LeBron James klasszisa döntött a hosszabbításos Cleveland–Minnesotán

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.02.08. 08:51
null
LeBron James klasszisa döntött a Minnesota ellen (Fotó: Twitter.com)
37 pontos TD-t és győztes dobást szállított James – megállíthatatlan a Rockets – 48 ponttal nyert a Spurs – elhalasztottak egy meccset. Negyven triplát és túlórát hozott a Minnesota clevelandi fellépése az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, döntő faktornak pedig LeBron James bizonyult: a 37 pontos tripla duplát jegyző sztár az utolsó másodpercben dobott kosárral döntötte el a találkozót a hazaiak javára. James Harden 41 pontjával, három alapembere nélkül is győzött Miamiban a Houston, tovább robog a Jazz és a Pistons, 48 pontos sikert könyvelhetett el a Spurs, a New Orleans–Indiana meccset viszont el kellett halasztani.

Detroit Pistons–Brooklyn Nets 115–106

Izgalmas ez a Griffin-Drummond páros. Egyre jobban néz ki egymás mellett a két magasember és most mindketten szabadon csinálhatták azt, amihez a legjobban értenek: Drummond a 17 pontja mellett 27 (!) lepattanót húzott le, Griffin pedig 25 ponttal és 7 gólpasszal irányította a támadójátékot. Az erőcsatár a negyedik negyedben döntő faktornak bizonyult, amikor a Nets egy rohammal felzárkózott három pontra, sorozatban ő kapta meg a labdát és be is rámolt pillanatok alatt kilenc egységet, innen pedig már nem tudott még egyszer felállni a Brooklyn – ezzel zsinórban ötödik meccsét húzta be a társaság és Griffinnel a soraiban még veretlen. Ezen az öt meccsen egyébként már harmadszor érte el a húsz lepattanós határt Drummond és ez a duó nagyon komoly fegyvernek tűnik eddig, de persze ezúttal sem csak róluk szólt a meccs, hiszen Johnson, Smith és Galloway is tíz pont fölé jutott, ráadásul kintről is 37,5%-kal tüzeltek. Most jön egy igazi presztízsmeccs: szombat hajnalban Griffin eddigi csapata, a Clippers érkezik Detroitba...

Túl sok előnyt adott a Nets. Elsősorban az eladott labdák okozták a vendégek vesztét, hiszen amíg a Pistons mindössze hét, addig ők húsz alkalommal veszítették el a játékszert, ami óriási különbség - az ezekből szerzett pontokat tekintve 24–10-re maradt alul a társaság, ezt nem nagyon lehetett eltüntetni. Ráadásul a festékben sem bírtak a hazaiakkal, ott 60-38-ra kaptak ki és bár Allen Crabbe végre azt hozta, amit várnak tőle (34 pont, 6/14 tripla), ez így kevésnek bizonyult - ugyan szorossá tudták tenni a találkozót a back-to-back második felén, de végül sorozatban negyedszer is kikaptak.

A Pistons legjobb dobói:Griffin 25/3, Johnson 19/3, Drummond 17
A Nets legjobb dobói:Crabbe 34/18, Harris 18/12, Carroll 14/9, Allen 13

Miami Heat–Houston Rockets 101-109

Üzembiztos győzelemgyár. Hiába a back-to-back, ahogy előző este, úgy most is annyit adott ki magából a Rockets, ami a győzelemhez kellett, pedig Eric Gordon, Ryan Anderson és Trevor Ariza révén a három fő "célpont" hiányzott - gond egy szál se, James Harden berámolt 41 pontot (13/25 mezőnyből, 5/12 tripla), Chris Paul hozzátett 24-et (7-7 lepattanó és gólpassz) és az együttes egy megingást leszámítva végig vezetett. Ez a megingás a harmadik negyedben következett be, de egy időkérés után rögtön egy 7–0-val válaszolt a társaság, majd a záró etapban jött ehhez még egy 9–0, végül pedig egy 8–0, innentől már nem volt kérdés a győztes kiléte – összességében zsinórban hatodik mérkőzését húzta be Mike D'Antoni alakulata, 4–0-val hozta le idegenbeli túráját és fél meccsre megközelítette a ligaelső Golden State-et.

Három fecske sem csinált nyarat. Ha csak annyit tudunk a meccsről, hogy hatvan pontot és tizenegy gólpasszt jegyzett a Dragic-Richardson kettős (utóbbi 7/9 triplával), Hassan Whiteside pedig 16 pontos, 17 lepattanós dupla-duplát gyártott, azt gondolhatnánk, hogy bravúrgyőzelmet aratott a Heat – pedig nem így történt, az említett trión kívül ugyanis senki nem nyújtott értékelhető teljesítményt. A „maradék" öt játékos összesen 25 pontot dobott és hiába a 40 százalékos triplamutató, vagy a 15 megszerzett támadópattanó, a Houston ellen ennél több kellett volna – voltak fellángolásai, devégül zsinórban ötödször kapott ki Erik Spoelstra csapata és már csak egyetlen meccsel vezet a keleti kilencedik Detroit előtt.

A Heat legjobb dobói:Dragic 30/6, Richardson 30/21, Whiteside 16
A Rockets legjobb dobói:Harden 41/15, Paul 24/9, Capela 13

Cleveland Cavaliers–Minnesota Timberwolves 140-138 – hosszabbítás után

Egy ilyen Jamesszel bármi elképzelhető. Csapatként is javult a Cavs, legalábbis támadásban, de a győzelemhez szükséges pluszt egyértelműen LeBron James tette hozzá, aki szenzációs estét produkált: 37 ponttal (16/22 mezőnyből, 5/7 tripla), 10 lepattanóval és 15 gólpasszal tripla-duplázott, majd a hosszabbítás végén ő nyerte meg a meccset a Clevelandnek. Előbb blokkolta Jimmy Butler győztesnek szánt dobását, majd pár pillanattal később, alig egy másodperccel a mérkőzés vége előtt éppen Butler felett süllyesztett el egy tempót, ezzel szállította a borzasztóan fontos sikert a hazai alakulatnak – ráadásul közben megelőzte Zydrunas Ilgauskast a franchise lepattanólistáján. Mellette most azért többen is igyekeztek, Korver és Smith is jól dobott kintről, Thompson hozta azt a palánk alatt, amit kellett, Isaiah Thomas is hozzá tudott tenni, 59.1 százalékkal dobtak mezőnyből és 51.2 százalékkal vertek be 21 triplát – a nagy kérdés már csak az, hogy tudnak-e építeni erre a győzelemre és el tudnak-e indulni a jó irányba...

JAMES ELKÉPESZTŐ KOSARA

Minnesotán kívül nem megy. Az utóbbi tíz idegenbeli mérkőzéséből ez volt a kilencedik veresége a Wolvesnak, tűrhetetlen, hogy vendégként ennyire nem tud érvényesülni a gárda és leginkább a védekezéssel vannak gondok saját pályájuktól távol - ezúttal is ez jelentette a problémát, támadásban ők is parádésak voltak. Jimmy Butler (35 pont, 14/21 mezőnyből, 4/5 tripla, 6 gólpassz) szenzációs estéje mellett ihletett formát fogott ki Karl-Anthony Towns is, aki 6/6 (!) triplával jutott el harminc pontig, Jeff Teague 15 gólpasszt osztott ki és csapatszinten 19/33 hármast süllyesztettek el – igaz, a Cavs kicsit mintha ezt fel is adta volna, nem erőltették meg magukat azért, hogy odaérjenek a kinti dobókra. A végén egy játékon múlt a győzelem, de megint Butlerék maradtak alul, következőleg Chicagóban már muszáj lesz nyerniük.

A Cavaliers legjobb dobói:James 37/15, Smith 20/18, Thompson 17
A Timberwolves legjobb dobói:Butler 35/12, Towns 30/18, Wiggins 19/12

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 88–92

Lelassult, de átugrotta a lécet a Jazz. Zsinórban hetedik győzelmét húzta be a Utah, bár az az energia, ami jellemezte a csapatot a sikerszéria alatt, ezúttal nem volt meg – az előző hat találkozón 110 pont és 50 százalékos mezőnymutató felett átlagoltak, ezúttal viszont alig lépték túl a 90 pontot és a 40 százalékot. Ennek ellenére kiizzadták a győzelmet, gyakorlatilag végig vezettek pár ponttal és Rubio (29 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) remeklésével ezt tartani is tudták – a különbség volt kétszámjegyű is a negyedik negyedben és bár innen visszajött a Grizzlies 80–74-re, ennél közelebb csak a végeredmény beállításakor kapaszkodtak a hazaiak. Ezúttal a húsz eladott labda és a mindössze hat bedobott hármas is belefért a Jazznek, de szombat hajnalban, a Charlotte ellen valószínűleg ennél több kell majd.

Nincs változás. Továbbra is gyenge támadójátékot produkál, emiatt pedig vereségeket szenved a Memphis, most már zsinórban ötnél jár és ezúttal is elöl keresendők a probléma okai – minden tiszteletünk Andrew Harrisoné, de amikor ő egy csapat legjobb pontszerzője és playmakere, akkor nem biztos, hogy minden a helyén van. A kispadról gyakorlatilag minimális segítség sem érkezett, nem volt mihez nyúlni, bár J.B. Bickerstaff szerint az a legfontosabb, hogy harcolnak és ez nem fog változni – hétvégén Oklahoma Citybe látogatnak, ott is eszerint fognak pályára lépni.

A Grizzlies legjobb dobói:Harrison 23/6, Gasol 20/6, Brooks 11/3, Green 11/3
A Jazz legjobb dobói:Rubio 29/6, Hood 18, Mitchell 9/3

New Orleans Pelicans–Indiana Pacers – ELHALASZTVA

Nem játszották le a találkozót, ugyanis egy helyen beázott a csarnok a szakadó esőben és bár a személyzet fabrikált egy „tálat" a tetőgerendákra, ettől egyik csapat sem nyugodott meg – nem akarták vállalni azt a kockázatot, hogy esetleg leszakad. A kétórás várakozás után így végül a halasztás mellett döntöttek,

Phoenix Suns–San Antonio Spurs 81–129

Így kell kezdeni egy idegenbeli túrát. Most indult el évi szokásos rodeo tripjére a San Antonio és az idegenben rengeteget botló csapat ezúttal nem adott esélyt ellenfelének, ha finoman akarunk fogalmazni – az első negyedet 28–9-re nyerte a gárda, félidőben 69–31-re vezetett, a negyedik játékrészben pedig már ötven pont felett is járt a különbség. Végül egy hajrában dobott kosár kellett ahhoz, hogy a Suns beférjen az ötvenes határ alá, de ez aligha érdekelte bármelyik csapatot, a 38 pontos félidei különbség a legnagyobb a San Antonio története során, mindenki tudott pihenni, így remekül hangoltak a Golden State elleni rangadóra.

Ez már a második ilyen. A szezon elején is kapott egy 48 pontos pofont a Phoenix, ami negatív franchise-rekord, most pedig beállította ezt a társaság – Booker és Chandler hiánya, illetve Ulis kiválása (fájt a háta) sem magyarázhatja meg ezt a vereséget, teljesen összezuhant a gárda. Persze ez benne van néha akkor, amikor a kezdőcsapat legidősebb játékosa 24 éves és akkor, amikor 3/32 triplát tud elsüllyeszteni egy együttes, de azért például az első negyedben összehozott 4/24-es mezőnymutató jól jelzi, hogy milyen mélyen volt ezen az estén a Suns.

A Suns legjobb dobói:Len 14, Jackson 13, Bender 12/6
A Spurs legjobb dobói:Aldridge 23, Mills 18/15, Green 17/15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik