NBA: elképesztő, hihetetlen – csodakosár és rekordok Currytől

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.02.28. 08:31
Stephen Curry egy NBA-rekordot megdöntött, egyet beállított, és újabb hihetetlen estével, valamint elképesztő győztes dobással vezette sikerre a Warriorst a Thunder otthonában az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszában. A San Antonio simán megverte a Houstont, a Boston az utolsó percekben lelépte a Miamit, a Portland Chicagóban talált vissza a győztes útra, a Pelicans viszont otthon kapott ki a Minnesotától.

OKC–GSW Curry elképesztő teljesítményével és fantasztikus tirplájával a végén

Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 118–121 – hosszabbítás után

Stephen Curryre nincsenek szavak. Kifogytunk a jelzőkből a Golden State MVP-jével kapcsolatban, az utóbbi elképesztő meccseit is felülmúlta ezen az estén. A negyedik negyedben 12 ponttal vezetett már az OKC, de Klay Thompson dobásaival és Andre Iguodala 0.7-del a vége előtt kiharcolt büntetőivel hosszabbításra mentett a címvédő. Itt aztán úgy tűnt, hogy következik az újabb ráadás, de öt másodperccel a vége előtt Curry kapta a labdát, felvezette, és 0.6-del az órán, védővel az arcában elsüllyesztette a meccsnyerő dobást tíz méterről – a hihetetlen tripla számára 46. pontját és 12. hármasát jelentette, utóbbival beállította az NBA-rekordot.

Az, hogy 12/16 triplát süllyesztett el, ismét csak értelmezhetetlen adat, ráadásul hozzá kell tenni, hogy a harmadik negyedben bokasérülést szenvedett, amely miatt hat percet ki is hagyott a meccsből. Curry ezzel saját triplarekordját már most, 58 meccs után megdöntötte, 288 hármast dobott eddig idén, ami félelmetes – csapata pedig 6–1-gyel lehozta a kőkemény idegenbeli túrát...

Nagyon közel járt a Thunder. Kevin Durant szenzációs estét produkált, 7/11 triplát süllyesztett el és 37 ponttal zárt – ugyan Westbrook többet hibázott most a megszokottnál (10/29 mezőnyből), így is vezetett a meccs nagy részében az OKC. A rendes játékidő végén Curry hatalmas tripláival azonban feljött a GSW és bár Durant is nagyot alakított, az utolsó másodpercben elbukta a győzelmet a hazai csapat. A hosszabbításban is főleg Ibakáék vezettek, de a címvédőnek mindenre volt válasza és Curry hihetetlen dobásával végül meg is nyerte a meccset – az OKC kétszer kapott ki az utolsó pillanatban idén a GSW-től. Örülhetünk, mert csütörtökön az Oracle-ben ismét megmérkőzik a két csapat...

A Thunder legjobb dobói: Durant 37/21, Westbrook 26, Ibaka 15
A Warriors legjobb dobói: Curry 46/36, Thompson 32/6, Iguodala 12

Stephen Curry – a határ a csillagos ég (Fotó:Reuters)
Stephen Curry – a határ a csillagos ég (Fotó:Reuters)

Boston Celtics–Miami Heat 101–89

Az utolsó percek a Bostonról szóltak. Végig nagyon szorosan alakult a találkozó, hat perccel a vége előtt még egálban voltak a felek – itt azonban összeomlott a Miami, a Celtics pedig remekül használta ezt ki. A hazaiak egy 17–7-es rohammal zárták le a mérkőzést és zsinórban tizedik győzelmüket aratták saját közönségük előtt úgy, hogy Thomas és Bradley is nagyon szenvedett – a 12 labdaszerzés és az ebből dobott húsz pont, valamint a padról beszálló Turner-Smart páros lendülete azonban elégnek bizonyult a sikerhez.

Whiteside ismét dominált. A Heat centere igazi toronyként funkcionált a gyűrű alatt, a cserepadról beszállva zsinórban negyedik dupla-dupláját szállította – ezúttal 13 ponttal, 18 lepattanóval, ráadásul nyolc blokkal (!) megspékelve. Mellette kiemelendő Goran Dragic, de kettejüket leszámítva elég harmatos volt most a gárda elöl, az 1/13 tripla sokat elárul – az utolsó percekben a védekezésük sem tudott már gátat vetni a bostoni rohamoknak, így a floridaiak elvesztették a rangadót.

A Celtics legjobb dobói: Smart 15/3, Turner 14, Crowder 14
A Heat legjobb dobói: Dragic 21/3, Wade 19, Whiteside 13

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 110–112

Towns és LaVine megalapozta, Wiggins megnyerte. Nagyot küzdött ezen az estén a Minnesota, a harmadik negyedben 14 pontos hátrányban volt a gárda, de a szenzációs estét produkáló Towns (30 pont, 13 lepattanó) és LaVine (25 pont, 11/17 mezőnyből) vezérletével visszakapaszkodtak és a záró etap közepén kiegyenlítettek. Innentől ment az adok-kapok a lefújásig, kosárra kosár volt a válasz, 12 mp-cel a vége előtt Gordon két büntetővel egalizált – azonban a mezőnyből szenvedő, de 10/10 büntetőt értékesítő Wiggins az utolsó pillanatban kiharcolt egy faultot és nem hibázott a vonalról.

Davis hiányzott, végleg oda a playoff? Legjobb játékosa nélkül lépett pályára a hazai együttes, ez pedig erősen meglátszott rajtuk akkor is, ha a helyén Ryan Anderson, valamint a visszatérő Eric Gordon is 31-31 pontig jutott. Főleg utóbbitól volt ez váratlan és meg is volt a Pelicans előnye, de a negyedik negyedben elfogyott a tudomány, 36 pontot kaptak ebben a játékrészben és nem tudtak mit kezdeni a Minnesota fiataljaival – ezzel a vereséggel lehet, hogy végleg lemondhatnak a rájátszásról.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 31/9, Gordon 31/12, Holiday 20/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30, LaVine 25, Wiggins 20

Chicago Bulls–Portland Trail Blazers 95–103

Vissza a győztes útra. A Houston elleni hatalmas leolvadás és vereség után ismét nyerni tudott a Portland, ezzel pedig ismét utolérték a Dallast a nyugati hatodik helyen. A második negyedben lépett meg a gárda ezen az estén, a nagyszünetre már tízpontos fórral mehettek McCollumék, ezt pedig a második félidőben is megtartották – ugyan később a Bulls három pontra közelített, egy perc alatt futottak egy 6-0-t és újra magabiztos előnyt építettek ki. Damian Lillard az utóbbi hét meccsből hatodszor érte el a harmincpontos határt és az is belefért, hogy az említett McCollum 1/12-es mezőnymutatóval hat pontot szenvedjen össze.

Pau Gasol szenzációs. A Chicago centere egymaga vette hátára csapatát Butler és Rose hiányában, ennek pedig egy hatalmas tripla-dupla lett a vége: 22 pontja mellé leszedett 16 lepattanót és kiosztott 14 gólpasszt, ráadásul három blokk is felkerült statisztikai lapjára. Ennek ellenére, bár többé-kevésbé sikerült megfogniuk a Portlandet, sokat faultoltak hátul és nem volt meg bennük a kellő erő a fordításhoz, így végig futottak az eredmény után – nem érték utol...

A Bulls legjobb dobói: Gasol 22, Moore 19/3, McDermott 18/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31, Plumlee 16, Henderson 13/3

Houston Rockets–San Antonio Spurs 94–104

Nem volt kérdés. Már az első negyedben megadta a találkozó alaphangját a Spurs, hiszen villámgyorsan tíz pont feletti előnyt építettek ki a vendégek – a nagyszünet előtt ez a különbség pedig már a húszat is elérte. A Houston támadójátékát teljesen megfojtották Leonardék és végül 31 pontos vezetésnél engedtek ki – a záró etapban már zárkózott a Rockets, de igazán közel azért nem engedte ellenfelét a San Antonio. A két ász ezúttal is Leonard (27 pont, 8/13 mezőnyből) és Aldridge (26 pont, 16 pattanó) volt, de érdemes megemlíteni Tim Duncant is: a veterán klasszis kiosztotta 3 000. blokkját, a lepattanókat tekintve pedig megelőzte Karl Malone-t és fellépett az örökranglista hatodik helyére.

Tehetetlen volt a Houston. Bármivel próbálkoztak a hazaiak, az történt a pályán, amit a Spurs akart – csak az utolsó negyedben tudott kozmetikázni a statisztikákon a Rockets. James Harden igyekezett, de ő is eléggé szenvedett a vendégek védekezése ellen (végül 27 ponttal zárt 25 dobásból), de rajta kívül más egyáltalán nem tudott fellépni – a Houston így ismét két meccsre van a Portlandtől és azonos mérleggel áll, mint a nyugati 9. Jazz.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Brewer 15, Terry 15/9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 27/9, Aldridge 26, Parker 15/6

Milwauke Bucks–Detroit Pistons 91–102

Egy félidő triplaparádé elég volt. A Detroit nagy formában kezdte a meccset kintről, első hét triplakísérletükből hat a gyűrűben landolt, a nagyszünetig pedig 11/19 volt ez a mérlegük – ugyan a fordulás után nagyon figyelt erre a Milwaukee, az előnyt így is kiépítették már a vendégek. Ezt követően leginkább a védekezésre figyeltek Reggie Jacksonék és a Bucks 21 eladott labdáját 26 pontra váltották, ami elégnek is bizonyult a győzelemhez – ugyan nem játszottak igazán jól, öt pontnál közelebb egyszer sem engedték ellenfelüket.

Rengeteget hibázott a Milwaukee. A két említett faktor volt az igazán kulcsfontosságú (engedett triplák, eladott labdák), de ezen felül is több komoly hibát vétettek a hazaiak – például ők egyáltalán nem tudtak rohanni és a festékben sem voltak olyan hatékonyak, mint általában. Ezeket nem lehetett ellensúlyozni Middleton jó meccsével (26 pont, 11/20 mezőnyből), mivel a többiek egyáltalán nem tudtak fellépni mellé, így hazai pályán is fájó vereséget szenvedtek.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/6, Parker 13, Plumlee 10, Monroe 10
A Pistons legjobb dobói: Jackson 22/3, Morris 20/9, Drummond 15, Harris 15/6

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 111–106

Megtört a jég. Sorozatban 13 vereség után tudott mérkőzést nyerni a Phoenix, méghozzá jól működő támadójátékának köszönhetően. Az ezúttal is jól termelő Mirza Teletovics és a 43 percet pályán töltő PJ Tucker mellett mindenképpen meg kell említenünk Alex Lent, aki 22 ponttal és 16 lepattanóval jelentkezett – Tyson Chandlerrel párban jól limitálták Randolph-ot és nekik köszönhető, hogy a Suns nyerni tudott a festékből. A gárda már az első negyedben meglépett kissé, a záró etapot tízpontos fórból kezdhették Goodwinék, és ha nem is könnyedén, de végül kiharcolták a sikert – az utóbbi 31 meccsből ez volt a harmadik győzelmük.

Kínos vereség. Phoenixben már hónapok óta kötelező a siker mindenkinek, az alapemberei kidőlése/távozása ellenére is jó formában lévő Memphisnek pedig különösen az lett volna. Azonban a festékben meglepetésre alulmaradtak (lepattanózást 56–34-re veszítették el), a védekezésük nem csak belül, de a periméteren is gyengén működött, ezt pedig most nem tudták ellensúlyozni a túloldalon – mindössze 40 százalékkal dobtak mezőnyből. A gyenge teljesítmény és meglepő bukás viszont nem kerül sokba számukra, hiszen így is simán tartják ötödik helyüket nyugaton.

A Suns legjobb dobói: Len 22, Teletovics 18/12, Tucker 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/3, Randolph 19, Barnes 16/9

Utah Jazz–Brooklyn Nets 96–98

Megtartotta előnyét a Nets. Meglepően kemény és szervezett védekezést, emellett pontos, koncentrált támadójátékot mutatott be a Brooklyn, amellyel az első negyed után fokozatosan sikerült ellépniük ellenfelüktől Lopezéknek. A záró etap közepén már 13 pont volt a különbség, amikor elkezdett hajrázni a Jazz, Brook Lopez zsákolása a legjobbkor jött a vendégek számára, majd bár a büntetőkkel esélyt adtak a hazaiaknak, Ingles triplája lejött, így megtartotta előnyét a Nets. Ki kell emelnünk a 21 pontig jutó és védekezésben is nagyot melózó Youngot, aki kulcsszerepet vállalt a sikerben.

Gyengén játszott a Jazz. Rengeteget hibázott a hazai alakulat, ezúttal a pálya egyik oldalán sem tudták korábban megszokott formájukat hozni Haywardék. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Nets kontrollált és pontos játékával, a hibákat pedig nem használták ki – ugyan eladtak 19 labdát Bogdanovicék, a Utah 21 alkalommal veszítette el a játékszert. Emellett csak 41 százalékkal dobtak mezőnyből, nem ültek a tripláik és bár Gobert nagyon hasznosan (12 pont, 19 pattanó, 6 blokk), Hayward pedig ponterősen (27 pont, 11/21 mezőnyből) játszott, az utolsó dobás nem sikerült, így némileg meglepő pofonba szaladt bele a gárda.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/9, Hood 15/6, Favors 13
A Nets legjobb dobói: Young 21/3, Lopez 19, Ellington 16/9

NBA
ALAPSZAKASZ
Boston Celtics
–Miami Heat 101–89
New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 110–112
Chicago Bulls–Portland Trail Blazers 95–103
Houston Rockets–San Antonio Spurs 94–104
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 91–102
Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 118–121 – hosszabbítás után
Phoenix Suns
–Memphis Grizzlies 111–106
Utah Jazz–Brooklyn Nets 96–98

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik