LaMarcus Aldridge karriercsúcsával verte a Thundert a San Antonio

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.11. 08:38
null
LaMarcus Aldridge 56 pontos karriercsúcsa győzelmet ért a Spursnek (Fotó: Twitter)
Dupla hosszabbítás döntött a Spurs és a Thunder rangadóján az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, ez pedig most a San Antonio javát szolgálta – a texasiak LaMarcus Aldridge 56 pontos karriercsúcsával túldobták a hatalmas tripla duplát hozó Russell Westbrook által húzott vendégeket. A Miami remek játékkal állította meg a Bostont, a Denver különösebb gond nélkül verte a Clipperst, míg a Sacramento jobbnak bizonyult a Detroitnál.

 

Miami Heat–Boston Celtics 115–99

A Miami akarata érvényesült.
Két gyengébb mérkőzés után ezen az estén ismét összeállt a Heat védekezése, a floridaiak megállították az elmúlt időszakban parádézó bostoni támadójátékot – már az első negyedben is ők voltak fölényben, aztán a másodikban a pálya túloldalán is feljavultak, így hirtelen szétnyílt az olló. A hazaiak a nagyszünetben már 18 ponttal vezettek, köszönhetően egy 17–4-es futásnak, majd a harmadik negyedet is hasonló lendülettel kezdték és már 26 ponttal jártak előrébb, mikor belefutottak egy hullámvölgybe – egy 16–0-s bostoni roham következett, bajban érezhették magukat Adebayóék. A nehéz pillanatban azonban előlépett Dwyane Wade, egymaga beszórt gyorsan nyolc pontot, stabilizálta csapatát és megállította a Bostont, majd a záró etap elején Tyler Johnson jelentkezett két triplával, itt pedig el is dőlt az összecsapás – a Miami szezoncsúcsot döntött a 18 bedobott hármassal és a 33 gólpasszal, Justise Winslow karriercsúcsot jegyzett a 11 gólpasszal, összességében parádés játékkal vertek meg egy topcsapatot.

Idegenben nem ugyanolyan a Celtics. Az előző négy meccs parádéját mind Bostonban követte el Brad Stevens csapata, most azonban vagy az idegenbeli fellépés, vagy a back-to-back miatt, de nem tudta ugyanezt megismételni. Az említett harmadik negyedes rohamot leszámítva egyszer sem tudta átvenni az irányítást a társaság, az eddigi pazar dobóforma helyett most 40 százalékkal céloztak mezőnyből, a 30+ gólpasszok helyett csak 20-ig jutottak, a lepattanózást 51–37-re vesztették el, a festékben pedig 46–30-ra maradtak alul. Amellett, hogy védekezésben sem voltak jók, az utóbbi meccsekhez képest támadásban estek vissza nagyon a Heat ellen, amit az is mutat, hogy november 17-e óta először maradtak száz pont alatt.

A Heat legjobb dobói: Wade 19/9, Richardson 18/12, Jones 14/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 22/6, Smart 18/12, Tatum 17/6, Morris 17/9

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 121–100

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Otthon foghatatlan a Nuggets. Zsinórban tizenegyedik hazai mérkőzését is behúzta a Denver, méghozzá viszonylag simán, túl sok esélye nem volt ezen az összecsapáson a Clippersnek. Mike Malone csapata már az első negyedben meglépett egy 8–0-s futással és 12 pontos előnyt épített ki a parádés támadójátéknak köszönhetően, majd a második játékrészben már 16-tal is vezetett, mielőtt jött egy hullámvölgy számára. Ez azonban csak átmenetinek bizonyult, a félidőt megint egy 8–2-vel zárta az együttes, a harmadik negyed elején pedig visszaállt a 15 pont körüli távolság és többször nem inogtak meg a hazaiak – 50 százalékos mezőnymutatóval, 39 százalékos triplázással, alig kilenc eladott labdával és egy magabiztos győzelemmel zárták az estét. Nikola Jokics dobásai ugyan nem ültek, de másban megint oktatott (18 pont, 8/19 mezőnyből, 14 lepattanó, 10 gólpassz, 2 blokk), ráadásul most a másik center, Mason Plumlee is parádésan játszott (17 pont, 12 lepattanó, 7/8 mezőnyből, 5 gólpassz) – őket egészítették ki a hatékony mezőnyemberek, úgyhogy Gary Harris ismételt hiánya szinte fel sem tűnt náluk. A 17–3-as hazai mérlegüknél jelenleg csak a Sixers 18–3-as mutatója jobb a ligában, összességében pedig továbbra is vezetik a nyugati tabellát.

Nem tudta felvenni a kesztyűt a Clippers.
Mindenben elmaradt ellenfelétől a vendégcsapat, amellett, hogy a védekezését továbbra sem sikerült élcsapathoz méltó szintre hoznia, most a dobópárbajra sem volt esélye – alig 43 százalékkal céloztak Gallinariék, 25 százalékkal tripláztak, sőt, még a büntetőkkel is hadilábon álltak, 70 százalék alatt maradtak a vonalról. Ezt tetézte az 53–38-ra elvesztett lepattanózás, ráadásul a festékben is kikaptak 66–50-re, ugyan a második negyedben volt egy időszakuk, amikor ment a szekér, de ez összesen néhány percet jelentett, egyébként pedig végig a Nuggets kezében volt a találkozó. A negyedik negyedben a játékvezetőkkel veszekedő Patrick Beverley-t is elvesztették kiállítás miatt, egyénileg egyébként sem játszott náluk nagyot senki, úgyhogy most nem voltak képesek többre - ezzel a pofonnal visszacsúsztak a Portland mögé a tabellán.

A Nuggets legjobb dobói:
Murray 23/6, Jokics 18, Plumlee 17
A Clippers legjobb dobói: Williams 19/3, Harris 18, Gallinari 18/9

San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 154–147 – két hosszabbítás után

Döbbenetes Spurs.
Egy back-to-back második felén, egy nappal azután, hogy alig 86 pontot tudott dobni Memphisben, egészen elképesztő támadójátékot produkált Gregg Popovich alakulata: 14/14 jó triplával kezdte a mérkőzést és végül 16/19-cel zárta úgy, hogy Belinelli 5/5, Bertans 4/4, Forbes 3/3, Mills 3/4 hármast bombázott be. A hihetetlen kinti dobóformát is elhomályosította azonban az élete meccsét játszó LaMarcus Aldridge, aki egy hatalmas karriercsúccsal (56 pont, 20/33 mezőnyből, 16/16 büntető, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) és rengeteget kulcsfontosságú játékkal húzta a csapatát - az 56 pont egyébként a Spurs történetének harmadik legjobb egyéni teljesítménye, 14/14 triplával pedig egyetlen csapat sem kezdett az NBA-ben az elmúlt húsz évben. Nagyrészt kézben is tartotta a meccset a hazai alakulat, de a negyedik negyedben kicsit megtorpant, azt 12 ponttal megnyerte a Thunder és a Spurs egy eladott labdának, valamint egy elnézett védekezésnek köszönhetően kiengedte a kezéből a dolgot, jöhetett a hosszabbítás. Az első ráadásban nem született döntés (a gyengén dobó DeRozan elrontotta az utolsó kísérletet), a másodikban viszont ismét kidomborodott a San Antonio fölénye és végül hét ponttal győzött – a 84.2 százalékos triplamutató természetesen NBA-rekord és 2006 decembere óta ez lett az első meccs a ligában, amelyen legalább 300 pont született.

Hiába a Westbrook-show. Russell Westbrook is történelmi estét produkált (24 pont, 13 lepattanó, 24 gólpassz), ugyanis Magic Johnson óta ő lett az első játékos az NBA-ben, aki 24 pontig és 24 gólpasszig jutott ugyanazon a meccsen – ráadásul 50 százalékkal dobott és csak három labdát adott el, idei egyik legjobb teljesítményét hozta a korábbi MVP. Mellette Paul George (30 pont, 11/25 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés), Jerami Grant (25 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Terrance Ferguson (21 pont, 7/10 tripla) is alaposan kitett magáért, de a Spurs földöntúli játékával nem igazán tudták tartani a lépést egészen a negyedik negyed végéig, amikor egy nagy rohammal és több clutch játékkal végül mégis hosszabbításra tudták menteni a dolgot - az első ráadás végén is kiegyenlítettek, a másodikra viszont már kicsit Westbrook is elfáradt (50 percet játszott óriási nyomás alatt), így ott kevésnek bizonyultak. A támadójátékuk összességében rendben volt, védekezésben pedig tehetetlenek voltak az ihletett napot kifogó Spurs és Aldridge ellen, viszont akárhogyan is, de zsinórban harmadik vereségüket gyűjtötték be, ráadásul két nap múlva ismét a San Antonióval találkoznak...

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 56, White 23/3, Belinelli 19/15
A Thunder legjobb dobói: George 30/9, Grant 25/3, Westbrook 24

Sacramento Kings–Detroit Pistons 112–102

Griffin nélkül ennyit tudott a Pistons.
Egyébként sem túl meggyőző idén a Detroit, de legjobb játékosa nélkül, egy back-to-back második felén ennél többet nem is nagyon várhattunk a társaságtól, főleg támadásban – Blake Griffint inkább pihentették most, eléggé túlhajtották az elmúlt időszakban. Nélküle viszont nem működött a rendszer, Andre Drummondnak több eladott labdája volt, mint mezőnykosara, Reggie Jackson félelmetesen szenvedett (6 pont, 2 gólpassz), alig érték el a 40 százalékot mezőnyből, 30 százalék alatt maradtak kintről, összesen négy pontot dobtak gyorsindításból és eladtak 19 labdát – igazából esélyük sem volt, már az első félidőben komolyabb hátrányba kerültek és bár a végén még kozmetikáztak az eredményen, ez már nem osztott, nem szorzott. Így zsinórban negyedik vereségüket is begyűjtötték és összességében 13–7 óta egy 4–16-os időszakot produkáltak nagyjából öt hét alatt, borzasztóan rossz irányba mennek.

Nem kellett megszakadnia a Kingsnek. Pihenősre vehették a figurát a hazaiak, már az első negyedet megnyerték 13 ponttal és egyértelmű volt, hogy gyorsabbak, agresszívebbek, energikusabbak ellenfelüknél, úgyhogy Dave Joerger nem is erőltette túl a kezdőjátékosait, inkább bővebb rotációt alkalmazott – tízen is 20–29 játékperc között kaptak, mindenkinek bőven jutott lehetőség. Csalódást pedig senki sem okozott, 50 százalék felett dobtak mezőnyből, 40 százalékkal tripláztak, 21 pontot szereztek gyorsindításból, voltak látványos megoldásaik és összességében teljesen sima győzelmet arattak – rájuk fért már, de a kérdés az, hogy bele tudnak-e ebbe kapaszkodni, vagy folytatódik a mostanában látott gyengélkedésük és ez csak egyszeri alkalomnak bizonyul.

A Kings legjobb dobói:
Hield 18/6, Cauley-Stein 14, Giles 14
A Pistons legjobb dobói: Johnson 16/6, Bullock 15/9, Brown 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat–Boston Celtics 115–99
Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 121–100
San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 154–147 – kétszeri hosszabbítás után
Sacramento Kings–Detroit Pistons 112–102

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik