LeBron hibáit könyörtelenül kihasználta Harden és a Rockets

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.02. 08:44
null
LeBron hibáit könyörtelenül kihasználta Harden és a Rockets (Fotó: Reuters)
A Cavaliers hosszabbításos csatát bukott el Houstonban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnap esti összecsapásán, de közvetlen riválisa, a Bulls sem örülhetett, otthon veszített a Clippers ellen. A Thunder két sztárja nélkül is győzni tudott a Lakers otthonában, hatalmasat fordított a Warriors, zsinórban öt győzelemnél a húzóembereit nélkülöző Pelicans – lássuk a részleteket!

Chicago Bulls–Los Angeles Clippers 86–96

Paul és Jordan ismét elintézték. A center újabb elképesztő meccsen van túl, félidőre már 17 (!) lepattanónál járt, ami idei NBA-csúcs, végül 26-tal zárt – zsinórban nyolcadik meccsén kapaszkodott bele minimum 15 lecsorgóba. A dobásait most elvette Joakim Noah, így csak kilenc pontot tett hozzá, de a fennmaradó helyet remekül használta ki Chris Paul, aki 28 egységgel és 12 gólpasszal vezette sikerre csapatát – sőt, Jamal Crawford csak a nagyszünet után rámolt be 16 pontot. Az utolsó negyedben már nem tudott ennek ellenállni a Bulls, ezt 27–17-re hozta a Clippers, így 2–1-re áll négymeccses idegenbeli túráján.

Csak Mirotic és más senki. Rose és Gibson nem léphetett pályára sérülés miatt, Pau Gasol egész este szenvedett (2/13 mezőnyből), Jimmy Butler pedig 21 perc után kidőlt – a könyökének rosszul esett egy ütközés Jordannel. Ezek után abszolút nem maradt tűzerő a hazaiakban, egyedül az újonc spanyol erőcsatár villogott – ő be is pörkölt 29 pontot (karriercsúcs), de ezzel együtt is csak 31 százalékkal dobott a Chicago, a hajrában ráadásul az addig jól záró védekezésük is szétcsúszott.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 29/6, Brooks 14/6, Noah 13, Snell 13/9
A Clippers legjobb dobói : Paul 28, Crawford 16/3, Hawes 14/6

Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 105–103 – h. u.

Playoff-hangulat. Az idei NBA-szezon talán legtüzesebb mérkőzését vívta a két csapat, LeBron James alaposan felspannolta övéit és nagy elánnal kezdtek, de a Rockets is száz százalékosan pörgött. James előbb Beverley-vel akaszkodott össze, majd James Hardennel – mindenki elég túlfűtött hangulatban volt. A négy technikai után a szoros végjáték sem hiányozhatott, Harden kosarára James nem tudott válaszolni, jöhetett a hosszabbítás és bár LeBron esélye megvolt, hogy megnyerje a találkozót, végül döntő pillanatban hibázott.

Harden nyerte az MVP-jelöltek meccsét. A Rockets vezére 33 ponttal, 8 pattanóval és 5 gólpasszal zárt, 18 büntetőt harcolt ki és végig kőkeményen támadta a gyűrűt – ő hozta a hazaiak pontjait, amikor kellett. Ugyan LeBron James is hasonló felfogásban játszott és berámolt 37 egységet, a rendes játékidő végén hibázott, majd a hosszabbítás utolsó másodperceiben egypontos hátránynál mindkét büntetőjét elrontotta, így kikapott a Cavs – James egyébként is szenvedett a vonalról, mindössze 3/11-gyel zárt innen.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/6, Jones 19/3, Motiejunas 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 37/12, Love 21/9, Thompson 14

Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 99–110

Lillard kontrollálta a meccset. Az irányító menedzselte a játékot, irányította csapatát és elosztotta a labdákat az első félidőben – bár gyorsindításokból tartotta magát a Kings, biztos előnyt épített ki a Blazers. A nagyszünet után szigorúbb lett a Sacramento védekezése és Lillardnak többet kellett vállalnia – ezt is megtette, beszórt 19 pontot, ebből tízet a hazaiak rohanását ellensúlyozva, a harmadik negyedben. Végül 31 egységgel zárt, de a többiek is hozták, amit kellett, szűk 50 százalékkal dobtak, így sorozatban harmadik sikerüket könyvelhették el.

Nem volt meg az áttörés a Kings részéről. A korai hátrány ellenére meccsben voltak a hazaiak, Rudy Gay vezérletével szerezték a pontokat, védőoldalon pedig limitálni tudták Aldridge-et és 24 egységet szereztek leindításból. A negyedik negyed elején egy 13–4-es rohanással egy pontra zárkóztak, de nem tudták megtörni a Blazerst és Lillardot, a vendégek irányítójára nem volt ellenszer, így ezúttal is bukott a Sacramento – Cousins nélkül 2–12-re állnak a szezonban. Rossz hír, hogy úgy fest, Collisont nem látjuk már ebben a szezonban...

A Kings legjobb dobói: Gay 24/3, Williams 18, McLemore 12/6, McCallum 12, Miller 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/9, Aldridge 26, Matthews 17/9

Boston Celtics–Golden State Warriors 101–106

Hatalmas fordítást vitt véghez a Golden State. Az első pillanattól kezdve a Boston uralta a mérkőzést, Thomasék szebbnél szebb támadásokat vezettek, miközben a Warriors játéka eléggé akadozott – szinte lemosta a ligaelsőt a Celtics, az első félidőben 26 ponttal is vezettek már. Innen kezdte meg a felzárkózást a GSW, Steph Curry vezérletével pedig teljesen megfordult a mérkőzés – az utolsó negyedet 31–15-re hozta a vendégcsapat és négy perccel a vége előtt kiegyenlített. A hajrában már náluk volt a lélektani előny, a hazaiak két rossz triplát vállaltak az utolsó percben, így agyonvert helyzetből nyert Steve Kerr csapata.

Curryre nem volt ellenszer. Ha már a liga két másik MVP-jelöltje egymás ellen meccselt a Rockets-Cavs derbin, ő sem akart lemaradni tőlük és parádés teljesítményt rakott le az asztalra. Abszolút nem tudott vele mit kezdeni a Celtics, ő az első negyedben is beszórt 14 pontot, de ekkor még hiányoztak a társak és a csapatvédekezés. Végül 37 egységig jutott 14/22-es mezőnymutatóval, ő vezényelte le a felzárkózást, majd a hajrában remekül osztotta szét a labdákat és amikor kellett, hozta a pontokat – tíz másodperccel a vége előtt bedobta mindkét büntetőjét. Ugyan Thomas és Crowder is villogott a Bostonnál, az utolsó pillanatokban mindketten hibáztak, így elmaradt a Boston-bravúr.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/9, Zeller 17, Bass 15
A Warriors legjobb dobói: Curry 37/15, Thompson 20/6, Barnes 17/9

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 94–74

Az Indiana folytatja. Kérdés nélkül a legkomplettebb csapat a Pacers a keleti playoffért hajtó gárdák közül, ezt ma is bizonyították – ellentmondást nem tűrően hozták a kötelező győzelmet, ami a riválisaikról ritkán mondható el. Az ezúttal is vezérként játszó George Hill mellett a 14 pontos, 15 pattanós, 5 blokkos Roy Hibbert és a padról remekül beszálló Luis Scola is hozzátette a magáét, miközben nagyon stabilan működött a védekezésük – a második negyedben kiépített előnyüket végig meg tudták tartani. Vogel csapata közben már Paul George visszatérésére gyúr...

Covington megsérült. A vendégek legjobbja volt a kiscsatár, 24 perc alatt beszórt 12 pontot és úgy tűnt, ő adhat némi tartást a Philly-nek – azonban a harmadik negyedben rosszul esett egy ziccer után és jobb karját fájlalva elhagyta a parkettet. Nélküle végképp reménytelen volt a Sixers annak ellenére, hogy Ish Smith is eljutott 11 egységig, de a 34,5 százalékkal termelt 74 pont és az összesen tíz (!) kiosztott gólpassz sokat elárul a mai játékukról.

A Pacers legjobb dobói: Hill 17/3, Scola 15, Hibbert 14
A 76ers legjobb dobói: Covington 12/6, I. Smith 11/3, Noel 10, Richardson 10/3

Orlando Magic–Charlotte Hornets 83–98

Egy félidőig volt ellenfél a Magic. A hazaiak a nagyszünetig bírták ellensúlyozni a Hornets védekezését – fordulás után viszont már nem volt elég Victor Oladipo (21 pont, 7/14 mezőnyből, 5 gólpassz) jó játéka. Különösen a center Vucsevicset vették le szépen a vendégek, a dupla-dupla gép megállt 10 pontnál és 9 pattanónál, de Tobias Harris (4/13) és Elfrid Payton (0/4) dobásait is elvették. Még a negyedik negyedben egyszer visszajött az Orlando 4 pontra, de aztán a Hornets megrázta magát, és nagyon simán győzött.

Dupla-dupla hegyek. Mo Williams (23 pont, 11 gólpassz), valamint Al Jefferson (16 pont, 10 pattanó) és Kidd-Gilchrist (11 pont, 13 lepattanó) is kiemelkedően játszott, de a két másik kezdő, Cody Zeller és Henderson is kitett magáért – ketten összesen 60 százalék felett dobtak. Ezzel nem tudott mit kezdeni a Magic, ahogyan a csapatvédekezéssel sem: a hazaiak mindössze 36.5 százalékos pontossággal tüzeltek.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 21/3, Harris 13/3, Green, Nicholson 11/3-11/3.
A Hornets legjobb dobói: Mo Williams 21/12, Henderson 16/6, Jefferson 16/3, Zeller 16.

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 101–108

A Thunder ereje. Kevin Durant és Russell Westbrook sem léphetett pályára sérülés miatt, de a vendégek nem estek kétségbe: Ibaka (18 pont, 14 pattanó, 3 blokk), Kanter (16 pont 15 pattanó) és DJ Augustin (18 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) vezetésével 9 pontos előnyt harcoltak ki az első negyed végére. A meccs hátralévő részében ezzel sáfárkodtak, köszönhetően Nick Collison (12 pont) és Jeremy Lamb (14 pont) kispadról érkező jó teljesítményének. A vendégek 16 támadólepattanót kaparintottak meg, így hiába dobott egy kicsit jobban a Lakers, a második esélyekből büntetett az OKC.

Nem lett meg a negyedik. Sorozatban három győzelmet aratott a Lakers, ma viszont nem volt esélyük a foghíjas Oklahoma ellen. Bár a kispad ismét extrát hozott, Lin 20 pontja mellett 8 gólpasszt osztott ki, Hill pedig 14 pont, 12 lepattanós dupla-duplát szállított, a kezdőcsapat megint nagyon gyengén muzsikált támadásban. Egyértelműen a palánk alatt bizonyult könnyűnek a Los Angeles, a lepattanózási különbség mellett a Thunder magasemberei folyamatosan harcolták ki a faultokat és dobhatták a büntetőket.

A Lakers legjobb dobói: Lin 20/3, Hill 14/3, Clarkson 12/6, Ellington 12/3.
A Thunder legjobb dobói: Augustin 18/12, Ibaka 18, Kanter 16.

Denver Nuggets–New Orleans Pelicans 92–99

Nem jött be a „small-ball”. A sérülések miatt az erőcsatár Faried kezdett centerben, és két kiscsatárral, Wilson Chandlerrel (14 pont, 8 pattanó), valamint Danilo Gallinarival (21 pont) állt fel a Denver, de ahogyan az első negyedben szerzett 16 pont is mutatja, nem ez volt a megoldás. Különösen azért, mert Ty Lawsonnak alaposan meggyűlt a baja az igen masszív Evans-Gordon hátvédpárral – bár az irányító 11 gólpasszt kiosztott, a gyűrűre gyakorlatilag veszélytelen volt (5 pont). A kispadról a hátvéd Willy Barton igyekezett, dupla-duplát hozott (16 pont, 10 pattanó), de ezzel a bravúrral is csak egálra hozta a Nuggets a lepattanózást – mivel a dobások sem ültek (40 százalék), törvényszerű volt az újabb vereség.

Ötödik zsinórban. Nagy sorozatban van az Anthony Davist (és Jrue Holidayt) továbbra is nélkülöző Pelicans, ma egy kicsit nyögvenyelősen ugyan, de hozták a kötelezőt. Evans és Gordon közösen 40 pontot rámolt be, Ömer Asik egyeduralkodó volt a palánkok alatt (16 pattanó), és a kispad is állta a sarat: Norris Cole és Ajinca is elérte a 10 pontot. Az újabb sikerrel a New Orleans tapad a Thunderre, az Oklahoma mindössze 1 győzelemmel áll jobban a nyugati 8. helyen.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 21/6, Foye 19/15, Barton 16.
A Pelicans legjobb dobói: Evans 22, Gordon 18/9, Cunningham 14.

NBA, ALAPSZAKASZ
Chicago Bulls–Los Angeles Clippers 86–96
Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 105–103 – h. u.
Boston Celtics–Golden State Warriors 101–106
Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 94–74
Orlando Magic–Charlotte Hornets 83–98
Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 99–110
Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 101–108
Denver Nuggets–New Orleans Pelicans 92–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik