NBA: 20 éves Dávid Kornél dupla duplája és a Bulls negatív csúcsa

Vágólapra másolva!
2019.04.11. 15:43
null
Dávid Kornél egyik legjobb meccse a Bulls negatív csúcsát hozta el (Fotó: AFP, archív)
Szerdán volt 20 éve, hogy a második three-peat után nem sokkal a dupla duplázó Dávid Kornél vezette Chicago Bulls a Miami Heat ellen felállította a liga negatív pontrekordját.

Húsz esztendővel ezelőtt, 1999. április 10-éntalálkozott aChicago Bullsés a Miami Heat.A Miami a csonka szezon Keleti főcsoportjának élén végzett (33–17-tel ugyanolyan mérlege volt, mint a második Indiana Pacersnek és a harmadik Orlando Magicnek), s hiába volt ez egy erősen csúsztatott és rövidített az idény – az 50 meccses alapszakasznak május 5-én lett vége –, ekkor már látszódott, hogy kategóriakülönbség van a két gárda között. A Heat 22–11-gyel vágott neki a mérkőzésnek, míg a végül keleti utolsó, összességében hátulról a harmadik (13–37) Chicago 10–25-tel.

A találkozót ennek megfelelően nagyon simán megnyerte a Heat, de a82–49-esvégeredmény több rekordot is tartogatott: egyrészt a támadóidő 1954–1955-ös bevezetése óta ez a 49 pont jelenleg is fennálló negatív csúcs az NBA-ben, másrészt a Bulls által dobott 18 mezőnykosár is a legkevesebb, amit valaha bármelyik NBA-csapat dobott egy összecsapáson.



A szezon előtt többek között Michael Jordant, Scottie Pippent és Dennis Rodmant elveszítő Bulls legjobbja ezen az estén hazánk (egyelőre) egyetlen NBA-játékosa,Dávid Kornélvolt, aki a legtöbbet játszotta a chicagói együttesben (36 perc), az egyetlen volt a 10 pontos Toni Kukoc mellett, aki két számjegyű ponttermést ért el (13 pont, 4/10 mezőny, 5/6 büntető), dupla duplázott is (13 pont, 10 pattanó, ebből 5 támadó), és ő dobta a Bulls utolsó kosarát – két dupla duplája volt a magyar játékosnak NBA-pályafutása során, a másik két héttel korábban jött neki össze.

A Chicago az „aranykorszak” után szinte azonnal, nagy valószínűséggel nagyon hosszú időre beírta magát a liga történelemkönyveinek negatív oldalaira is, de a Heat sem örülhetett, első kiemeltként azonnal búcsúzott a rájátszás első körében a később döntőig menetelő New York Knicks ellen.

A Bulls kerete az 1998–1999-es idényben (Fotó: history.bulls.com)
A Bulls kerete az 1998–1999-es idényben (Fotó: history.bulls.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik