Megégett az OKC New Orleansban, Anthony Davis megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.15. 08:45
null
Russell Westbrook szenzációsan játszott, de az OKC elhasalt New Orleansben (Fotó: Twitter)
A második félidőre elvesztette Anthony Davist, de a Holiday, Randle páros vezetésével így is meglepetést okozott a Pelicans az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, mivel legyőzte a nagy formában érkező Thundert. A másik meglepetést a New York jegyezte, DeAndre Jordanék sorozatban tizennyolc vereség után nyertek Atlantában, míg a Magic lejátszotta a pályáról a széteső Charlotte-ot.

 

Orlando Magic–Charlotte Hornets 127–89

Szenzációs Orlando. Egyébként is kirobbanó formában érkezett meg erre a találkozóra a Magic, de az eddig látottakra most még (minimum) egy lapáttal rátett és valósággal megsemmisítette egyik közvetlen riválisát. A hazai alakulat óriási iramban kezdett, parádésan védekezett, támadásban pedig nagy önbizalommal szedte szét a Charlotte-ot, úgyhogy pillanatok alatt szétnyílt az olló és az első negyedet már 15 ponttal nyerték Vucsevicsék - hogy aztán a másodikban még inkább felpörögjenek és a nagyszünetre 35 (!) pontos fórt alakítsanak ki. A 71–36-os félidei előny szezoncsúcsot jelentett a gárda számára, innentől pedig nem nagyon volt kérdés, hogy mi lesz a meccs vége, a nagyszünet után már kicsit spórolt is Steve Clifford alakulata, úgyhogy egyénileg végül nem produkáltak kiemelkedő statisztikákat Rossék. Az együttes zsinórban 13 vereség után tudta megverni a Hornetset, összességében pedig sorozatban öt győzelemmel, a playoffhelyektől alig fél meccsel lemaradva mehet el a szünetre – ilyen sikerszériát több mint három éve szállított utoljára a társaság…

Esélytelen Charlotte. Mintha más ligából érkeztek volna a vendégek, nagyjából akkora volt a különbség a felek között, Jeremy Lambék képtelenek voltak feltörni a Magic védekezését, a túloldalon pedig kapták a könnyű kosarakat, úgyhogy hamarosan fejben el is engedték az estét – az első félidőben 26 százalékkal dobtak mezőnyből, Kemba Walker 1/10-zel kezdett, így nem volt miről beszélni. James Borrego sem tudott mit mondani a meccs után, csak annyit, hogy szörnyűek voltak, akarat és büszkeség nélkül léptek pályára, úgyhogy nagy szükségük van a szünetre - ötből négy vereség után ez valóban helytálló megállapításnak tűnik...

A Magic legjobb dobói: Ross 21/9, Vucsevics 17/3, Isaac 16/6
A Hornets legjobb dobói: Monk 15/3, Lamb 14/3, Zeller 13

Atlanta Hawks–New York Knicks 91–106

Egyszer minden véget ér. Sorozatban 18 vereség után, egy back-to-back második felén, teljesen váratlanul nyerte meg ezt a mérkőzést a New York, amely az első negyedben robbantott (14–0-s kezdés), majd amikor a Hawks felébredt, arra is tudott válaszolni – a nagyszünetben már csak három pont volt közte, de ezt követően ismét a Knicks akarata érvényesült. A vendégek kiválóan védték az Atlanta kettő-kettőit, a magasemberek nagyon érezték, hogy mikor hova kell lépniük, ezzel kihúzták a hazaiak méregfogát, a Jordan, Robinson páros hét blokkal, Kornet négy labdaszerzéssel jelentkezett, támadásban pedig Dennis Smith Jr. (19 pont, 7/10 mezőnyből, 7 gólpassz) és Kadeem Allen (24 perc, 14 pont, 5/9 mezőnyből, 9 gólpassz) vezetésével hozták, amit kellett. Ebben a sikerben azért persze benne volt a Hawks enervált játéka is, de ez most New Yorkban senkit sem érdekel, január 4-e óta először nyertek mérkőzést, viszont ezzel most megelőzték a Sunst és most már nem az övék a liga legrosszabb mérlege.

Blama? Kötelező lett volna a győzelem az Atlanta számára, viszont igazából azzal sem történt semmi, hogy nem nyerte meg a meccset a társaság, hiszen a playoffról már régen lemondhatott, az igazi tankoló csapatokhoz képest komolyabb előnyben van a tabellán, úgyhogy a senki földjén tanyázik az együttes. A vereséget leginkább a dekoncentrált támadójátéknak köszönhetik a hazaiak, 0/11-gyel kezdtek mezőnyből, 0–14 után ugyan a cserékkel észhez tértek, de támadásban továbbra is azokat a dolgokat erőltették, amik nem működtek, amiket a legkönnyebben levédett a New York, úgyhogy nem csoda, hogy 40 százalék alatti mezőny- és 30 százalék alatti triplamutatóval zártak. Lloyd Pierce vezetőedző nem bántotta játékosait a meccs után, inkább azzal foglalkozott, hogy az egész szezont tekintve elégedett azzal, ahogy fejlődnek és hogy őt is elfogadták, mint újonc trénert, az All-Star után szeretnének tovább javulni.

A Hawks legjobb dobói: Dedmon 21/12, Young 16/3, Bazemore 16
A Knicks legjobb dobói: Smith Jr. 19/6, Allen 14/3, Jenkins 14/6

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 131–122

Bravúrgyőzelem, de Davis megsérült. Megtörtént az, amitől sokan tartottak New Orleansban, a liga és saját maga által pályára erőszakolt Anthony Davis megsérült az első félidőben és egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly az ügy – a vállát fájlalta és nem mozgatta a bal karját, majd a második félidő során ügynökével, Rich Paullal együtt elhagyta az arénát és elment egy MRI vizsgálatra. A Pelicansnek viszont ez most kis túlzással jót is tett, fejben a legutóbbi borzalom után most nagyon erős volt a társaság és a kissé lazán hozzáálló Thundert alaposan meg is lepte Alvin Gentry együttese: Jrue Holiday óriási munkát végzett Paul George-on, közben támadásban is bevert 32 pontot (5 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk), Julius Randle pedig 33 ponttal (11 lepattanó, 6 gólpassz) és clutch kosarakkal pótolta Davist a második félidőben. A nagyszünet után volt 17 pontos előnyben is a gyakorlatilag végig vezető együttes és bár a hajrá szoros lett, a clutch játékokat jobban oldották meg a hazaiak, úgyhogy komoly bravúrt bemutatva megállították a liga egyik legjobb formában lévő csapatát.

Korán ment el szünetre az OKC. Kissé „túllazázták” ezt a találkozót a vendégek, akiknél Schröder és Grant nem tudta vállalni a játékot, de a pályára lépőknél sem volt meg a mostanában látott élesség – ez főleg a védekezésükön látszott meg, nem nagyon figyeltek, nem nagyon akartak hátul. Ezt pedig a Pelicans megbüntette, miközben a túloldalon sem gondolták túl a játékot Billy Donovan fiai, Paul George például vígan eldobott 3/17 triplát és pocsék hatékonysággal dolgozott, Steven Adams nagyon passzív volt, Russell Westbrook pedig hiába gyártott űrstatisztikákat és hozta sorozatban 11. tripla dupláját (44 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz, 18/30 mezőnyből), egymaga nem tudta túldobni a nagy alázattal és energiával játszó hazaiakat. Az OKC így végül váratlan pofonba szaladt bele és újra két meccsre növelte hátrányát a Denverrel szemben, az All Star után pedig egy Jazz, Kings, Nuggets, Sixers, Spurs szériával kezd és összességében is sok nehéznek tűnő mérkőzése van még hátra.

A Pelicans legjobb dobói: Randle 33/6, Holiday 32/9, Moore 15/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 44/12, George 28/9, Noel 22

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Charlotte Hornets 127–89
(33–18, 38–18, 27–31, 29–22)
Atlanta Hawks–New York Knicks 91–106 (13–28, 38–26, 22–28, 18–24)
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 131–122 (31–31, 35–32, 35–26, 30–33)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik