat legjobbja volt. 22 egységét 9/14-es mezőnymutatóval érte el, ráadásul védőoldalon is jeleskedett, megszerzett négy labdát és kiosztott két blokkot is.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 27/3, Crowder 22/6, Thornton 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Gordon 21/9, Evans 19/3

Brooklyn Nets–Houston Rockets 99-113


Jöttek a tiszta triplák. A Brooklyn rendre összehúzta védekezését, ennek eredményeként nem értek oda a hárompontos-vonalra – a Rockets ezt meg is büntette. 16 triplát emeltek be 40 százalékkal, miközben a Brooklyn csak ötször talált be kintről, így a hazaiak hiába nyertek a festékben (Howard csupán 8 pont, 5 lepattanó), bőven kompenzálta ezt a Houston. Hardenre megint nem volt ellenszer, 30 ponttal zárt (9/13 mezőnyből, 4/7 tripla), de remekelt Motiejunas is (18 pont, 11 pattanó, 8/11 mezőnyből).


Garnettet kiállították. A veterán erőcsatár az első negyedben akaszkodott össze Dwight Howarddal – egy fault után a center zokon vette Garnett piszkálódását és meglökte, utóbbi pedig hozzávágta a labdát, majd enyhén lefejelte. Az eset nyomán Garnettet elküldték zuhanyozni, Howard pedig technikait kapott.

Plumlee remekelt. A fiatal center 24 pontjával karriercsúcsot hintett, ráadásul 10/11-es mezőnymutatója is több, mint elég – különösen annak fényében kiváló, hogy a jó védőnek számító Howard ellen érte el mindezt, ráadásul hátul is kitett magáért. A helyén (vagy néha mellette) jól játszott Lopez is, de a többiek nem nagyon értek fel hozzájuk, a gyatra periméter-védekezés pedig így nem fért bele, végig hátrányban játszottak.

A Nets legjobb dobói: Plumlee 24, Bogdanovic 13, Jack 13
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/12, Motiejunas 18/3, Smith 13/6

Toronto Raptors–Detroit Pistons 111-114

Csak a legvégén dőlt el. 12 ponttal nyerte az első negyedet a Toronto, de a harmadik játékrészben Brandon Jennings vezérletével (15-öt szórt ekkor, 34-gyel zárt végül) fordított a dolgok menetén a Pistons. A záró etapban is ők voltak hatékonyabbak, Jodie Meeks 11, Jonas Jerebko nyolc pontot rámolt be ebben az időszakban – Meeks triplája után pedig négypontos vendégelőnyről indult az utolsó perc. Erre azonban Lowry is hármassal felelt, majd egy-egy rontott dobás következett, az utolsó támadásnál Caldwell-Pope-ot faultolták. A két jó büntető után maradt 6 mp, de Lowry elhagyta a labdát a félpályánál, így újabb nagy győzelmet aratott a Detroit.

Valanciunas karriercsúcsa kevés volt. Meglepő módon a Toronto centere ízekre szedte Andre Drummondot a palánk alatt és végül 31 ponttal zárt 12 pattanó mellett – 14/15-ös mezőnymutatója is jelzi, hogy nem lehetett vele mit kezdeni. Összességében is uralkodott a festékben a hazai csapat, 68 pontot szereztek innen, viszont hiába játszott jól Williams és Vasquez, Lowry gyengébb formája nem fért bele a végén (10 pont, 3/12 mezőnyből, 12 gólpassz, 7 eladott labda). Ezzel tovább süllyed a Raptors, utóbbi hat meccsükből ötöt elbuktak – a Bulls vereségével viszont továbbra is őrzik második helyüket Keleten.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 31, Vasquez 16/6, L. Williams 15/3
A Pistons legjobb dobói: Jennings 34/12, Monroe 22, Meeks 13/3

Chicago Bulls–Orlando Magic 114-121

Meglett, mi elveszett. A Magic támadójátéka időszakokra remekül működött a szezon korábbi részében, viszont már jó ideje egészen gyalázatosan teljesítettek elöl. Ma két játékosukra építve remekeltek, Vucsevics ismét megállíthatatlannak bizonyult, a Noah-Gasol kettős arcába dobott 33 pontot (sokat egy-egyből, nagy villanásokból, 16/24-gyel dolgozott mezőnyből), leszedett 11 lepattanót és dominált a festékben. Mellette Oladipo is szárnyalt, az utóbbi időben sokat szenvedett a dobásával, de ma nagy magabiztossággal kosarazott, ő is berámolt 33 egységet (11/17 mezőnyből, 3/4 tripla) – a Magic csapatszinten majdnem 60%-kal (!) tüzelt, nem lehetett őket megállítani.

Most a védekezés esett össze. A Chicago sokat szenvedett az elmúlt meccseken a támadójátékkal, most az ismét remeklő (28 pont, 10/16 mezőnyből, 14 pattanó) Pau Gasol vezérletével ezzel nem volt gond. Volt viszont a védekezéssel, sem Gasol, sem Noah, sem Gibson nem tudott mit kezdeni Vucseviccsel, Oladipo azt csinált, amit akart, sehova nem értek oda, nem voltak elég agresszívek a hazaiak. Derrick Rose ugyan összekapta magát (18 pont, 7 gólpassz), de 121 kapott ponttal nehéz mérkőzést nyerni.

A kicsik ellen nem megy. A Bulls hetedszer kapott ki 50 százalék alatti csapatoktól, ebből öt hazai pályán született – ugyan ettől nem lesznek gyengébb csapat, a mérlegükre érzékeny hatással van. Az Orlando hatmeccses vereségsorozatot tört meg ezzel a győzelemmel.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 28, Rose 18/3, Butler 17/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 33, Oladipo 33/9, Payton 10

NBA
ALAPSZAKASZ

Boston Celtics–New Orleans Pelicans 108–100
Brookly Nets–Houston Rockets 99–113
Toronto Raptors–Detroit Pistons 111–114
Chicago Bulls–Orlando Magic 114–121

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik