LeBron James fontos büntetőket rontott, drámai csatában kapott ki a Lakers

HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁSHEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS
Vágólapra másolva!
2018.10.23. 09:28
Címkék
LeBron James egyszer még megmentette a két alapemberét is nélkülöző Lakerst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali játéknapján, ám másodjára már nem tudta, így továbbra is nyeretlen a Los Angeles – ezúttal a Spurstől kapott ki hosszabbításban. Újabb vereséget könyvelhetett el a Boston, most a Magic bizonyult jobbnak, nem hibázott viszont a Toronto és a Milwaukee – győzött a Dallas, javított a Warriors és a Wolves, újra bukott a Jazz, míg a Washington túlórában gyűrte le a Portlandet.


A LeBron Jamesszel felálló Lakers a Spurstől is kikapott
A LeBron Jamesszel felálló Lakers a Spurstől is kikapott

 

Boston Celtics–Orlando Magic 90–93

Gyenge volt a Boston. Támadásban pocsék játékot mutatott a hazai alakulat, alig 40 százalékkal dobott mezőnyből Brad Stevens csapata, 22.5 százalékkal triplázott és büntetőből is csak kilencet harcolt ki – egyénileg ezúttal Jayson Tatum is betlizett, összesen hárman jutottak tíz pont fölé, de közülük is egyedül Kyrie Irving dobott megfelelő mennyiségben és megfelelő hatékonysággal. Mindezek eredményeként egyetlen másodpercre sem vezetett a mérkőzés során a Celtics, végig futott az eredmény után és bár sikerült felállni a tíz pont feletti hátrányból, a végén 91–90-ig zárkóztak, de kiegyenlíteni nem tudtak – az utolsó másodpercekben előbb Irving, majd Horford támadópattanója után Hayward is kihagyott egy hármast, az idő pedig közben lejárt. Ez a meccs is bizonyította, hogy elöl bőven van még mit igazítani a játékon, így most 2-2-es mérleggel fogadhatják az OKC-t.

Idegenben is megvillant a Magic. Az előző szezonban az utolsó 28 idegenbeli meccséből 25-öt elvesztett az Orlando, most viszont bravúrgyőzelmet aratott Bostonban, így 2-2-es mérlegről folytathatja – legutóbb is nagyon közel állt a Sixers legyőzéséhez, egyelőre a vártnál talán jobban néz ki a gárda. Ezúttal a védekezésnek köszönhették a sikert, támadásban nekik is komoly gondjaik voltak, de kevesebbet hibáztak és egyénileg azért több olyan játékosuk akadt, akire lehetett számítani: Nik Vucsevics (24 pont, 12 lepattanó) remekelt a festékben, Jonathan Isaac 18 ponttal és 12 lepattanóval zárt, az utolsó másodpercekben pedig dobott egy clutch duplát, de DJ Augustin és Evan Fournier is dupla-duplázott, mindketten elérték a tíz kiosztott gólpasszt. Az utolsó két bostoni dobásnál saját bevallásuk szerint visszatartották a levegőt, mert a tavalyi formájukkal alighanem valamelyik beesett volna, de ezúttal megúszták, péntek hajnalban a Portland ellen folytathatják otthon.

A Celtics legjobb dobói: Irving 22/6, Horford 16/3, Hayward 11/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24/3, Isaac 18/6, Fournier 14/6

Toronto Raptors–Charlotte Hornets 127–106

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Uralta a meccset a Raptors. Már az első negyedben érezni lehetett, hogy melyik a jobb csapat, a Toronto fizikális védekezése elvette a vendégek ritmusát és a kinti dobásait, míg a kanadaiak szépen járatták a labdát és erőlködés nélkül hozták a kosarakat – a játékrész végén kilenc pont volt közte, a nagyszünetben tizenöt és ezt követően sem inogtak meg a hazaiak. Nick Nurse csapatának teljesítményét jól jellemzi a 36 kiosztott gólpassz, az 57.5 százalékos mezőnymutató és az eddigi szezoncsúcsnak számító 15 bedobott hármas, ráadásul egyénileg is jól megoszlottak a terhek: Kawhi Leonard (22 pont, 4/7 tripla) és Kyle Lowry (16 pont, 14 gólpassz) volt a vezér, de mind a tizenhárom pályára lépő játékos szerzett pontot és közülük tizenketten gólpasszt is adtak az este folyamán. Ennek megfelelően természetesen a játékpercekre is lehetett figyelni, a Toronto összességében könnyedén húzta be negyedik idei győzelmét is, így veretlenül fogadhatja a Minnesotát.

Most nem volt esélye a Charlotte-nak. Az előző három találkozó alatt 49 hármast bombázott be a Hornets, ebből 19-et egymaga Kemba Walker vállalt, most viszont az első negyedet 0/5-tel zárták és később sem tudtak mit kezdeni a Raptors kinti védekezésével – a rossz vállalásokból, eladott labdákból pedig gyors kosarakat is kaptak, a leindítás-pontokat tekintve 31-5-re nyert a Toronto. Walker végül eljutott 26 pontig (11/22 mezőnyből, 2/7 tripla, 5 gólpassz), de ő volt az egyetlen, aki stabilan veszélyt tudott jelenteni a gyűrűre, így a második félidőben már esélytelennek bizonyultak, végig komolyabb hátrányban játszottak és egyetlen igazi futást sem tudtak vezetni. Ezek után 2-2-vel állnak és most utaznak tovább Chicagóba.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 22/12, Valanciunas 17, Lowry 16/9, Green 16/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 26/6, Lamb 16/3, Batum 13/9

Milwaukee Bucks–New York Knicks 124–113

Nagy előnyt leadva nyert a Milwaukee. Az első negyedben kisebb előnyt épített fel a Bucks, aztán a másodikat tizenöt ponttal nyerték a hazaiak és úgy tűnt, hogy szétszedik ellenfelüket – csak a szünet után óriásit fordult a meccs és a harmadik játékrészt 35-17-re hozta a Knicks és visszajött egálra. A záró etap már szorosan alakult, de a Milwaukee két vezére végül szállította a győzelmet: Giannis Antetokounmpo (31 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) egymaga 16 pontot szórt az utolsó játékrészben, bedobott egy nagyon fontos hármast, majd a legvégén az ihletett napot kifogó Khris Middleton (30 pont, 7/8 hármas) bombázott be két clutch triplát, amivel eldöntötte a mérkőzést. Érdemes még kiemelni Eric Bledsoe dupla-dupláját, de Brook Lopez, Malcolm Brogdon és Ersan Ilyasova is elérte a tízpontos határt, az átalakuló csapat pedig egyrészt megint bevert 17/40 hárompontost, másrészt leszedett 19 támadópattanót és összességében 55-43-ra nyerte a lecsorgók csatáját – ezzel 3-0-ra áll, márpedig a 2005–2006-os szezon óta egyszer sem kezdett ilyen jól.

Egy extra negyed kevés volt. A harmadik játékrészben Trey Burke egymaga 13 pontot tett a közösbe és az ő extrájával átvette az irányítást a vendégcsapat, eltüntette húsz pont körüli hátrányát és visszajött a meccsbe, de a záró etapra már nem maradt meg ez a lendület és a hajrában ismét megszórta őket a Milwaukee. A sérült játékosaik (Porzingis, Lee, Knox) nyilván hiányoznak, de most Enes Kanter sem tudott annyira dominálni a palánk alatt, Tim Hardaway Jr. a 24 pontja ellenére nagyon sok kárt is csinált és hiába volt ponterős a kispad, igazából csak asszisztáltak ahhoz, amit a Bucks csinált – 1-3-ról folytathatják majd Miamiban.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/3, Middleton 30/21, Bledsoe 16/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 24/9, Burke 19, Hezonja 18/6

Minnesota Timberwolves–Indiana Pacers 101–91

Megérkezett a védekezés. Idén először láttunk bármi pozitívat a Minnesotától hátul, most viszont rögtön nagyon komoly teljesítményt rakott le az asztalra Tom Thibodeau csapata védekezésben – Victor Oladipót például öt ponton tartották a második félidőben, rendkívül agresszívek voltak a periméteren és folyamatosan nehéz dobásokba kergették ellenfelüket. A vezér természetesen a visszatérő (és pfújolást, valamint éljenzést vegyesen „begyűjtő”), 20 pontig jutó Jimmy Butler volt, aki elöl-hátul húzta a gárdát, Karl-Anthony Towns dupla-duplázott (17 pont, 15 lepattanó, 2 blokk), de érdemes kiemelni a komplett kispadot is: óriási energiát hoztak a cserék, Derrick Rose és az újonc Josh Okogie tíz pont fölé jutott, de Tyus Jones és Gorgui Dieng is elvégezte a feladatát. A szorosan alakuló meccs negyedik negyedére meg is lett mindezek jutalma, a cseresor egy 12-0-val kezdte ezt a játékrészt és az itt kiharcolt előnyt Butlerék már meg is tartották a végéig, most először kaptak száznál kevesebb pontot és megszerezték második győzelmüket. Andrew Wiggins ugyan csak nyolc percet játszott, majd kivált egy kisebb sérülés miatt, de Thibodeau szerint nincs miért aggódni, bármikor visszatérhet.

Egy ilyen, egy olyan? Az első és a harmadik meccsén parádésan, a másodikon és a mostani negyediken pocsékul játszott támadásban az Indiana, ennek megfelelően 2-2-es mérleggel folytathatja majd a szezont. Ugyan Oladipo (20 pont, 8/23 mezőnyből) az első félidőben még eredményes tudott lenni és Bojan Bogdanovic (20 pont, 4/5 tripla) dobásaira is nagy szükségük volt, de rajtuk kívül csak Myles Turner jutott tíz pont fölé, Darren Collison és Tyreke Evans egy-egy kosarat tudott hozzátenni, Doug McDermott egyáltalán nem talált a gyűrűbe, ezek a teljesítmények pedig nem fértek bele – 40 százalék alatt maradtak mezőnyből és akkor sem tudtak felpörögni, amikor a záró etapban meglépett a Minnesota.

A Timberwolves legjobb dobói: Butler 20, Towns 17/3, Gibson 13/3
A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 20/12, Oladipo 20/6, Turner 16/3

Dallas Mavericks–Chicago Bulls 115–109

LaVine Jordan nyomdokain. Ezúttal sem lehetett megállítani a teljesen szabad kezet kapó Zach LaVine-t a Bullsnál, akiről irányítómunkában vett le terhet Kris Dunn, így még inkább a pontszerzésre koncentrálhatott – ebből egy 34 pontos este sült ki, bevert 5/7 triplát és egyébként is 11/15 jó dobással zárt, parádésan célzott. Ezzel Michael Jordan és 1986 óta ő az első Chicago-játékos, aki a szezon első három meccsének mindegyikén megdobta a 30-at, de ez sem ért győzelmet, hiába dobtak 51.3 százalékkal mezőnyből és 56.5 százalékkal a triplavonalon túlról, hiába szórt 20 pontot Jabari Parker, az eladott labdák és az elvesztett lepattanózás a vesztüket okozta – a harmadik negyed végén elindult egy 14-2-es dallasi roham, amelyre nem tudtak már érdemben reagálni a hajrában. Ezzel 0-3-ra állnak és bár vannak biztató dolgaik, nyerni egyelőre nem tudtak.

Fontos győzelem. Két történelmi pontot is kiemelhetünk a Dallas-siker kapcsán, ugyanis bár csak 2-1-es mérlegről beszélünk, de ez az első alkalom a 2015–2016-os szezon óta, hogy 50 százalék felett áll a Mavs, míg a másik ilyen dolog DeAndre Jordan újabb dupla-duplája, hiszen az elmúlt 24 évben egyetlen Dallas-játékos sem tudta három ilyennel indítani az idényt. Az ő gyűrű alatti munkáját Luka Doncic (19 pont, 7/14 mezőnyből, 6 gólpassz) és Wesley Matthews (20 pont, 4 gólpassz) egészítette ki, de a Kleber-Powell-Barea trió is sokat tett hozzá a kispadról beszállva – ezúttal az is belefért, hogy Dennis Smith Jr. betlizzen (2/11 mezőnyből, 7 pont, 3 gólpassz), így is nyerni tudtak. A második félidőben szigorítani tudtak a védekezésükön és rá tudták erőltetni akaratukat ellenfelükre, az említett 14-2-es futás pedig döntőnek bizonyult, ez hozta meg a győzelmet – továbbra is Nowitzki, Barnes és Harris nélkül kell megoldaniuk a feladatot, következőleg Atlantában lépnek pályára.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 20/12, Doncic 19/9, Jordan 18
A Grizzlies legjobb dobói: LaVine 34/15, Parker 20/6, Holiday 16/12

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 84–92

Ez a régi Memphis volt. Előkapta a klasszikus stílusát a Grizzlies, a „hard-nosed” fizikális, életet megkeserítő védekezést és a kontrollált, lassú támadójátékot, ez pedig bravúrgyőzelmet eredményezett – legalábbis a szezon előtti várakozások szerint mindenképpen annak számít az, hogy nyerni tudtak a Jazz otthonában. Elöl elég volt Mike Conley (23 pont, 4 gólpassz) és Marc Gasol (18 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) játéka és végül 40 százalék alatti mezőnymutatóval is képesek voltak győzni idegenben, ami azért elég nagy fegyvertény – a negyedik negyedben egy 16-4-es futás így is kicsúszott náluk, ez volt a döntő ütés. Kiemelendő, hogy ebben a rendszerben (is) remekül mozgott az NBA-pályafutása során először kezdő újonc, Jaren Jackson Jr., ő is tudta a dolgát hátul, védte a festéket, jól segített be, de a kinti dobásokra is odaért, amikor kellett – alighanem sok Memphis-drukker felsóhajtott ezt a meccset látva, mert a pár évvel ezelőtti csapatot idézték Gasolék...

Valami nincs rendben a Jazznél. Sokkal többet várnánk a Utah-tól annál, mint amit eddig mutatott, bár most egész más gondokkal küzdöttek Inglesék, mint az első két meccsen – ott a védekezés volt „észrevehetetlen”, most pedig a támadójáték hullott atomjaira. A festékben nem tudtak előnybe kerülni, Gasol volt az úr ezen a területen, kint pedig alig jutottak jó dobóhelyzethez, mert mindig ott volt az arcukban egy memphisi – ez megtörte a ritmusukat, sokszor megállt a labda és erőlködésbe fulladtak a támadások, aminek nem is lehetett más a vége, mint vereség. Az egyértelmű, hogy javulniuk kell, legközelebb csütörtök hajnalban a Rockets otthonában lesz erre lehetőségük.

A Jazz legjobb dobói: Crowder 15/6, Mitchell 14/3, Gobert 11
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 23/3, Gasol 18/9, Mack 12/6

Portland Trail Blazers–Washington Wizards 124–125 – hosszabbítás után

Hosszabbításban nyert a Washington. Szorosan alakult a mérkőzés a rendes játékidőben is, a negyedik negyed végén, 105-105 után mindkét csapat két-két clutch triplát küldött a helyére (az utolsót Bradley Beal hét másodperccel az órán), majd a végén Beal blokkolta Lillard dobását, így nem született döntés, jöhetett a túlóra. A hosszabbításban is érkeztek a washingtoni hármasok, így meg is tudtak lépni a fővárosiak, de McCollum távolijával visszajött egy pontra a Blazers – John Wall betlizett, mindkét büntetőjét elrontotta hat másodperccel a vége előtt, így lehetősége nyílt a Portlandnek megnyerni a meccset. Lillard azonban ismét belefutott egy blokkba, most Otto Porter sapkázta le, ez pedig a győzelmet jelentette a Wizardsnak – óriási csatában született meg a csapat idei első sikere, méghozzá Wall gyenge játékával és továbbra is Dwight Howard nélkül. A 25 pontos, clutch játékokat bemutató Beal mellett a 28 pontot, 6/10 triplát elsüllyesztő Markieff Morris is villogott, de az említett Porter és a padról nagyszerűen beszálló Kelly Oubre Jr. (22 pont, 3/3 tripla), valamint Jeff Green (12 pont, 6 lepattanó) is kiemelendő.

Bánhatja a Portland. Kétszer is megnyerhette volna a meccset a hazai csapat, de Damian Lillard (29 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 7/21 mezőnyből) mindkét esélyét elrontotta, így elszenvedték idei első vereségüket. Pedig Jusuf Nurkic folyamatosan büntette a palánk alatt a Washingtont (22 pont, 18 lepattanó), megvolt a várt lepattanófölény (70-54), remekelt Aminu (16 pont, 15 lepattanó, 6/8 mezőnyből) és a kispadról is sokat tett hozzá Stauskas, vagy éppen Turner – azonban hiába játszottak jól a kiegészítők, ha éppen a vezérek voltak borzalmasak. Lillard hibáiról és gyenge dobóteljesítményéről már szóltunk, de még hozzá képest is több szinttel gyengébb volt CJ McCollum, aki gond nélkül ráemelt 25 dobást mezőnyből, de csak ötöt küldött a helyére – ezek egyszerűen nem férhettek bele.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/6, Nurkic 22, Aminu 16/9
A Wizards legjobb dobói: Morris 28/18, Beal 25/15, Oubre Jr. 22/9

Golden State Warriors–Phoenix Suns 123–103

A Warriors visszaszállt a lóra. A GSW nem volt megelégedve a denveri meccs bíráskodásával, az ott felgyülemlett feszültséget pedig a Sunson vezették le a szó jó értelmében. Az első negyed után kilenc, a második után 23 ponttal vezettek, fordulás után pedig már csak tartották a különbséget. Az első három meccsen csak Curry jelentett folyamatos veszélyt a triplán túlról, ő ma is parádésan dobott (11/18 mezőnyből, ebből 6/13 tripla, 8 gólpassz), de szépen felnőtt mellé a szárnyakat kapó Jonas Jerebko (13/9 pont), és Durant (2/3 hármas). Még Klay Thompsonnál kellene állítani az irányzékon, ma is 1/6-ot dobott kintről, így eddig 21.4 százalékot hozott össze az alapszakaszban. Összességében azért a GSW-nek sok gondja nincs, mindenki egészséges, és a védekezésük ismét 100 pont körül tartotta az ellenfelet – ráadásul zsinórban 16-szor győzték le a Sunst, ami franchise-rekord.

A kiegészítőket levadászta a GSW. Hiába dobott a Suns triója 75 pontot, esélytelenül kaptak ki a bajnok otthonában, mivel a többiek gyakorlatilag értékelhetetlenül támadtak. A kezdőben szerepet kapó Ariza-Anderson-Canaan hármas például ijesztő 6/24-gyel jelentkezett, ráadásul Canaant a remekül dobó és irányító Curry megette reggelire, és a kispadról hiába vert be 27 pontot Warren, rajta kívül senkinek nem volt hatása a mérkőzésre. Ha a GSW végig teljesen fordulatszámon pörög, akkor csúnyább lett volna a vége, mert a Sunsnál picit visszaköszönt a tavalyi (nem) védekezés. A támadójátékuk is akadozott, hiába emeltek rá 34 hármast, mindössze 9 talált, és Booker vezérletével (9 labdaeladás) 21-szer ajándékozták a játékszert az ellenfélnek – mondani sem kell, ez a két statisztikai adat egyszerre szinte senki ellen nem fér már bele a ligában, nemhogy a Golden State otthonában.

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Durant 22/6, Thompson 16/3.
A Suns legjobb dobói: Booker 28/9, Warren 27/9, Ayton 20.

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 142–143 – hosszabbítás után

LeBron-rekord LeBron-bénázással. Az első negyedben még érződött az eltiltott Rondo és Ingram hiánya, a kezdőbe kerülő Kuzma és Ball kereste a helyét, a Spurs pedig 40-26-ra nyerte a játékrészt. Utána viszont beindult a gépezet, a parádésan szervező James (32 pont, 14 gólpassz, 8 pattanó) és a jól besegítő Ball (14 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz) megalapozta a jó támadójátékot: Kuzma majdnem karriercsúcsot dobott (37 pont, 8 pattanó), JaVale McGee 16-ig jutott, a szenvedő Caldwell-Pope helyén pedig a padról jövő Josh Hart (20 pont, 10 lepattanó) nyújtott extrát. Mellettük Lance Stephenson beállásával nagyon stabilnak bizonyult a védelem is – a rendes játékidő végén 120-128-ról egyenlítettek ki McGee duplájával, Kuzma, majd a végén James hármasával. A ráadásban már nekik állt a zászló, egy perccel a vége előtt 142-136-ra vezettek, ám James sorra hibázott: előbb kihagyott két büntetőt, majd az utolsó másodpercekben a potenciális győztes tempót is. Így hiába dobott 142 pontot a gárda, ami a legtöbb egy olyan csapattól, amiben James is pályára lépett, továbbra is üldözik első győzelmüket.

Szerencse és a rutin döntött. Ahogy fentebb írtuk, parádésan kezdett a Spurs, és bár utána védekezésben sokszor csak nyomozták a labdát, támadásban a rendes játékidőben beszórt 128 pont kiváló. Az Aldridge-DeRozan páros kintről-bentről remekelt, Aldridge faultgondokba kergette McGee-t, DeRozan pedig nem csak 32 pontot termelt, hanem 14 (!) gólpasszt osztott ki, rohamtempóban válik a gárda vezérévé. Ebből a párosból szépen megélt Rudy Gay, Bryn Forbes és a padról jövő Belinelli-Mills duó (27 pont) is, és bár a negyedik negyed végén sikerült leadni az előnyt, a hosszabbítás végén mindenki megcsinálta, amit kell: jól védekeztek, Forbes, Gay és a végén Mills kosarával pedig fordítani tudtak. Érdekesség, hogy az utolsó két kosárnál a két vezér, DeRozan és Aldridge adta a gólpasszt, és némi szerencséjük is volt James büntetőinél, de meg is dolgoztak ezért Fortunánál.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 37/12, James 32/6, Hart 20/12.
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 37, DeRozan 32/6, Forbes 16/12, Gay 16/6.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik