Megizzadt a Warriors, egy győzelemre a rekordtól

Vágólapra másolva!
2016.04.10. 11:05
null
Vérrel-verejtékkel győztek Thompsonék, már csak egy győzelemre vannak a rekordtól (Fotó: Reuters)
A nagyot játszó Paul Millsap vezérletével a Bostont is lenyomta az Atlanta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így karnyújtásnyira került a keleti harmadik hely megszerzésétől. A Golden State gyengén játszott és nagyon megszenvedett Memphisben, de végül kiizzadta a győzelmet, amellyel megmaradt az esélye a Chicago rekordjának megdöntésére. A Bulls némi meglepetésre legyőzte a szinte teljes kerettel felálló Clevelandet, az OKC kikapott Sacramentóban, a Minnesota pedig bravúrgyőzelmet aratott Portlandben – íme a részletek!

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 99–100

Vérrel-verejtékkel. Borzalmasan játszott a Warriors, Steph Curry és Klay Thompson együtt 5/24-gyel zárt a triplavonalon túlról és ez jól jellemzi az egész csapatot – veszélytelenek voltak kintről, nem volt meg a ritmus, ráadásul a lepattanókkal is komoly gondjaik voltak. Egyszer sem vezettek hét pontnál nagyobb különbséggel, sőt, a negyedik negyedben a Memphisnek volt tíz egység előnye 90–80-nál – innen kapták össze magukat a vendégek és 97–98-nál fordítottak. Harrison Barnes kulcsfontosságú hármasa után Draymond Greené volt a végső szó egy támadópattanó formájában, az utolsó pillanatokban pedig szerencséjükre Lance Stephenson kétszer is hibázott, így végül kiszenvedték a sikert. Ez volt a 33. idegenbeli győzelmük, amellyel beállították a sokat emlegetett Chicago egyik rekordját, egyúttal megszerezték idei 71. sikerüket – ma este San Antonióban lépnek pályára.

Nagyon közel járt a Grizzlies. Tony Allenék kellően agresszívek voltak ahhoz, hogy a tompa GSW támadójátékát megfogják, de ahhoz nem, hogy elöl is büntessenek - 40% alatti mezőnymutatójukat csak a 17 támadópattanóval tudták kozmetikázni. Gyakorlatilag egy dobás hiányzott a győzelmükhöz, amely ott volt Lance Stephenson kezében, de elrontotta, így vereség lett a vége – a két csapat az utolsó fordulóban találkozik még egyszer Oaklandben. A Memphis a vereség után már csak fél meccsel előzi meg a nyugati hetedik Dallast.

A Grizzlies legjobb dobói: Barnes 24/9, Carter 15/3, Stephenson 13/3
A Warriors legjobb dobói: Green 23/6, Thompson 20/6, Curry 17/9

New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 100–121

Végig vezetett a Suns. Nem mondhatni, hogy tankolással zárja a szezont a Phoenix, az együttes nagy akarattal játszotta végig ezt a mérkőzést is és az első perctől kezdve kézben is tartotta azt. Már az első negyedet tíz ponttal nyerték Bookerék, majd a fordulás után rögtön egy 10-2-es etappal nyitottak, amellyel végleg eldöntötték a győztes kilétét – Goodwin és Teletovics is remekelt, Tyson Chandler viszont egy kemény fault után megsérült, majd bement az öltözőbe. Érdekesség: Devin Booker átlépte az 1000 pontos határt, ezzel LeBron James, Kevin Durant és Kobe Bryant után ő lett a negyedik legfiatalabb az NBA történetében, aki elérte ezt.

Gyenge volt a New Orleans. Egy nappal korábban a Lakers ellen összeszedett, agresszív játékot mutatott be a hazai alakulat, most azonban ennek nyomát sem láthattuk. Védekezésben mintha pályán sem lettek volna és elöl is meglehetősen esetlegesek, pontatlanok voltak Douglasék, így nem volt esélyük a sikerre. A két csapat között így is van nyolc meccs távolság a Pelicans javára, de az egyértelmű, mindkét együttes számára komoly csalódás ez a szezon.

A Pelicans legjobb dobói: Douglas 23/9, Ennis 18/6, Babbitt 17
A Suns legjobb dobói: Goodwin 24/9, Teletovics 22/12, Booker 16/3

Atlanta Hawks–Boston Celtics 118–107

A védekezés döntött. Az első félidőben még nagy adok-kapok ment, mindkét csapat lendületesen játszott és nagyon jól dobott, ennek köszönhetően potyogtak a pontok és nem alakultak ki nagy különbségek. A fordulás után aztán a Hawks tudott váltani és agresszív labdaszerzésekkel, fizikális periméter-védekezéssel megfogta a Bostont: a harmadik negyedben átvette a vezetést, majd a záró etapban meg is lépett ellenfelétől. Paul Millsap szenzációs volt (31 pont, 5/7 tripla, 16 lepattanó, 5 blokk), a Teague-Schröder páros is remekelt, a csapatszinten beszórt 17 hármas is nagyszerű, de ami feléjük billentette a mérleg nyelvét, az a kulcspillanatokban bemutatott jó védekezés volt. A gárda ezzel a Toronto után a Bostont is megverte és nagy lépést tett a keleti harmadik hely felé.

Nem volt vezér. Ugyan Marcus Smart (19 pont, 4/6 tripla) lendületet adott a padról beszállva, egy olyan probléma ütötte fel a fejét a vendégeknél, amely a playoffban is komoly kérdés lesz: nem volt igazán vezér, aki a nehéz helyzetekben előlépett volna akár a játékával, akár a hangjával. A Thomas-Bradley páros nagyon sok hibával dolgozott, fontos pillanatokban eladták a labdákat, vagy elcsúsztak védekezésben, ez pedig nem fért bele a Hawks ellen – két perccel a vége előtt dőlt el a derbi, Korver triplájával ekkor nőtt tíz pontra a különbség. A Celtics így csak fél meccsel előzi meg a Miami-Charlotte kettőst a pályaelőnyért folytatott harcban.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 31/15, Teague 24/9, Bazemore 21/6
A Celtics legjobb dobói: Smart 19/12, Thomas 16/3, Crowder 16/3

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 105–102

Ez fájó vereség. A Cavsnél csak Iman Shumpert hiányzott, egyébként mindenki ott volt a parketten, de LeBron James (33 pont, 13/17 mezőnyből, 4/5 tripla) és JR Smith remeklése ellenére nem tudott dominálni a keleti listavezető. A festék védésével különösen sok problémájuk volt, a negyedik negyedben benyeltek egy nagy futást, majd az utolsó pillanatban előbb Dellavadova dobott homályt, majd JR Smith rontotta el az egyenlítőnek szánt hármast. Érdekesség, hogy a vendégek támadójátéka szinte csak a triplákra korlátozódott, így 19 (!) alkalommal találtak be kintről, összességében mégsem dolgoztak igazán hatékonyan. A vereség miatt matematikailag még nem biztos az első hely.

Dacból. A győzelem miatt ugyan hivatalosan még harcban van a playoffért a Bulls, de ahhoz nem csak hogy nekik nyerni kéne mindkét hátralévő meccsüket, de az Indianának el kéne veszíteni mindhárom találkozóját, ami kimeríti a matematikai esély fogalmát. Ezen az estén viszont jól játszott a Chicago, működött a védekezés, elöl pedig Jimmy Butler mellett az újonc Cristiano Felicio (7/7 mezőnyből, 16 pont) került elő – vezérletükkel egy 15–0-s etapot futott a gárda a negyedik negyedben. Innen már nem volt visszaút, igaz, az utolsó másodpercben mezőnyből és a büntetővonalról is hibázott a hazai alakulat, de a Cavs ezt nem tudta kihasználni, így szép győzelmet aratott Fred Hoiberg együttese.

A Bulls legjobb dobói: Butler 21/6, Felicio 16, Mirotic 13/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 33/12, Smith 24/21, Love 20/12

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 105–106

Parádés végjáték. A találkozó végig szorosan alakult, az utolsó percnek kétpontos Wolves-vezetésről vágtak neki a felek, de Damian Lillard egy duplával, majd egy triplával jelentkezett és három másodperccel a vége előtt vezetéshez juttatta a Portlandet. Itt azonban nem volt vége, másfél másodperccel később a végig remeklő Karl-Anthony Towns fordult be a gyűrű alatt és elsüllyesztett egy kettest, amelyre már nem maradt idő válaszolni, így a „csikócsapat" újabb komoly győzelmet aratott. A 27 pontig jutó Towns mellett elsősorban a hatékonyan beszálló Bjelica emelhető ki a vendégeknél, de a Minny gyakorlatilag mindenben felvette a kesztyűt a playoff-helyekért harcoló ellenfelével.

Ez nem volt betervezve. A Portland sorozatban nyolc hazai győzelem után természetesen ezen a mérkőzésen is sikerrel számolt, amellyel gyakorlatilag bebiztosította volna nyugati ötödik helyét – a Minnesota fiataljai azonban túl nagy falatnak bizonyultak. Damian Lillard mindent megtett, 31 pontig jutott és több kulcsfontosságú kosarat is szerzett, de az együttes védekezése (különösen a festékben) nem állt a helyzet magaslatán, így fájó vereséget szenvedtek és csak fél meccsel előzik meg a Memphist.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, McCollum 21/3, Plumlee 15
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27, Wiggins 23, Muhammad 12/3

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 114–112

Búcsúzik a Sleep Train Arena. A Sacramento utolsó mérkőzését játszotta ebben a csarnokban, a következő idénytől már a Golden 1 Center lesz az együttes otthona. Ennek megfelelően győzelemmel búcsúzott a helyszíntől a gárda, ugyan DeMarcus Cousins végig szenvedett, Darren Collison (27 pont, 8 gólpassz), Seth Curry (20 pont, 6/10 tripla) és Rudy Gay (24 pont, 8 pattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk) is villogott – a kiscsatár az utolsó pillanatban két büntetőt süllyesztett el, amellyel megnyerte a meccset csapatának.

Nem szakadt meg a Thunder. Támadásban jól játszott a vendég együttes, de védekezésben sokat „pihentek” Donovan játékosai, amelynek meg is lett az eredménye – már az első negyedben elkapta a ritmust a Kings és Seth Curry vezérletével vezettek is a nagyszünetben. Kevin Durant beszórt 31 pontot de ő és Westbrook együtt 13 labdát szórt el, amellyel elég sokat segítettek a játékszerre jobban vigyázó Sacramentónak. Ennek ellenére megnyerhették volna a mérkőzést, hét másodperccel a vége előtt Westbrook egyenlített is, de Gay-t végül nem tudták levédekezni fault nélkül – igaz, ez a vereség számukra nem oszt, nem szoroz.

A Kings legjobb dobói: Collison 27/12, Gay 24/3, Curry 20/18
A Thunder legjobb dobói: Durant 31/12, Westbrook 24/3, Ibaka 14/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik