Nagy pofont kapott a Bulls és a Thunder

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2015.01.08. 09:34
null
Jeff Green (jobbra) jól védekezett, a Boston nyert (Fotó: Reuters)
Derrick Rose-ék otthon a Jazztől, Kevin Duranték idegenben a Kingstől kaptak ki nagyon csúnyán, az Atlantának viszont a Memphis sem okozott gondot az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szerdai játéknapján. A Detroit tovább szárnyal, most Dallasban is nyerni tudtak Greg Monroe-ék, Klay Thompson 40 ponttal vezette győzelemre a Warriorst, míg Kemba Walker újabb győztes dobást jegyzett, ma a Pelicanst szomorította. Kyrie Irving szezoncsúcsa kevés lett a Houston ellen, a városi rangadót pedig a Clippers nyerte a Lakersszel szemben – íme a részletek!

Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 98–94

Walker megint meccset nyert. A harmadik negyedben 13 ponttal is vezetett a Pelicans, ekkor azonban Gerald Henderson berámolt nyolc egységet és visszahozta a meccsbe csapatát. 94–94-gyel mehettek a felek az utolsó másodpercekre, ekkor Kemba Walker vállalta magára a dobást és kiszorított helyzetből, faulttal együtt süllyesztett el egy nehéz tempót, amivel megnyerte a derbit csapatának. Walkernek ez idén már a harmadik győztes dobása volt, végül 31 ponttal zárt, amiből a nagyszünet után 17-et szerzett.

Davis ma kevés volt. Ahogy edzője kérte, sokat vállalt magára az erőcsatár, 15/24-es mezőnymutatóval berámolt 32 pontot, emellett leszedett 12 pattanót és kiosztott négy blokkot is. Mellette azonban ma csak Holiday játszott jól, a többieknek nem ment a dobás és nem igazán tudtak hozzátenni – Evans és Gordon ugyan elérték a tíz pontot, de bőven 40 százalék alatt. Kemba Walkerre nem volt megoldás a végén, jó pár óriási kosarat szerzett, így hiába nem volt mellette sem sok opció, ma egymaga nyerte meg a mérkőzést.

A Hornets legjobb dobói: Walker 31/3, Henderson 16, Kidd-Gilchrist 13
A Pelicans legjobb dobói: Davis 32, Holiday 16/6, Gordon 14/9

Cleveland Cavaliers–Houston Rockets 93–105

Tovább lefelé a lejtőn. A szezoncsúcsot szállító Irving (15/26 mezőnyből, 4/8 tripla) visszatérése komoly mértékben, J.R. Smith (18 perc, 0/5) bemutatkozása már kevésbé használt a rossz időszakát élő Cavsnek. Az All-Star formában játszó Irving és Love (7/19, 16 lepattanó, 4 gólpassz) tették lehetővé a hazaiak számára, hogy az utolsó negyednek úgy vághassanak neki, hogy van győzelmi esélyük. Ott azonban nem tudták feltartóztatni a 9 pontot szóró Howardot és csapatát, ismét vesztesen hagyta el a parkettet az ohiói alakulat. A cserepadjukról 13 pont érkezett, ezzel szemben a vendég kispadosok 37 egységet rámoltak be. Utolsó hét mérkőzéséből hatot veszített a Cleveland.

Döntés a záró negyedben. A Houston már sokkal korábban döntésre vihette volna a találkozót, de nem talált ellenszert Irvingre, valamint 17 eladott labdát vétettek játékosai. Palánk alatti fölényüket is csak a fordulás után kezdték el kamatoztatni a vendégek, Howard (6/13 mezőnyből, 19 lepattanó) 12 lecsorgót szedett le a második félidőben. Harden (6/18, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 7 eladott labda) erényei mellett sok hibával játszott, s inkább a magasemberek munkája döntötte el a Rockets javára a mérkőzést, mintsem a hátvédek teljesítménye. Josh Smith (7/10, 5 lepattanó, 2 blokk), aki jól szállt be a mérkőzésbe, a végjátékban egy fontos blokkal, majd a mérkőzést végleg eldöntő triplával vétette észre magát.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 38/12, Love 17, Thompson 11
A Rockets legjobb dobói: Harden 21/6, Howard 17, Smith 16/3

Philaldelphia 76ers–Milwaukee Bucks 77–97

Nem tartott sokáig az öröm. A Cleveland ellen 14 mérkőzés után nyert újra saját csarnokában a 76ers, de gyorsan visszazuhant a csapat a valóságba. Carter-Williams nagyon gyenge (1/13 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz, 4 eladott labda) napot fogott ki, ahogy Covington (1/11, 1/9 tripla) is, de a kihagyott dobások terén még őket is alulmúlta Wroten (4/19, 0/7 tripla). Három játékost, Noelt, McDanielst és Sampsont lehet dicsérni a Phillynél, mást nem. Hazai pályán 30 százalékos mezőny- és 8 százalékos (!) triplamutatóval nem lehet még egál körüli mérkőzést sem játszani, nemhogy versenyben lenni a győzelemért.

Jól megy idegenben. A Bucks sorozatban ötödik győzelmét szerezte meg idegenben ma, melyet ellentmondást nem tűrően húzott be. Mezőnyből 54 százalékos hatékonysággal dobtak a vendégek, akadt a találkozónak olyan pontja, amikor több, mint 30 pont állt a két együttes között. Igaz, adalékként el kell mondani, hogy a két csapat 48 eladott labdát hozott össze, egyenlő elosztásban. Húzóembereire vigyázott a Bucks, melyben a grúz center, Pacsulia közel állt a tripla duplához (5/10 mezőnyből, 12 lepattanó, 7 gólpassz), de jól teljesített Middleton (7/9, 5 szerzett, 0 eladott labda) és a hatékonyan triplázó Knight (6/12, 4/7 hárompontos) is. A vendégek már az első negyedben megalapozták a sikerüket, hiszen a játékrészt egy 17–2-es rohammal zárták, 16 egységgel húztak el az első tizenkét percben.

A 76ers legjobb dobói: McDaniels 14, Noel 13, Wroten 12
A Bucks legjobb dobói: Knight 18/12, Middleton 18/6, Mayo 15/6, Bayless 12

Washington Wizards–New York Knicks 101–91

Történelmi mélypont. A 69 éves franchise történetének leghosszabb vereségsorozatát állította be ma éjjel a Knicks, sorozatban 13. alkalommal kaptak ki Derek Fisher tanítványai, akik legutóbbi 24 mérkőzésükből 23-at elvesztettek. Az Aldrich, Calderón (7/14 mezőnyből) kettős adta meg a vendég együttes kezdőjének tartását, mivel Hardaway Jr. (3/10) és Acy (2/8) is inkább vállalták, mint értékesítették a dobásokat. A cserék közül Larkin (4/8, 4 szerzett labda) és faultproblémái ellenére Smith (3/8, 7/10 büntető, 5 lepattanó) is jól dolgozott. A Knicks keretbeli problémáit jól jelzi, hogy a tíz napos szerződéssel rendelkező Galloway közel 18 játékpercet kapott.

Csak a szükséges erőfeszítés. A játék minden elemében magabiztosan múlta felül ellenfelét a fővárosi gárda, Wallék sikere egy percig sem forgott veszélyben. Gyors indításaikkal (23–9) pont annyira zilálták szét a vendégek védekezését, mint a festékben mutatott dominanciájukkal (48–24). Végig előnyben játszottak, akadt a találkozónak olyan pontja, amikor már 20 ponttal vezettek, de még így is csak annyit adtak ki magukból a vendéglátók, amennyi kötelező volt a közönség kiszolgálásához.

A Wizards legjobb dobói: Nene 20, Wall 18/3, Butler 14/6
A Knicks legjobb dobói: Calderón 17/6, Smith 13, Wear 11/9, Aldrich 11

Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 96–86

A végén elrohant az Atlanta. A hazaiak remekül játszva léptek el folyamatosan, a harmadik negyedben már 13 ponttal is vezettek, innen azonban Calathes vezérletével felzárkózott a Memphis és kiegyenlített. 84–84-nél aztán vége lett a dalnak, előbb Horford emelt be egy tempót, majd Teague és Korver találtak be kintről, egy 10–0-s etappal állva hagyták Gasolékat és végül simán nyerték meg zsinórban hatodik mérkőzésüket.

A Hawks működött jobban. A hazaiak rendszere bizonyult hatékonyabbnak még úgy is, hogy Paul Millsap dobásai nem ültek – az erőcsatár büntetőkkel és gólpasszokkal kompenzált. Jeff Teague zsinórban harmadszor dobott húsz pont felett, csapata pedig 13 triplát emelt be 52 százalékkal – ezzel szemben a Memphis 29 százalékkal tüzelt kintről, ami óriási különbség. Ugyan Conley jól játszott, Gasol nem tudott dominálni (bár beszórt néhány nagy kosarat), ez pedig ma nem fért bele – az Atlanta pontosan azt csinálta, amit kellett és bár a belső embereit levédekezte a Grizzlies, a periméterről tudták ezt pótolni.

A Hawks legjobb dobói: Teague 25/9, Korver 14/12, Antics 13/9
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 17/6, Gasol 16, Prince 12

Brooklyn Nets–Boston Celtics 81–89

Deron Williams megsérült. A Nets korábbi sztár- manapság már csak csereirányítója alig négy percet töltött a parketten, amikor megsérült bordatájékon és be kellett kísérni az öltözőbe – nem is tért vissza már. Hiába dobott 16-ot Plumlee, hiába volt eredményes Jack és (a triplákat leszámítva Johnson) de egyszerűen nem volt ma meg bennük a kellő akarat a győzelemhez – korábban sokszor érte már őket ez a kritika.

Három meccs után nyert a Boston. A Celtics szimplán jobban akarta ma a győzelmet, mindössze hét eladott labdát vétettek (18-at a Brooklyn) és kulcspillanatban mindig szép játékkal rukkoltak elő. A negyedik negyedben már több, mint tízzel vezettek, a 81 kapott pont pedig általában sikerrel jár együtt – még akkor is, ha egyébként a dobás nekik sem ment. Avery Bradley 21 pontjával húzta csapatát, de Zeller is hozzátett 18-at, a kispad pedig 34–18-ra verte a Nets cseresorát.

A Nets legjobb dobói: Johnson 17/3, Plumlee 16, Jack 15/3
A Celtics legjobb dobói: Bradley 21/9, Zeller 18, Bass 9

Chicago Bulls–Utah Jazz 77–97

Chicagói áramszünet. A Bulls 103 pontot átlagol meccsenként, ma egészen tragikus estét produkáltak elöl – a 77 pontjukat 33 százalékkal érték el. Derrick Rose továbbra is vállalhatatlan (7 pont, 3/15 mezőnyből), de ma egyedül Taj Gibson dolgozott hatékonyan, mindenki más terített betli volt. Érdekes, hogy az idegenben parádés Chicago otthon 11–7-re áll csak és általában az 50 százalék alatti csapatokkal szenved meg…

A festékbeli védekezés összeállt. A Jazz sokáig átjáróház volt a szezon korábbi szakaszában, az utóbbi időben viszont megtalálták, hogyan lehet falat képezni a gyűrű köré. Rudy Gobert a kulcs, a Kanter hiányában kezdővé avanzsáló center ma is 11 ponttal, 14 lepattanóval és 5 blokkal jelentkezett, rengeteg dobást megváltoztatott a festékben. Mellette a 20 pontos, 11 pattanós Favors is kitett magáért, a Utah uralkodott a palánkok alatt, ráadásul pontokban a Hayward, Burke páros is hozzá tudott tenni bőven – jobban játszott a Jazz.

A Bulls legjobb dobói: Butler 16/6, Gibson 15, Gasol 13
A Jazz legjobb dobói: Favors 20, Hayward 18, Burke 17/6

Dallas Mavericks–Detroit Pistons 95–108

Meglepetés. A Dallas hazai pályán bombaerős és hatmeccses győzelmi sorozatból érkezett, a Pistons viszont óriási formába lendült Josh Smith elcserélése óta – ennek ellenére nem sokan számítottak rá, hogy ennyire hatékony lesz a vendégcsapat. A Mavericks egy pillanatig sem vezetett a találkozón, szétszedték őket a palánk alatt, de a periméteren is, a ligaelső támadójáték 43.7 százalékos hatékonysággal dolgozott mezőnyből – sem Ellis, sem Parsons, sem Nowitzki könnyű dobásai nem voltak meg.

Totális dominancia a palánk alatt. A Pistons belső párosa (Monroe és Drummond) együtt 37 lepattanót kaparintott meg – a teljes Dallas 43-at. Ugyan Drummondnak nem ment a dobás, Monroe még 27 pontot és 6 gólpasszt is hozzátett ehhez, ráadásul a Pistons több triplát is értékesített, mind a Mavs – DJ Augustin 26 egységgel és 4/5 hármassal járult hozzá a hatalmas sikerhez. Az egy csapásra olajozottá váló rendszer sorozatban a hetedik győzelmet jelentette ma a Detroitnak, amivel övék a leghosszabb sikerszéria jelenleg a ligában.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 19, Ellis 16, Parsons 15/6
A Pistons legjobb dobói: Monroe 27, Augustin 26/12, Jennings 14

Denver Nuggets–Orlando Magic 93–90

Domináltak a denveri hátvédek. Ty Lawson végül 23 ponttal és kulcsfontosságú triplával zárt, az ex-orlandói Afflalo 17-ig jutott (43 percet töltött a pályán), a cserepadról érkező Nate Robinson pedig a záró etapban tolta meg a csapat szekerét – mind a 13 pontját ebben a játékrészben szerezte. Rájuk nem volt megoldás vendégoldalon, ugyan Oladipo hozta a pontokat, Paytonnak nem ment a dobás, a korábbi Denver-játékos Fournier pedig elrontotta a meccsnyerőnek szánt triplát.

Vucsevics kevés volt. Arra lehetett számítani, hogy a vendégek centere dominálni fog, végül 20 ponttal (8/18 mezőnyből) és 11 lepattanóval zárt – nem lehetett rá nagy panasz, de a hajrában ő sem tudott segíteni. Nicholson két hármasa a végén megteremtette a lehetőséget az egyenlítésre, de az utolsó percben hibátlanul védekezett a Nuggets, így ez elmaradt – a kulcs mindenképpen Nate Robinson volt, akit nem lehetett tartani a záró etapban, 10/10 büntetőt értékesített egy triplája mellett.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23/9, Afflalo 17, Robinson 13/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Oladipo 17, Fournier 14/6

Minnesota TImberwolves–Phoenix Suns 111–113

Majdnem vége. 12 vesztes meccset követően közel állt a sikerhez a Minny, a negyedik negyednek is hétpontos előnnyel vághattak neki – hogy aztán 42 pontot kapjanak a záró játékrészben. Andrew Wiggins kiválóan dobott (bár hat labdát elszórt), Mo Williams 23 pontja mellé 11 gólpasszt adott, Anthony Bennett (14 pont, 10 pattanó) és Chase Budinger (5/7 mezőnyből) pedig a kispadról teljesített jól – de nem elég jól.

A kiegészítők nyerték meg. Dragic parádésan tüzelt, Bledsoe 5 labdát is szerzett, de a 4. negyed elején nem ők, hanem a padról jövő Gerald Green (15 pontot hintett ekkor) és a 17 pontig, valamint 5 labdalopásig jutó Isaiah Thomas tolta meg a Suns szekerét. Alex Len zsinórban dobott 7 pontja is nagyon kellett – a végén még volt esélye a Timberwolvesnak, de Wiggins elhibázta a triplát, így a Suns sorozatban negyedszer győzött.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/3, Williams 23/12, Bennett 14.
A Suns legjobb dobói: Dragic 25, Green 21/9, Thomas 17/6, Bledsoe 17.

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 104–83

A Kings megállt a tucatnál. Megszakítás nélkül tizenkét alkalommal bukott a Sacramento az OKC ellen, ma viszont alaposan odatette magát a csapat: Gay és Collison számolatlanul termelte a pontokat, ráadásul utóbbi McLemore-ral közösen alaposan limitálta is Russell Westbrookot (3/19 mezőnyből, 10 pont, 7 eladott labda). Az is bőven belefért, hogy DeMarcus Cousins 6/23-as mezőnymutatót szedjen össze – a nagyembert nyolcszor blokkolták, hatszor adta el a labdát, de ma az is elég volt, hogy aktív legyen a palánkok alatt.

Waiters: kezdésnek betli. Westbrook csúnya estéjéről már írtunk, mellette a frissen szerzett dobóhátvéd sem találta a dobásait (1/9-cel zárt). Már az első negyed után 12 pontos hátrányban volt az OKC, Kevin Durant sem úgy villogott, ahogy szokott, majd a harmadik negyed végén már 21 pont volt a differencia. Serge Ibaka hiába járt közel a tripla-duplához (11 pont, 10 pattanó, 8 blokk!), csapatának egy percig sem volt esélye.

A Kings legjobb dobói: Gay 28/9, Collison 24/15, Cousins 23.
A Thunder legjobb dobói: Durant 24/9, Jackson 14/6, Ibaka 11/3.

Golden State Warriors–Indiana Pacers 117–102

Félidő után gála. A Pacers nagyon megnyomta a meccs elejét, vezettek is az első negyed után – azt követően viszont csak egy csapat volt a pályán. A nagyszünetben már egál volt az állás, majd Klay Thompson brutális estéjére (40 pont 14/25-ös mezőnnyel) és Stephen Curry önzetlenségére (21 pont, 15 gólpassz, 5 labdalopás) építve a listavezető újabb sikert aratott. A csapat 30 gólpasszára mindössze 11 eladott labda jutott, ráadásul Andrew Bogut is visszatért térdsérüléséből – vele még stabilabbak lehetnek a palánkok alatt.

Szegény embert az ág is. Nem elég, hogy fokozatosan felőrölték az Indianát, elvesztették Roy Hibbertet is – George Hill és Rodney Stuckey pedig eleve nem is játszhatott sérülés miatt. A center egy lepattanót követően rosszul fogott talajt még az első negyedben, és az a bokája ment ki, ami miatt idén már ki kellett hagynia négy meccset. Távollétében fokozatosan szorult ki a periméterre a Pacers játéka, ami a Warriors ellen szinte egyenlő a vereséggel.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 40/18, Curry 21/12, Speights 18.
A Pacers legjobb dobói: S. Hill 21/6, West 16, Sloan, Scola 14-14.

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 114–89

Alapos verés. Hiába tért vissza Kobe Bryant, a Wesley Johnson hiányában normális periméter-védő nélkül maradó „vendégek” esélytelenek voltak a Clippers ellen. Bryant hiába adott 7 gólpasszt és szedett 8 pattanót, a mérleg másik serpenyőjében 2/12-es mezőnymutató és 6 eladott labda állt – no meg Matt Barnes remeklése. Az egykori csapattárs keze vastagon benne volt a Lakers sztárjának limitálásában, ráadásul 5 triplát be is vert. A Lakers 10, 12 és 14 ponttal vesztette el az első három negyedet, a végén a ”hazaiak” engedték őket kozmetikázni.

Ujjgyakorlat. Barnes mellett Griffin és Paul vitte a prímet – az erőcsatár kis híján tripla duplázott (27 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz), az irányító 24 pontja mellé 11 gólpasszt osztott ki. DeAndre Jordan szintén dupla duplázott (10 pont, 13 pattanó), így azt is megoldották, hogy a kispad csak 24 pontig jusson, illetve a két nehéztüzér, Redick és Crawford be se melegedjen rendesen. A Clippers mostanában nem volt jó formában, ez a siker talán lendületet ad nekik a következő időszakra.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 27, Paul 24/12, Barnes 19/15.
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 14, Ellington 13/6, Hill 13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik