Lou Williams történelmet írt, a Clippers 140-et dobott a Bostonnak

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.12. 09:41
null
Lou Williams történelmet írt (Fotó: Getty Images)
Címkék
Nem tudta hibátlanul lehozni idegenbeli túráját a Celtics az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Kyrie Irvingék komoly verést kaptak Los Angelesben. A Toronto meglepetésre simán kikapott Clevelandben, a Houston sorozatban kilencedik győzelmét is behúzta, a Brooklyn lenyomta a Detroitot, a Thunder pedig a Jazz otthonában is képes volt rangadót nyerni.

 

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 126–101

Clevelandi bravúr. Most már hetek óta érdemes komolyan venni a Cavalierst és ezt ezúttal a Toronto is megtapasztalta, hiszen a meglehetősen alacsony energiával játszó vendégeknek a második félidőben gyakorlatilag esélyük sem volt az addigra már komoly önbizalmat szerző hazaiakkal szemben. Az első félidőben is látszottak már a jelek, a Cavs nagyon tudatosan, pontosan kosárlabdázott, jól találta meg a torontói védekezés gyengéit, az üres dobásokat könyörtelenül beverte, a túloldalon pedig elég sok labdát tudott szerezni, úgyhogy négy ponttal vezetett már a nagyszünetben is. Az igazi áttörés aztán a fordulás után következett, amikor a Toronto még inkább elfáradt, a hazaiak pedig Collin Sexton (28 pont, 4/7 tripla, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 0 eladott labda) és Cedi Osman (19 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz) vezetésével, Love, Knight, Clarkson és Stauskas jó játékával átgázoltak ellenfelükön – összesen 18 hármast süllyesztettek el 44 százalékkal, egyetlen egy büntetőt hibáztak el, jobban lepattanóztak és a labdára is vigyáztak. A Cavs az All Star-gála óta 5–4-re áll, sok más csapat szeretne hasonló formát manapság...

Páros kiállítás, torontói bukás. A harmadik negyed legvégén, egy egészpályás, előre dobott labdáért harcolt Marquese Chriss és Serge Ibaka, majd (állítólag Chriss szavai miatt) Ibakánál elszakadt a cérna és hátulról „megtámadta” ellenfelét – mindkét részről érkezett ütés, Ibaka „nyakra ment”, úgyhogy végül a játékvezetők mindkettejüket kiállították. Ez a Raptors szemszögéből azonban már csak a hab volt a tortán, hiába léphetett pályára Kawhi Leonard, az egyébként back-to-backet vívó gárda meg sem közelítette előző esti önmagát: 30 százalék alatt dobtak kintről Lowryék és eladtak 20 labdát, miközben a védekezéssel is hadilábon álltak. A váratlanul gyenge, enervált teljesítményüket pedig a jó ritmusban játszó Cavs kihasználta, ahogy haladt előre a mérkőzés, úgy nyílt az olló a hazaiak javára, az említett kiállításnál már 14 pont volt a clevelandi előny, a záró etapban pedig erre még egy lapáttal rátettek Sextonék. A vége így 25 pontos zakó és egy csúnya kiállítás lett a Raptors szemszögéből, Nick Nurse le is hozta a kezdőit, nem lehetnek büszkék erre az estére Leonardék. Ehhez hozzájön, hogy a végén Lowrynak még kiment a bokája, bár a csapat tájékoztatása szerint nem komoly a dolog.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 28/12, Osman 19/6, Zizic 17
A Raptors legjobb dobói: Leonard 25/9, Siakam 15, Lowry 14/12

Washington Wizards–Sacramento Kings 121–115

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A Wizards nyerte a dobópárbajt. Nagyjából azt kaptuk a meccstől, amit várhattunk, gyors játékot, sok kosarat és a hazai pályát kihasználva washingtoni győzelmet. Ehhez nagyon kellett Bradley Beal újabb nagy alakítása, a gyenge első félidő (ő hat pontot dobott, csapata eggyel hátrányban volt) után a másodikban 21 egységet szórt, végül eljutott 9 lepattanóig, 9 gólpasszig és 4 labdaszerzésig is – saját maga és edzője, Scott Brooks is azt mondta, hogy érezhetően fejlődött John Wall sérülése óta és sokkal jobb játékos, mint korábban, ami most is megmutatkozott. Voltak hullámvölgyei a fővárosi alakulatnak, mivel a védekezés egyik oldalon sem volt megfelelő, így néhány kihagyott dobás, elrontott támadás azonnal meglátszott, de a végjátékot a hazaiak hozták le jobban: 111–112 után Beal dobott öt pontot, közte egy nagyon nehéz clutch duplával, a Kings éppen itt került ismét gödörbe, úgyhogy az utolsó szűk négy percet 10–3-ra megnyerve hozta az újabb győzelmet a 47 százalékkal dobó, 38 százalékkal triplázó, 29 gólpasszt szétosztó Washington.

Lemondhat a playoffról a Kings? Nagyon kellett volna ez az idegenbeli siker a Sacramentónak, de már az első negyedben „lábon lőtték magukat” a vendégek De'Aaron Fox szerint, hiszen néhány perc alatt 14 pontos hátrányba kerültek – innen visszaküzdötték magukat és a nagyszünetben már vezettek, majd a harmadik játékrészben megint bealudtak és újabb 10 pont feletti hátrányt szedtek össze. Ezt egy újabb felzárkózás követte, de ez már nagyon sok energiát vett ki belőlük és pont a legvégén estek szét ismét: az utolsó hét dobásukból hatot elrontottak, úgyhogy hiába harcoltak nagyot, újabb vereséget szenvedtek. Nagyon hiányoztak Buddy Hield jó dobásai (6/21 mezőnyből) és a végén egy higgadt vezérre is nagy szükségük lett volna, de mivel az utóbbi tíz meccsből ez volt a hetedik vereségük, a playofftól négy mérkőzésre vannak, a riválisok mind jobbak és már csak 16 találkozót játszanak, így egyre haloványabbak az esélyeik a rájátszásra.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/9, Parker 18/9, Portis 17/3, Satoransky 17/9
A Kings legjobb dobói: Fox 23/6, Barnes 15/3, Hield 15/3, Bjelica 15/9

Brooklyn Nets–Detroit Pistons 103–75

Kifulladt a Detroit. Már meccsek óta extra energiákat mozgósított a Pistons és az előző napi korai kezdés után nagyon nem esett jól nekik ez a back-to-back – egyszerűen nem volt meg a lábuk ehhez a meccshez, úgyhogy semmi közük nem volt korábbi önmagukhoz. A teljesítményükről mindent elmond a nem egészen 28 százalékos (!) mezőnymutató, vagy akár Blake Griffin 1/10 mezőnydobása, úgyhogy már az első félidőt 26 ponttal vesztették el, Dwane Casey pedig úgy döntött, hogy akkor ezt elengedi – a kezdőben Jackson, Ellington és Brown is pihenőt kapott, végül Griffin is csak 26 percet játszott, igaz, Andre Drummond 29 perc alatt letépett 20 lepattanót (9 támadó), ő fáradtan is mindent kiadott magából. A vereséggel helyet cserélt a gárda a Brooklynnal és visszacsúszott a keleti hetedik helyre, igaz, a playoffpozíciója egyelőre biztonságban van, most egy pihenőnap alatt talán rendezheti is a sorokat az együttes. Érdekesség: a mostani Detroitnál rosszabbul utoljára 2015 novemberében, a Memphis dobott az egész ligában.

Kihasználta a helyzetet a Nets. A hazaiak pontosan tudták, hogy milyen állapotban érkezik meg erre a találkozóra az ellenfél, ennek megfelelő agresszivitással, energiával és rotációval játszottak – Kenny Atkinson forgatta a csapatot, kihasználta, hogy a játékosai frissebbek és hogy egyébként is mélyebb kerettel dolgozhat. Ezzel elég hamar meg tudták törni a vendégeket és különösebb extra nélkül, simán hozták is a nagyon fontos győzelmet, ezzel zsinórban negyedszer tudtak nyerni és visszavették a keleti hatodik helyet. Óriási szükségük is volt minderre, ugyanis most egy hétmeccses (nagyrészt nyugati) idegenbeli túrára indulnak, ahol muszáj lesz vendégként is domborítaniuk, ha meg akarják őrizni ezt a pozíciót – főleg, hogy utána már csak hat meccsük lesz hátra, a következő ellenfelekkel: Boston, Milwaukee, Toronto, megint Milwaukee, Indiana és végül Miami.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 19/6, Crabbe 14/12, Kurucs 13/3
A Pistons legjobb dobói: Drummond 13, Griffin 10/3, Smith 9, Galloway 9/9

Houston Rockets–Charlotte Hornets 118–106

Kilenc. Bár előző este Dallasban elég enervált volt a Houston és egy back-to-back második felén lépett pályára, de így is megoldotta a feladatot és behúzta sorozatban kilencedik győzelmét, méghozzá gyakorlatilag tükörsimán. Mike D'Antoni alakulata már az első negyedben megmutatta, hogy ki az úr a háznál, egy 8–0-s rohammal magához ragadta a gyeplőt és James Harden (28 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz), Clint Capela (19 pont, 15 lepattanó), valamint Eric Gordon (22 pont, 5/12 tripla) vezetésével megsorozta ellenfelét, úgyhogy a játékrész végén 38–19 állt az eredményjelzőn – ha nem is dőlt még el a küzdelem, azért elég egyértelmű volt a helyzet. A második negyedben még hozzá tudott ehhez tenni a texasi együttes és a továbbra is kiváló védekezésre építve közel harmincpontos előnybe került, innentől pedig nem nagyon volt már miről beszélni, bár ismét kicsit korán engedte el a meccset a Rockets és a Hornets még egyszer visszajött tíz pontra később – igaz, ez végül nem osztott, nem szorzott. Chris Paulék újabb kiegyensúlyozott csapatteljesítményt és újabb remek védekezést mutattak be, úgyhogy továbbra is harmadikak Nyugaton úgy, hogy két meccsre megközelítették a Denvert, illetve a konferenciát vezető Golden State-et is három és félre úgy, hogy következőleg éppen Curryékkel csapnak össze.

Walkerre nem lehetett panasz. Nagyrészt Kemba Walkernek köszönhették a vendégek, hogy a már elvesztett meccsen képesek voltak legalább minimális izgalmat okozni és visszajönni tíz pontra, az irányító ugyanis ihletett napot fogott ki: kereken 40 ponttal zárt 6/6 triplával, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal, parádés teljesítményt nyújtott. Mellé azonban semmilyen szinten sem tudtak felnőni a többiek, ő pedig egymaga egy Houston ellen kevésnek bizonyult, úgyhogy jelenleg másfél meccsre vannak a keleti nyolcadik Miamitól – hétvégén jön nekik egy Wizards-Heat idegenbeli back-to-back, ráadásul a második meccset délután lejátszva, ez kiemelten fontos lesz számukra.

A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Gordon 22/15, Capela 19
A Hornets legjobb dobói: Walker 40/18, Kaminsky 15/6, Bacon 13/3

Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 89–98

Újabb OKC-söprés. Bár most már egy ideje nincs jó formában a Thunder, akit kell, azt továbbra is legyőzi: pár nappal azután, hogy 4–0-val lehozta a csoportrivális Portland elleni alapszakasz-szériát, ugyanezt megtette a másik csoportellenféllel, a Jazz-zel szemben is. Erre az estére borzasztóan összeszedte a védekezését a vendégcsapat, gyakorlatilag leradírozták a pályáról a Ricky Rubiót nélkülöző Utah játékát, a második negyedben futott 10–0-s rohamukkal meg is léptek ellenfelük elől és onnantól végig vezettek – amikor a záró etapban próbált visszavágni a Jazz, akkor pedig jött Russell Westbrook egy-két fontos kosárral és visszaverte a támadást. Ugyan elöl a Thunder is eléggé erőlködött, de a padról 24 ponttal beszálló Dennis Schröder kiegyenesítette a problémákat és a meccs után azt mondta, hogy ez az ő identitásuk, ebben jók – a portlandi siker után ez egy újabb nagyon fontos idegenbeli győzelmet eredményezett, amellyel őrzik nyugati negyedik helyüket. Egy dologra nem lehetnek büszkék: Westbrook összeveszett két szurkolóval és megfenyegette mindkettejüket, ennek az ügynek lesz még folytatása.

Nem tudott kibontakozni a Jazz. Rubio játéka most nagyon hiányzott a hazaiaknál, hiába próbálta szervezni a támadásokat Mitchell és Ingles, egyszerűen nem tudtak kibontakozni, ritmusba jönni, folyamatosan meg kellett harcolniuk minden passzért is, nem hogy a dobásokért. Nem véletlenül céloztak csak 36 százalékkal mezőnyből, illetve nem véletlenül nem jöttek a kinti dobások sem Royce O'Neale-t (5/10 tripla) leszámítva és bár Quin Snyder szerint a védekezésükkel nagyon elégedett, a támadás pedig majd jön, ezzel az újabb vereséggel azért nem állnak túl szépen – visszacsúsztak a nyugati nyolcadik helyre, a bombaformában lévő Clippers-Spurs páros már elkerülte őket.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/9, O'Neale 17/15, Gobert 15
A Thunder legjobb dobói: Schröder 24/6, Westbrook 23/6, George 14

Los Angeles Clippers–Boston Celtics 140–115

Lou Williams történelmet írt. A Clippers cserehátvédje újabb fantasztikus mérkőzést játszott, 34 pontot szórt 14/20 jó dobással és öt gólpasszal alig 23 perc alatt, teljességgel foghatatlannak bizonyult, ezzel pedig mérföldkőhöz érkezett: a negyedik negyedben megelőzte Dell Curryt, Steph Curry édesapját és immár ő dobta a legtöbb pontot az NBA történetében a kispadról beszállva. Mindezért pedig most nem kellett megszakadnia, illetve bőven volt lehetőség megünnepelni ezt a sikert, a Clippers ugyanis valósággal lejátszotta a pályáról a fáradtnak, tompának tűnő Bostont: a nagyszünetben már 13 pont volt közte, a záró etap 16 pontos távolságról indult, de volt 30 egység is a különbség. Williams mellett Danilo Gallinari (27 perc, 25 pont, 4/5 tripla) és Montrezl Harrell (21 perc, 20 pont, 6 lepattanó) is remekelt, de gyakorlatilag mindenki parádésan dobott, jól passzolt, folyamatosan jó döntéseket hozott és végig gyorsabbnak, energikusabbnak tűnt a társaság, mint a jó formában érkező vendégcsapat. Ennek 61 százalékos mezőnymutató lett a vége, a 140 dobott pont önmagáért beszél, úgyhogy Doc Rivers csapata sorozatban ötödször is nyert és jelenleg közelebb van a nyugati harmadik, mint a kilencedik helyhez.

Nem állt készen a Boston. Az utóbbi meccsek remeklése után most fejben és fizikálisan sem volt a topon a Celtics, a vendégcsapat védekezése közel állt az értékelhetetlenhez, ezt pedig nem tudta ellensúlyozni a pálya második oldalán. A vállsérülés miatt hiányzó Jayson Tatum helyén kezdő Jaylen Brown (22 pont, 9/13 mezőnyből, 3 labdaszerzés), illetve a padról beszálló Terry Rozier (26 pont, 6/9 tripla) nagyon igyekezett, de ezúttal nem voltak elég koncentráltak csapatszinten, úgyhogy végig üldözték ellenfelüket, mielőtt a negyedik negyedre kifulladtak és elengedték a Clipperst. A sima vereség nem mutat szépen, főleg a 140 kapott ponttal, de így is várakozáson felüli eredménnyel, 3–1-gyel hozták le a nyugati túrát, megközelítették riválisaikat a tabellán, most pedig jön három hazai meccsük, úgyhogy nincsenek rossz helyzetben.

A Clippers legjobb dobói: Williams 34/6, Gallinari 25/12, Harrell 20
A Celtics legjobb dobói: Rozier 26/18, Brown 22/9, Irving 18/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 126–101 (25–24, 34–31, 32–22, 35–24)
Washington Wizards–Sacramento Kings 121–115 (28–20, 31–40, 31–21, 31–34)
Brooklyn Nets–Detroit Pistons 103–75 (27–19, 34–16, 27–27, 15–13)
Houston Rockets–Charlotte Hornets 118–106 (38–19, 33–25, 22–36, 25–26)
Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 89–98 (21–22, 16–28, 26–27, 26–21)
Los Angeles Clippers–Boston Celtics 140–115 (25–19, 37–30, 39–36, 39–30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik