Luka Doncic rekorder lett; a Boston is legyőzte a Jazzt

Vágólapra másolva!
2020.02.27. 10:13
null
Luka Doncic franchise-rekorder lett (Fotó: NBA/Twitter)
Címkék
James Harden és Russell Westbrook megállítása a Grizzlies számára is megoldhatatlan feladatot jelentett, míg a remeklő Celtics Salt Lake Cityből is sikerrel távozott – sorozatban negyedszer kapott ki otthon a Jazz az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Újra megégett a Sixers, Heat kettős, Joel Embiid meg is sérült - a Doncic, Porzingis páros hozta a győzelmet a Dallasnak, nyert a Clippers, a Magic és a Wizards is.

 

Charlotte Hornets–New York Knicks 107–101

Most összeszedettebb volt a Hornets. A back-to-back ellenére most kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott a Charlotte, a hazai együttes jól kezdett, az első félidőt megnyerte tíz ponttal, majd volt 15 pontos előnyben is, sokkal jobban működött a támadójáték az előző estihez képest. Ez annak volt köszönhető, hogy a pihentetés után valamivel frissebben és pontosabban játszott a visszatérő Devonte' Graham (21 pont, 5 gólpassz), Terry Rozier pedig szintén nagyon felszívta magát (26 pont, 4/7 tripla), márpedig ha a két hátvédnek megy, akkor azért szokott működni a rendszer - végül csapatszinten 47%-kal dobtak és bár voltak kisebb döccenőik, de igazából végig vezetve arattak győzelmet. A hajrá azért izgalmasan alakult, mert a Knicks visszajött két pontra, de előbb Graham büntetőivel, majd Rozier clutch dobásával megőrizte az előnyét a hazai együttes, úgyhogy győzelmet ünnepelhetett saját közönsége előtt.

Újabb vereség. Nem tudta kihasználni a pihentségét a New York, a vendégcsapat csak a negyedik negyedben tudott javulni, addig nem tudta komolyabb nyomás alá helyezni ellenfelét. Több gyenge egyéni teljesítmény is volt a csapatnál, igazából a padról kevés perc alatt 15 pontot szerző Trier és a 18 pontos Randle volt az, aki hozzá tudott tenni, majd a záró etapban előkerült Bobby Portis is, aki egymaga 12 egységet termelt a nagyszünet után - az ő tempódobásaival jöttek vissza és tették szorossá a hajrát. Két pontnál közelebb azonban nem jutottak, közte háromnál Trier elrontotta az üres triplát, több esélyt pedig nem kaptak, a Hornets bedobta, amit be kellett - így maradt a sorozatban ötödik vereség a New York számára, amelyben nagy szerepe volt annak, hogy csapatszinten összesen négy darab hárompontost tudtak a gyűrűbe küldeni.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 26/12, Graham 21/6, Biyombo 12, Washington 12/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 18/3, Portis 17/3, Trier 15/3

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–94

Joel Embiid megsérült. Ben Simmons már egyébként is kidőlt viszonylag hosszabb időre a Phillynél, most pedig a csapat legjobb játékosa, Joel Embiid is megsérült: a klasszis center alig nyolc percet tölthetett a parketten, majd vállsérülést szenvedett és nem tért vissza. Embiid a mérkőzés után sem nézett ki jól, egyelőre senki nem tudta megmondani, hogy mennyire súlyos a sérülés, vagy hogy mennyit kell vele kihagynia, mindenesetre a két All-Star kiesésével azért komoly gondban lehet a társaság - az már nem is meglepő, hogy így természetesen ismét elvesztettek egy idegenbeli meccset, ezúttal a keleti sereghajtóval szemben. Al Horford azt mondta, hogy mivel a legtöbb játékuk Embiiden megy keresztül, nélküle nem nagyon tudták, hogy mit kellene csinálniuk és mivel Simmons nélkül igazi irányítójuk sem volt, így bajban voltak - egyedül Shake Milton 20 pontját érdemes említeni, egyébként nem sok közük volt a meccshez, egyszer sem vezettek, végig egyértelmű hátrányban voltak. Akármi is lesz, következőleg, a New York elleni hazait hozniuk kéne, addig ki kell találniuk valamit...

Sexton és a magasemberek. J.B. Bickerstaff ismét egy motivált, harcos, fegyelmezett Clevelandet küldött pályára, a gárda tényleg javult az irányítása alatt és a Miami után egy újabb keleti nagycsapatot vert meg - ez még akkor is igaz, ha a Heat mellett a Philly is pocsék állapotban van. A hazaiaknál Collin Sexton vitte a prímet, aki 28 pontot termelt 9/16-os mezőnymutatóval, volt 8/9 büntetője, ültek a betörései, de két triplát is a gyűrűbe küldött, ő volt a fő pontszerző, ugyanakkor a győzelemből oroszlánrészt vállaltak a magasemberek is: Tristan Thompson 14 ponttal és 13 lepattanóval, Kevin Love 13 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal, Larry Nance Jr. pedig 13 ponttal és 15 lepattanóval segítette a csapatot. Hozzátett még 12 pontot Garland, 5/5 jó dobást Dellavedova, 6 gólpasszt Porter, minden működött, úgyhogy 52,6%-os mezőnymutatóval és 45,8%-os triplázással, végig vezetve arattak győzelmet - ötből négy siker után keresztülnézni nem lehet rajtuk, legközelebb a New Orleansnak is figyelnie kell.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 28/3, Thompson 14, Love 13/9, Nance Jr. 13/3
A 76ers legjobb dobói: Milton 20/12, Korkmaz 14/12, Burks 13/3

Washington Wizards–Brooklyn Nets 110–106

Most Robinsoné lett az utolsó szó. Két 50+ pontos meccs után ezúttal visszafogottabban játszott Bradley Beal, de azért a Washington vezére feljebb kapcsolt, amikor kellett, így a negyedik negyedben egymaga 17 pontot tett a közösbe - a gárda remekül kezdett és simán vezetett, majd a harmadik negyedben fogyott el a tudomány, ott fordított a Nets, úgyhogy utána szükség volt Beal extrájára. A hajrá aztán egy igazi egylabdás végjáték lett, előbb Bertans, majd maga Beal egyenlített egy-egy triplával, aztán egy labdaszerzés után Thomas Bryant két büntetőjével már vezettek is a fővárosiak, de Spencer Dinwiddie erre válaszolt, úgyhogy az utolsó 24 másodpercnek egypontos hátránnyal mentek neki. Beal viszont nem volt szívbajos, magára rántotta a védelmet, majd kilőtte a labdát Jerome Robinsonnak, akit három hete szereztek meg a Clipperstől, az elsősorban védekezésre tartott játékos pedig nem hezitált, kilenc másodperccel az órán beverte a meccset eldöntő triplát. Itt még volt egy lövése a Brooklynnak, de Dinwiddie kísérlete lejött, úgyhogy az említett Robinson két büntetővel beállíthatta a végeredményt - nagy győzelmet aratott a Washington, amelynek így elméleti esélye még van a rájátszásra.

Újabb vereség. Az első negyedben került bajba a Brooklyn, 31-17-re vesztették el ezt a játékrészt a vendégek, de utána azért összeszedték magukat, Caris LeVert (34 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5/8 tripla) extrájával, valamint Spencer Dinwiddie (18 pont, 6/12 mezőnyből) és DeAndre Jordan (16 pont, 16 lepattanó) jó játékával meg tudták fordítani a mérkőzést. A negyedik negyedben is közel jártak a sikerhez, de a végén egy-két clutch hiba ellenük döntött: Robinson triplájáról azt mondták, hogy csak Bealt akarták semlegesíteni és nem csinálták meg jól a váltást, majd utána Dinwiddie egyszerűen nem tudta megoldani a maga helyzetét. A baj nem is az, hogy egy ilyen szoros meccset most éppen egy dobással elvesztettek, sokkal inkább az, hogy a korábbi jó forma elillant, már négyből három vereségnél tartanak és fél meccsre megközelítette őket az Orlando - most pedig még három idegenbeli találkozó vár rájuk, a Hawks-Heat back-to-back után mennek Bostonba is.

A Wizards legjobb dobói: Beal 30/12, Hachimura 17/6, Bertans 14/12
A Nets legjobb dobói: LeVert 34/15, Dinwiddie 18/3, Jordan 16

Miami Heat–Minnesota Timberwolves 126–129

Ideje megkongatni a vészharangot. A szörnyű idegenbeli teljesítmények után most már otthon is kikapott a Miami, méghozzá a liga egyik leggyengébb csapatától, pocsékul védekezve, pedig Jimmy Butler már visszatérhetett - a szezon első kb. 60%-át nagyszerű mérleggel lehozó Spoelstra-legénység nagyon komoly gödörbe került és most már muszáj valamit változtatniuk, mert jelenleg csak a Sixers betlizése miatt tudják tartani a keleti negyedik helyet. Előre nem volt gond, 53%-kal dobtak mezőnyből, 43%-kal tripláztak, hatan jutottak náluk tíz pont fölé, Adebayo, Nunn, vagy éppen Butler kifejezetten eredményes volt, de hiába, a védekezés egyáltalán nem működött, így vereség lett a vége - pedig többször is voltak kényelmesebb előnyben, még a negyedik negyed hajrájában is vezettek 12 ponttal, de védekezés nélkül ezt nem tudták megtartani. Goran Dragic annyit mondott, hogy igazából nem tudja, mi a gond, Erik Spoelstra pedig igyekezett pozitív maradni: szerinte tény, hogy gödörben vannak, de így is voltak kétszámjegyű előnyben, csak le kell zárniuk az ilyen mérkőzéseket és nem lesz probléma.

Nagyot harcolt a Minny. Többször is lemaradt ezen a mérkőzésen a Karl-Anthony Townst ismét nélkülöző Timberwolves, de D'Angelo Russell (27 pont, 6 gólpassz, 7/14 tripla), Malik Beasley (21 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Juan Hernangomez (17 pont, 3/5 tripla) vezetésével mindig visszakapaszkodtak és a remek támadójátékuk az utóbbi meccsekkel ellentétben most győzelmet ért. Pedig a végén nem úgy tűnt, hogy sikeresek lehetnek, négy perccel az órán 12 ponttal égtek, ám itt egy 20-5-ös rohamot produkáltak, az utolsó percben kiegyenlítettek, majd 8,5 másodperccel a vége előtt jött Jordan McLaughlin és az ő dobásával előnybe kerültek - itt még nyerhetett volna a Heat, de Jimmy Butler betörését Russell blokkolta, úgyhogy Jake Layman két büntetője beállította a végeredményt. A gárda ezzel az utóbbi húsz meccséből még csak a másodikat nyerte meg, úgyhogy érthetően nagy volt az öröm, ráadásul a nemrég megszerzett Russell most először ünnepelhetett győzelmet a csapattal.

A Heat legjobb dobói: Nunn 24/6, Adebayo 22, Butler 18
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 27/21, Beasley 21/9, Hernangomez 17/9

Atlanta Hawks–Orlando Magic 120–130

Már ilyen meccseket is nyer a Magic. A támadójáték nem az Orlando legnagyobb erőssége, a liga alsó felébe tartozik a gárda, de legutóbb Brooklynban, most pedig Atlantában is rácáfolt erre, hiszen mind a két meccsen elsősorban az elöl mutatott teljesítménye miatt tudott győzelmet aratni. Ezúttal is többen remekeltek a vendégeknél, Evan Fournier (28 pont, 5 gólpassz, 11/18 mezőnyből), Aaron Gordon (25 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk, 9/14 mezőnyből) és Mo Bamba (15 pont, 10 lepattanó, 4 blokk, 3/4 tripla) mellett Vucsevics, Ennis és Ross is tíz pont fölé jutott, 8 gólpasszt osztott szét Fultz és hozzátett Augustin is, mindenkire lehetett számítani, úgyhogy csapatszinten 49%-os mezőnymutatóval, 44%-os triplázással és 30 gólpasszal zárták az estét. A kicsit döcögősebb rajt után abszolút megállíthatatlannak bizonyultak, a két középső negyedben kereken 80 pontot tettek fel a táblára, majd amikor az Atlanta visszakapaszkodott, akkor egy 17-7-tel végleg eldöntötték a küzdelmet - Fournier egymaga 9 pontot vállalt ebből, döntő szerepe volt a sikerben. Zsinórban második pontzáporos idegenbeli győzelmüket aratták, ezzel fél meccsre megközelítették a Brooklynt a keleti hetedik helyen és még egy lépést tettek a playoffba jutás felé.

Védekezni is kellene. A pontszerzés megy az Atlantának, de főleg azért, mert nagyon gyorsan játszik az együttes, hátul viszont a legtöbbször kész átjáróház a védekezés, ez pedig most is így volt, kicsit sem tudták lelassítani ellenfelüket. Így hiába hozott jó számokat Trae Young (37 pont, 11 gólpassz) és John Collins (26 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), a Magic egyszerűen túldobta őket, a két negyed alatt kapott 80 pontra nem lehetett válasz - főleg hogy igazából ők sem dobtak pontosan, 44%-kal céloztak csak mezőnyből és 36%-kal tripláztak, ami nem rossz, de azért nem is kiemelkedő. Young egyébként saját bevallása szerint el is fáradt, a második félidőben 2/14-et (!) dobott csak mezőnyből és a meccs végén bevallotta, hogy nem érzi jól magát, meglehetősen kimerült, pihennie kellene...

A Hawks legjobb dobói: Young 37/12, Collins 26/9, Reddish 14/6
A Magic legjobb dobói: Fournier 28/6, Gordon 25/9, Vucsevics 17

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 140–112

Hengerelt a Rockets. Russell Westbrook visszatért és vele a mostanában többször látott ellenállhatatlan Houston is, a hazaiak az első negyedet 18 ponttal nyerték és valósággal átgázoltak ellenfelükön. Az MVP-hátvédpár megint oktatott, James Harden 30 pontot és 7/12 triplát rámolt be, Westbrook pedig 33 ponttal, 9 lepattanóval, 8 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt, miközben 15/24 dobása a gyűrűben landolt - rájuk egyszerűen nem volt megoldása a Memphisnek, ráadásul a padról Austin Rivers 23 pontot szórt és Tucker, Covington, Green, valamint McLemore is tíz fölé jutott. Végül 56%-os mezőnymutatóval és 46%-kal bevert 23 triplával zárt a társaság, Harden a negyedik negyedet már kiülte és Westbrook sem játszott itt sokat, vezettek már 35 ponttal is és bár a fordulás után lazítottak a védekezésükön, de így is kiütéses győzelmet arattak - nagy formában menetelnek előre, sorozatban ötödször nyertek és tovább üldözik a Clipperst.

Gondban van a Memphis. Legutóbb a Clippers, most a Houston ütötte ki a Brandon Clarke-ot és Jaren Jackson Jr.-t nélkülöző gárdát, 0-4-gyel zárták idegenbeli túrájukat és bár így is van még 2,5 meccs előnyük a nyugati nyolcadik helyen, de azért kicsit a helyükre kerültek, ez a szint még túl sok ennek a csapatnak. Ahogy múltkor, úgy most sem volt esélyük, védekezésben teljesen reménytelenek voltak, elég hamar elment a kedvük is, úgyhogy Taylor Jenkins vezetőedző is csak annyit mondott, hogy tanulniuk kell ezekből a leckékből és hasznosítaniuk a folytatásban - most végre hazatérhetnek, fogadják egyik üldözőjüket, a Sacramentót, de azt követően sem lesz könnyű dolguk.

A Rockets legjobb dobói: Westbrook 33/3, Harden 30/21, Rivers 23/12
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 22/12, Valanciunas 16, Morant 12/3

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 103–109

Majdnem elrontotta a Dallas. A nyitó percek után sebességet váltott és állva hagyta ellenfelét a Mavericks, Luka Doncic (26 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz) és Kristaps Porzingis (28 pont, 12 lepattanó, 4/8 tripla, 3 blokk) vezetésével abszolút dominálni tudtak a vendégek - már az első negyedet 16 ponttal nyerték és bár voltak hullámvölgyeik, de összességében a negyedik játékrész elejéig kényelmesen irányították a meccset. Ott jött egy komolyabb rövidzárlat, hat perc alatt egyetlen pontot szereztek, leadták a teljes előnyüket, sőt, hátrányba kerültek, de volt még erejük "visszakapcsolni" magukat és 96-96 után egy 12-0-val mégis eldönteni a meccset - Doncic szórta a gólpasszokat, Porzingis gyorsan szerzett hat pontot, majd Seth Curry elsüllyesztett egy triplát, úgyhogy végül győztesen hagyhatták el San Antoniót. Külön adalék, hogy Doncic már 21. tripla-dupláját jegyezte, amellyel beállította Jason Kidd franchise-rekordját - mondhatjuk, hogy ez egészen rendben van, tekintve hogy a második NBA-szezonját teljesíti...


Otthon sem lett jobb. 2-6-tal zárta hosszú idegenbeli túráját a Spurs, de elsőre az otthon melege sem jelentett menedéket, a negyedik negyed első felét leszámítva igazából egyértelműen jobb volt náluk a Dallas. LaMarcus Aldridge játéka eléggé hiányzott nekik, bár így is nyertek 46-34-re a festékben, de kaptak 17 triplát és képtelenek voltak lelassítani a Doncic-Porzingis párost - hiába dobtak 19 pontot leindításból, hiába játszott remekül DeMar DeRozan (27 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz), ez nem volt elég az üdvösséghez. A negyedik negyedben kaptak esélyt, de nem tudtak vele élni, a végjátékot csúnyán elrontották elöl-hátul, úgyhogy nem kerültek közelebb a nyugati nyolcadik helyhez, sőt, már csak 12.-ek a konferenciában.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 27, Belinelli 14/12, Walker IV 12/6
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 28/12, Doncic 26/9, Hardaway Jr. 17/9

Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 92–102

Kezdenek összeszokni a Clippersnél. A cserehatáridő környékén több változás is akadt a Los Angelesnél, bele is futottak pár vereségbe, de szépen lassan kezdenek összeszokni, a sérültek is visszatértek, így Doc Rivers végre elkezdheti az érdemi munkát, nem a tüzet kell folyamatosan oltania. Ebben nagy segítségére van, hogy a két új arc, Reggie Jackson és Marcus Morris hamar felvette a ritmust, ma például a negyedik negyed elején Jackson szórt be egy fontos hármast, Morris pedig a végjátékban hűtötte le hasonlóan a Phoenixet, ketten összesen 30 pontot és hat triplát tettek a közösbe - Rivers biztos benne, hogy fejenként egy playoff-meccset legalább nyernek majd új játékosai. Így aztán a csapat is könnyebben elbírja, ha legjobbjai éppen egyszerre robbannak le támadásban: Kawhi Leonard ugyan 24 pontot és 14 pattanót is jegyzett, de gyengén célzott, Paul George 4/13-mal dobott, Lou Williams szokatlanul csendesnek bizonyult (6 pont, 4 gólpassz), és Harrell is megállt nyolc egységnél. A védekezés azonban most is remekül működött, Devin Bookert leszedték a pályáról, ez pedig bőven elég is volt - bár úgy tűnik, hogy nehéz szezonjuk van, így is a franchise történetében a második legjobb mérleggel rendelkeznek az alapszakasz kétharmadánál, 58 mérkőzés után.


Devin Booker nem értette, mi történik. A Suns újdonsült All-Starja a meccs után elmondta, hogy ma az óceánba se tudott volna betalálni, és szerinte ez nem a Clippersen múlt, ő jónak érezte a dobóhelyzeteit, sokszor túl jónak is - akárhogy is, a 14 pont és az 5/19-es mezőnymutató nem férhet bele ilyen meccseken. A játékszervezéssel nem volt probléma, kiosztott 10 gólpasszt, mellette Ricky Rubio ugyanennyit szortírozott, de nála már hét eladott labda is becsúszott, így aztán hiába Deandre Ayton bődületes meccse (25 pont, 17 lepattanó, 3 blokk) és a harcos védekezés, a vége vereség. A Suns gondjait nehezíti, hogy térdsérülés miatt most is hiányzott a gárda egyik motorja, Kelly Oubre Jr., így hiába kezdett egy hatmeccses hazai sorozatot a Phoenix, könnyen lehet, hogy a széria végére le kell mondaniuk igencsak halovány playoff-álmaikról is.

A Suns legjobb dobói: Ayton 25, Rubio 18/6, Booker 14/3.
A Clippers legjobb dobói: Leonard 24/3, Morris 18/12, Jackson 12/6.

Utah Jazz–Boston Celtics 103–114

Elkezdtek kapkodni Utahban? A mérkőzés előtt a hírek szerint az volt megbeszélve, hogy Mike Conley-t veszik ki a kezdőből a zsinórban három hazait bukó Jazznél, ehhez képest Joe Inlges kezdett a kispadon, a csapat pedig megzavarodott: az első negyedben összesen 15 pontot tudtak szerezni, első 17 mezőnykísérletükből 14-et elhibáztak. A második negyedben aztán Donovan Mitchell (37 pont, 5 gólpassz) érezte, hogy kell tőle az extra, kilenc mezőnydobással szedett össze 20 pontot, és majdnem egálra visszahozta a meccset. A harmadik negyed szorosan alakult, a Jazz azt is túlélte, hogy az egyébként is gyengén játszó Rudy Gobert (9 pont, 9 pattanó, 2 blokk) egy technikaival összeszedte negyedik hibáját és le kellett ülnie. A negyedik játékrész elején azonban pillanatok alatt minden összeomlott, a Boston rohamával nem tudtak mit kezdeni, a fordításra pedig esélyük sem volt olyan dobóteljesítményekkel, mint Bojan Bogdanovic 1/8-a és Jordan Clarkson 4/13-a. Így sorozatban negyedszer buktak otthon, amelyeket ha hoztak volna, most nyugati másodikak lennének, így viszont hatodikak, és nagyon közel van mögöttük a felfelé jövő Dallas - legközelebb érkezik a playoffért hajtó, lelkes Wizards, az sem lesz könnyű menet.

Jayson Tatum továbbra is extra, de nem ő nyerte meg a meccset. A Celtics csatára folytatta kiváló dobószériáját, a Jazz sem tudott vele mit kezdeni (13/20 mezőnyből), ráadásul védekezésben is remekelt, 11 pattanót szedett le és féken tartotta Bogdanovic-ékat. Mellette azonban sokáig csak Jaylen Brown (20 pont, 8/16 mezőnyből) volt említhető pozitívan, Gordon Hayward gyengén játszott korábbi csapata ellen, Marcus Smart is sokat rontott, a kispad pedig egyszemélyesnek tűnt Brad Wanamakerrel. A harmadik negyed végén aztán Gordon Hayward triplájával indult meg a Celtics, a negyedik negyed elején pedig jött Smart és Enes Kanter show-ja: a hátvéd három triplát pörkölt be, a szintén ex-Jazzes center pedig a festékből szórt be három kosarat. Itt el is dőltek az érdemi kérdések, így a Boston négymeccses nyugati túráját 3-1-gyel hozta le, alaposan megerősítette keleti harmadik helyét, és előtte a Toronto is csak egy győzelemnyire van - “jutalmuk”, hogy legközelebb fogadhatják a Houstont...


A Jazz legjobb dobói: Mitchell 37/6, Conley 15/15, O'Neale 14/6.
A Celtics legjobb dobói: Tatum 33/9, Brown 20/9, Smart 17/9.

A tabella IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik