MLB: „Az egész nagyon fura” – klasszisok munka nélkül

Vágólapra másolva!
2019.01.24. 13:32
Bryce Harper és Manny Machado is csapat nélkül teng január végén, noha februárban elkezdődnek a tavaszi edzőtáborok az MLB-ben. Hogy ennek mi az oka? Természetesen a pénz.

Szokatlan helyzet állt elő az MLB-ben, de nem most, hanem már tavaly. Az idei csupán már a második alkalom, hogy a szabadügynökpiacon abszolút világsztárok ácsorognak, várva, hogy valaki olyan szerződést toljon eléjük, amilyet szerintük megérdemelnek.

Az idei piac két legértékesebb portékája a Washington Nationalstől távozó Bryce Harper, illetve a Los Angeles Dodgerstől eljövő Manny Machado. Ketten együtt tízszeres All Star-válogatottak, és kiérdemeltek 11 egyéni díjat és/vagy egyéb elismerést, ráadásul mindketten a legjobb korba lépnek, hiszen 26 évesek. Mégsem kellenek senkinek, ami már a kollégáikat is fejvakargatásra készteti.

„Az egész nagyon fura – kezdte a Chicago Cubs ásza, Kris Bryant, aki szintén nagypályás, kétszeres All Star, bajnok, a főcsoportja MVP-je is volt, meg az év újonca, satöbbi, satöbbi. – A sportág legjobbjaiból kettőről beszélünk, és alig érdeklődnek irántuk, legalábbis ezt hallom, ami nem jó. Valaminek változnia kell, mert azt viszont tudom, hogy több más játékos is kivan.”

Olyannyira, hogy a San Francisco Giants menője, a háromszoros All Star, hat egyéb díjjal kistafírozott Evan Longoria lendületes Instagram-posztban osztotta meg véleményét.

„Egy hónap sincs a tavaszi edzőtáborok kezdetéig, és a sportágunk legnagyobb sztárjainak nincsen csapata... – írta Longoria. – Lassan mindennap talál valaki egy olyan elemzőeszközt, amivel leértékelhető egy játékos, főleg a szabadügynökök. De miért érdekes, hogy a drukkerek kit mennyire tartanának? Nem az ő pénzükről van szó, hanem a játékosokéról, akik egész életükben azért dolgoztak, hogy most ilyen szinten kereshessenek. A lényeg, hogy a szurkolóknak is a legjobb játékosokat kellene akarniuk, és a lehető legjobb teljesítményt. Nekünk, játékosoknak pedig ki kell állnunk azért, amiben hiszünk, hogy mennyit érünk, és küzdeni érte!”

Hozzá kell tenni, nem aprópénzről van szó, hiszen a nyolcéves MLB-pályafutása alatt 52.4 millió dollárt kereső Harper 2018-ban 21.65 milliót kapott a Washingtontól, míg Machado a saját nyolc éve alatt 39.5-öt keresett, a legutóbbi idényben 9.6-ot kapott az LA-től, és mindennél többet mondhat, hogy egybehangzó sajtóértesülések szerint Harper tíz évre szóló 400 millió dolláros hosszabbítási ajánlatot kapott a Natstől, az pedig 111 milliárd forintnyit érne – de visszautasította...

„Van egy rakás csapat, amely simán nem akar költeni. Megvan a pénzük, csak nem akarnak költeni belőle, amit nem értek. Mert ha tulajdonos, elnök vagy igazgató lennék, akkor szeretném a csapatomban tudni Bryce Harpert és Manny Machadót – folytatta gondolatmenetét a cubsos Bryant. – Ezekért a szerződésekért dolgozunk egész pályafutásunk során. Ilyenkor úgy kellene éreznünk magunkat, hogy az összes csapat minket akar. Az, hogy most nem így történik, elég lohasztó lehet a fi úknak... És nem kapzsiságról van szó, igenis megdolgoztak érte, hogy olyan szerződést akarjanak, amilyet szerintük megérdemelnek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik