Látványos meccset, nagy végjátékot nyert a Bulls Dallasban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.01.06. 09:32
null
Kris Dunn vezérletével a Bulls legyőzte a Maverickset (Fotó: Twitter)
Kiváló meccset vívott egymással az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Dallas és a Chicago, melyből végül a Bulls jött ki jobban, köszönhetően a rendkívül higgadt büntetőzésének. Újabb rangadót nyert meg a Boston, nem hibázott a Spurs, gálázott a Philly, hosszabbítást húzott be a Heat, míg a Toronto 129 pontot szórt a Milwaukee otthonában – nézzük, hogy mi történt hajnalban!

 

 

Philadelphia 76ers–Detroit Pistons 114–78

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Más kávéház. Ez az este a Philadelphia gálájáról szólt, egy másodpercig sem lehetett kérdés a hazai győzelem és már az első félidőben harminc (!) pontos előnyt szedett össze a társaság, felmosta a padlót a Detroittal. Két perccel a nagyszünet előtt az Embiid-Simmons páros egálra állt a teljes Pistonsszal, de a fordulás után mindenki pihenőt kaphatott Brett Browntól, így Embiid (23 pont, 9 lepattanó) 25, Simmons (19 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) pedig 23 percet töltött csak parketten, 25 fölé végül egyedül TJ McConnell jutott. A nézőtéren is hamar örömünnepbe váltott a szurkolás, a Sixers zsinórban negyedik sikerét húzta be, most pedig komoly pihenő következik, a jövő hét második felében játszanak a Bostonnal Embiidék.

Ez mi volt? Ugyan Reggie Jackson nem játszott, de Avery Bradley és Andre Drummond is ott volt a pályán a vendégeknél, mégis megalázó vereségbe futottak bele – rögtön egy 2-15-tel nyitottak és innentől csak asszisztáltak a Philly bemutatójához. Védekezésben rengeteget hibáztak, rosszul döntöttek, sorra engedték a könnyű ziccereket, míg támadásban legalább ennyire reménytelenek voltak, egyetlen komolyan vehető teljesítmény sem akadt náluk. Hogy mi a pozitívum velük kapcsolatban? Legalább senki nem sérült meg…

A 76ers legjobb dobói: Embiid 23/3, Redick 21/9, Simmons 19
A Pistons legjobb dobói: Harris 14/3, Smith 11, Galloway 11/6

Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 91–84

A védekezés és a kispad hozta a meccset.
Mostanában ismét rendszeresen látjuk a szezon eleji védekezést a Bostontól, ez ezúttal is megvolt, rendkívül agresszíven és fegyelmezetten dolgoztak hátul a hazaiak, teljesen lebontották a Minnesota játékát. Támadásban viszont ők sem találtak megoldást, ezt a 6/36 (16.7 százalék) hármas is jelzi, de ahogy a Cavs ellen, úgy most is megérkezett a segítség a kispadról: Terry Rozier 14 egységet tett hozzá, Marcus Smart pedig 18-cal a gárda legjobb dobója lett, ráadásul ebből 16-ot a második félidőben szerzett. Vezérletükkel a harmadik negyed végén és a negyedik negyed elején került fölénybe az együttes és meglépett 12 ponttal, ami ezen a meccsen tekintélyes előnynek számított és végül döntőnek is bizonyult – innen már nem volt visszaút, alig 40%-os mezőnymutatóval is hozta zsinórban ötödik sikerét a keleti listavezető.

Egy lépés még hiányzik ehhez. A szezon első részéhez képest nagyon sokat javult védekezésben a Wolves és ezúttal is kiválóan megfojtották a Celtics támadásait, elvették Horford dobásait, limitálni tudták Irvinget és elvégezték a feladatukat. Tom Thibodeau szerint viszont az ilyen meccsek megnyeréséhez ezt 48 percig kell csinálni, amit ők még nem tudtak produkálni, a negyedik negyed elején egy gyengébb periódus megpecsételte a sorsukat, egy ilyen ellenféllel szemben ennyi hiba sem fért most bele. Persze egy kicsit jobb dobóforma (36.8 százalékkal céloztak) sokat segített volna, de Butlert meg tudta fogni a Boston, Teague hiányzott, Towns pedig egyedül hiába hozott 25 pontos, 23 lepattanós dupla-duplát, ez most nem volt elég a sikerhez, így november óta először szenvedtek back-to-back vereséget.

A Celtics legjobb dobói: Smart 18, Irving 16/3, Rozier 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/3, Butler 14, Crawford 13/12

Miami Heat–New York Knicks 107–103 – hosszabbítás után

Kiharcolta a Miami. Nem játszottak jól a hazaiak, de a negyedik negyedben és a hosszabbításban is jó pár kulcsjátékot bemutattak, főleg védekezésben, ez pedig meghozta számukra a sikert. Franchise-rekordot jelentő 42 triplát emeltek rá, de szintén franchise-rekordot jelentő harmincat el is rontottak ebből, összességében csak 40 százalékkal céloztak mezőnyből, de a negyedik negyed elejétől kezdve nem hibáztak büntetőt és a ráadásban végül kiizzadták a győzelmet – az utolsó három védekezésüket tökéletesen oldották meg, így 103-103 után négy büntetővel zárták le a meccset. A floridai játékosok egyetértettek abban, hogy az ilyen mérkőzések mutatják meg egy csapat karakterét, közben a nagyon értékes győzelemmel már zsinórban háromnál jár a Heat és egészen a keleti ötödik helyig kapaszkodott fel, így várhatja a vasárnap esti, Utah elleni hazai derbit.

Ezt megint bánhatja a Knicks.
Nincs szerencséje mostanában a New Yorknak, a sorsolásuk is nagyon nehéz Beasley-éknek, sorra jönnek a jó csapatok elleni idegenbeli meccsek és hiába állnak sokszor közel a sikerhez, rendre elbuknak a végén. Most is megvolt minden esélyük annak ellenére, hogy Kristaps Porzingis nem játszott jól támadásban, fellépett Courtney Lee, a padról dupla-duplázott Michael Beasley, a negyedik negyedben még vezettek is hat ponttal, majd egyetlen másodperccel a rendes játékidő vége előtt Doug McDermott hármasával hosszabbításra mentettek. Ott is vezettek kétszer is, de végül megint nem tudtak nyerni, így az utóbbi tíz meccsükből nyolcadszor kaptak ki, idegenben 3-14-re állnak és most utaznak tovább Dallasba. Ráadásul Beasley kisebb bokasérülést szenvedett a hosszabbításban, amivel ugyan visszatért a pályára, de nem nézett ki túl jól…

A Heat legjobb dobói: Ellington 24/18, Dragic 19/9, Richardson 18/3
A Knicks legjobb dobói: Lee 24/3, Beasley 20/3, Porzingis 15/3

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 110–129

Valanciunas és a harmadik negyed. Nem kezdte jól a meccset a Raptors centere, 86 másodperc alatt két faultot ütött be és az egész első félidőben csupán öt percet játszott, de a fordulás után megtáltosodott. A harmadik negyedet már végigjátszotta és ebben a tizenkét percben egymaga húsz (!) pontot szórt, 8/9 dobását értékesítette, leszedett kilenc lepattanót és érvényesítette fizikai fölényét az ezen a poszton vékonyabb Milwaukee-val szemben, egészen tarthatatlan volt ebben a periódusban. Vezérletével 43–19-re (!) nyerte ezt a negyedet a Toronto (tehát Valanciunas egymaga túldobta a hazaiakat), összességében 17/25-öt dobott mezőnyből és 18–2-re (!) nyerte a lepattanózást – Valanciunas mellett DeRozan is ekkor szórt a húsz pontjából 14-et, ő is csak egyetlen dobást hibázott a negyed során, átgázoltak ellenfelükön a kanadaiak. Az elmúlt 12 mérkőzéséből 10 győzelmet arató társaság már 2.5 meccsel leszakította magáról a Clevelandet, kedd hajnalban Brooklynban folytatná a szériát.

Váratlan pofon.
Pár napja a szinte bevehetetlen torontói csarnokban is csak hosszabbításban maradt alul a Milwaukee, így abban bíztak Bledsoe-ék, hogy otthon vissza tudnak vágni az idegenben általában jóval gyengébb Raptorsnak. Az akkor 52 pontot szóró DeRozant rendszeresen duplázták és levették a pályáról az első félidőben, de ez nem bizonyult nyerő stratégiának, mert így Serge Ibaka szórta meg őket és 61 pontot kaptak a nagyszünetig – az igazi baj viszont az említett harmadik negyedben következett be. Jason Kidd szerint amikor a vendégek rátettek egy lapáttal, ők valamiért inkább visszavettek elöl-hátul, nem tudtak reagálni Valanciunasra, szétesett a támadójátékuk, így ahelyett, hogy visszavágtak volna riválisuknak, kaptak egy hatalmas pofont hazai közönségük előtt – most ráadásul back-to-backre utaznak Washingtonba, ott is nagyon kellene nekik a győzelem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Brogdon 19/9, Bledsoe 17/3
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 21/3, Valanciunas 20, DeRozan 20/3

Dallas Mavericks–Chicago Bulls 124–127

Fordulatok, látvány, kiélezett végjáték.
Rendkívül izgalmas és a várakozásoknak megfelelően pontzáporos meccset vívott egymással a két csapat, hiszen a kezdeti Bulls-előnyt eltüntette a Dallas és nyolcpontos fórral kezdhette a záró etapot, ahol aztán a Chicago futott egy 10-0-t és bő egy perccel a találkozó vége előtt úgy tűnt, hogy meg is szerezte a győzelmet. Hiába volt azonban tíz pontos előnyük Dunnéknak 68 másodperccel az órán, a Mavs négyszer is hárompontos játékot hajtott végre és minden kosár után rögtön faultolt, de a vendégek is rendkívül clutch játékot mutattak be, ugyanis 13/13 büntetőt süllyesztettek el ebben az időszakban - hiába zárkóztak fel még egyszer a texasiak, ez azért elég volt ahhoz, hogy megnyerje a derbit Fred Hoiberg alakulata. A végjátéknak viszont az lett az eredménye, hogy a Bulls 47 pontot szórt az utolsó negyedben, ami negatív franchise-rekord bármilyen negyedre vetítve a Mavs szemszögéből.

Kellettek az egyéni extrák. A Mavsnél is akadtak kiváló teljesítmények, Wesley Matthews 24 ponttal és 5/9 triplával jelentkezett, szintén húsz pont fölé jutott Harrison Barnes, 8/11 dobását értékesítette Dirk Nowitzki, 6/6-ot Dwight Powell, de a túloldalon még náluk is kiemelkedőbb produkciók érkeztek. Kris Dunn 32 pontos karriercsúcsa (12/19 mezőnyből, 4/5 hármas) mellett kiosztott kilenc gólpasszt, Justin Holiday 5/6 triplája mellett 8/8 büntetőt értékesített az említett clutch időszakban, Lauri Markkanen (16 pont, 6/9 mezőnyből, 3/5 tripla) szintén nagyon hatékonyan dolgozott, egy hajszállal pedig most jobbnak bizonyult a Bulls – ezzel megtörte vereségsorozatát a társaság, így mehet tovább most Indianába egy back-to-backre.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 24/15, Barnes 23/6, Nowitzki 19/9
A Bulls legjobb dobói: Dunn 32/12, Holiday 23/15, Markkanen 16/9

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 103–89

Védekezett és rohant a Spurs. Danny Green sérülés, LaMarcus Aldridge pihentetés miatt nem lépett pályára a San Antoniónál, remekelt viszont Kawhi Leonard (21 pont, négy labdaszerzés, három blokk), valamint a padról beszálló Ginobili (21 pont, 7/10 mezőnyből), vezérletükkel pedig végül hozta a kötelezőt a hazai alakulat. Ennek alapja az agresszív védekezés volt, mert felállt védelem ellen nem nagyon működött a támadójáték, a Suns 23 eladott labdájából viszont sikerült 29 pontot szereznie a társaságnak, a gyorsindításból dobott pontokat tekintve 31-13-ra múlta felül ellenfelét, összességében pedig tizenöt labdalopással zárt, ami elégnek bizonyult a győzelemhez. Igazán leszakítani nem tudta a Phoenixet Gregg Popovich csapata, de a második negyedben a nyolcpontos hátrányból egy 23-8-as rohammal fordított és innentől már végig vezetett, majd a záró etapban már 15-20 pont között mozgott a távolság, itt eldőltek az érdemi kérdések.

Nem tudott meglepetést okozni a Suns. A rengeteg eladott labda sokszor jellemző a Phoenixre és most is ez okozta a csapat vesztét, ráadásul Devin Bookert leszámítva senki nem is dobott jól, így pedig nem nagyon lehetett komoly esélyük a bravúrra. Másfél negyeden keresztül még jók voltak, a harmadik játékrészben próbáltak váltani és kapaszkodni, de nem volt bennük elég átütőerő ahhoz, hogy siker koronázza törekvéseiket – Bookert sokszor duplázták ekkor a hazaiak, a betegség miatt hiányzó TJ Warren nélkül pedig nem volt más, aki fel tudjon lépni.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/3, Ginobili 21/9, Forbes 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 21/9, Chriss 12, Jackson 11/3

Denver Nuggets–Utah Jazz 99–91

A harmadik negyedben eldőlt. Az első félidőben még inkább a Jazz akarata érvényesült, a vendégek szépen limitálták a Nuggets játékát, támadásban azt csinálták, amit akartak, így vezettek is három ponttal a nagyszünetben. A fordulás után aztán változott a képlet, hátul sokkal agresszívebbé és fegyelmezettebbé váltak a hazaiak, az ettől megnőtt önbizalom pedig abban is segített, hogy támadásban feljavuljanak – egyénileg mindenki jobb teljesítményt nyújtott ekkor, ez pedig összességében egy 38–16-os játékrészt eredményezett. Innentől nem volt miről beszélni, ugyan a negyedik negyedben kozmetikázott az eredményen a Utah, de annyi tűzerő nem volt bennük, hogy érdemi veszélyt jelentsenek, csak a legvégén, amikor már teljesen kiengedett a Denver, akkor tudott tíz ponton belülre zárkózni a társaság. Egyénileg most senkit nem lehet kiemelni a vendégektől, Mitchell sem tudott igazán alkotni, a mindössze hat kiharcolt büntető elég gyászos számadat, holnap este Miamiban lehet javítani.

Lyles megszórta volt csapatát. Trey Lyles két szezont, összesen 151 meccset játszott a Jazzben, a 2017-es draft idején viszont elcserélte őt a Utah azért, hogy megszerezze Donovan Mitchellt, így került Denverbe, ahol igazából Paul Millsap sérülése után kapta meg a lehetőséget. Azóta viszont abszolút él vele, rendre go-to-guyként használják a padról beszállva, az utóbbi 13 meccséből csak egyszer maradt tíz pont alatt, most pedig karriercsúcsot jelentő 26 egységet szórt volt csapatának alig 28 játékperc alatt. Ő és a 6/7 triplát behintő Jamal Murray jelentette a különbséget a Denver javára, a gárda így nyugati hatodikként utazat el back-to-backre Sacramentóba.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 26/18, Lyles 26/12, Harris 13/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 15/9, Rubio 15/9, Favors 14

Memphis Grizzlies–Washington Wizards 100–102

Majdnem megcsinálta a Memphis. Összességében ez a Wizards meccse volt, ha nem is domináltak a vendégek, de hozták, amit kellett és kilenc perccel a vége előtt még tizenöt ponttal vezettek, a hajrát azonban nagyon megnyomta a Memphis, ezzel pedig kis híján meg is nyerte a találkozót. Tyreke Evans (26 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Marc Gasol (17 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 5 blokk) vezetésével átvették az uralmat a hazaiak, a Washington összeomlott és 18 másodperccel a vége előtt már csak egyetlen pont volt közte. Beal két büntetője után azonban kimaradt Evans egyenlítőnek szánt hármasa, így Morris lezárta a meccset a vonalról, bár az utolsó másodpercben egy kozmetikázó triplát még berámolt az említett hazai pontfelelős. A bravúr így nem jött össze, ezzel 1-12-re áll a Grizzlies a keleti csapatokkal szemben, most viszont egészen jövő hét közepéig nem lép pályára, akkor fogadja a New Orleanst

Magára ijesztett a Washington. Alapvetően nem volt gond a fővárosiak játékával, Bradley Beal és John Wall intézte a lényegi dolgokat (59 pont és 14 gólpassz kettejüktől), Markieff Morris a 12 pontja mellé leszedett 17 lepattanót, másra pedig nem is nagyon volt szükségük. A negyedik negyedben azonban érthetetlen téglagyártásba kezdtek, 2/16-ot (!) hajítottak mezőnyből és csak a büntetőknek köszönhették, hogy nem bukták el a félig már megnyert meccset – végül azért megúszták a leolvadást, így tovább közelítettek a keleti harmadik Clevelandhez.

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 26/9, Gasol 17/6, Chalmers 13/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 34/15, Wall 25/9, Morris 12.

Portland Trail Blazers–Atlanta Hawks 110–89

Visszatért Lillard. Négymeccses kihagyást hagyott maga mögött a Portland irányítója, és bár kicsit még rozsdás volt (6/15 mezőnyből, 6 gólpasszra 4 eladott labda), vele sokkal jobban festett a csapat, mint pár napja, amikor Atlantában a Hawks elverte őket. A harmadik negyedben Lillard, illetve McCollum és Aminu pontjaival ellépett a Blazers, a negyedik negyedben már nem is nagyon kellett forszírozni a kezdők játékát, mivel Davis, Napier és Connaughton is ihletett dobóformát fogott ki, nyugodt szívvel fent hagyhatta őket Terry Stotts. Kell is a pihenő, legközelebb a Spurs látogat hozzájuk…

Ezt gyorsan el kell felejteni. Az elmúlt négy meccsből csak egyet, a már említett, foghíjas Portland elleni meccset nyerte meg a Hawks. Az első félidőben egyszer felzárkóztak, fordulás után viszont csak egy csapat volt a pályán, képtelenek voltak megállítani a Portlandet, így a negyedik negyedben ők is kiültették a kezdőket, nem volt értelme erőltetni. Két dolognak örülhetnek: DeAndre Bembry lassan felépül, illetve legközelebb a Lakershez látogatnak…

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 20/12, Lillard 14/6, Aminu 14/3.
A Hawks legjobb dobói: Schröder 14/3, Prince 11/3, Iljasova 9/3.

Los Angeles Lakers–Charlotte Hornets 94–108

A rémálom folytatódik. Egyelőre perclimittel, de visszatért Lonzo Ball és Luke Walton próbálta kavarni a lapokat, ám ez csak félig jött be: a Randle-lel megerősített kezdőötös nem mozgott rosszul az első negyedben, a cseresor viszont teljesen használhatatlan volt ma: Kyle Kuzma 2/14-gyel, Clarkson 3/10-zel ijesztgetett. A második negyedben el is lépett a Hornets, utána pedig hiába volt Ingram masszív dupla-duplája (22 pont, 14 pattanó), a vendégek simán győztek. A drukkerek előbb kifütyülték Dwight Howardot, a negyedik negyedben viszont már a saját csapatukat pfújolták – teljes joggal, zsinórban 9. hazai meccsét bukta el a Lakers, beállítva a tavalyi franchise-rekordot.

Jó sorozatban a Hornets. Back-to-back győzelmet arattak a vendégek, akik kaliforniai túrájukat 3–1-gyel zárták, ráadásul alakul a csapatjátékuk. Ma a kezdőötösből négyen dobtak 13 és 19 pont között, a kakukktojás Batum 7 gólpasszt osztott ki, a cseresorból pedig Lamb oktatott. Az első negyed után fokozatosan léptek el, a negyedik játékrészben volt közte 25 is – kezdenek visszakapaszkodni a playoffért folyó küzdelembe.

A Lakers legjobb dobói: Ingram 22/3, Randle 15, Ball, Lopez 11/9-11/9.
A Hornets legjobb dobói: Walker 19/9, Lamb 17/6, Williams 16/12.

NBA
ALAPSZAKASZ

Boston Celtics
–Minnesota Timberwolves 91–84
Philadelphia 76ers
–Detroit Pistons 114–78
Miami Heat
–New York Knicks 107–103 – hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 110–129
Dallas Mavericks–Chicago Bulls 124–127
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 103–89
Denver Nuggets
–Utah Jazz 99–91
Memphis Grizzlies–Washington Wizards 100–102
Portland Trail Blazers
–Atlanta Hawks 110–89
Los Angeles Lakers–Charlotte Hornets 94–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik