LeBron James a karrierje legsúlyosabb vereségén van túl

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.06. 10:09
null
LeBron James karrierje legsúlyosabb vereségén van túl (Fotó: Getty Images)
Címkék
Egy másodpercig sem volt esélye a Lakersnek Indianában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának mai játéknapján, ez pedig történelmi mérkőzésnek bizonyult LeBron James karrierjében. A kiemelt rangadót a Toronto nyerte a Philadelphia vendégeként, a Miami bravúrgyőzelmet könyvelhetett el Portlandben, a Boston és az OKC pedig nem hibázott – mutatjuk, hogy mi történt hajnalban.

 

Charlotte Hornets–Los Angeles Clippers 115–117

Extra dobóformával fordított a Clippers. Sokáig nem alakult jól az este a négy nap alatt harmadik idegenbeli mérkőzését vívó Los Angeles számára, a kezdőcsapat nem igazán működött és a harmadik negyedben 88–68-as hátrányban volt a társaság, innen kellett összeszednie magát. Ez azonban sikerült, védekezésben egyrészt elérte, hogy ne Kemba Walkernél legyen a labda, másrészt támadásban a félelmetes dobóforma elég volt ahhoz, hogy felzárkózzon Doc Rivers alakulata: 75 százalékkal tripláztak, Tobias Harris (34 pont, 6/7 hármas) és Lou Williams (31 pont, 5/6 hármas) is parádézott, két ilyen hatékony fegyver pedig sok volt a Hornetsnek. 88–68 után egy 16–4-es futást repesztett a gárda a harmadik negyed végéig, majd a záró etap közepén, 102–103-nál meg is fordította az eredményt, a kiélezett végjátékban pedig megcsinálta, amit kellett: 115–115-nél, négy másodperccel a vége előtt Harris elsüllyesztette a győztes duplát, míg a túloldalon a Charlotte hibázott, úgyhogy mélyről felállva aratott nagy idegenbeli győzelmet a Clippers. Harris egyébként ezzel a dobással búcsúzott a csapattól, nem sokkal később Boban Marjanovics és Mike Scott társaságában elcserélték Philadelphiába...

Cody Zeller visszatért. A fájdalmas vereség mellett volt pozitívum is a hazaiaknál, 16 kihagyott mérkőzés után ugyanis újra pályára léphetett Cody Zeller és a center azonnal hozzá is tudott tenni: 23 perce alatt 6 pontot, 11 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett, 5 támadópattanójával kicsit fel is tudta pörgetni csapatát. Hiába azonban az ő teljesítménye, vagy Walker nagy estéje (32 pont, 9 gólpassz, bár a második félidőben csak 7 pontot dobott), az utolsó másfél negyedben hibát hibára halmozott az együttes, Walker extrája nélkül nagyon elfogytak, az utolsó játékot is elrontották, úgyhogy idén másodszor kaptak ki húszpontos előnyből.

A Hornets legjobb dobói: Walker 32/15, Lamb 22/3, Williams 13/9
A Clippers legjobb dobói: Harris 34/18, L. Williams 31/15, Harrell 16

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 96–103

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Hayward visszatért a rossz emlék színhelyére. Másfél évvel ezelőtt ebben a csarnokban szenvedett horrorsérülést Gordon Hayward, amely után egy teljes szezont kellett kihagynia, azóta pedig most először játszott ezen a parketten – saját bevallása szerint kicsit tartott ettől a meccstől, a feleségének mondta is, hogy milyen furcsán érzi magát a hotelben. A pályán aztán már minden rendben volt, 31 percet játszott a kispadról beszállva, 9/14 jó dobással eljutott 18 pontig, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt és Kyrie Irvinget, Marcus Morrist, valamint Aron Baynest nélkülöző csapatának egyik legjobbja volt ezen az estén – mellette a 25 pontos Jayson Tatum, a sokoldalú Al Horford (9 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk), valamint a kiválóan játszó Marcus Smart (17 pont, 4/5 tripla, 4 gólpassz) teljesítménye is kiemelendő, úgyhogy ha nem is gálázva, de végül hozta a kötelezőt a Boston. Nem jött ez egyszerűen, a második negyedet ugyan megnyerték tíz ponttal a vendégek, de egyébként egyáltalán nem tudtak a Cavs fölé nőni, csak a hajrában egy-két Smart- és Tatum-villanással tudták bebiztosítani a sikert – a lényeg persze az, hogy megvan, így harmadikak Keleten, következőleg pedig a Lakerst fogadják.

Jó meccset játszott a Cleveland. Egészen a legvégéig pariban tudott lenni a hazai alakulat annak ellenére, hogy Hoodot elcserélte, Osman sérülés miatt nem játszott, Clarkson pedig most több kárt csinált, mint hasznot. Collin Sexton viszont nagyon élt, az első félidőben 18 pontot szórt, a harmadik negyedben hozzátett még kilencet, aztán a záró etapban lefagyott, az összes dobását elrontotta, itt már nem szerzett pontot, ezt pedig nem tudta ellensúlyozni a Cavs. Mellette Alec Burks (21 pont, 9/19 mezőnyből), Ante Zizic (23 perc, 8 pont, 12 lepattanó) és Larry Nance Jr. (11 pont, 12 lepattanó) is igyekezett, de a Bostonban azért ennél több volt, amit a végén érvényesített is, úgyhogy december 19-étől számolva megvan a 20. vereségük is három győzelem mellett.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/9, Burks 21/6, Nance Jr. 11/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 25/3, Hayward 18, Smart 17/12

Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 136–94

James legnagyobb veresége. Értékelhetetlen és vállalhatatlan produkciót nyújtott a Lakers, pedig LeBron James és Kyle Kuzma is vállalta a játékot, egy back-to-backet játszó csapat ellen léptek pályára úgy, hogy borzasztóan fontos lett volna nekik a siker, de egy másodpercig sem lehetett rajtuk azt érezni, hogy küzdenének, hajtanának, lassúak, tompák, puhák voltak az első perctől kezdve – ezt a 19 eladott labda és az abból kapott 33 pont is jelzi, de ezzel még csak a felszínt kapargatjuk ebben a kérdésben. A Los Angelesnek egy pillanatig sem volt esélye és akkora verést kapott, amekkorát James még soha a pályafutása során: kétszer kapott ki eddig 36 ponttal (2008-ban és 2013-ban), ez a 42 pontos pofon karrierje legnagyobbja. A többszörös MVP beszélt mindenféle jetlagről és hasonló dolgokról, amik miatt nem tudtak elfogadható teljesítményt nyújtani, de a tény az, hogy már 2.5 meccsre vannak a playofftól és Luke Walton vezetőedző is ezt mondta – lehet kifogásokat keresni, lehet fogni a cserepletykákra, vagy bármire, ám a valóság az, hogy ennyire megverték őket és javulniuk kell.

Összeszedte magát a Pacers? Sorozatban harmadik meccsét nyerte meg az Indiana a négyes vereségszéria után és bár az első két alkalommal akadozott a játék, most gálázott a társaság annak ellenére, hogy back-to-back lépett pályára. Bojan Bogdanovic azonnal bekezdett tíz ponttal, ezzel vezettek 10–2-re, folyamatosan támadták és meg is verték Jamest, a második negyed első kosarától kezdve pedig egyszer sem csökkent az előnyük tíz pont alá, sőt, volt egy pont, ahol 46-tal is vezettek már – nem voltak egy súlycsoportban a felek, a back-to-back ellenére olyan erőket mozgósítottak Sabonisék, ami elsöpörte a kóválygó vendégeket. Egyéni extrára így nem is volt szükség, Bogdanovicot leszámítva senki nem játszott 26 percnél többet, a közönség pedig a kiütés mellett a „LeBron el fog téged cserélni” rigmussal szórakoztatta magát, amikor egy Lakers-játékos hibázott – örömünnep volt ez a nap Indianában, a Philly vereségével pedig egy meccsel meg is előzték riválisukat.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 24/12, Turner 22/9, Sabonis 17, Sumner 17/9, Holiday 17/9
A Lakers legjobb dobói: James 18/6, McGee 16, Stephenson 13

New York Knicks–Detroit Pistons 92–105

A kötelező is megvan. A Denver elleni nagy győzelem másnapján, back-to-back lépett pályára a Detroit, de kötelező volt számára az újabb siker, ezt pedig át is érezte a gárda és megoldotta a feladatot – az első negyedben 36 pontot szórt Dwane Casey alakulata és onnantól végig kézben tartotta, igaz, lezárni csak a legvégén tudta a találkozót. Blake Griffin (29 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Andre Drummond (17 pont, 16 lepattanó, 5 blokk), Reggie Jackson (19 pont, 7 gólpassz) és Reggie Bullock (19 pont, 5/10 tripla) is jól játszott, a Pistons pedig ha csak néhány ponttal is, de végig vezetett, a második félidőre összerakta a védekezését (38 pont kapott pont a nagyszünet után) és nem engedte kibontakozni a New Yorkot – az újabb sikerrel továbbra is tapad a Miamira és üldözi a keleti nyolcadik helyezettet. A mérkőzés után viszont kiderült, hogy az ismét jól játszó Bullock többet nem lép náluk pályára: elcserélték a Lakershez Szvjatoszlav („Svi”) Mihailjukért és egy 2021-es második körös draftjogért.

Formálódik a Knicks. Dave Fizdale, a hazaiak vezetőedzője most már Wesley Matthewst is betette a kezdőbe, saját bevallása szerint látni akarja, hogy mi lesz a három, Dallasból érkező játékosából – Dennis Smith Jr. 40 percet játszott és 25 pontjával kiemelkedett a Knicksből, Matthews felemás meccset hozott (25 perc, 9 pont, 5 gólpassz), DeAndre Jordan viszont 24 perc (8 pont, 8 lepattanó) alatt kipontozódott. Ha nem is kaptak ki nagyon, de igazából végig azt lehetett érezni, hogy ez a Detroit meccse, ugyan többször is feljöttek Knoxék akár egy pontra, de fordítani sosem tudtak, úgyhogy összességében 14., hazai pályán pedig a 15. vereségüket szenvedték el zsinórban – ez utóbbi negatív franchise-rekord.

A Knicks legjobb dobói: Smith Jr. 25/6, Robinson 13, Knox 11/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 29/9, Jackson 19/6, Bullock 19/15

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 107–119

Lowry válasza. Derékfájdalmai miatt az eredeti hírek szerint nem is lépett volna pályára, az este folyamán megjelent róla, hogy klubja elcserélné Mike Conley-ért, Kyle Lowry viszont mindezzel nem törődve ott volt a rangadón és nagyszerűen játszott – 20 ponttal, 6 gólpasszal és 5/9 triplával tolta meg a Raptors szekerét, a vendégek egyik legjobbjaként tündökölt. Mellette Kawhi Leonard (24 pont, 16/17 büntető, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Serge Ibaka (20 pont, 10 lepattanó, 10/15 mezőnyből, 3 gólpassz) is remekelt, de Siakam, valamint a padról beszálló VanVleet, Powell, Monroe trió is nagyszerűen játszott, a Toronto pedig valósággal elsöpörte riválisát az első félidőben: folyamatosan harcolták ki a faultokat, 11/11 büntetővel és 40 dobott ponttal zárták az első negyedet, majd a másodikban már 21 egységgel is vezettek – Lowry egymaga három triplát bombázott be alig két perc alatt és 17 pontnál járt a nagyszünetben. A második félidőben már tetemes előnyben játszhatott Nick Nurse legénysége és bár Joel Embiid vezetésével a záró etapban közelített a Philly, hét pontnál egyszer sem engedte jobban vissza ellenfelét a Raptors, úgyhogy az alapszakaszcsatát 3–1-re meg is nyerte a Sixers ellen.

Nem elég mély a Philly. Bravúrok ide, nagyszerű csúcsteljesítmény oda, ismét kiderült, hogy a Sixers kerete továbbra is nagyon vékony: a hetekre kieső Wilson Chandler mellett az előzetes hírekkel ellentétben JJ Redick sem vállalta a játékot betegség miatt, így pedig Ben Simmons 44, Joel Embiid 42, Jimmy Butler 39 percet játszott, a kispadról pedig csak hárman szálltak be, közülük Jonah Bolden mindössze hét percet töltött pályán. Egyszerűen nem volt hol változtatni, frissíteni, a kezdőbe kerülő Shamet és Muscala nem tudta megoldani a feladatot, Korkmaz triplái nem ültek, úgyhogy nem volt meg a spacing sem (30 százalék alatti triplázás), Butler nem játszott igazán jól, Simmonst eladott labdákba kergették Leonardék, egyedül Embiid (37 pont, 10/20 mezőnyből, 14/15 büntető, 13 lepattanó, 3 blokk) hozta a szupersztár szintet, de ő is 12 pontot már a negyedik negyedben szerzett. A center el is mondta a meccs után, hogy mindenben jobb volt náluk a Raptors, az első félidőben a szezon legjobb támadójátékát engedélyezték ellenfelüknek – jelenleg csak ötödikek Keleten, most lesz egy Nuggets–Lakers, majd egy Celtics–Knicks back-to-backjük az All Star-szünetig, utána szintén nehéz meccsekkel (többek között Blazers, Thunder, Warriors) folytatják, úgyhogy nagyon észnél kell lenniük. Az összecsapás után aztán kiderült, hogy léptek is, bár bővebb ettől nem lett a keretük: megszerezték Tobias Harrist.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 37/9, Simmons 20, Butler 18
A Raptors legjobb dobói: Leonard 24/6, Ibaka 20, Lowry 20/15

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 108–106

Visszavágott a Memphis. Múlt héten hosszabbításban, dudaszós kosárral kapott ki a Grizzlies Minnesotában, most ha nem is ilyen drámaian, de sikerült visszavágnia a Marc Gasolt kiültető gárdának. A (szintén) kiárusított Mike Conley (25 pont, 9 gólpassz, 6/11 tripla), az újonc Jaren Jackson Jr. (23 pont, 4/7 tripla, 6 lepattanó, 2 blokk), valamint a 19 pontos karriercsúcsot szóró Ivan Rabb vezetésével remekül kezdett a társaság, volt egy 23-4-es futása és onnantól próbálta beosztani az előnyét, de a hajrában nagyon rohamozott már a Minny és az utolsó percben ki is egyenlített. Úgy tűnt, hogy megint hosszabbítás lesz belőle, ám ezúttal nem így történt, alig néhány tizedmásodperccel az órán, az utolsó pillanatban Josh Okogie-ra faultot fújtak Justin Holidayjel szemben, az exszolnoki swingman pedig két halálpontos büntetővel megnyerte a meccset a hazaiaknak 106–106 után – innentől a cserepletykákról fog szólni náluk a következő szűk két nap és az is lehet, hogy a Gasol, Conley páros lejátszotta utolsó meccsét a klubnál...

Pedig nagyon kellett volna ez a Wolvesnak. A playoff szempontjából borzasztó fontos lett volna ez az idegenbeli siker a Minnesotának, de három irányító (Teague, Rose és Jones) nélkül azért nehéz játszani ezt a játékot, főleg ha az egyik fő támadófegyver, Andrew Wiggins (12 pont, 5/18 mezőnyből) is besül. Jerryd Bayless és Isaiah Canaan próbált szervezni, kiosztottak együtt 14 gólpasszt 1 eladott labdával, de ez azért nem volt az igazi, bár Karl-Anthony Towns (26 pont, 18 lepattanó, 3 gólpassz) és a padról beszálló Dario Saric (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4/7 tripla) vezetésével felálltak és egy játék híján meg is nyerték a mérkőzést – viszont ez végül mégsem jött össze, úgyhogy egyre távolabb vannak a rájátszástól és jelen formájukban úgy fest, hogy kevesek ahhoz, hogy elérjék a céljukat (?).

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 25/18, Jackson Jr. 23/12, Rabb 19
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26, Saric 22/12, Deng 18/6

Oklahoma City Thunder–Orlando Magic 132–122

Túldobta ellenfelét a Thunder. A ligaelit védekezésből nem sokat mutattak meg a hazaiak, Russell Westbrook viszont hozta sorozatban hetedik tripla dupláját (16 pont, 15 lepattanó, 16 gólpassz, 7 eladott labda, 5/14 mezőnyből), Paul George büntetőkből ellensúlyozta gyengébb dobóformáját (39 pont, 9/26 mezőnyből, 15/16 büntető), Dennis Schröder 20 pontot hozott a padról és összességében heten érték el náluk a tízes határt. Egészen a harmadik negyed derekáig egyébként hátrányban voltak ennek ellenére, ott egy 15–4-es futással jöttek vissza, majd azzal a lendülettel fordítottak is, a záró etapot egy 13–5-tel kezdték és többször már nem adták vissza a gyeplőt a Magicnek – amellett, hogy jobban is tripláztak, még a festékben is nyertek 20 ponttal, nemes egyszerűséggel túldobták az Orlandót. Akárhogy is, de megvan a kötelező győzelem, sőt, növelték előnyüket a Portlanddel szemben és közeledtek a nyugati második Denverhez, így fogadhatják majd a Memphist.

Pedig jól játszott a Magic. Steve Clifford, a vendégek vezetőedzője összességében elégedett volt csapatával, szerinte három kiváló negyedet játszottak és csak a harmadikban volt egy hullámvölgyük, de így is dobtak 122 pontot, aminek elégnek kellett volna lennie a sikerhez – csak közben hátul nem tudták megállítani az OKC sztárjait a második félidőben és azt mondta, hogy főleg a faultokat fogja visszanézni, mert nagyon sokat ütöttek be, Fournier és Gordon is kipontozódott, nem védekeztek jól a betörések ellen. Ez pedig a meccsükbe került, mert hiába dobtak náluk is öten legalább 14 pontot, hiába volt meg bennük az átütőerő, a Thunder mégis túl tudta őket dobni – bár igazából az OKC ellen egy ilyen pontpárbajban azért nem lehetettek túl vérmes reményeik, a negyedik negyedben már csak „követték” ellenfelüket, de újabb rohamra nem volt erejük.

A Thunder legjobb dobói: George 39/18, Schröder 20/6, Grant 19/3
A Magic legjobb dobói: Ross 26/15, Fournier 25/12, Gordon 18/3

Portland Trail Blazers–Miami Heat 108–118

Tényleg idegenben van otthon a Miami. Sorozatban három, gyenge játékkal elszenvedett, csalódást keltő hazai vereség után lépett pályára a liga egyik legnehezebb helyszínén, egy sokkal jobb csapat ellen a Heat, mégis gyakorlatilag végig vezetett és elvitte a bravúrgyőzelmet Portlandből. Erik Spoelstra annyit variált, hogy James Johnson helyére betette a kezdőbe Kelly Olynyket és az első negyedben már kilenccel mentek is a floridaiak, a második játékrészben járt a különbség tíz felett is és bár a Blazers vissza-visszajött, a záró etapnak már közte tizenöttel mentek neki a felek. Itt a hazaiak még egyszer megpróbálták, amit meg kellett próbálni, de a hajrát megoldotta a Miami, úgyhogy a nagyot játszó Hassan Whiteside (28 pont, 11 lepattanó, 11/12 mezőnyből, 4 labdaszerzés, 2 blokk) vezetésével, 54 százalékos mezőnymutatóval, több kiváló egyéni teljesítménnyel meglepő győzelmet könyvelhetett el a társaság, ezzel átmenetileg visszaverte a Detroit támadását a rájátszást jelentő keleti nyolcadik helyen.

Túlpihente magát a Portland? Szokatlanul hosszú, ötnapos szünet után lépett pályára a Blazers, ez pedig nem plusz energiát jelentett a csapatnak, hanem némi rozsdát, amit nem igazán tudott magáról levakarni a társaság – egyrészt az eddig nagyon akadozó Miami simán átment rajtuk, másrészt a túloldalon is messze elmaradtak saját maguktól. A Heathez képest 13-mal kevesebb kiharcolt büntető, a simán elvesztett lepattanózás és a 45 százalékos mezőnymutató mellett egyénileg is voltak problémák, Damian Lillard (13 pont, 10 gólpassz, 5/15 mezőnyből) és Jusuf Nurkic (23 perc, 8 pont, 2/7 mezőnyből) sem volt az igazi, úgyhogy CJ McCollum extrája (33 pont, 7/14 tripla) ellenére nem tudták érvényesíteni a papírformát és ismét közelebb húzták magukhoz a Rockets, Spurs párost.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 33/21, Layman 25/6, Lillard 13/6
A Heat legjobb dobói: Whiteside 28, Wade 22, Richardson 18/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Los Angeles Clippers 115–117 (25–26, 33–27, 34–31, 23–33)
Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 96–103 (30–28, 21–31, 28–26, 17–18)
Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 136–94 (33–26, 36–20, 32–27, 35–21)
New York Knicks–Detroit Pistons 92–105 (28–36, 26–27, 17–15, 21–27)
Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 108–106 (32–19, 34–35, 19–29, 23–23)
Oklahoma City Thunder–Orlando Magic 132–122 (31–32, 31–37, 36–23, 34–30)
Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 107–119 (28–40, 27–32, 27–28, 25–19)
Portland Trail Blazers–Miami Heat 108–118 (30–34, 25–28, 24–32, 29–24)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik