Lillard parádéjával hosszabbítást nyert a Portland

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.09. 08:52
null
Damian Lillard (fehérben) volt a Portland hőse (Fotó: Reuters)
A 41 pontos Damian Lillard vezérletével óriási csatában, hosszabbításban verte a Washingtont a Portland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel fellépett a nyugati hatodik helyre. A San Antonio vezetőedzője és három alapembere nélkül is könnyedén győzött Minnesotában, a Toronto jelentős hátrányból fordított a Brooklyn ellen, a Lakers fiataljai pedig remekeltek és sikerre vitték csapatukat. Nem tört meg a Knicks szériája Denverben, Anthonyék ezúttal is sima vereséget szenvedtek – az Atlanta viszont még a Jazznél is jobban védekezett, így újabb fontos győzelmet aratott.


Toronto Raptors–Brooklyn Nets 104–99

Mínusz 16-ról állt fel a Raptors. A második negyedben a Brook Lopez által húzott Nets lejátszotta a hazaiakat és a nagyszünetben 16 ponttal vezetett, a fordulás után innen kezdték meg a felzárkózást Lowry-ék. A harmadik játékrész utolsó bő öt percében 22–9-et futott a Toronto, majd a záró etap elején két triplával a vezetést is átvette és innentől már nem adta ki a kezéből: párpontos előnyét megőrizte a végső dudaszóig. A kulcs a csapatvédekezés összerántása mellett a sokkal kontrolláltabb támadójáték volt, az első félidő borzalmas hatékonysága után kintről és büntetőkből is bőven termelt a hazai csapat.

Brook Lopez mellé nem lépett fel senki. A Nets centere szenzációs estét produkált, mindössze 17 mezőnykísérlettel 35 pontig jutott, ezek között pedig több óriási kosár is volt – ráadásul hátul is villogott, hiszen hét (!) blokkot osztott ki. Rajta kívül azonban senkit nem tudunk igazán kiemelni, őt leszámítva egyetlen vendégjátékos sem dobhatott büntetőt, míg a Toronto összesen 25 egypontossal próbálkozhatott – a harmadik negyed végétől kezdve egyszerűen nagyobb tűzerővel bírtak a hazaiak és ezt Lopez egymaga nem tudta ellensúlyozni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25, Lowry 23/12, Patterson 11/3, Ross 11/9
A Nets legjobb dobói: Lopez 35, Young 14, Bogdanovic 12/6

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 91–116

Ha már lúd, legyen kövér. Gregg Popovich és Tony Parker mindenképpen kihagyta volna ezt a meccset, de a back-to-back miatt végül Tim Duncan és Manu Ginobili sem lépett pályára – ez sem zavarta meg a tegnap borzasztóan dobó San Antoniót. Ezen az estén minden működött, LaMarcus Aldridge (11/13 mezőnyből, 29 pont, 4 blokk) és David West (7/9 mezőnyből, 18 pont) vezérletével 55%-kal dobtak mezőnyből a vendégek és Kawhi Leonard is kissé háttérbe húzódhatott. A második negyed végén meglépett a Spurs, majd a harmadik játékrészben el is dőlt a meccs, volt húsz pont felett is a különbség – érdekesség, hogy a veterán, Wolvestól két hete kirakott Andre Miller kezdő irányítóként 13 egységet (5/6 mezőnyből, 5 gólpassz) tudott hozzátenni.

Ennyi volt a Wolvesban. A fiatalok most sem játszottak rosszul, Wiggins (23 pont, 8 pattanó) és Towns (19 pont, 9 pattanó) is hozta magát, mellettük támadásban LaVine is hatékonyan dolgozott, azonban védekezésben komoly gondjaik akadtak a periméteren és a palánk alatt is. Ezeket nagyjából másfél negyeden keresztül tudták ellensúlyozni, de mivel igazán extra teljesítmény nem akadt náluk és a kinti dobásokkal ezúttal is hadilábon álltak, nem tudták tartani a lépést a vendégekkel.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 23/3, Towns 19, LaVine 15/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 29, West 18, Leonard 15

Denver Nuggets–New York Knicks 110–94

Nehéz idők New Yorkban. Az alapvetően is nagyon gyenge formában játszó Knicksnél a bemelegítésnél térdsérülést szenvedett Lance Thomas, a visszatérő Porzingis sok hasznosat nem tudott hozzátenni a meccshez, így ebben a csarnokban már sorozatban nyolcadik vereségét szenvedte el a gárda. Hiába jutott el harminc pontig Carmelo Anthony, már a második negyedben eldőlt a találkozó, innentől csak rohantak az eredmény után a vendégek – ráadásul a sima vereség csak az első állomása volt egy hatmeccses idegenbeli túrának...

Villogtak a magasemberek. A denveri periméter ezúttal mérsékelt hatékonysággal dolgozott, Gallinari hiányában egyedül Harris játszott jól, Mudiay nagyon gyengén dobott és Barton sem hozott extrát a kispadról beszállva. Ellenben Kenneth Faried ismét remekelt a palánk alatt, 24 pontja mellé leszedett tíz lepattanót, de mellette Nikola Jokics is nagyon agresszív volt, ő húsz ponttal és kilenc pattanóval zárt. Nekik köszönhetően 62–36-ra nyert a festékből a Nuggets, a második negyedben egy 18–2-es futással meglépett és innentől minimum hét ponttal mindig előrébb járt, így végül könnyedén nyerte meg a találkozót.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 24, Jokics 20, Harris 16/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/3, Williams 15/9, O'Quinn 10

Utah Jazz–Atlanta Hawks 84–91

Teague és a védekezés győzelmet ért. Az utóbbi meccseken egyértelműen a védekezésre építhetett az Atlanta, hátul nagyon agresszíven és pontosan játszottak Millsapék, ezt pedig ezen a találkozón is megmutatták – a két középső negyedben összesen harminc pontot engedtek a Jazznek. Ez elég volt ahhoz, hogy pár ponttal meglépjenek és bár a hajrában rohamoztak a hazaiak, Jeff Teague minden támadásnál megvillant – ő végül 24 ponttal és hat gólpasszal zárt, csapata pedig megtartotta az előnyét. Zsinórban harmadik idegenbeli győzelmét aratta a gárda és stabilizálta magát a keleti ötödik helyen.

Lemaradóban a Jazz. Az utóbbi tíz mérkőzéséből a hetedik vereségét szenvedte el a hazai csapat, ezzel pedig már két meccs a hátránya a nyugati nyolcadik Houstonnal szemben. Ezúttal a második negyedtől kezdve hátrányban játszottak Haywardék, mivel mindössze 34,9%-kal dobtak mezőnyből, ugyanakkor eladtak húsz labdát – nem akadt náluk olyan teljesítmény, mint a túloldalon Teague-é és senki nem tudta megtolni a gárda szekerét. Ez hiányzott leginkább a hajrában, mert a borzasztó támadójáték ellenére partiban voltak, köszönhetően elsősorban a tizenöt támadópattanónak és a Hawks 50%-os büntetőzésének.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/6, Favors 16, Hood 16/9
A Hawks legjobb dobói: Teague 24/9, Millsap 18, Horford 11/3

Portland Trail Blazers–Washington Wizards 116–109 – hosszabbítás után

Lillard parádézott, a Portland előzött. Zsinórban három vereség után óriási meccset vívott a Blazers, melynek karmestere ezen az estén is Damian Lillard volt. Az irányító az első félidőben is fazont szabott csapata játékának és beszórt tizenöt pontot, majd a hajrában is lehetett rá számítani és a hosszabbítás utolsó percében is két nagy kosarat süllyesztett el – végül 41 ponttal (12/25 mezőnyből, 6/13 tripla) és 11 gólpasszal zárt egyetlen eladott labda mellett. A rendes játékidő végén viszont nem ő mentette meg a Portlandet, hanem McCollum és Henderson: előbbi öt másodperccel a vége előtt egyenlített egy duplával, utóbbi pedig Gortat válaszát blokkolta a palánk alatt. Ezzel a sikerrel a Blazers megelőzte a Dallast és fellépett a nyugati hatodik helyre.

Többet hibázott a Wizards. Ugyan a Portland húsz labdát adott el, ezt a fővárosiak nem tudták győzelemre váltani – mindössze 47,8%-kal büntetőztek, elveszítették a lepattanózást és kulcsszituációkban megremegett a kezük. A harmadik negyedben már 13 ponttal vezettek, a rendes játékidő végén Gortat megnyerhette volna a meccset, majd a hosszabbításban Lillardról maradtak le kétszer döntő helyzetben – érződött Bradley Beal hiánya, főleg mert John Wallnak nem ment a dobás (8/25). Ugyan Gortat és Sessions mindent megtett, ezúttal egy Lillarddal jobb volt a Blazers, így a fővárosiak sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 41/18, McCollum 18/6, Henderson 12
A Wizards legjobb dobói:
Sessions 21/3, Wall 20/9, Gortat 19

Los Angeles Lakers–Orlando Magic 107–98

Győzelmi széria. A Golden State elleni hatalmas bravúr után az Orlandót is megverte a Lakers, méghozzá pontosan úgy, ahogy azt már régóta szeretnék: három fiataljuk remek játékával. D'Angelo Russell (27 pont, 11/19 mezőnyből), Jordan Clarkson (24 pont, 5 tripla) és Julius Randle (23 pont, 11 pattanó) vezényelték le a harmadik negyedbeli nagy futást, amikor megfordították a meccset a hazaiak, a három játékos együtt 31 pontot dobott ebben a játékrészben. Innentől kézben tartotta a meccset az arany-lila alakulat és végre látszik a fény az alagút végén – a három fiatal először jutott húsz pont fölé egyszerre.

Oda a playoff? Két nap alatt második, összességében sorozatban a harmadik vereségét szenvedte el az Orlando, így már 5,5 meccsre van a keleti nyolcadik helytől, ráadásul a riválisok most kezdenek belejönni. Ezúttal nagyon hiányoztak Nik Vucsevics pontjai, támadásban csak az Oladipo-Fournier párosban bízhattak, de a Lakers ezt túl tudta dobni és a negyedik negyedben már a hazaiak diktálták a tempót. Vucsevics hiányában a lepattanózást is elbukták a vendégek és könnyen lehet, hogy szezonjuk érdemi része ezekben a napokban véget ér.

A Lakers legjobb dobói: Russell 27/6, Clarkson 24/15, Randle 23
A Magic legjobb dobói: Oladipo 26/6, Fournier 23/3, Smith 10, Watson 10


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik