NBA: nem hibázott a Suns, a Bucks és a Cavs sem

Vágólapra másolva!
2022.01.23. 08:13
null
A harmadik negyedben döntötte el a Suns (Fotó: Getty Images)
Mindhárom esélyes hozta a kötelezőt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján, bár mindhárom ellenfele becsülettel helytállt.

 

Milwaukee Bucks–Sacramento Kings 133–127

Jannisz nélkül nyert a Bucks. A hazaiak a back-to-back második felén, ráadásul a térdfájdalmai miatt hiányzó Jannisz Adetokunbo nélkül léptek pályára, de az előző esti, Chicago elleni győzelem után ezúttal is nyerni tudtak – igaz, egy teljesen más típusú meccsen. A Bulls ellen a védekezés dominált és pocsék dobóformát produkáltak, most viszont Jannisz hiányában is gördülékeny támadójátékot mutattak be: szűk 50 százalékkal céloztak mezőnyből, 50 százalékkal süllyesztettek el 21 triplát és nagyon nagy iramban, gyorsan kosárlabdáztak. Khris Middleton kiváló meccset játszott (34 pont, 5/7 tripla), a kezdőbe visszakerülő Jrue Holiday is lerázta magáról most már a rozsdát (26 pont 50 százalékkal), de Connaughton, Hill vagy éppen DiVincenzo is kitett magáért. A címvédő az első negyedben kicsit még tapogatózott és 12 pontos hátrányba került, de a második játékrészt már uralta és a nagyszünetre nyolcegységnyi előnyt épített fel. Nagyon meglépni a harmatos védekezés miatt nem tudott Mike Budenholzer alakulata, de innentől végig előrébb járt, vezetett már 15 ponttal is, majd amikor a hajrában három-négy egységnyire visszajött a Kings, akkor bedobta a clutch helyzeteket is: előbb Connaughton, majd 121-118-nál Middleton talált be kintről, végül az utolsó percben Holiday zsákolása jelentette az utolsó szót. A Milwaukee ezzel már sorozatban harmadszor nyert, egyetlen meccsre közelített Kelet első helyéhez, következőleg pedig a közvetlen riválisnak számító Clevelandhez látogat.

Fox nélkül kapott ki a Kings. A vendégeknél is hiányzott a vezér, De'Aaron Fox ugyanis bokasérülés miatt kihagyta ezt a találkozót, de a hiánya semmilyen előjellel nem látszott meg sem támadásban, sem védekezésben. Elöl így is jó teljesítményt nyújtottak, Tyrese Haliburton (24 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz, 5/8 tripla) remekül mozgatta övéit, Harrison Barnes (29 pont, 11/18 mezőnyből) és Terence Davis (22 pont 50 százalékkal) is eredményesnek bizonyult, 50% feletti mezőnymutatóval és 40 százalék feletti triplázással zártak, illetve 58–42-re nyertek a festékben. Viszont egyrészt kétszer annyi labdát adtak el, mint a Bucks, másrészt védekezésben ugyanazt hozták, mint a legtöbb meccsükön, erőtlen, fizikalitás nélküli valamit, amivel nagyon nehéz mérkőzést nyerni - az első negyed után már csak futottak az eredmény után, így zsinórban harmadszor kaptak ki és egyre távolodnak a playin-vonaltól.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 34/15, Holiday 26/6, DiVincenzo 20/9
A Kings legjobb dobói: Barnes 29/9, Haliburton 24/15, Davis 22/9

Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 94–87

Nem játszott jól, de hozta a kötelezőt a Cavs. A hazaiak vezetőedzője, J.B. Bickerstaff úgy értékelte a látottakat, hogy csalódást keltő meccs volt ez számukra, és bár örül a győzelemnek, de nem szabad így játszaniuk, rossz felfogásban kosárlabdáztak – ráadásul a második negyedben bokasérülés miatt Lauri Markkanent is elvesztették, ami plusz negatívum az estéhez. Magas poszton azért Jarrett Allen (14 pont, 13 lepattanó) és az újonc Evan Mobley (15 pont, 17 lepattanó) is hozta magát, de Darius Garland 23 pontos, 11 gólpasszos dupla-dupláját már beárnyékolja a nyolc eladott labda és a társaság összesen 23 alkalommal vesztette el a játékszert - ehhez jött a 6/27-es triplázás és már láthatjuk is, hogy miért akadozott ennyire a támadójáték. A jó védekezésre építve a harmadik negyedben azért lerázták magukról a Thundert, addig szoros volt az állás, ott viszont sikerült 74–57-es előnyt kiépíteniük, amit már beosztottak a végéig – hat pontnál közelebb nem engedték vissza az OKC-t és ha támadásban nem is voltak jók, de hátul mindent megtettek a sikerért. A vártnál nehezebben hozott kötelezővel ők is csak két mérkőzésre vannak a keleti első helytől, következőleg a New Yorkot fogadják.

Gyenge volt az OKC. Elsősorban a dobóforma miatt kapott ki a Thunder, a vendégek csapatszinten bőven 40 százalék alatt maradtak és triplázni sem tudtak sokkal jobban a Cavsnél, plusz kikaptak a festékben és sokkal többet faultoltak, 19-cel kevesebb büntetőt dobhattak, mint ellenfelük. A nagy problémát a frontcourt jelentette, a kezdőben Robinson-Earl, Dort és Bazley közös erővel 5/25-ös mezőnymutatót hozott össze, ezt nem lehetett mivel ellensúlyozni – hiába szállított 29 pontot, 9 lepattanót és 6 gólpasszt Shai Gilgeous-Alexander, ez sem volt elég a bravúrhoz. Ezzel már sorozatban ötödször, összességében tizenegyből tizedszer kaptak ki és ha a Bulls ellen sem tudnak javítani, akkor utolérheti őket a Rockets.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 23/3, Mobley 15/3, Allen 14
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29/9, Williams 12/6, Wiggins 11/3

Phoenix Suns–Indiana Pacers 113–103

A harmadik negyedben döntötte el a Suns. A listavezető estéjét nehezítette, hogy Devin Booker pocsék napot fogott ki és 5/23-as mezőnymutatóval dobott 11 pontot, de már a második negyedben sikerült rendezniük a soraikat a hazaiaknak és onnantól a kezükben tartották az eseményeket. A kezdeti hátrányból ötpontos előny lett a nagyszünetig, majd a harmadik negyed elején egy 8–0-val lerázták magukról a Pacerst és ebben a játékrészben dűlőre vitték a dolgot: még itt elérte az előnyük a húsz pontot és közte 18-cal vághattak neki az utolsó felvonásnak. Ott már nem szakadtak meg, de kényelmes távolságban tartották ellenfelüket és végül újabb magabiztos győzelmet arattak - Chris Paul 18 ponttal és 16 gólpasszal zárt, a pályafutása egyik legjobb meccsét játszó Bismack Biyombo 21 pontig, 13 lepattanóig és 5 gólpasszig jutott, az ellenfél edzője, Rick Carlisle által az este legjobbjának választott Mikal Bridges pedig 23-6-4-et hozott 10/15 jó dobással. Gyenge Bookerrel és 30 százalék alatti triplázással sem forgott veszélyben a sikerük, úgyhogy sorozatban hatodik győzelmükkel megerősítették első helyüket a tabellán és beállították a franchise történetének legjobb első 45 meccses mérlegét a 36–9-ükkel.

Helytállt a tartalékos Pacers. A vendégeknél Turner, Sabonis, Brogdon és LeVert is hiányzott a kulcsemberek közül, így bár két idegenbeli bravúrból érkeztek, de a bab azért nem lehetett hús, reálisan nézve nem okozhattak gondot a Sunsnak. Ezzel együtt becsülettel helytálltak, Goga Bitadze dupla duplázott, Lance Stephenson 18 perc alatt dobott 17 pontot, játszottak egy szoros első félidőt, majd amikor a Phoenix eldöntötte a meccset, akkor sem estek össze és a végeredményt abszolút vállalhatóra hozták, elkerülték a kiütést. Túl nagy céljaik nem lehetnek idén, nagyon messze vannak a playintől, rengeteg a problémájuk, így kíváncsian várjuk, hogy merre mozdulnak a folytatásban, most mindenesetre New Orleansban zárják le az idegenbeli túrájukat.

A Suns legjobb dobói: Bridges 23/6, Biyombo 21, Paul 18
A Pacers legjobb dobói: Duarte 17/9, Stephenson 17, Bitadze 16

NBA, ALAPSZAKASZ
Milwaukee Bucks–Sacramento Kings 133–127
Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 94–87
Phoenix Suns–Indiana Pacers 113–103

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik