NBA: több szempontból is történelmi párharc lesz – a döntő érdekességei

Vágólapra másolva!
2020.09.30. 13:46
null
LeBron Jamesnek ez lesz a tizedik döntője az NBA-ben (Fotó: Twitter, @NBAHistory)
Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradóan elindul az NBA 2019–2020-as idényének nagydöntője, amelyben a Los Angeles Lakers és a Miami Heat csap össze egymással. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, előkerült néhány érdekesség a két csapatról, és annyi biztos, hogy sok szempontból történelmi finálé elé nézünk. 

TIZEDIKRŐL DÖNTŐS

Ez az első alkalom az NBA-döntők történetében, hogy két olyan franchise jut el a fináléig, amely az előző – jelen esetben a 2018–2019-es – idényben még a rájátszást sem érte el. A Los Angeles Lakers a LeBron James-korszak első évében csak 37–45-ös mérleggel zárt, amellyel a 10. helyet szerezte meg a Nyugati konferenciában, így lemaradt a playoffról. Anthony Davis akkor még nem volt a csapat tagja, és LeBron James is több mint húsz alapszakasz mérkőzésről hiányzott, de így is látványos, egyben történelmi tett, hogy a most zajló évadban az aranysárga-lilák az első helyen végeztek Nyugaton az alapszakasz után, majd ők lettek a konferencia bajnokai is a rájátszásban.

A Miami Heat a tavalyi idényben két meccsel nyert többet, mint a Lakers – 39–43-as mérleggel zárt –, ez a Keleti konferencia 10. helyéhez volt elegendő. Ehhez képest a 2019–2020-as évadban már 44 győzelemig jutott a franchise, ráadásul úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt némiképp csonka alapszakaszban csak 73 meccset játszott le a Heat. Ez a győzelmi szám az ötödik helyhez volt elegendő a Keleti konferenciában.

null

The difference a single year can make The Lakers and Heat make history as the first NBA finals match up where neither team made the playoffs the year before. pic.twitter.com/rUkgWiImcH

TÖRTÉNELMI TETT

Olyan még egyik csapatnak sem sikerült az NBA 73 éve íródó történelmében, hogy a saját konferenciája ötödik helyéről egészen a döntőig meneteljen – mostanáig, ugyanis a Miami Heat innen jutott el a fináléig. Az eddigi 73 győztes közül 52-szer első kiemelt, 12-szer második kiemelt, hétszer harmadik kiemelt, egyszer negyedik kiemelt, szintén egy alkalommal hatodik kiemelt nyert, de ötödik még soha, így a bajnoki cím megszerzése esetén ebből a szempontból is történelmet írhat a Heat.

A ROBINSON-SZTORI

A Miami kezdőötösének egyik tagja a 26 éves Duncan Robinson, aki valódi triplaspecialista. Robinson néhány évvel ezelőtt még maga sem gondolta volna, hogy egyszer döntőre készül az NBA-ben, erről árulkodik a napokban előkerült, 2017-es SMS-e is, amit Mark Titusnak, egykori kosárlabdázónak írt, aki a The Ringer nevű médiaplatformnál dolgozott. Robinson ekkor töltötte utolsó évét a Michigan Egyetemen, ahol ugyan kosárlabdázott, de nem gondolta komolyan, hogy esélye lehet bekerülni a profi ligába, így hát arról érdeklődött Titusnál, hogy van-e esélye bekerülni a sportmédiába.

„Helló Mark, az én nevem Duncan Robinson, végzős kosárlabdázó vagyok a Michigan Egyetemen. Azért írok neked, mert az osztályomban arra kértek minket, hogy lépjünk kapcsolatba valakivel a médiaiparból, ha érdeklődünk a szakma iránt. Hatalmas rajongója vagyok a The Ringernek, és főleg a te munkádnak” – írta 2017-ben a Heat sztárja. Robinson nem került a médium alkalmazásába, de nem adta fel a kosárlabdázó álmait – draftolatlan újoncként került a Heathez, majd a 2018–2019-es idényben már 15 alkalommal pályára lépett az NBA-ben, egyszer kezdőként. A most zajló idényben mind a 73 meccsen ott volt a csapatban, 68 alkalommal a kezdőötös tagjaként, és a rájátszás során is végig a Heat kulcsemberének számított.

null

Duncan Robinson sent this text to @clubtrillion in 2017.The Michigan senior was interested in sports media because he thought his basketball career was coming to an end.Three years later he's in the NBA Finals. pic.twitter.com/R4ezPy5Zwg

KIS TÚLZÁSSAL, NEKI MINDEGY

Dion Waiters a Miami Heat játékosaként kezdte meg a most zajló évadot, de magatartásbeli problémái és sérülései miatt csupán három meccsen lépett pályára a floridaiak mezében januárig. A csapat ezt követően elcserélte őt a Memphis Grizzliesbe egy több játékost is tartalmazó csere keretein belül, de új klubja nem tartott rá igényt, így kivásárolta a szerződéséből. Ezután került Waiters a Los Angeles Lakersbe, ahol az alapszakasz hátralévő részében hét alkalommal kapott lehetőséget. A rájátszásban gyakorlatilag teljesen kikerült a rotációból, Frank Vogel vezetőedző egyáltalán nem számol vele, de még mindig a keret tagja. Ezáltal az a furcsa helyzet állt elő – többek közt az ESPN, és az SB Nation értesülései szerint –, hogy Waiters akkor is kap bajnoki gyűrűt, ha a jelenlegi csapata, a Lakers lesz a bajnok, és akkor is, ha a korábbi csapata, a Heat.

null

Lakers' guard Dion Waiters is eligible to receive a championship ring regardless of who wins the NBA Finals.Even if LA loses, he could receive a ring at the Heat's discretion since he began the season in Miami. pic.twitter.com/KMVeGmZ0Ig

LEBRON TÍZESE

A Los Angeles Lakers sztárja, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, LeBron James már a tizedik döntőjére készül, úgy, hogy ez a 17. idénye az NBA-ben. A bűvös tízes elérésére eddig korábban csak három játékos volt képes a liga történetében – Bill Russell 12, Sam Jones 11, Kareem Abdul-Jabbar 10 alkalommal jutott el a fináléig. Előbbi kettő a hatvanas éveket uraló Boston Celtics, utóbbi a Milwaukee Bucks és a Los Angeles Lakers játékosa volt. Ők még mindannyian a kilencvenes évek előtt játszották a döntőiket, így elmondható, hogy több mint 30 éve nem volt példa arra, amit most elért LeBron James.

AZ ELSŐ KÉTEZRES BÉBI

A 2019-es játékosbörzén Zion Williamson lett az első játékos az NBA-ben, akit úgy választott ki egy NBA-csapat, hogy már a kétezres években született. Tyler Herro, a Miami Heat idei első választása – a draft 14. helyén – ezt a rekordot még tovább vitte, ugyanis ő lesz a 2000-es években született első játékos a liga történetében, aki eljut a döntőig. Herro már a főcsoportdöntőben is rekordot döntött, hiszen volt egy 37 pontos meccse, amellyel a konferencia finálék újonc által dobott legtöbb pontját szerezte egy meccsen belül.

HAZAI PÁLYA: NINCS

Némiképp talán meglepő, hogy mennyire hiba nélkül és sallangmentesen vizsgázott az NBA „buborék”-rendszere, amelyet a liga a koronavírus-járvány miatt fejlesztett ki. A márciusban félbeszakadt alapszakasz küzdelmeit július utolsó napján kezdték újra, de nem nézők előtt és nem a megszokott arénákban, hanem Floridában, az Orlando mellett található Disney World-komplexumban. A liga azóta minden nap teszteli a játékosokat, és a „buborékban” dolgozókat, de egyelőre egy pozitív esetről sem adtak tájékoztatást.

A vészmegoldás tehát tökéletesen működött, de ennek létrejöttével olyan dolgoknak lehettünk szemtanúi, aminek korábban soha. Ilyen volt a virtuális nézőtér, vagy éppen a hazai pálya hiánya: a kiemelt csapat elvesztette a kiemeléséből fakadó előnyt, hiszen mind a két együttes ugyanott játszotta az összes meccsét. A „hazai” csapat előnye csak annyi volt, hogy saját logója lett felfestve, amikor „otthon” játszott.A döntőben nem lesz ilyen, hiszen a liga előre tudatta a rajongókkal, hogy hogyan néz ki a parketta a finálék alatt.

null

New NBA Finals court pic.twitter.com/uB8dAPWtcQ



NBA RÁJÁTSZÁS
A DÖNTŐ PROGRAMJA (magyar idő szerint)

1. meccs
Október 1., 3.00: Los Angeles Lakers–Miami Heat
2. meccs
Október 3., 3.00: Los Angeles Lakers–Miami Heat
3. meccs
Október 5., 1.30: Miami Heat–Los Angeles Lakers
4. meccs:
Október 7., 3.00: Miami Heat–Los Angeles Lakers
5. meccs (ha szükséges)
Október 10., 3.00: Los Angeles Lakers–Miami Heat
6. meccs (ha szükséges)
Október 12., 1.30: Miami Heat–Los Angeles Lakers
7. meccs (ha szükséges)
Október 14., 3.00: Los Angeles Lakers–Miami Heat
A párharc négy győzelemig tart, a mérkőzéseket itthon a Sport Tv közvetíti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik