MLB: a bostoni sztár még Trout őrületes bérére is rátromfolhat

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.03.29. 20:10
null
Mookie Betts még Mike Trout őrületes szerződését is felülmúlhatja (Fotó: Getty Images)
Az elmúlt hónapban két baseballjátékos is megdöntötte a legzsírosabb sportszerződés „világcsúcsát”, de könnyen lehet, Mookie Betts még Bryce Harper és Mike Trout őrületes bérére is rátromfol.

 

Nekünk itt, Európában homályos kép él a fejünkben a baseballról, így pedig nehéz megérteni, a nagy vízen túl miért az amerikaiak nemzeti sportja a non plus ultra. Segít, ha elmeséljük, hogy az elmúlt nem egészen egy hónapban két ízben is megdőlt a történelem legzsírosabb sportszerződésének „világrekordja”, és mindkétszer baseballjátékos örülhetett. Sőt, szinte biztos, még ezt is lehet überelni, és hamarosan ez a csúcs is megdől – egy baseballjátékos jóvoltából...

Mookie Betts
@mookiebetts
Született: 1992. október 7., Nashville
Magassága/testsúlya: 175 cm/81 kg
Posztja: jobbkülső
MLB-bemutatkozása: 2014. június 29., Boston Red Sox
Klubja: Boston Red Sox (2014–)
MLB-mérlege
Ütésátlag: .
303
Ütések száma: 789
Hazafutások: 110
RBI-pontok: 390
Futások száma: 478
Bázislopások: 110
Legnagyobb sikerei: World Series-győztes (2018), az Amerikai Liga legértékesebb játékosa (2018), 2x a legjobb támadójátékosnak járó Silver Slugger-díj győztese (2016, 2018), 3x a legjobb védőjátékosnak járó Gold Glove-díj győztese (2016, 2017, 2018), 3x All Star-válogatott (2016–2018), az Amerikai Liga legjobb ütője (2018), a 30-30-as klub tagja (akik egyazon szezonban elérték a legalább 30-30 hazafutást és bázislopást)

IGENIS LÉTEZIK TÖKÉLETES ÉV

Van ugyanis egy fiatalember, aki a szakértők szerint még Bryce Harper és Mike Trout sok százmillió dollárjánál is többet érhet meg jelenlegi csapatának.

Ő Mookie Betts, a Boston Red Sox „jobbkülsője” (az első és második bázis mögötti hátsó területek védőjátékosa), aki a tavalyi idényben MVP-címig jutva segítette öt év után újra World Series-győzelemhez a patinás együttest. Ha diplomatikusan szeretnénk fogalmazni, mondhatnánk, hősünk családja kiváltképp kedveli a baseballt, ha viszont egészen pontosak akarunk lenni, akkor a Betts família elvakultan baseballfanatikus. Tessenek kapaszkodni, még a gyermek is azért lett Markus Lynn Betts néven anyakönyvezve, mert a név kezdőbetűit összeolvasva pont kijön az MLB, vagyis a Major League Baseball... Ezzel a gyerek sorsa nyilván elrendeltetett, aztán hogy emiatt-e, vagy sem, de tényleg elég szép pályaívet fut be.

Hogy mást ne mondjunk, tavaly olyat tett, amit még senki. Mindent, de tényleg mindent megnyert, amit csak lehetett: az első játékos lett a liga történetében, aki ugyanabban a szezonban elhódította a bajnoki címet, az MVP-címet, a legjobb támadójátékosnak járó Silver Slugger-díjat, a legjobb védőjátékosnak járó Gold Glove-díjat, és még az ütéskirály is ő lett a legtöbb sikeres ütéssel a neve mellett. Mindezt 26 évesen.

Sokoldalú játékos, aki egyszerre jó ütésben, futásban, bázislopásban, dobásban és még védekezésben is, csak kettő van: Trout és Betts (Fotó: Getty Images)
Sokoldalú játékos, aki egyszerre jó ütésben, futásban, bázislopásban, dobásban és még védekezésben is, csak kettő van: Trout és Betts (Fotó: Getty Images)


A RED SOX MÁS KATEGÓRIA

Ennek fényében érhető, miért tartják egyesek még az egyöntetűen a világ jelenlegi legjobbjának gondolt Troutnál is többre.

Betts tehetségéről sokat elmond, hogy már 22 évesen bemutatkozhatott a New York Yankees mellett a másik kirakatcsapatnak számító, rendre sztárokkal teletűzdelt Bostonban, és nemhogy nem vallott szégyent, de legutóbb már korát meghazudtolva vált vezérré, és cipelte a hátán csapatát a bajnoki címig.

Éppen ez hozhatja lépéskényszerbe a Red Soxot, amely ugyanakkor az MLB egyik krőzusa: három esztendővel ezelőtt évi 31 millióért hosszabbított egyik kulcsemberével, David Price-szal, ami éves lebontásban alig ötmillióval kevesebb Mike Trout történelmi bérénél. Csakhogy Betts jóval magasabb polcon van, mint Price, mi több, tavaly még Troutnál is jobb volt az ütésátlaga...

Ráadásul viszonylag egyszerű sportközgazdaságtani tényezők is Betts malmára hajthatják a vizet: Boston lényegesen nagyobb piac, mint a „Los Angeles-külsőnek” számító Anaheim, a liga egyik legnagyobb és legnépszerűbb csapataként hagyományosan jobban keresnek itt a játékosok, mint másutt. A Red Soxszal gyakorlatilag csak a másik gigász, a Yankees említhető egy lapon fizetések, kiadások és bevételek terén. Hogy mást ne mondjunk: a Red Sox tavaly a 19. legértékesebb volt a világ sportegyesületei között a maga 2.8 milliárd dolcsijával, miközben Trout Angelse a top ötvenbe sem fért be.

A nagy golyó is jó
Mookie Betts labdaérzékét jól mutatja, hogy neki aztán mindegy, baseballról van-e szó vagy egy lényegesen nagyobb golyóról, ő mindkettővel jó. Kevésbé köztudomású, hogy szenvedélyes bowlingjátékos. Fiatalabb korában profi szinten is űzte, nagy versenyeket nyert, pályafutása alatt háromszor volt képes tökéletes teljesítményre: azaz 12 egymást követő strike-kal, vagyis tarolással elérte a maximális 300 pontot!

EGYEDÜLÁLLÓ KETTŐS

Tovább sürgeti a Boston vezetőségét, hogy Betts az előttünk álló, csütörtökön rajtoló idényben jelenlegi szerződése utolsó esztendejébe lép. Márpedig az ég egy adta világon semmi sem utal rá, hogy a liga egyik legnagyobb sztárja lassítana, és ha összehoz egy hasonló szezont, mint amilyen az előző volt, a Red Soxnak egyszerűen nem marad más választása, mint hogy mélyen a zsebébe nyúl, olyan mélyen, mint még senki más a sporttörténelemben – máskülönben ne legyen kétsége senkinek, elveszíti a legjobbját.

„Ha van valaki, aki megérdemel egy ilyen összeget az MLB-ben, akkor az ő vagy Mookie Betts – mondta a korábbi All Star-játékos, Torii Hunter még Trout rekordszerződése kapcsán. – Bryce Harper is megkapta, ami neki járt, de a magam részéről azt gondolom, ez a két srác még magasabb kategória. Nem Harper érdemeit akarom kicsinyíteni, de olyan sokoldalú játékos, aki egyszerre jó ütésben, futásban, bázislopásban, dobásban és még védekezésben is, csak kettő van: Trout és Betts.”

Vigyázó szemünk tehát Bostonra vessük, mert nagyon úgy tűnik, legkésőbb az év végén innen kerül ki az új csúcstartó – Mookie Betts és a Red Sox...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik