Nagyon megfázott a Cleveland Minnesotában

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.01.09. 08:36
null
A Minnesota nem sok esélyt adott a Cavsnek (Fotó: NBA Twitter)
Egy pillanatig sem volt esélye a Clevelandnek a Wolves otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának kedd hajnali rangadóján, Jimmy Butlerék végül 28 pontot vertek ellenfelükre. Nem hibázott a Warriors, nyerni tudott a Houston, nagy hajrával győzött a Spurs, hosszabbításban gyűrte le a Brooklynt a Toronto, parádézott az Indiana - nézzük, hogy mi történt!

 

Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 109–96

Dominált a Pacers. Nem volt kérdés ezen a találkozón, olyan intenzitással védekeztek a hazaiak az első másfél negyedben, hogy a Milwaukee passzolni is alig tudott: 17 perc alatt 13 labdaeladásba hajszolta bele ellenfelét Nate McMillan legénysége és ez idő alatt 29 pontos előnyt épített fel. Az elképesztő védekezés persze támadásban is megadta a kellő önbizalmat, az első 25 dobásukból 18-at a gyűrűbe küldtek és könnyed gálameccsé alakították az összecsapást, igaz, Oladipo és Sabonis is ráijesztett a csapatra, mindkettejüknek el kellett hagynia a pályát egy rövid időre sérülés miatt. Nagy gond viszont egyikükkel sem adódott, így bár a negyedik negyedben kozmetikázott az eredményen a Bucks, végül magabiztos, kiütéses győzelemmel vágott vissza a társaság a Milwaukee-ban elszenvedett 21 pontos vereségért.

Képtelen volt reagálni a Bucks. Hiába a sok playmaker, nem tudott kiszabadulni az iszonyatos szorításból Jason Kidd alakulata, a Pacers játéka a legkeményebb playoffvédekezést idézte időnként és ez kicsit sem ízlett Antetokunmpóéknak. Már az első negyedben megvolt a közte húsz és igazából egyetlen nagyobb futást sem tudtak vezetni a vendégek, teljesen szétesett a játékuk, pontosan az erősségeikben (festékből szerzett pontok, leindítások) maradtak alul, így most van min elgondolkodniuk.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 17/3, Young 15/3, Turner 15, Oladipo 15/3
A Bucks legjobb dobói: Middleton 19/6, Antetokunmpo 17, Henson 12, Brogdon 12

Brooklyn Nets–Toronto Raptors 113–114 – hosszabbítás után

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Két csapást is elbírt a Toronto. A várakozásoknak megfelelően nem tudta „bedarálni” ellenfelét a Raptors és kiválóan tartotta magát a Brooklyn, de négy és fél perccel a vége előtt így is tíz ponttal vezettek a vendégek, félig már a zsebükben volt a győzelem. Ez mégsem jött össze, hiába a negyedik negyedben végig magabiztos előny, a Nets egy rohammal hosszabbításra tudott menteni és magához ragadta a momentumot – ráadásul hiába szívta fel magát megint a Toronto, Kyle Lowry sérülése újabb pofont jelentett. Az irányítót úgy kellett lesegíteni a pályáról a ráadásban egy hátsérülés miatt 111–111-nél, majd a Nets át is vette a vezetést, de Ibaka bemutatott egy clutch labdaszerzést, amelyből DeRozan faulttal együtt dobott kosarat 26 másodperccel az órán, ez pedig győztes játéknak bizonyult: az utolsó brooklyni támadást kivédekezte a Raptors és nagy győzelmet aratott, most marad az aggódás Lowry állapota miatt.

Kemény ellenfél a Brooklyn. Sorozatban ötödik olyan meccsét játszotta Kenny Atkinson legénysége, amely három vagy kevesebb ponttal dőlt el, ez utoljára a San Antonióval fordult elő 2012–2013-ban – ebből az ötből kettőt megnyert a társaság és a széria előtt 24 ponttal verte a Miamit, elmondható, hogy jó formában van a gárda. Ezúttal is mindenki hozta, amit kellett, még DeMarre Carroll nélkül is megvolt a stabilitás, Dinwiddie (31 pont, 8 gólpassz) és Crabbe (20 pont, 4/6 tripla) remekelt a periméteren, Hollis-Jefferson (14 pont, 17 lepattanó, 5 gólpassz) és Allen (14 pont, 5/5 mezőnyből) a magas posztokról szólt hozzá és ezúttal sem védekeztek rosszul – a túloldalon viszont megint kiemelhető a 35 pontos (14/30 mezőnyből) DeRozan, de Ibaka (14 pont, 11 lepattanó, 6 blokk), Valanciunas (21 pont, 13 lepattanó) és Lowry (18 pont, 11 gólpassz) is dupla duplázott.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 31/9, Crabbe 20/12, Hollis-Jefferson 14, Allen 14
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Valanciunas 21/3, Lowry 18/9

Chicago Bulls–Houston Rockets 107–116

Nagyon kellett már ez a siker a Houstonnak. Az utóbbi kilenc meccséből hetet elvesztett a korábbi ligaelső, így borzasztó nagy szüksége volt erre a győzelemre és ha nem is jött teljesen simán, azért egy megingást leszámítva összességében magabiztosan hozta a találkozót Mike D'Antoni alakulata. A védelembontást intézte Chris Paul és Eric Gordon (mindketten 24 ponttal és 9 gólpasszal zártak), a hatodik ember szerepét ismét tökéletesen (22 pont, 4/9 tripla) látta el Gerald Green, a palánk alatt Clint Capela (15 pont, 16 lepattanó, 2 blokk), kintről Trevor Ariza (6/13 tripla) dolgozott kiválóan, ez pedig összességében győzelmet ért – a meccs elején beestek a hármasok, ami megadta az alaphangot és innentől végig kisebb-nagyobb előnyben volt a Hardent ezúttal is nélkülöző társaság. Ugyan a 21 pontos különbség elolvadt a második félidőben, de találtak megoldást Paulék, a záró etapban ismét előkerültek a triplák és végül hozták a meccset, csütörtök hajnalban otthon fogadják a Portlandet.

Nem játszott rosszul a Bulls. Az első negyedben kapott nyolc tripla után át tudta venni az irányítást a hazai csapat és fizikálisan a Rockets fölé nőtt, sikerült elvenni Paulék kinti dobásait és elkezdték ledolgozni a hátrányt. Szépen járt a labda, Dunn, Valentine, Markkanen és Holiday is megoldotta, amit meg kellett, a padról 22 ponttal szállt be Bobby Portis, ám amikor átvették a vezetést, ismét jöttek a hibák – kaptak egy 14–3-as futást és még egyszer nem volt erejük felzárkózni. Dunn szerint semmi gond, a csapategység rendben van, ráadásul most Nikola Mirotic hiánya is nehezítette a dolgukat, sőt, Payne és LaVine is közelít a visszatéréshez – következőleg New Yorkban kell bizonyítaniuk.

A Bulls legjobb dobói: Portis 22/3, Valentine 19/15, Dunn 19/3
A Rockets legjobb dobói: Paul 24/9, Gordon 24/12, Green 22/12

Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 127–99

Lemosta ellenfelét a Minnesota. Nagyon impresszív győzelmet aratott a Wolves, hiszen már az első negyedben messze a Cleveland fölé nőtt és valósággal kiütötte az egyik bajnokesélyest, ezzel újabb lépést tett afelé, hogy élcsapatként kezeljük. LeBron Jamest gyakorlatilag levették a pályáról a hazaiak, dobása is alig volt a vendégek vezérének, ez pedig egyet jelentett a sima Minny-sikerrel: Jimmy Butler és Andrew Wiggins is remekelt, de a három magasember (Towns, Gibson, Dieng) is tíz pont fölé jutott, mindenki hozzátette a magáét. A lepattanózást 56–37-re nyerte Tom Thibodeau csapata, amely 50 százalék feletti mezőnymutatóval, 30 gólpasszal és mindössze öt eladott labdával zárt, az első negyed végén 14, félidőben 27, a harmadik játékrészben 41 (!) ponttal vezetett és a záró etapot már a cserékkel vívta meg – üzent a ligának a Timberwolves.

Rossz nap. Támadásban egészen pocsék estét produkált a Cavs, James ritkán látott módon elveszett (10 pont, 4/8 mezőnyből) Butlerékkel szemben, de a teljes clevelandi kezdőből ő érte el egyedül a tíz egységet, ami azért sok jót nem jelent a csapat számára. Sok olyan dobást elrontottak, amit máskor bedobnak, de ez nem lehet mentség, csak asszisztáltak a Minnesota gálájához, ami nem nagyon férhet bele számukra, főleg hogy a Bostontól 5.5, de már a Raptorstól is három meccsre vannak. Ráadásul Isaiah Thomas ezúttal nem a jó játékával hívta fel magára a figyelmet, az irányító a harmadik negyedben ugyanis flagrant-2-t követett el Wiggins ellen és kiállították – azt mondta róla később, hogy nem így akarta és örül neki, hogy Wigginsnek nem lett baja.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/6, Butler 21/12, Towns 19/3
A Cavaliers legjobb dobói: Green 22/9, Korver 19/15, Wade 13

New Orleans Pelicans–Detroit Pistons 112–109

A végén eljött Cousins ideje. Nem kezdődött jól a meccs a Pelicans centerének, két korai faultja miatt le kellett ülnie és dühében földhöz vágott egy vizespalackot, a kifolyó víz miatt pedig meg kellett állítani a meccset – nem így akart főszerepbe kerülni a hazaiak klasszisa. A harmadik-negyedik negyedben aztán mégis megkapta a lehetőséget, hogy javítson, Anthony Davis ugyanis megsérült a harmadik játékrészben és lesántikált a pályáról, a helyén pedig muszáj volt fellépnie Cousinsnak: ezt meg is tette, innentől 16 pontot szórt és nagyon fontos győzelemhez segítette csapatát. Pedig Davis foghatatlan volt addig, amíg játszott (27 perc, 30 pont, 10 lepattanó, 12/14 mezőnyből), így nem volt egyszerű pótolni, de Cousins megtette ezt, mellette remekelt Moore (23 pont, 11/14 mezőnyből) és a végén két clutch kosárral jelentkezett Rondo (12 pont, 15 gólpassz) is, így végül nagy csatában, de behúzta a találkozót a New Orleans.

A végét elrontotta a Pistons. Ugyan ez inkább a Pelicans meccse volt, de a negyedik negyedben visszajött nyolcpontos hátrányból a vendégcsapat és két perccel a vége előtt 105–105 állt az eredményjelzőn úgy, hogy Drummondék voltak lendületben. Itt azonban túl sok hibát követtek el, engedtek egy támadópattanót és ebből egy kosarat, Bradley kapott egy blokkot, majd kaptak egy könnyű ziccert leindításból, ezzel előnyhöz juttatták a hazaiakat. A végén még megpróbáltak javítani, Bradleynek két dobása is volt, de mindkettő kimaradt, így vereséget szenvedtek – csütörtök hajnalban a Brooklynhoz látogatnak, ott sem lesz könnyű dolguk.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 30/3, Moore 23/3, Cousins 20/3
A Pistons legjobb dobói: Harris 25/9, Bradley 24/9, Drummond 16, Smith 16

Sacramento Kings–San Antonio Spurs 100–107

Mélyről jött vissza a Spurs. Tartalékosan (Kawhi Leonard, Danny Green, Manu Ginóbili és Rudy Gay nélkül) és egy idegenbeli back-to-back második felén lépett pályára a San Antonio, ennek megfelelően az első félidőben a Kings akarata érvényesült, sem játékban, sem akaratban nem tudták felvenni a kesztyűt a vendégek és a harmadik negyed elején 13 pontos hátrányban voltak. Itt sikerült összeszedniük magukat és megkezdték a felzárkózást, a parádézó Aldridge (31 pont, 12 lepattanó, 13/20 mezőnyből) mellett érkezett egy váratlan extra (28 pontos karriercsúcs 6/9 triplával) Davis Bertanstól és a dobógép back-to-back hármasaival fordítottak a meccs utolsó három percében. A végére már egyértelműen ők diktáltak, hiába a back-to-back, ők bírták jobban a hajrát, az utolsó négy percet 17-5-re nyerték meg, így végül nagy győzelmet arattak – most folytatják idegenbeli túrájukat, a következő állomás Los Angeles lesz.

Elfogyott a Sacramento. Ahogy szigorított a Spurs és nőtt a nyomás a hazaiakon, úgy követtek el egyre több hibát Hieldék, az addig támadásban meghatározó játékosok (Cauley-Stein bent, Bogdanovics és Temple kint) nem tudtak hozzászólni és a frusztráltság a védekezésen is nagyon meglátszott – hiába vezettek gyakorlatilag végig, az utolsó percekben kicsúszott a kezükből a meccs. Persze a fiatalok az ilyen találkozókból tanulnak és így is van náluk öt rosszabb mérlegű csapat, úgyhogy nagy gondot nem jelent nekik ez a vereség, de érdekesség, hogy a Spurstől zsinórban hetedszer kaptak ki otthon és 2014 novembere óta képtelenek legyőzni Gregg Popovich alakulatát.

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 22, Temple 16/6, Bogdanovics 16/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 31, Bertans 28/18, Mills 14/6

Golden State Warriors–Denver Nuggets 124–114

Curry továbbra is nagyon pörög. Kevin Durant nélkül ezúttal is az irányítónak kellett sokat vállalnia a Golden State-nél, de az előző hét legjobb nyugati játékosának választott kétszeres MVP most is élvezte a feladatot – több fontos dobással jutott el 32 pontig (9/17 mezőnyből, 5/10 tripla, 9/10 büntető) és 9 gólpasszig, az sem tudta lelassítani, hogy az első félidőben egy kisebb térdsérülés miatt el kellett hagynia a parkettet egy időre. Mellette most Draymond Green (23 pontos szezoncsúcs, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 3 blokk) is agresszíven játszott, Klay Thompson is be-betalált, a címvédő csapatszinten 33 gólpasszal és 56.5 százalékos mezőnymutatóval zárt, így zsinórban ötödik győzelmével tovább növelte előnyét a tabella élén.

Egy lépéssel ellenfele mögött járt a Nuggets. Legutóbbi szörnyű teljesítménye után most feljavult és jól játszott a Denver, 42.1 százalékkal tripláztak a vendégek, 43 pontot szórt a Harris, Murray hátvédpár, Nikola Jokics tripla duplázott (22 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés), Trey Lyles személyében megvolt a 20+ pontos hatodik ember, csapatszinten kiosztottak 30 gólpasszt, de túldobni nem tudták a Warriorst. Az első negyedben beszedett tíz pont feletti hátrányból ugyan visszajöttek és a harmadik játékrészben kiegyenlítettek, de érdemi védekezés nélkül nem tudták sokáig tartani a lépést, a záró etapra már ismét visszaállt a GSW magabiztos előnye, több futást pedig nem tudott vezetni a vendégcsapat. Csütörtök hajnalban egy hazai kötelező vár rájuk az Atlanta ellen, ott javíthatnak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/15, Green 23/6, Thompson 19/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 22/3, Harris 22/12, Murray 21/6, Lyles 21/3

Los Angeles Clippers–Atlanta Hawks 108–107

Két Williams jobb, mint egy. Alapvetően kötelező lett volna ez a győzelem a Clippersnek, de ismét teljesen „lecsupaszított” kezdővel volt kénytelen kiállni a gárda, Beverley, Teodoszics, Rivers, Gallinari és Griffin is hiányzott, így nagyon meg kellett küzdeniük a sikerért. A „maradék” mindent megtett, a 34 pontos Lou Williams vitte a támadójátékot, DeAndre Jordan (25 pont, 18 lepattanó, 10/13 mezőnyből) pusztított a gyűrű alatt, védekezésben pedig nagyon kapart az egész társaság, tíz labdaszerzéssel és kilenc blokkal zártak. A végén aztán egy „másik” Williams, CJ lett a nyerőember: a LAC utolsó támadását Lou Williams vállalta el, de a triplája lejött, Wesley Johnson leszedte a támadópattanót, CJ Williams pedig kilenc másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a győztesnek bizonyuló hármast, amivel fordított csapata. A Hawksnak volt még egy lövése, de Prince dobása kimaradt, így nagyon fontos sikert húzott be Doc Rivers alakulata és két meccsre van a playofftól.

A hackelés sem jött be. A végjátékot rosszul menedzselték a vendégek, a negyedik negyed nagy részében vezettek, két perccel a vége előtt öt ponttal jártak előrébb és egyáltalán nem álltak rosszul, de úgy döntöttek, hogy szándékosan faultolják DeAndre Jordant – a center azonban hatból öt büntetőt bevágott, a támadásban elkövetett hibáknak köszönhetően pedig ez idő leadta előnyét a Hawks. 105–105-tel mentek bele az utolsó fél percbe, Bazemore egy támadópattanóval megint az Atlantát juttatta előnyhöz, de a túloldalon érkezett CJ Williams triplája – nem jól hozták le a hajrát, így végül sorozatban negyedszer is vereséget szenvedtek.

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 34/12, Jordan 25, CJ Williams 15/9
A Hawks legjobb dobói: Prince 20/12, Schröder 18, Ilyasova 13/3, Bazemore 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Milwaukee Bucks 109–96
Brooklyn Nets–Toronto Raptors 113–114 – hosszabbítás után
Chicago Bulls–Houston Rockets 107–116
Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 127–99
New Orleans Pelicans–Detroit Pistons 112–109
Sacramento Kings–San Antonio Spurs 100–107
Golden State Warriors–Denver Nuggets 124–114
Los Angeles Clippers–Atlanta Hawks 108–107

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik