NBA: „Damian Lillard minden egyes nap a Burger Kingben ebédelt”

Vágólapra másolva!
2019.05.17. 16:48
null
Damian Lillard (fehérben) karrierje során először jutott be a főcsoportdöntőbe (Fotó: Getty Images)
Damian Lillard, a Portland Trail Blazers irányítója még sosem járt ilyen magasságokban csapatával, mint most, ráadásul oaklandi születésűként mérkőzik meg a Golden State Warriorsszal a nagydöntőért.

 

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában nagy a rivalizálás a legjobb irányítók között. Közülük viszont Russell Westbrook, Kyrie Irving, Chris Paul, Ben Simmons vagy Kemba Walker csapata már nincs versenyben, Damian Lillardé viszont igen, amiben elévülhetetlen érdemei vannak cikkünk főszereplőjének, aki ugyan 2014 óta folyamatosan playoffszereplő a Portland Trail Blazersszel, de most először sikerült bekerülniük a Nyugati főcsoport döntőjébe.

Damian Lillard
Twitter: @Dame_Lillard
Született: 1990. július 15., Oakland, Kalifornia (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya: 191 cm/88 kg
Posztja: irányító
Klubja: Portland Trail Blazers (2012–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában: 23.5/24.3
Legjobb eredménye: NBA-főcsoportdöntős (2019)
Egyéni elismerései: az NBA legerősebb ötösének tagja (2018), az NBA második legerősebb ötösének tagja (2016), az NBA harmadik legerősebb ötösének tagja (2014), az év újonca az NBA-ben (2013), az NBA legerősebb újoncötösének tagja (2013), 4x NBA All Star (2014, 2015, 2018, 2019)

IDEGENBEN IS OTTHON

A nyugati elődöntőben 3–2-re vezetett a Denver Nuggets, Lillard azonban nem hagyta csökkenni a harci szellemet és csüggedni társait. Üzenetet küldött a többieknek a csúnya 124–98-as kudarc után, amelynek lényege az volt, hogy nem fontos, mekkora különbséggel kaptak ki, mert az is csak egy szimpla vereség, és még mindig megvan a lehetőségük, hogy meghosszabbítsák az idényüket.

„Meg kellett nyernünk a hatodik meccset, és meg akartam bizonyosodni róla, hogy mindenki egyetért az általam írtakkal” – mondta Lillard, akinek sikerült a próbálkozása. Noha az első negyed után még tízpontos hátrányban volt a Portland, végül 119–108-ra győzött pénteken, hogy aztán a vasárnapi sorsdöntő találkozón bravúrral (100–96) bejusson a konferenciadöntőbe – 19 év várakozást követően.

Ráadásul az első hírek szerint a hetedik meccs után egy denveri labdaszedőnek azt mondta Lillard, hogy a Golden State Warriorst is elintézik, ezt azonban a remek formában játszó irányító tagadta – szerinte a srác csak félreértett egy beszélgetést, és kiragadott abból egy részletet.

Ettől függetlenül persze bízik csapatában, már csak azért is, mert az előző két idény összesítése alapján 4–3-ra vezettek az egymás elleni mérkőzéseket tekintve a magyar idő szerint szerda hajnalban elkezdődött párharcuk előtt (decemberben például Lillard győztes kosarával diadalmaskodtak az Oracle Arenában). Más kérdés, hogy Jusuf Nurkic továbbra sem bevethető, és Rodney Hood is küszködik a bal térdével.

Az összecsapást pikánsabbá teszi, hogy Lillard oaklandi születésű, tehát bizonyos értelemben hazai pályán léphet (léphetett) parkettre a Harcosok otthonában is.

AKCIÓS MENÜ A BURGER KINGBEN

Lillard kisgyermekként természetesen lelkes látogatója volt az Oracle Arenának, bérletes is volt egy időben. Amikor rákérdeztek, mi az eddigi legszebb emléke a csarnokról, nem győztes mérkőzést idézett fel, hanem egy történetet úgy negyedik osztályos korából. Az unokatestvérével sétálgatott az Arenában – akkoriban még nem voltak annyira éberek a biztonsági őrök, mint manapság –, amikor figyelmesek lettek egy hátizsákra. Kinyitották, és megtalálták benne az akkori kabalafigura, Thunder cuccának egy részét; ekkor megjelent az az ember, aki estéről estére magára öltötte a felszerelést, és kérdőre vonta a fiúkat, mégis mit keresnek a táskájában.

Az évek teltek, Lillard a Weber State Egyetemre került. S hogy milyen ember volt, amikor még nem keresett 28 millió dollárt évente? Egy szóval válaszolunk: zsugori.

„Betört a kocsija szélvédője, és nem akarta megjavíttatni. Aztán egyik nap képtelen volt levakarni róla a jeget, ezért kihajolt az ablakon, és úgy vezetett, hogy bejusson a suliba” – idézte fel Phil Beckner, akkori segédedző.

„Damian Lillard minden egyes nap a Burger Kingben ebédelt” – mondta Kyle Bullinger csatár.

„Mindig akciós menüt vásárolt, és kuponokkal fizetett. Ha talált valahol kupont, egyből felhasználta. Semmiért sem fizetett teljes árat” – hangsúlyozta Josh Noble hátvéd.

Már csak ráadás, hogy a suliban és utána is szobatársai Netflix-regisztrációját használta, vagyis mások pénzén nézte a különböző sorozatokat. Ez még azután is így volt, hogy Lillardot megválasztották az év újoncának az NBA-ben.

MINDIG UGYANAZ MARAD

Ettől persze még nem rossz ember, egyébként is, remek kosárlabdázó, akinek az Oklahoma City Thunder elleni nyugati playoffnegyeddöntő ötödik mérkőzésén szerzett csaknem félpályás nyerő tripláját nehezen feledhetjük, meg amúgy is többszörös All Star. Róla mondta a következőket a bosnyák center, Nurkic, mielőtt ripityára törte volna a lábát.

„Nehéz megmagyarázni, mit jelent nekünk a jelenléte mindennap, de azt hiszem, nekem és a csapat bármelyik tagjának ő a legfontosabb. Sohasem változik meg. Nem számít, mi történt a csapattal vagy egyénenként velünk, ő ugyanaz az ember. Nem játssza meg magát, nem hazudik. Ezt várnád el bárkitől, de különösen a legjobb játékostól. Egy csillag, aki figyel rád a pályán és azon kívül is. Megosztja a tapasztalatait, tudja, hogy mit csinál. Elképesztő!”

Lillardra gyakorlatilag ikonként tekintenek Portlandben, és ő úgy viselkedik, ahogy egy igazi vezérnek kell. Emellett rapzenéléssel is foglalkozik, 2016-ban adta ki első albumát „The Letter O”, vagyis „Az O-betű” címmel, művészneve Dame D. O. L. L. A. Tavaly kijelentette, hogy szerinte ő a legjobb rapper az NBA-mezőnyben, hiába nyomja Iman Shumpert, LeBron James vagy Lonzo Ball is.

Lillard hívő keresztény, és a karitatív tevékenység sem áll távol tőle. Már 17 éves korától kezdve foglalkozik speciális olimpikonokkal, és miután bekerült az NBA-be, a nagykövetük is lett – azóta több kampányba belekezdett Portlandben, például iskolákban beszél róluk.

Adott tehát egy vallásos családapa, felelősségteljes vezér, aki a könnyűzenében is igyekszik kiteljesedni. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott vannak azok a bizonyos pénzügyek. Nem akarja magát eladni egy bajnoki címért (ezt értelmezhetjük úgy is, hogy nem megy el erősebb együttesbe kevesebb pénzért), nem érdekli a „szupercsapat-jelenség”.

Kényelmesen érzi magát Portlandben, és úgy tűnik, nagyon jó neki, hogy ott még gazdagabbá válhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik