Melyik Pats-játékos édesapja volt a Rams legendája?

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2019.01.30. 11:46
null
Aaron Donald évek óta a liga egyik legjobb védője, és most a bajnoki cím kapujába is eljutott <br />– ha Tom Bradyt sem hagyja békén, sokat tehet a Rams sikeréért (Fotó: AFP)
A Rams-legenda New England-i játékosa, a Patriotsot 37 éve szolgáló edző, a 33 éves tréner, napjaink talán legjobb védőjátékosa. Miközben Bill Belichick, Tom Brady vagy éppen Julian Edelman számára ez „csak” egy újabb Super Bowl lesz, mindkét csapatban vannak, akiknek először jött el a nagy lehetőség. Vagy első ikerpárként szerepelnek a Super Bowlban, vagy más miatt érdekes a személyük. Öt-öt ember vagy páros, akik miatt semlegesként is érdemes lehet szurkolni ennek vagy annak a csapatnak vasárnap éjjel.

 

NEW ENGLAND PATRIOTS

MATTHEW SLATER
A 2008-ban draftolt elkapó a liga egyik legjobbja a speciális csapategységre szakosodott játékosok közül, s nyert már két Super Bowlt a Patriots tagjaként. Az idei Super Bowl azért lesz mégis a legkülönlegesebb számára, mert az ellenfél a Rams lesz, amelynél Slater édesapja, Jackie Slater 1976 és 1995 között húsz évet húzott le támadófalemberként. Bár bajnoki címet nem szerzett, olyanokkal szemben védte meg irányítóját, mint Reggie White vagy L. C. Greenwood. Az 1980-as évek egyik legjobb támadófalembere, hétszeres Pro Bowl-játékos, 2001 óta a Hírességek Csarnokának tagja. A 78-as mezét senki sem viselheti a Ramsben.


Matthew Slater apja csapata ellen nyerheti meg harmadik Szuper Bowlját
Matthew Slater apja csapata ellen nyerheti meg harmadik Szuper Bowlját

DEVIN ÉS JASON McCOURTY

Az első ikrek a Super Bowlon
Az első ikrek a Super Bowlon

Devin McCourty 2010 óta a Patriots játékosa, és nyert már két Super Bowlt. A mostani lesz azonban a legkülönlegesebb számára, hiszen a nagy meccsen először lesz vele egy csapatban ikertestvére, Jason. A fivérek középiskolában és a főiskolán is egy secondaryben játszottak, de 2009-ben különvált a karrierjük: Jason egy évvel korábban jelentkezett az NFL-draftra, s Tennessee-be került, Devin 2010-ben lett a New England játékosa. Jason megfordult Clevelandben is, a nagydöntőben csak fivére vendégeként, a lelátón volt ott. Erre a szezonra azonban a Patriotshoz szerződött, ahol együtt játszhat testvérével – s az NFL történetének első ikerpárjaként a Super Bowlban is.

Scarnecchia Bill Belichick egyik fő bizalmasa
Scarnecchia Bill Belichick egyik fő bizalmasa

DANTE SCARNECCHIA
A 70 esztendős szakember 1982-ben (12 évvel Robert Kraft tulajdonos előtt!) került a New England kötelékébe, s két indianapolisi évet (1989–1990) leszámítva azóta is a Patriotsot is szolgálja. Dick MacPherson, Bill Parcells és Pete Carroll stábjában is szerepelt különböző beosztásban, Bill Belichick 2000-es kinevezésekor az új vezetőedző első számú asszisztense lett, és 2013-ig másodedzőként dolgozott. Emellett a támadófal edzőjeként Tom Brady „testőrségének” szervezője is volt, s átmeneti nyugdíjba vonulását (2014–2015) leszámítva most is az.

STEPHON GILMORE

A Buffalót öt év után 2017-ben elhagyó cornerback tavaly eljutott a Super Bowlig a Patriotsszal, de elbukott. Az idén még egy próbát tehet az aranygyűrű megszerzésére, ráadásul olyan riválisok ellen, akikhez ezer szálon kötődik. Nickell Robey-Coleman évekig egy sorban játszott vele a Billsnél, s bár vele Atlantában nem fog találkozni a pályán, a Rams két elkapójával annál többször összefut majd. Robert Woodsszal egy drafton kerültek a Buffalóhoz, négy évet töltöttek együtt a Billsnél, és most ellenfélként találkoznak. Ha nem Woodsot kell fognia, akkor Brandin Cooksot, akivel tavaly csapattársak voltak New Englandben, és együtt vesztették el a Super Bowlt – az idén egyikük biztosan nyerni fog.

CORDARRELLE PATTERSON
A Minnesota Vikings a 2013-as drafton a második, a harmadik, a negyedik és a hetedik körös választási jogát is odaadta a New England 29. pickjéért, amellyel Cordarrelle Pattersont választotta ki. Az elkapóként, futóként és visszahordóként is bevethető játékos az első szezonjában kilenc TD-t szerzett, 109 yardos kickoff-visszahordása NFL-rekord. Több ilyen jó idénye nem volt, négy év után elhagyta a Vikingst, és a Raidershez szerződött. A New England tavaly csere keretében „visszaszerezte”, és most élete első Super Bowljára készül.

 

LOS ANGELES RAMS

Az egyetemen Julian Edelman ellen is játszó Sean McVay 33 évesen nyerhet Super Bowlt (Fotó: AFP)
Az egyetemen Julian Edelman ellen is játszó Sean McVay 33 évesen nyerhet Super Bowlt (Fotó: AFP)

SEAN McVAY
Az egyetemen elkapóként még Julian Edelman ellen is játszó McVay minden idők legfiatalabb vezetőedzője lett, amikor 2017-ben átvette a Rams irányítását. Aztán miután 11–5-ös mérleggel zárta az alapszakaszt, minden idők legfiatalabbjaként lett az év edzője az NFL-ben, és egy évvel később a legfiatalabbként lesz ott a Super Bowlban – az eddigi rekorder, Mike Tomlin 36 évesen meg is nyerte azt. McVaynak a vérében van az NFL, nagyapja, John McVay 1980 és 1996 között volt az ez idő alatt öt Super Bowlt nyerő San Francisco 49ers ügyvezető alelnöke, az 1989-es bajnoki cím után a liga legjobb elöljárójának választották – Sean ekkor még csak ötéves volt.

Brandin Cooks tavaly a Patriots játékosaként elbukott a fináléban – most a New England ellen nyerne gyémántgyűrűt (Fotó: AFP)
Brandin Cooks tavaly a Patriots játékosaként elbukott a fináléban – most a New England ellen nyerne gyémántgyűrűt (Fotó: AFP)

BRANDIN COOKS
Az elkapó idei playoffjában benne van a teljes NFL-karrierje. A Rams az őt 2014-ben huszadikként draftoló New Orleans legyőzésével jutott a Super Bowlba, amelyben másik korábbi klubja, a New England lesz az ellenfél. Ráadásul egy évvel azután, hogy a Patriotsszal kikapott a nagydöntőben a Philadelphiától. Cooks kapcsán érdekesség, hogy mindhárom klubja legalább egy első körös draftcetlit adott azért, hogy megszerezze. A Saints a drafton ugrott előre hét helyet Cooksért a saját első és harmadik köröse árán, a Patriots 2017-ben adott első körös jogot, a Rams pedig 2018-ban tett ugyanígy.

Whitworth végre odaért a Super Bowlba
Whitworth végre odaért a Super Bowlba

ANDREW WHITWORTH
Az AFC Északi csoportjában két offensive tackle játszott egy évtizeden át posztján a liga legjobbjai között olyan csapatban, amellyel esélye sem volt a döntőbe jutni. A 2007-es draft 3. helyén Clevelandbe kerülő Joe Thomas egy évvel ezelőtt feladta élete álmát, és visszavonult. A 2006-os játékosbörze második körében Cincinnatibe kerülő Andrew Whitworth viszont 2017-ben úgy gondolta, ad egy esélyt magának a Super Bowlra, és a Ramshez szerződött: a négyszeres Pro Bowl- és kétszeres All Pro-játékos csodás karrierjének megkoronázása lenne a Lombardi-trófea.

AARON DONALD
J. J. Watt, Khalil Mack, Geno Atkins, Robert Quinn, Ziggy Ansah – néhány név az elmúlt évek legjobb védekező falemberei közül, akik bőven megérdemelnék, hogy a Super Bowlban szerepeljenek, de a csapatuknak esélyük sem volt eljutni a nagydöntőbe. Eddig Aaron Donald is közéjük tartozott, de 2014 legjobb újoncával és 2017 legjobb védőjével az idén kegyes volt a sors: a négyszeres All Pro-játékos csapata bejutott a fináléba, ahol Donald sokat tehet Tom Brady megállításáért – mondjuk, ahogy egy éve Brandon Graham tette.

Woods és Gilmore egykor a Buffalo edzőtáborában
Woods és Gilmore egykor a Buffalo edzőtáborában

ROBERT WOODS ÉS NICKELL ROBEY-COLEMAN
Az elkapó és a cornerback az első négy idényét a New England csoportjának árnyékos oldalán sínylődő Buffalónál töltötte. A Bills egyikükkel sem hosszabbított, 2017-ben mindketten a Ramsnél kötöttek ki. Woods idén karrierje legjobb szezonját koronázhatja meg a New England legyőzésével, míg Robey-Coleman feledtetheti azt a mozdulatot, amely normális esetben csapata kiesését okozta volna a Saints ellen: még maga is elismerte, hogy szabálytalanul lökte fel Tommylee Lewist, csak a bírók nem látták a nyilvánvaló szabálytalanságot. Nagy terhet raktak a vállára a főcsoportdöntő bírói, de itt a nagy alkalom, hogy olyat tegyen, amivel inkább kiváltja mások elismerését.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik