NBA: megvan a Lakers 17. bajnoki címe, James az MVP

Vágólapra másolva!
2020.10.12. 06:38
null
LeBron James 4. alkalommal lett bajnok és mind a négyszer megválasztották a döntő MVP-jének is (Foitó: NBA)
A Los Angeles Lakers 106–93-ra győzött a Miami Heat ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének hatodik meccsén, ezzel 4–2-re megnyerte a párharcot és 17. alkalommal lett bajnok a ligában (2010 után győzött ismét). A döntő MVP-je a hat mérkőzésen 29.8 pontot átlagoló LeBron James lett, aki történelmet írt, ugyanis ő az első, aki három különböző franchise-zal is a döntő legértékesebb játékosa lett (a Heat és a Cavaliers után most a Lakersszel), összességében egyébként negyedszer kapta meg az elismerést.

 

Miami Heat–Los Angeles Lakers 93–106

Most nem volt kérdés. Az előző három mérkőzés szorosan alakult, most viszont teljesen egyértelműek voltak az erőviszonyok, a Lakers igazából esélyt sem adott ellenfelének. Frank Vogel annyit változtatott, hogy a magas szerkezet helyett már kezdeni is alacsonyabb ötöst küldött fel, Alex Caruso került be az első sorba és a nyugati bajnok gyakorlatilag végig dominálni tudott – 17–16-ig volt szoros az állás, de már az első negyed végén megléptek nyolc ponttal az arany-lilák. A másodikban a meccs érdemi része véget is ért: 36–16-ra nyerte ezt a Los Angeles, és már a nagyszünet előtt meglett a közte harminc (!), innentől csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége, nem az, hogy lezárul-e a szezon ezen az összecsapáson. A Lakers végül kicsit „koptatott” az előnyéből, de egy másodpercig sem volt kérdéses a bajnokavatás, úgyhogy a legendás klub 2010 után ülhetett vissza ismét a trónra – ezen a meccsen LeBron James (28 pont, 14 lepattanó, 10 gólpassz) mellett Anthony Davist (19 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) és a padról extrát játszó Rajon Rondót (19 pont, 8/11 mezőnyből, 3/4 tripla) is ki lehet náluk emelni, de az utolsó negyedet leszámítva a védekezésük harapott annyira, hogy teljesen megfojtották a Miamit.

James lett az MVP. A döntő MVP-jének karrierje során negyedszer választották meg LeBron Jamest, aki harmadik klubjával is bajnoki gyűrűt tudott nyerni – 29.8 pont, 11.8 lepattanó és 8.5 gólpassz került a neve mellé a hat meccsen átlagban úgy, hogy 58.6 százalékkal dobott mezőnyből és 39 százalékkal triplázott. James ezzel negyedszer lett a nagydöntő legértékesebb játékosa, ennél többször csak Michael Jordan nyerte el ezt az elismerést, illetve nála idősebben csak Kareem Abdul-Jabbar vehetett át ilyen díjat. Anthony Davis végül az első két extra meccse után kicsit százalékkal „belassult”, egy sérülés is hátráltatta, így lemaradt erről a címről – ő 25 pontot, 10.7 lepattanót, 3.2 gólpasszt és 2 blokkot átlagolt. Emeljük még ki itt Jimmy Butlert, a vesztes csapat vezérét, aki két döbbenetesen nagy meccset hozott le, de az utolsóra kiürült a tank – így is átlagolt 43 perc alatt 26.2 pontot, 8.3 lepattanót és 9.8 gólpasszt 54.6 százalékos mezőnymutatóval.

Eddig jutott a Miami. Minden energiatartalékát felhasználta ebben a döntőben a sérülésektől is sújtott Heat, de erre az estére már nem maradt erő – Jimmy Butler megállt 10 dobásnál és 12 pontnál, Tyler Herro hibát hibára halmozott, a második negyedben pedig egyértelművé vált, hogy el kell engedniük a dolgot. Bam Adebayo volt az, aki a döntő során először tudott jó számokat hozni (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), illetve az első meccsen beszedett sérülése után visszatérhetett Goran Dragic is, aki ha nem is százszázalékos állapotban, de 19 percig pályán lehetett – 5 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá, de mire becserélte őt Spoelstra, addig igazából már nem volt miről beszélni. A Miami persze így is messze túlteljesítette azt, amit bárki várt tőlük ebben az idényben – kíváncsian várjuk, hogy hogyan épülnek tovább jövőre.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 25, Butler 12/3, Crowder 12/3
A Lakers legjobb dobói: James 28/3, Davis 19, Rondo 19/9

NBA
DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Miami Heat–Los Angeles Lakers 93–106
(20–28, 16–36, 22–23, 35–19)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Lakers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik