Los Angelest is elsöpörte a Curry-show újabb felvonása

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.01.07. 08:51
null
Steph Curry elképesztő formában tért vissza hosszas kihagyása után (Fotó: AFP)
Továbra is ellenállhatatlan formában van Steph Curry: a Golden State kétszeres MVP-je ezúttal 45 pontos szezoncsúcsot szórt alig három negyed alatt, így vezette csapatát győzelemre az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Győzött az Isaiah Thomasszal kezdő Cleveland, remekelt a Minnesota, Detroitban is kikapott a Houston, nehezen, de nyerni tudott a Boston, Indianába pedig Victor Oladipóval együtt a győzelem is visszatért.

 

Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 105–121

Curry elképesztő. Visszatérése óta bombaformában van a Golden State kétszeres MVP-je és ezen a meccsen is teljesen tarthatatlannak bizonyult, bár szükség is volt rá, hiszen Kevin Durant ezúttal sem állt a bajnok rendelkezésére. Curry így rögtön bekezdett, már öt perc alatt beszórt tizenegy pontot, a következő három percben még hatot, a kezdeti triplák után még agresszívebbé vált és sorra harcolta ki a büntetőket is, végül gyakorlatilag egymaga szedte darabokra a Clippers védekezését - összességében 45 pontos szezoncsúcsig jutott (11/21 mezőnyből, 8/16 tripla, 15/16 büntető) mindössze három negyed és harminc játékperc alatt, szenzációs estét (vagyis délutánt) produkált. Mellette mindenki felejthető volt támadásban a vendégeknél, Klay Thompson 4/16-ot szenvedett össze mezőnyből és csak McGee, valamint Young jutott tíz pont fölé az együttesben, de most ennyi is elég volt – úgy fest, hogy Curry szeretne mindent bepótolni, amit kihagyott a sérülése alatt...

Blake Griffin megint kidőlt. Alig tíz játékperc után veszítette el legjobbját a hazai alakulat, a sérüléséből nemrég visszatérő magasember agyrázkódást szenvedett, amikor nekirohant Javale McGee könyökének, innentől pedig egyre nehezebben tudta tartani a lépést a LAC. Az első félidő végén kilenc pont volt közte, de az igazi áttörés a harmadik negyedben érkezett meg, amelyet 39–21-re nyert meg a Golden State, itt adta fel a Clippers – Beverley, Teodoszics és Rivers nélkül az újonc Jawun Evansnek, valamint a G-ligából felhívott Tyrone Wallace-nak kellett volna fognia Curryt, de ez elég reménytelen küldetésnek bizonyult. Doc Rivers alakulata kedd hajnalban fogadja az Atlantát, valószínűleg Griffin nélkül.

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 23/6, Jordan 15, Wallace 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 45/24, McGee 11, Young 11/6

Brooklyn Nets–Boston Celtics 85–87

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Most Tatum volt a kulcsember. Nem játszott jól, de ismét kőkeményen védekezett a Boston, amely a térdsérülés miatt hiányzó Al Horford nélkül lépett pályára, ami azért támadásban érezhető volt – egyébként is fáradtnak tűnt a keleti listavezető, ezt a 40 százalék alatti mezőnymutató is jelezte. A védekezés azonban ismét tökéletesen működött, 85 ponton és 33 százalékos mezőnymutatón tartották a Brooklynt, elloptak nyolc labdát és kiosztottak 13 blokkot, nagyon megkeserítették a Nets-játékosok életét, ez pedig a szoros találkozó végén győzelmet eredményezett. Ebben kulcsszerepet vállalt az újonc Jayson Tatum, aki egyrészt egymaga hat blokkot jegyzett, másrészt a hajrában egymás után két clutch játékot is bemutatott támadásban: előbb egypontos hátrányban betört és egy zsákolással visszavette a vezetést csapatának, majd már az utolsó percben bevert egy saroktriplát, ezzel pedig gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. A Boston ezzel zsinórban hatodik sikerét húzta be és magabiztosan utazhat el Londonba, hiszen kedd este ott találkozik a Philadelphiával.

Majdnem. Úgy is közel állt a bravúrhoz a jó formában lévő Brooklyn, hogy egyik legfontosabb játékosa, Caris LeVert hiányzott, így a hátvédsor még tovább szűkült Lin, Russell és Whitehead kiesése után – ráadásul DeMarre Carroll sérülten játszott, komoly fájdalmai voltak a mérkőzés folyamán. Így is egy jó játék hiányzott a sikerhez, a védekezés rendben volt, Dinwiddie igyekezett energiát vinni a támadásokba, most hasznosnak bizonyult a padról 12 ponttal beszálló Jahlil Okafor is, de összességében annyira gyengén dobtak, hogy végül egy hajszállal jobb volt a Celtics – kedd hajnalban a Torontót fogadják, az sem lesz könnyebb feladat.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 20/3, Okafor 12, Carroll 10/6, Harris 10
A Celtics legjobb dobói: Irving 21/6, Tatum 14/6, Smart 11

Detroit Pistons–Houston Rockets 108–101

Ez egy másik Pistons volt. Előző este kiütéses vereséget szenvedett a Detroit, most fáradtan, ráadásul Andre Drummond nélkül lépett pályára, mégis csak az első negyedben voltak komoly gondjaik a hazaiaknak – ott nem állt össze a védekezés, de a folytatásban átvette az irányítást a gárda. A harmadik negyedben már egyértelmű volt a Pistons fölénye, az alacsony szerkezetben (Eric Moreland volt a center) kezdő Van Gundy-legénység itt már nagyon megfogta a Houston gépezetét és tíz pont feletti előnybe került, innen pedig már nem volt visszaút, nagyon nagy győzelemmel homályosította el az előző vereséget a társaság. Tobias Harris (27 pont, 8 lepattanó) mellett elsősorban a kispadot kell kiemelni, a második sorból mindenki sokat tett hozzá, együtt és külön-külön is dicséret illeti őket – ezzel a sikerrel már 5–2-re áll a gárda a back-to-backek második felén, ami a tavalyi 3–14 után elég jelentős fordulat.

Nem teljes a Houston. Amellett, hogy a vendégek védekezése csak rövid periódusokban zárt jól a támadásban azért jelen formájában (Jackson és Drummond nélkül) elég mérsékelt Pistonsszal szemben, még elöl is komoly gondjaik voltak a texasiaknak. Az első negyedben még ültek a triplák (7/13), emiatt vezetett a Rockets, majd a folytatásban ezek eltűntek és legközelebb a negyedik játékrészben volt újra veszélyes a társaság kintről – akkor vissza is kapaszkodott egészen közel, de fordítani már nem tudott. Hiába Chris Paul (16 pont, 7 lepattanó, 13 gólpassz), elöl és hátul is kissé lyukas volt most ez a Houston, továbbra sem sikerül kitörni a rossz periódusból és már csak egyetlen meccsel előzik meg a Spurst.

A Pistons legjobb dobói: Harris 27/9, Smith 17, Buycks 16/12
A Rockets legjobb dobói: Paul 16/9, Ariza 15/6, Gordon 15/9, Green 15/12

Indiana Pacers–Chicago Bulls 125–86

Van Oladipo, van győzelem. A Pacers vezére az előző négy mérkőzést hagyta ki, amelyen 0–4-et hozott nélküle csapata, most viszont ismét pályára léphetett és ő vezette az indianai gálát – a második negyedben kiütötték ellenfelüket a hazaiak, onnantól csak a különbség volt kérdéses. Oladipo végül 23 ponttal, 9/11-es mezőnymutatóval, hat lepattanóval, kilenc gólpasszal és öt labdaszerzéssel zárt mindössze 24 perc alatt, mellé felnőtt a padról beszálló Sabonis, az egész csapatban megvolt a lendület, az agresszivitás, ráadásul a félidei 27 (!) pontos különbség után sem állt le a gárda – ráfért már a csapatra egy ilyen kiütéses siker, ahol végig ünnepel a publikum, főleg a Milwaukee elleni, nagyon fontos hazai találkozó előtt.

Elfáradt a Chicago. Nem csak hogy back-to-backet játszott a Bulls, de az utóbbi tizenegy nap alatt hét mérkőzést vívott meg a társaság, így nem volt meglepő, hogy nem bírta erővel az Oladipo visszatérése miatt felpörgő, lendületbe jövő Pacers tempóját. Az első negyed még rendben volt, de a 33–11-re elvesztett második után nem volt miről beszélni, így Fred Hoiberg azt mondta az összecsapás után, hogy most pihenőnapot ad játékosainak, mert kedd hajnalban már a Houstont fogadják.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 23/6, Sabonis 22/3, Leaf 15/9
A Bulls legjobb dobói: Portis 15/3, Valentine 13/9, Markkanen 13/9

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 127–131

A végén még kapaszkodhatott a Cavs. Ezúttal semmi gond nem volt a clevelandi támadójátékkal, sőt, gyorsan, ponterősen, hatékonyan játszottak a vendégek, akik a harmadik negyedben állva is hagyták ellenfelüket – ebben a játékrészben beesett 7/11 hármasuk és húszpontos előnybe kerültek. Nem volt azonban még vége a meccsnek, feltámadt az Orlando és hiába LeBron James szenzációs estéje (33 pont, 4/7 tripla, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 6 labdaszerzés) és több kulcsfontosságú játéka, 40 másodperccel a vége előtt már csak három egységgel vezetett a Cavs – Thomas itt dobott egy homályt, de Dwyane Wade begyűjtötte és a gyűrűbe küldte a labdát, ez volt a döntő momentum. Összességében bár kis híján egy megnyert meccset adott le Tyronn Lue csapata, van minek örülni, a győzelem mellett Isaiah Thomas 21 perc alatt beszórt 19 pontja mindenképpen biztató, de James, Wade (16 pont, 9 lepattanó) és Love (27 pont, 6/12 tripla) is nagyon eredményes volt, erre építhetnek a folytatásban.

Csak a vereséget tudta szépíteni a Magic. Kiváló egyéni statisztikákat találhatunk hazai oldalon, a 30 pontos Aaron Gordon mellett Elfrid Payton, Evan Fournier és még Mario Hezonja is szép számokkal zárt, de csapatszinten azért voltak gondjaik annak ellenére, hogy végül szorossá tették a vereségüket. A védekezésük és kulcshelyzetben a lepattanózásuk is nagyon rosszul nézett ki, a harmadik negyedben főleg rengeteg hibát követtek el és bár a záró etapban sok mindent kiegyenlítettek, egy újabb engedett támadópattanó okozta a vesztüket – zsinórban negyedszer kaptak ki és már csak a Lakers, illetve a Hawks rendelkezik rosszabb mérleggel náluk. Persze erre a tűzerőre, lendületre és dobóformára lehet építeni a továbbiakban, hiszen nem mindig jön szembe egy ilyen ponterős Cleveland, de most egy hárommeccses idegenbeli túrán kell javítaniuk.

A Magic legjobb dobói: Gordon 30/3, Payton 20/3, Fournier 18/12
A Cavaliers legjobb dobói: James 33/12, Love 27/18, Thomas 19/6

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 103–110

Dellavedovát ezért tartják. Óriásit játszott Giannis Antetokounmpo, a Bucks görög klasszisa 34 pontig, 12 lepattanóig és 7 gólpasszig jutott, 17 dobásából 12-t értékesített, ráadásul mellette Eric Bledsoe és Kris Middleton is elérte a húsz egységet, mégis Matthew Dellavedova volt az, aki fordított a dolgok menetén. Az általában „piszkos” játékosként elkönyvelt hátvéd hét és fél perccel a vége előtt a nyakánál fogva állította meg Bradley Bealt és a játékvezetők flagrant 2-vel kiállították, de ezzel mégis elérte azt, ami csapatának kellett: az addig remeklő Beal, valamint John Wall is kiesett a ritmusból, a hátralévő időben 1/9-et dobott mezőnyből ez a páros, a Milwaukee pedig megfordította a derbit. Az utolsó három percben 13 pontot szórt az Antetokounnpo-Bledsoe duó, ők ketten vitték a prímet, így Jason Kidd alakulata nagy idegenbeli győzelemmel javította tovább a back-to-backek második felén immár 5–3-as mérlegét.

Szétesett a Wizards. Már Dellavedova faultja előtt is voltak gondok a Washington támadójátékával, de az eset után abszolút szétcsúsztak Bealék elöl, a mérkőzést egy 12–4-es Bucks-roham zárta le, a fővárosiak pedig a sajtótájékoztatón is csak Dellavedovára panaszkodtak, láthatóan nem tudtak túllépni az egyébként valóban kiállítást érő eseten. Beal ráadásul a fault után még a játékvezetőhöz is hozzáért, ami további következményekkel járhat, így hiába volt kiváló formában Scott Brooks alakulata, most egy nagyon fájdalmas vereséget kell feldolgoznia.

A Wizards legjobb dobói: Beal 20/3, Gortat 17, Wall 16/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Bledsoe 21/6, Middleton 20/6

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 116–98

Nem érződött a back-to-back. Ugyan a Minnesota előző este még Bostonban vesztett rangadót, mégis a Thibodeau-legénység tűnt frissebbnek, agresszívebbnek és összességében tükörsima győzelmet aratott a New Orleans ellen. A hazaiak az első perctől fogva kiválóan dolgoztak támadásban, Jimmy Butler mellett ezúttal Karl-Anthony Towns is pályán tudott maradni a New Orleans magasaival szemben és felül is tudott kerekedni, Andrew Wiggins is beszórt húsz pontot és igazából nem lehetett kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Már az első negyedben tíz egység felett járt a különbség, a nagyszünetben 21, három játékrészt követően 27 pont volt közte, ugyan a végén kozmetikázott a Pelicans, nem okozott gondot a Minnesotának – zsinórban ötödször tartották soros ellenfelüket száz pont alatt Diengék és továbbra is stabilan negyedikek Nyugaton.

Esélytelen New Orleans. Meglepő módon hozzá sem tudott szólni ehhez a meccshez a vendégcsapat, Anthony Davis magához képest nagyon szenvedett a Dieng, Gibson, Towns sor szorításában, a periméterről pedig gyakorlatilag semmilyen segítség nem érkezett, a Holiday, Moore hátvédpár például 0/10 hármassal zárt. DeMarcus Cousins ugyan hozta szokásos számait (23 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 7 eladott labda), de ez nagyon kevésnek bizonyult a határozottan, olajozottan játszó Minnesotával szemben, így harmadszor is kikaptak ebben a párharcban az alapszakasz során.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 21/9, Butler 21/6, Wiggins 20/3
A Pelicans legjobb dobói: Cousins 23/6, Davis 16, Holiday 13

Sacramento Kings–Denver Nuggets 106–98

Összeszedte magát a Kings. Elvesztette a tartását az utóbbi meccseken a Sacramento, zsinórban négy „nem szép” vereség után azonban most ismét harapott és küzdött a társaság – nagyrészt rendben voltak hátul és elöl is voltak kifejezetten jó periódusaik. A negyedik negyed eleji tízpontos előnyük aztán elillant és öt perccel a vége előtt már ott volt a sarkukban a Denver, de itt megmutatta a hazai alakulat, hogy ezúttal van tartása: összeszedték magukat elöl-hátul és egy 10–3-as rohammal eldöntötték a találkozót. A jól játszó fiatalok (Fox, Cauley-Stein és Hield is nagyon hasznos volt) mellett egyébként a záró etapban fellépett Vince Carter is, a veterán tíz pontot szórt ebben a periódusban és hozzátett a sikerhez – a meccs után azt nyilatkozta, hogy türelmet kér a csapatnak, szépen fejlődnek, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Nem volt elég erő a Denverben. A back-to-backet játszó vendégeken érződött a fáradtság, elsősorban a huszonöt eladott labda árulkodott erről, az ebből kapott negyven pont nem férhetett bele, így végül vereséget szenvedtek - dobásban sem váltották meg a világot, de főleg ezek a fájó hibák okozták a vesztüket. A kulcsemberek közül senki nem tudott igazán felpörögni, elmaradtak az extrák és bár a negyedik negyedben még egyszer felkapaszkodtak, nem volt már erejük fordítani – sőt, egyáltalán nem vezettek a mérkőzés során, így utazhatnak tovább a Golden State-hez.

A Kings legjobb dobói: Fox 18, Cauley-Stein 17, Hield 14/12
A Nuggets legjobb dobói: Lyles 19/6, Murray 18/9, Harris 17/9, Barton 17/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 105–121
Brooklyn Nets–Boston Celtics 85–87
Detroit Pistons–Houston Rockets 108–101
Indiana Pacers–Chicago Bulls 125–86
Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 127–131
Washington Wizards–Milwaukee Bucks 103–110
Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 116–98
Sacramento Kings–Denver Nuggets 106–98

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik