Lebontotta a Cavs játékát, ismét ligaelső a Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.12.26. 09:24
null
Draymond Green tripla duplával segítette csaopatát (Fotó: Twitter)
92 ponton és botrányos mezőnymutatón tartotta a Clevelandet a címvédő Golden State, így végül szoros csatában meg tudta nyerni a tavalyi döntő karácsonyi visszavágóját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Ezzel a sikerrel ráadásul ismét vezetik is a bajnokságot Duranték, hiszen a Houston sorozatban harmadszor is kikapott, ezúttal Russell Westbrook és a Thunder bizonyult soknak, míg a Boston otthon maradt alul a Washingtonnal szemben, így elvesztette keleti első helyét - győzött még a Minnesota és a Philadelphia, nézzük, hogy mi történt a kiemelt játéknapon!

 

 

New York Knicks–Philadelphia 76ers 98–105

Kanter brutális estéje is kevésnek bizonyult. A periméterről nem igazán volt hatékony a hazai alakulat, mindössze 4/15 hármast süllyesztettek el Jackék, de a palánk alatt pusztított a társaság: Kristaps Porzingis (22 pont, 7 lepattanó, 5 blokk) ezúttal háttérbe szorult, ugyanis Enes Kanter 31 pontos (szezoncsúcs), 22 lepattanós (karriercsúcs, ebből 11 támadó) dupla-duplát gyártott. Félelmetes teljesítménye ráadásul Joel Embiid ellen érkezett és hasonlóra karácsonykor eddig csak Wilt Chamberlain, Bill Russell és Bob Lanier volt képes, mégsem ért azonban győzelmet: rajta és Porzingisen kívül csak Courtney Lee volt veszélyes a gyűrűre, alig 40%-kal céloztak mezőnyből, kihagytak tíz büntetőt és a 89–89 után kapott 7–0-s futásból már nem tudtak felállni. A gárda ezzel fontos hazai meccset bukott el és sorozatban ötödször maradt alul karácsonykor.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Sikeres karácsonyi debütálás. 2001 óta először lépett pályára ezen a napon a Sixers és Joel Embiid saját bevallása szerint nagyon élvezte a szereplést, főleg úgy, hogy zsinórban öt vereség után tudott végre nyerni csapata. A center kitett magáért (25 pont, 16 lepattanó, 3 blokk), a karácsonyi meccsek nagy ellenzője, JJ Redick is remekelt (24 pont, 4/8 tripla), a padról TJ McConnell is hozzászólt és korábbi önmagához képest jól is védekezett a gárda, amely azt is elbírta, hogy Ben Simmons csendes estét produkáljon. A szoros első félidő utána a másodikban már gyakorlatilag végig vezettek is a vendégek és a Knicks 7–0-s futására ők is tudtak egy hasonlóval válaszolni: Redick és Embiid büntetője után Simmons zsákolt, majd Redick egy triplát is bevert és ez a hármas a folytatásban is betalált, az itt kiharcolt előnyt pedig már sikerült megőrizniük.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 31, Porzingis 22/3, Lee 20/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/6, Redick 24/12, McConnell 15/6

Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 99–92

Durant és a GSW védekezése döntött. Egyik fél sem dobott igazán jól és nem a látványos támadójátékról szólt a meccs, de inkább a Steph Curryt és Zaza Pachuliát nélkülöző Warriors akarata érvényesült: limitálni tudták LeBron Jamest és a Cavs dobógépeit is, a ligaelit védekezés pedig végül győzelmet ért. A vendégek 31,8%-os mezőnymutatója önmagáért beszél, a Bell-Green-Durant trió parádézott, utóbbi pedig végül döntő faktornak bizonyult: 25 pontja mellett két labdaszerzést és öt blokkot is bemutatott, az utolsónál ráadásul LeBron Jamest takarta be kevesebb, mint fél perccel a meccs vége előtt. Az ő extrája mellett a tripla-duplázó Greent és a 24 pontos, clutch triplát beverő Thompsont is ki kell emelnünk, a Golden State pedig annak ellenére nyerte meg a derbit és vette át ismét a vezetést a tabellán, hogy 19 támadópattanót engedélyezett.

Meg volt lőve a Cleveland. Durant vezetésével a GSW lelassította Jamest, aki egyáltalán nem tudott úgy alkotni (20 pont, 7/18 mezőnyből, 6 gólpassz, 7 eladott labda), ahogy azt idén megszoktuk tőle, így pedig tulajdonképpen csak Kevin Love (31 pont, 18 lepattanó, 6/11 hármas) és Jae Crowder (3/5 tripla) jelentett veszélyt távolról, de utóbbi is inkább csak a meccs elején. Teljesen más ritmusban kosaraztak a vendégek, mint ahogy szoktak és bár Love vezetésével leszedtek 19 támadópattanót, ez nem bizonyult elégnek - három perccel a nagyszünet előtt vette át a vezetést a Warriors és innentől gyakorlatilag végig a címvédő járt előrébb egy-két ponttal. A záró etapban nyílt az olló és volt már közte kilenc is és bár innen még egyszer kiegyenlítettek Love-ék, jött Thompson clutch hármasa, Jamestől egy eladott labda, majd a már említett blokk Duranttől, végül az utolsó 18 másodpercben 4/4 Thompson-büntető - ő szerezte a találkozó utolsó hét pontját, a Cavsnek pedig fel van adva a lecke: erre a fizikális védekezésre kell valamilyen megoldást találni.

A Warriors legjobb dobóI: Durant 25/9, Thompson 24/12, Green 12/6
A Cavaliers legjobb dobói: Love 31/18, James 20/6, Crowder 15/9

Boston Celtics–Washington Wizards 103–111

Tagadhatatlan: gödörben van a Boston. A 16 meccses győzelmi sorozat óta abszolút abból a sikerszériából él a Celtics, ugyanis azt követően mindössze 11–8-at hozott a társaság és ezzel a mai vereségével elvesztette keleti első helyét is, immár a Toronto vezeti a konferenciát. A korábban ligaelső védekezés egyre többször van gondban, most sem tudtak mit kezdeni a Wall-Beal párossal, ráadásul éppen a hajrát rontották el, amely eddig sokszor a barátjuk volt - 95–90-es előny után kaptak egy 0–12-t, innen pedig már nem tudtak felállni. Al Horford szerint semmi gond, normális, hogy van egy ilyen időszakuk, de szerintünk azért most már fel lehet tenni a kérdést, hogy ez a "valóság", vagy az a 16–0-s játék és eredmény volt az. Tovább nehezíti a helyzetüket és szerepet játszott ebben a vereségükben az is, hogy Jaylen Brown megsérült a negyedik negyedben, de egyelőre nem tudni pontosabbat, csak annyit, hogy a lába fájt.

Édes győzelem. Nagyon kellett ez a siker a Washingtonnak, hiszen a két csapat feszült hangulatú párharcot vívott a tavalyi rájátszásban, ahol a Wizards végül hét meccsen maradt alul ebben a csarnokban, ráadásul sorozatban kilencszer kapott már ki itt ezt az estét megelőzően. Most viszont sikerült megtörni a jeget, Wall (21 pont, 14 gólpassz) és Beal mellett Porter is elérte a húszpontos határt, a győzelem kulcsa pedig a nyolccal kevesebb eladott labda, a 11-gyel több kiharcolt büntető és a 14–8-ra megnyert támadópattanózás volt - alapvetően gyengén dobtak a fővárosiak is, csak 6/26 hármassal zártak, de ezekkel ellensúlyozni tudták a gondjaikat. A találkozó során szinte végig vezettek is, a harmadik negyedben már tíz pont volt az előnyük, majd a záró etapban fordítani tudott a Celtics, az utolsó hat perc azonban megint a Wizardsról szólt: Oubre és Beal is öt-öt ponttal szólt hozzá a 12–0-s, végül meccsdöntőnek bizonyultó rohamhoz és innentől is többször eljutottak még zsákolásig, ziccerig, a bostoni védekezés nem jelentett komoly gondot. Wallék így a keleti ötödik-hatodik helyről várhatják a folytatást.

A Celtics legjobb dobói: Irving 20/6, Tatum 20/6, Rozier 16/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 25, Wall 21, Porter 20/9

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 112–107

Ideje komolyan tartani ettől a Thundertől. Ugyan karácsonyig (de minimum december közepéig) kellett erre várni, de megérkezett az élcsapatok szintjére a nyáron összeállt OKC: sorozatban ötödször nyert a társaság, az utóbbi tíz meccset nézve csak a GSW és a Raptors hozott jobb mérleget és az eddig ligaelső Houston legyőzése komoly üzenetértékkel bír. Egyrészt többé-kevésbé rendben volt a védekezés és nem hagyták megőrülni sem Hardent, sem a Rockets dobóit, másrészt kiváló támadójátékot mutatott be az együttes: Russell Westbrook 31 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplája mellett extra hatékonyan dolgozott Paul George (24 pont, 8/15 mezőnyből, 4/7 tripla), Carmelo Anthony (20 pont, 8/12 mezőnyből) és Steven Adams (15 pont, 10 lepattanó, 7/9 mezőnyből, 3 blokk) is, mindenkinek megvolt a helye és a szerepe a gépezetben. A szorosan alakuló meccsen ráadásul a végjátékból is ők jöttek ki jobban, George és Westbrook is clutch dobásokat küldött a gyűrűbe, 21 másodperccel a vége előtt pedig Andre Robersoné volt az utolsó szó: blokkolta Hardent, majd elrohant és Westbrook passzát két pontra váltotta, ezzel alakította ki a végeredményt. A lendületben lévő gárda most a friss keleti éllovas Torontót fogadja, újabb hazai rangadóra készülhet.

Paul nélkül ég a ház. A nyáron megszerzett karmesterrel 15–1-re áll a Rockets úgy, hogy az az egy vereség akkor jött, amikor meccs közben kivált sérülés miatt, nélküle pedig csak 10-6-ot hozott a társaság - most sorozatban harmadszor kaptak ki Gordonék, nem tudtak javítani az előző két találkozójuk hibáin. A védekezésük most sem működött, hiába tért vissza Clint Capela, a második félidőben már 16/22-t dobott az OKC három sztárja, akik ráadásul összesen 75 pontig jutottak, nem tudott velük mit kezdeni a Houston. Támadásban nem voltak akkora gondjaik, de a jó első negyed után 13 labdát adtak el, csak 32,4%-kal tripláztak, a cseresor gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtott és az utolsó másfél percben több hibát is elkövettek: 107–110-nél előbb Capela dobott 0/2-t a büntetővonalról, majd Ariza lőtt mellé egy triplát, végül Harden kapta meg a blokkját, ezek pedig nem fértek bele. Az nem kérdés, hogy bajban vannak, ráadásul a nehéz szériának nincs vége: péntek hajnalban a szintén "sebzett" Bostonhoz látogatnak.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31, George 24/12, Anthony 20/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Ariza 20/12, Gordon 20/9

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 104–121
A végén felülkerekedett a Minnesota.
Kiválóan kezdtek (29–20-ra nyerték az első negyedet) a vendégek, de aztán sokáig nem tudták lezárni a találkozót, egészen a negyedik negyedig kellett erre várni: 84–83-as Lakers-vezetés után sikerült egy 13–0-t futniuk Teague-éknek, itt pedig annyira felszabadultak, hogy nem is engedték már közelebb ellenfelüket. A támadójáték kiválóan működött, Jimmy Butler és Jeff Teague kiosztott összesen 18 gólpasszt, a két magasember, Towns (21 pont, 10 lepattanó, 4 blokk, 7/12 mezőnyből) és Gibson (23 pont, 9 lepattanó, 11/13 mezőnyből) nagyon hatékonyan fejezte be a támadásokat, csapatszinten pedig 58,3%-os mezőnymutatóval zártak, nem nagyon volt rájuk ellenszer. A végül 38-24-re megnyert utolsó negyednek köszönhetően sorozatban negyedik győzelmüket aratták és továbbra is menekülnek a nyugati középmezőny elől, mindössze két meccsre vannak a Spurstől és kettővel előzik az OKC-t, kifejezetten jó formában vannak.

Nem bírta végig a Lakers. Lonzo Ball, Brandon Ingram és Brook Lopez nélkül most csak ennyi tűzerő volt a hazai alakulatban, Jordan Clarkson pocsék napot fogott ki a dobást tekintve (17 pont, 8/24 mezőnyből), így pedig nem lehetett tartani a Wolves tempóját annak ellenére sem, hogy Kyle Kuzma (31 pont, 6/11 tripla) ismét szenzációsan játszott. A korábban sokszor remekül záró védekezésnek most nyoma sem volt, az egész meccs során nem találtak megoldást a Minnesota centereire, három kezdőjátékosuk hiányát nem bírták el - így is vezettek még a negyedik negyedben, sőt, a 0–13-as futás után is felálltak még egyszer, de újabb két Gibson-kosár megpecsételte a sorsukat. Ezzel zsinórban harmadszor kaptak ki, ráadásul csütörtök hajnalban, a Denver ellen sem számíthatnak könnyű összecsapásra.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 31/18, Clarkson 17, Randle 16
A Timberwolves legjobb dobói: Gibson 23/3, Butler 23/3, Towns 21/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik